Followers 0

Crna Gora 2009 - Kolima do mora, prijava turista, cene..

29 posts in this topic

Zdravo svima!

Odmarao bih krajem jula na more u Crnoj Gori pa me interesuje granicni prelaz i sta sme a sta nesme da se unosi. Gledao sam, trazio po netu nesto na tu temu ali nisam imao mnogo srece, uglavno kazu ljudi da nije onakao kako je propisano a nigde ne vidim, ili ne mogu da nadjem kako je to odredila crnogorska drzava, crno na belo, za ovu godinu.

Isao bih u vikendici mojih roditelja ali sa devojkom koja je strani drzavljanin i tu mi je problem jer ne znam gde da je prijavim, da li se to radi kao i kod nas u policiji ili na nekom drugom mestu?

Koristila bih mi i informacija o nekom prenocistu, hotel ili sl., negde u CG jer bih putovanje zapoceo dosta kasno oko 13-14h a ne bih da putujem preko noci. Razmisljam o putu preko Zlatibora i tu bih svratio do Mokre gore i uz nocenje sutradan bih se vozio Sarganskom osmicom, u tom slucaju resen je problem nocenja ali ako idem preko Novog Pazara uhvatio bi me mrak vec negde oko Bjelog Polja.. E tu, gore-dole 100km ako ima neki motelcic a da nije papren.

Ako neko ima informacije ili je nesto tako preziveo neka napise, znaci sve sto mislite da bi bilo bitno za jedan takav put i odmor u nama dragoj Crnoj Gori.

Hvala svima unapred na odgovorima, imam jos pitanja ali da zapocnem sa ovim.

Pozdrav  :mah:

Pozdrav,

1. Sto se tice rezima unosa prehrambenih proizvoda u CG postoji ogranicenje na veliki unos lako kvarljive robe (mlijecni i mesni proizvodi), a nema nikakvih problema za unos onoliko hrane koliko je potrebno da imate za put. Ako zelis moj savjet, nemoj da rizikujes i da nosis previse hrane sa sobom jer su cijene skoro iste kao u Srbiji (znam po licnom iskustvu jer sam bio prije par sedmica u BG), a cak su neki proizvodi iz Srbije jeftiniji :o

Vazno je napomenuti da za alkohol i cigarete vaze carinski propisi kao svugdje u svijetu: do 2l alkohola i steka cigareta...

2. Sto se tice prijave boravka to mozes da uradis u turistickoj organizaciji u gradu u koji ides ili u bilo kojoj turistickoj agenciji na koju naidjes.

3. U svom postu nisi naveo gdje tacno ides, ali ipak cu ti preporuciti da ides preko Bosne. Znaci Uzice-Visegrad-Gorazde-Foca-Avtovac-Bileca-Trebinje-Herceg Novi. Put je fenomenalan, nema guzve i brzo stizes na more.

To je to za sad. Ako te jos nesto zanima pitaj. U svakom slucaju dobrodosao :mah:

3. U svom postu nisi naveo gdje tacno ides, ali ipak cu ti preporuciti da ides preko Bosne. Znaci Uzice-Visegrad-Gorazde-Foca-Avtovac-Bileca-Trebinje-Herceg Novi. Put je fenomenalan, nema guzve i brzo stizes na more.

Put jeste fenomenalan i bez guzve, ali OBAVEZNO postuj propise, ne daj da te zaustave panduri, jer to tamo nisu padnuri, vec hajduci koji kada vide tudje tablice dobiju inspiraciju da prepadnu putnike i otmu ti nesto iz dzepa! :death: Pazi ili ces odmah da dobijes kaznu za vec nesto!  :o

Hvala mashoni

Putujem od Nisa do Utjehe kod Ulcinja tako da bih mi odgovarale vise ove dve moje varjante, ali hvala za preporuku, nekome ce koristiti.

Imao sam namere da idem i do Visegrada zbog cuprije na Drini :-) ali to je jos u razmatranju, moze da se desi..

Vikendica mi je pri opstini Bar tako da tamo trebam da prijavim svoju gospodjicu, provericu u njihovoj turistickoj organizaciji a mogao bih i sada preko neta da to 100% proverim jednom kratkim mail-om.

Sto se tice hrane ne bih nosio mnogo, mozda nesto reda radi da ima za prvih dan-dva ili sto mislim da necu naci u CG. Nadam se da nece biti problem za neku konzervicu i neki pekmezic i mozda neke kobasice (fabricko pakovanje) Ostalo cu nabavljati u Ulcinju jer je blizu a i cene su im nize nego u drugim primorskim gradovima CG, to je iskustvo iz ranijih godina.

Voleo bih, na Lovcen, do Kotora, Cetinja.., i ako ima brodicem kroz Bokokotorski zaliv. Ne znam da li ima neka dnevna tura od Bara do Kotora brodicem?

Ako jos neko ima neku ideju ili iskustvo a vezano donekle i sa mojim pitanjima neka napise.

:mah:

Tatino iskustvo od prije nekih 10-tak godina (koja godina gore - dole) sa bosanskim pasosem u Baru - prijavljivanje u policiji, pristojno obucen... To pristojno obucen znaci duge nogavice (sorcevi i kratke suknje nikako), sandale i obuca sa otvorenim prstima - jok! Dva puta su ga vracali iz policije zbog nepropisne obucenosti, a najvise zamjerki su imali na papuce koje su btw. kozne i jako zatvorene (vidi se samo pete). Kada se drugi put pojavio u policiji u farmerkama i tim papucama - vratili su ga zbog papuca, iskljucivo su trazili da bude u cipelama :o Dva dana je hodao po policiji, taman kad se on obuce oni odu na pauzu :D Odmor mu prisjeo samo tako ;D Sva sreca pa su kasnije ukinuli prijavljivanje "stranaca" sa bh paosem :)

Iz Bara imas brodic do Budve (barem je bio), to je najdalja tura, ostale su mnogo blize - Petrovac, Crvena plaza...

Mada to mozes obici i kolima. Ukolio se odlucis na tu opciju fino porani da izbjegnes guzve...Jednom sam za razdaljinu od 30 min ostavila tri puta vise razdi guzve u saobracaju...

Most na Drini u Visegradu je prelijep :) Ako imas vremena obavezno ga obidji. Sem njega u Visegradu nema nista da se vidi, tako da tu neces potrositi puno vremena.

I ja planiram da otputujem sa porodicom kolima u Herceg Novi ali mi je više njih preporučilo put preko Bosne.

E, sad, pošto sam poslednji put išao tom rutom u svojstvu suvozača na zadnjem sedištu proučavao sam automape i sve mi je jasno do Trebinja (išao bih na Užice, Mokra Gora, Višegrad, Srbinje, Avtovac, Bileća) ali ne znam da li moram da idem na granični prelaz ILINO POLJE pa na Viluse ili postoji put iz Trebinja za Grab (Bosna) pa na granični prelaz SITNICE  te preko Mokrina (MNE) i Kameno(MNE).

U nekoj automapi koju sam pazario (Merkur sv i SAT plus) je taj put ucrtan ali ne znam da li zaista postoji.

Osim odgovora na ovo pitanje interesuju me i iskustva noćne vožnje ovom rutom kroz Bosnu do MNE te posotji li opasnost od uletanja cigle kroz vetrobran kada BG table prolaze kroz Goražde... :stop:

Za ciglu u Goraždu i Federaciji BIH se ne sekiraj. Kroz samu Federaciju prolaziš 27 kilometara i samo obrati pažnju na ograničenje brzine. U samom gradu i okolnim manjim mestima je 40 km/h pa budi pažljiv.

Od Trebinja svakako idi na granični prelaz Sitnica. Prati samo tablu koja od grada vodi za Herceg Novi. Crnogorci su konačno završili njihovih poslednjih famoznih 12 kilometara, pa je put odličan. Skoro kao auto put. E, sad, izgleda da su nam bivša braća to i bukvalno shvatila, pa čim se pređe granica naplaćuju i putarinu - 3 EUR. Ali, šta da se radi.

Na granični prelaz Ilino Brdo nikako nemoj da ideš, osim ako ne nameravaš za Nikšić ili dalje za Ostrog.

Odvoj sat-dva za posetu Trebinju. Nemoj samo da proletiš kroz taj grad, koliko god da si u žurbi da što pre siđeš do mora.

I, još jedan savet. Kada prođeš Foču, iliti Srbinje, kako si naveo, počinju krivine na putu. Ok, ništa strašno, ali pre toga je put kojim si vozio bio ravan kao strela, pa da te ne prevari. I, bez obzira na krivine, mislim da ćeš od Foče svakako usporiti, pošto je to definitivno najlepši deo puta. Nacionalni park Sutjeska je melem i za dušu i za oči! 

Hvala svetski putniče!!! clap.gif' alt=':clap:'>

Upravo je meni i mojoj dragoj supruzi san da popijemo jutarnju kafu u Trebinju tog 01.08.2009 jer iako nisam nikada tamo bio (odnosno nisam bio a da to pamtim) po raznim reportažama i fotkama kao pričama starijih sam upoznat da je to najjjjlepši grad u ex yu.

Nemam mogućnost da putujem danju obzirom da imamo i trećeg člana od 11 meseci :king: koji će nadajmo se da prespava put u svom sedištu tako da lepote zapadne Bosne nećemo videti (tok Drine, Tjentište, Gacko)...

U svakom slučaju, obavestiću ovaj forum o iskustvima po povratku!

Pozdrav :mah:

Još nešto. Za BIH ti treba zeleni karton, pa nemoj da krećeš bez njega (jevtinije ga je izvaditi u matičnoj auto kući nego na granici).

Kafu popij pod platanima, u centru grada. To ti je trebinjski "must"  :D

ups, mala greška - istočna Bosna!

Znam da u Bosnu mora sa zelenim kartonom i pasošem za klinca ali imam do kraja jula dovoljno vremena da i to pripremim.

Obavezno ću da isprobam trebinjski "must"!

Od Trebinja svakako idi na granični prelaz Sitnica. Prati samo tablu koja od grada vodi za Herceg Novi. Crnogorci su konačno završili njihovih poslednjih famoznih 12 kilometara, pa je put odličan. Skoro kao auto put. E, sad, izgleda da su nam bivša braća to i bukvalno shvatila, pa čim se pređe granica naplaćuju i putarinu - 3 EUR. Ali, šta da se radi.

Samo bih zelio da dodam jednu stvar da ne ispadne da bivsa braca deru na svaki korak bracu iz Srbije.

Put od Herceg Novog do granicnog prelaza Sitnica gradjen je po tipu privatnog javnog partnerstva sa gradjevinskom firmom iz Republike Srpske koja inace gradi put sa druge strane granice do Trebinja. Po ugovoru oni su napravili put a zauzvrat narednih 20 tak godina ce naplacivati putarinu koja sada iznosi 3 EUR. Vazno je naglasiti da to placaju i novljani i trebinjci i svi ostali. Tako da pare ne idu u budzet HN ili CG, vec u Republiku Srpsku tj. BIH

Ok, ok, nisam nista lose mislio ;) No hard feelings. Ali moras priznati da je ono neverovatno vizuelno smesno da, cim krocis u CG, odmah sledi uzimanje para. Pogotovo ako covek prvi put ulazi kolima, pa je pre toga platio i ekolosku taksu od 10 EUR. Uh, posebno su bili naroguseni ovi moji iz trebinjske tazbine kada su to videli :hihi: A vidis, vecina ih ne zna za sam projekat. Sta ces, izgleda da predrasude rade svoje  :102:

Btw, mi u Srbiji auto puteve pravimo samo pred izbore, i to na papiru.

Ok, ok, nisam nista lose mislio ;) No hard feelings. Ali moras priznati da je ono neverovatno vizuelno smesno da, cim krocis u CG, odmah sledi uzimanje para. Pogotovo ako covek prvi put ulazi kolima, pa je pre toga platio i ekolosku taksu od 10 EUR. Uh, posebno su bili naroguseni ovi moji iz trebinjske tazbine kada su to videli :hihi: A vidis, vecina ih ne zna za sam projekat. Sta ces, izgleda da predrasude rade svoje  :102:

Btw, mi u Srbiji auto puteve pravimo samo pred izbore, i to na papiru.

Ma OK druze 8-) Nisam ja nista direktno na tebe mislio nego sam imao potrebu samo to da razjasnim jer znas nas narod niko ne zeli da provjeri o cemu se tu stvarno radi nego se prica napamet (prvenstveno mislim na novljane i trebinjce), a dobro znaju da u meljinama (gdje put pocinje) i na sitnici postoji tabla na kojoj sve ovo sto sam ja rekao pise.

A sto se tice izgradnje puteva i autoputeva u CG nemoj misliti da je nesto drugacije nego u kod vas. Svake godine se pred 21 maj i 13 jul otvara po koja dionica puta plus pred izbore... doduse to rade svi... lencare 3 ipo godine i onda se sjete pred izbore da nesto naprave

evo kao prvo da pozdravim sve clanove ovog foruma. u potrazi za resenjem mog' problema sasvim sam slucajno naleteo na ovu adresu i veoma se obradovao jer verujem da cu ovde dobiti pravi odgovor.

zivim u somboru a planiram 10 avgusta da sa mojih dvoje maloletne dece (sin 17, cerka 12) odem za crnu goru na more. mesto se zove kumbor, blizu herceg novog. ovo ce meni i mojoj deci biti prvi put da idemo na more. na put krecem automobilom a veliki mi problem predstavlja nepoznavanje svega sto je izvan granica sombora :), nepoznavanje carinskih propisa za ulazak u crnu goru (deca nemaju pasose), sta vozilo mora da ima od opreme u crnoj gori i o cemu moram posebno da vodim racuna?

cujem lose stvari o ibarskoj magistrali ali ne verujem da cu moci da je izbegnem.

nadam se da ce neko moci da mi odgovori na ova pitanja; znaci, koja mesta da mi budu orijentiri do kumbora, propisi, maloletna deca bez pasosa...

ps.: gledao sam trasu preko "Google Eartha" i neke mape ali nisam siguran.

pozdrav

hm, pa to maloletna deca bez pasosa moras da promenis  :)...tj. moras da im izvadis pasose, jer kako ce oni na granici da znaju da su to bash tvoja deca...

evo skoro je jedan decko od 17 god. isao na splavarenje na taru, i trazili su ovlascenje od roditelja ekipi koja je isla s njim....sva sreca pa se nekako provukao, jer je isao na splavarenje sa drustvom, ulazilo se u CG. iz Republike Srpske, i to nekim lokalnim puteljcima, pored tare, svi se znaju u tom kraju itd ;D...

i kreten nije poneo pasos :bang:

hm, pa to maloletna deca bez pasosa moras da promenis  :)...tj. moras da im izvadis pasose, jer kako ce oni na granici da znaju da su to bash tvoja deca...

hvala na brzom odgovoru. poneo bih djacke knjizice, u njima su pecatirane slike dece a uz to bih poneo i izvode iz maticne knjige rodjeni iz cega se preko JMBG moze zakljuciti da sam im ja roditelj.

ok, saznao sam da za crnu goru ili republiku srpsku nisu potrebna neka posebna dokumenta no za svaki slucaj pravim deci licne karte. dobio sam predlog da idem preko bosne zbog toga sto je krace i lepsi put. predlozena ruta je sledeca: Bjeljina, Zvornik, Milici, Vlasenica, Han Pjesak, Sokolac, Rogatica, Gorazde, Trebinje, Herceg Novi, stra vi mislite o toj etapi? zbunjuje me jedino onaj deo oko Gorazda.

kako god...ako neko moze da mi odgovori na ostala pitanja bio bih veoma zahvalan.

pozdrav

Već je o tome diskutivano na forumu. Dakle, tokom tih 27 kilometara oko Goražda (koji pripadaju Federaciji BiH) samo obrati pažnju na ograničenja brzine i to je to. Inače, prolaziš i kroz sam centar tog grada, ali, veruj mi, niko se i neće okrenuti za tvojim kolima. Budi uveren da ćeš čak videti više tablica iz Srbije ili Crne Gore, na toj deonici, nego bosanskohercegovačkih. Dakle, samo opušteno i ne brini. To naravno ne znači da treba da ga nagariš 120 kad izađeš iz Federacije. Vodi računa pošto je put na tim deonicama često prav kao strela, pa zna i da te "povuče".

I, nemoj da misliš da si "super prošao", kada bez problema izađeš iz Federacije. Po mom iskustvu, policija u RS zna da bude i nezgodnija od federalnih kolega. Običnog naroda na ulicama nemoj da se plašiš. On je isti i u Federaciji i u RS.   

hvala!

povescu racuna. putujem sa decom pa mi ni nije namera da jurcam, zelim da usput uzivamo i u prirodi; nadam se da je lepa.

Ne da je lepa - nego prelepa!!! Ja uvek bacam akcenat na onaj deo koji ide od Foce pa do Trebinja.

Mada, kada pogledam tvoju rutu, vidim i da prolazis kroz Han Pijesak. Mene je taj kraj uvek podsecao na prirodu medj Tarom i Zlatiborom.

dali da se od gorazda do foce drzim drine?

vidim preko google eartha da ima jezera i kampova usput (putevi su mi malo nejasni preko G.E. ). jedva cekam da krenemo.

Pa, od Goražda do Foče ti taj glavni put i ide uglavnom uz samu Drinu. Ja sam inače viđao kampere na tom potezu tokom letnjih meseci, najčešće vikendima.

Pre pet dana sam putovao iz Šapca za Herceg Novi. Evo par informacija koje bi mogle biti korisne:

1) Preporučujem put preko istočne Bosne. Ja sam putovao: Šabac-Loznica-Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Rogatica-Ustiprače-Goražde-Foča-Tjentište-Gacko-Bileća-Trebinje-Herceg Novi. Put je veoma kvalitetan. Solidno označen,sa putokazima.Postoji samo deonica puta posle Tjentišta od nekih 15-ak km koja je u izgradnji. OPREZ: put je uži,neobeležen,na par mesta nema ni asvalta(veoma malo).

2) Kroz Goražde nema nikakvih problema. Ja sam pravio pauzu na ulasku u Goražde na staroj pumpi Energopetrola,gde sam se ispričao sa čovekom koji tu radi skoro 30 godina. Ograničenje jeste 40 km/h,poštujte ga i nećete imati nikakvih problema. U Goraždu u svakom delu dana ili noći ima najmanje dve patrole policije. Ali su fer,korektni i ljubazni. Slažem se sa Globe Trekkerom da je čak i ljubaznija nego na nekim mestima u RS. Narod je isti i u Federaciji i u RS,niko i ne obraća pažnju na tablice.

3) Obavezan je zeleni karton za BiH i mnogo jeftinije ga je izvaditi u svom mestu nego na granici. Maloletna deca obavezno moraju imati ličnu kartu ili pasoš. Zaboravite na đačke knjižice,izvode i sl. Zašto da sebi stvarate probleme? Potrudite se da imate sve od opreme u vozilu. Meni su u Trebinju tražili i uže za vuču i prsluk(koliko znam nije obavezan ali budite spremni).

4) Benzin vam je mnogo jeftiniji u BiH (bezolovni 1,65KM tj.0.85eurocenti ili 80 din/l,preporuka je da ga sipate tamo (u CG bezolovni je 0,99 eura,u Srbiji 100,7din)

5) Ekološka taksa je ukinuta. Ja sam granicu prelazio 14.06.2009. Niko nije kontrolisao ni da li unosimo hranu,ali je preporuka da ne nosite previse hrane jer su cene iste kao i u Srbiji.

6) Čim uđete u CG plaća se putarina u iznosu od 3 eura.

7) Na putu ima mnogo prirodnih lepota. Preporuka je da se putuje preko dana jer stvarno ima šta da se vidi. Od Šapca do Herceg Novog sa pauzama,poštovanjem ograničenja brzine,graničnim prelazima bilo mi je potrebno 9 sati.

Ako imate neko pitanje,izvolite. Ako vas interesuje nešto što nisam siguran,pitajte,proveriću sledeći vikend jer opet putujem  za Herceg Novi. Pozdrav svima... :mah:

@dekisha,mnogo ti hvala. tvoje informacije su veoma korisne. sin mi ima 17 godina a cerka 12, njemu sam izvadio licnu kartu a nju cu da uvedem u svoj pasos; predpostavljam i nadam se da to nece stvarati problem u bosni sto ona nema svoj pasos!? na put krecem u avgustu i koristicu upravo tu rutu koju si spomenuo, jedino sto ja iz sombora krecem. reci mi dali je put iz trebinja za herceg novi direktan, mislim, ne sece hrvatsku?

a da. gde da menjam eure za konvertibilne marke? u srbiji ili moze i na toj benzinskoj koju spominjes?

Pre pet dana sam putovao iz Šapca za Herceg Novi. Evo par informacija koje bi mogle biti korisne:

1) Preporučujem put preko istočne Bosne. Ja sam putovao: Šabac-Loznica-Zvornik-Milići-Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac-Rogatica-Ustiprače-Goražde-Foča-Tjentište-Gacko-Bileća-Trebinje-Herceg Novi. Put je veoma kvalitetan. Solidno označen,sa putokazima.Postoji samo deonica puta posle Tjentišta od nekih 15-ak km koja je u izgradnji. OPREZ: put je uži,neobeležen,na par mesta nema ni asvalta(veoma malo).

2) Kroz Goražde nema nikakvih problema. Ja sam pravio pauzu na ulasku u Goražde na staroj pumpi Energopetrola,gde sam se ispričao sa čovekom koji tu radi skoro 30 godina. Ograničenje jeste 40 km/h,poštujte ga i nećete imati nikakvih problema. U Goraždu u svakom delu dana ili noći ima najmanje dve patrole policije. Ali su fer,korektni i ljubazni. Slažem se sa Globe Trekkerom da je čak i ljubaznija nego na nekim mestima u RS. Narod je isti i u Federaciji i u RS,niko i ne obraća pažnju na tablice.

3) Obavezan je zeleni karton za BiH i mnogo jeftinije ga je izvaditi u svom mestu nego na granici. Maloletna deca obavezno moraju imati ličnu kartu ili pasoš. Zaboravite na đačke knjižice,izvode i sl. Zašto da sebi stvarate probleme? Potrudite se da imate sve od opreme u vozilu. Meni su u Trebinju tražili i uže za vuču i prsluk(koliko znam nije obavezan ali budite spremni).

4) Benzin vam je mnogo jeftiniji u BiH (bezolovni 1,65KM tj.0.85eurocenti ili 80 din/l,preporuka je da ga sipate tamo (u CG bezolovni je 0,99 eura,u Srbiji 100,7din)

5) Ekološka taksa je ukinuta. Ja sam granicu prelazio 14.06.2009. Niko nije kontrolisao ni da li unosimo hranu,ali je preporuka da ne nosite previse hrane jer su cene iste kao i u Srbiji.

6) Čim uđete u CG plaća se putarina u iznosu od 3 eura.

7) Na putu ima mnogo prirodnih lepota. Preporuka je da se putuje preko dana jer stvarno ima šta da se vidi. Od Šapca do Herceg Novog sa pauzama,poštovanjem ograničenja brzine,graničnim prelazima bilo mi je potrebno 9 sati.

Ako imate neko pitanje,izvolite. Ako vas interesuje nešto što nisam siguran,pitajte,proveriću sledeći vikend jer opet putujem  za Herceg Novi. Pozdrav svima... :mah:

nama su na istom tom prelazu 17.06.2009. tu istu taksu NAPLATILI!!!  :psuje: :psuje:  a drugim ljudima su je naplacivali  i 21.06.2009.  bili smo zaista zaprepasteni kad je lik iskocio iza policajcevih ledja i trazio 10 eura za taksu. na nase pitanje "zar ta taksa nije ukinuta?" "vrlo ljubazno" nam je "objasnio" da je to sto pricamo cista glupost i da se taksa i dalje naplacuje...