Followers 0

Havana – egzotika prošlog veka

36 posts in this topic

Cao, Zivim u Kanadi i bio sam na Kubi mnogo puta. Poznajem ljude, upoznao sam propise, znam njihove trikove, imam prijatelje tamo. Pitajte me bilo sta, odgovoricu brzo.

Edited by mstefa

Interesuje me da li ti se cini da je vecina Kubanaca zadovoljna svojim zivotom? 

Ne. Sad već vrlo dobro znaju šta se dešava.Neće niko naglas ništa reći prilikom prvog sustreta, medjutim već drugi treći dan će otvoriti dušu. Ima ih dosta u Americi I centralnoj americi pa znaju kako izgleda na drugim  mestima iz priča. Ovi po hotelima čuju od gostiju ili vide na tv-u. Njima su plate 20$ mesečno I dobiju dzak pirinča, nekoliko jaja I valjda jedno ili dva pileta. vole svoju zemlju I ponosni su ali nisu zadovoljni.

Zelim im samo iz najbolje namere da ne prodju kao mi. Pa da im budu plate $200 mesecno, ali bez tih dzakova, jaja, pilica, besplatnog zdravstva i skolstva, subvencioniranog javnog prevoza i cena rezija, stanarskog prava i ostalih socijalnih mera.

Da ne postanu kao komsije Jamajchani robovi za bagatelu u tekstilnim fabrikama multinacionalnih korporacija nakon sto im je lokalna privreda unistena uvozom stranih subvencioniranih proizvoda. Treba da shtite lokalnu proizvodnju i da zadrze iz tog sistema najbolje sto imaju i da ono sto ne valja menjaju. A da ne krenu putem turbo divlje privatizacije poput Srbije i Rusije.

Da li se kvalitetne cigare mogu kupiti od lokalaca po nižoj cijeni? Koja je najjeftinija cijena nekog solidnog privatnog smještaja?

Privatni smeštaj pored plaže blizu havane oko 15cuc za noć. Sve je stvar pregovora. Retko može da se nadje jeftinije. To je obično stan na spratu kuće. Soba ili dve, kupatilo, kuhinjče. Ponekad I doručak u toj ceni. Tu može biti I nekoliko ljudi. Kubanci će nasamariti svakog koga mogu ali će dati realnu cenu onome za koga vide da zna.

cigare mogu da se kupe ali treba znati I ljude I cigare. Oni najspretniji kupuju u samoj fabrici pre nego što su upakovane. Oko 25cuc Po kutiji od 25. Sledeći stepen je sa jednim posrednikom oko 40-60cuc. Recimo cohiba robustas. I treći red je ok sa oko 70-80cuc.

Medjutim, kad uzimaš od nepoznatih a ne poznaješ cigare,možeš naleteti na škart duvan što je odbačen od fabrike, ili neko što rola sam. Čak sam čuo da prave I od lišća banana, ali to ne verujem. Cigara se lako prepozna po mirisu.. ako ne miriše dobro nije prava. Kvalitet zavisi od duvana, dužine debljine I vlažnosti. Ista cigara će imati drugi ukus dok se vratite u srbiju, čisto zbog promene klime..obično se čuvaju na oko 72 % vlažnosti ali ja na primer više volim 78 pa čak I 80%. Stvar ukusa.

@mstefa Imam ja jedno pitanjce :smile:

Momak i ja planiramo da u decembru posetimo Kubu :smile: Najverovatnije ćemo preko agencije ako se nešto ne izjalovi. E sad, na raznim forumima nailazila sam na različite odgovore povodom visine novca koji je potrebno izdvojiti da možeš normalno (naravno skromno bez nekog preterivanja) da provedeš 14 dana na Kubi. Po komentarima drugih vidim da je suština u cenkanju, ali opet neka okvirna cifra bi nam značila.

ako idete u decembru, severna kuba je " hit and miss" sto bi rekli ovi amerikanci. U Decembru i Januaru temperatura oko Havane moze biti 26 -28 stepeni, a moze biti i 16-18

Ne znam kakva je ponuda iz Bg ( pretpostavljam odatle idete) ali ako je zbog sunca, birajte jug Kube. Onda sad.. ako idete na " all inclusive" tu je sve ukljuceno kao sto znate.

Izvan odmaralista, sto je dalje od urbanih centara, sve teze je pregovarati. nije isto kad ima 20 taksija u okolini 10 rezorta i 2 u nekoj izolovanoj sredini sa jednim rezortom.

Ako ste privatno, racunajte slicne cene kao u BG - obrok u restoranu pored plaze oko 10 evra. Obrok u Havani tu gde se krecu turisti isto tako oko 10 evra. Ako nema cene na meniju obavezno pitate. Pivo je 1CUC ( 1USD) ili 2 (USD) kako gde. Samoposluge u klasicnom smislu verovatno necete naci. One postoje, ali vrlo mali broj i mali izbor. Necete moci da kupite suhomesnato i kifle ili konzerve da prezivite. Ako ste u predgradju nekom sto je izvan turistickog kraja, tamo ima restorana gde je obrok 2$. (npr. piletina, pirinac, salata) A moze i da bude kad dodjete da kazu danas nemamo hrane.

Uz sva ova ogranicenja: ako idete privatno.. moze da se nadje smestaj za 15-20 na dan, moderan smestaj blizu plaze, sa doruckom. Ako nemate srece, mozda 25. 

Hrana bi vam bila jos otprilike 30 na dan. Racunam : jedan pravi obrok u restoranu i jedan neki omanji.. ( sendvich sa parcetom sunke ili tako nesto moze da se nadje za 2, 3 kako gde) . Kolko pijete i sta, to zavisi, restorani u Havani su cene " all over the place" ima ih skupih i jeftinijih. 

Tamo gradski i drumski prevoz skoro da ne postoje. Zamislite neko selo podno kopaonika gde nema redovnog autobusa. Mozete samo taksijem i peske. U Havani i par drugih gradova ima ali nemate vremena da to pretrazite i da naucite.

preporuka je ovako:

4 zvezdice odmaraliste 

2, 3 ili 4 izleta ( npr. havana, Katamaran,  speed boats , jeep ride) i to ce vas svaki kostati 100 po osobi uvek ukljucuje sve, hranu pice, prevoz, karte, porez.. samo jednom platite.

Svi ocekuju baksis pa cak i traze direktno.  Ko ne obraca paznju, to ti lako uzme 10 dolara na dan.( sve cene sam ovde naveo u dolarima )

Ako uzmete negde gde je veliko odmaraliste, moze da bude 5,6 restorana, 3,4 bara, 2,3 bazena, i ima sta da se radi. Sprijateljite se sa ljudima koji ne dobijaju pare stalno ( konobari i slicno) nego.. bastovan, zabavljac na bazenu, cuvar sto seta okolo. Ako njih upoznate, oni ce vam reci sta i kako, jer nisu iskvareni parama. Osim toga, kanadjani su super za druzenje, ali ne razumeju mentalitet komunisticke zemlje. Srbija ima slican mentalitet iako nije vise komunisticka..

Mogao bih da pisem satima..

Jao stvarno ne znam uopšte kad da idemo na Kubu. Ovo što smo mi gledali je klasika Havana, Trinidad i Varadero, pri čemu je teško pronaći sve all inclusive, obično je ta priča samo u Varaderu. Koji je najpogodniji period za putovanje, ipak ne želim ni da odemo u decembru i da izdvojimo toliki novac a da bude recimo 16 stepeni :biggrin: 

Hvala puno na izdvojenom vremenu :smile: 

Trinidad je na jugu. Tamo je toplo uvek. 

Šta bi vi da radite? 

Trinidad je interesantan gradić, naravno ne veliki kao havana. Oko 5 sati od havane kolima.taksi oko 170usd do havane ali mora da se ugovori unapred, inače teško neko hoće da vozi na odjednom.

ako Havana ili varadero najbolji period je kasni oktobar , početak novembra čim prodju hurikani na kraju kišne sezone. Inače I kad pada kiša isto je 30 stepeni pa nema puno veze, sediš za barom i ispijaš pinakolade. Odlično je od marta do maja, posle je pretoplo a počinje sezona hurikana pa nikad ne znaš..takodje ti periodi su medjusezona nema puno gostiju nema gužve. Kad je sve puno onda je ono otimanje za ležaljke i čekanje na sto u restoranima. 

Ponegde je problem sa komarcima, ako je hotel blizu neke slatke vode.. reka ili močvarno..

Voleli bi da obiđemo i Trinidad i Havanu i Varadero, a opet opcija decembar nije dobra, mada smo mi gledali period od 16. novembra do 2. decembra. Hteli bi malo odmora (kupanja) i malo obilaska, a opet sami da organizujemo sve ne usudjujemo se zato i jurimo preko agencija mada su ponude skroz čudne, recimo za sada još nema ponuda oktobar, al zato ima ponuda novembar i decembar.

Slab je prevoz za sve to.. koštaće puno a dosta vremena uzima.

varadero je dobar u novembru. Havana nije puno daleko.. jedno 2-2.5  sata. Ima dnevnih tura sa vodičem. Ako nadjete neki taksi sa vozačem koji priča engleski bilo bi jeftinije a imali bi kola samo za vas I vodi vas gde vi hoćete.plaža je jako dugačka sa 20 rezorta jedan do drugih. Jedan od razvijenijih krajeva. To je verovatno najbolji izbor za prvu posetu kubi.

Hvala puno na informacijama :smile: Videćemo još kako i šta, ali definitivno ćemo posetiti Kubu, ako ne više puta barem jednom :smile: 

Pozdrav,
Drago mi je da sam naišao na tvoj post.
Ja sam rešio da planiram putovanje na Kubu naredne godine i to duže, na bar mesec dana, još ne znam tačno kad ni da li ću uspeti u tome, ali daću sve od sebe.
Možda si video da sam već pisao u jednom postu, izračunao sam da za neki opušten i nov život tamo verovatno treba nekih 700 e mesečno kao strancu, koliko sa, video iz nekih videa itd. , možda bi moglo i manje ali ajde. U svakom slučaju sa cenom karte iz Srbije ovo je ogromna svota, koju bi mora da uštedim.
Hteo bih da te pitam da li postoji neki način da se u kubu ode da se radi nešto, da li volonterski ili za neku stranu kompaniju tamo, kao nastavnik ili bilo šta što bi mi omugućilo da provedem jedan dva meseca tamo a da ne moram da prodam kuću ovde da bi to uradio.
Online posao znam da otpada jer neamaju dovoljno dobar internet, ali možda neko volontiranje za smeštaj ili kao što rekoh neke strane kompanije ili sl...
Ja sam završio fiziku, govorim tečno, Engleski i Nemački, i mogao bi realno da usavršim Španski do sledeće godine do upotrebnog nivoa, ako imaš bilo kakvu ideju bio bi ti zahvalan na pomoći.

Sta je “must” za ljubitelje kubanskih cigara? Sjecam se nekad fotopisa bas sa ovog foruma gdje je lik posjetio plantaze duvana i fabriku cigara.
Dalje, jel ko bio u Caya Romano i/ili Coco? Vidim da imaju fantasticne plaze.
Moze li se iznajmiti auto tamo? Kakvo je stanje sa smjestajem u unutrasnjosti ostrva?

Sent from my iPhone using Tapatalk

On 6/11/2018 at 1:59 PM, here and there said:
On 6/11/2018 at 1:59 PM, here and there said:

Pozdrav,

Hteo bih da te pitam da li postoji neki način da se u kubu ode da se radi nešto, da li volonterski ili za neku stranu kompaniju tamo, kao nastavnik ili bilo šta što bi mi omugućilo da provedem jedan dva meseca tamo a da ne moram da prodam kuću ovde da bi to uradio.
Online posao znam da otpada jer neamaju dovoljno dobar internet, ali možda neko volontiranje za smeštaj ili kao što rekoh neke strane kompanije ili sl...
Ja sam završio fiziku, govorim tečno, Engleski i Nemački, i mogao bi realno da usavršim Španski do sledeće godine do upotrebnog nivoa, ako imaš bilo kakvu ideju bio bi ti zahvalan na pomoći.

Mislio sam da sam na ovo odgovorio odavno. Nema sanse da radis na kubi sa kubancima ili stranim kompanijama. Kubanci rade za 20$ mesecno, pa je sve u nekoj sivoj ekonomiji. Cak i ako radis sa strancima, nikad te nece platiti vise od 10$ dan, jer za sve sto ti znas, ima kubanac koji to isto zna. Jednostavno ne vidim da je to moguce. 

6 minutes ago, Bitanga said:

Sta je “must” za ljubitelje kubanskih cigara? Sjecam se nekad fotopisa bas sa ovog foruma gdje je lik posjetio plantaze duvana i fabriku cigara.
Dalje, jel ko bio u Caya Romano i/ili Coco? Vidim da imaju fantasticne plaze.
Moze li se iznajmiti auto tamo? Kakvo je stanje sa smjestajem u unutrasnjosti ostrva?

Ja kupujem cigare preko poznatih veza. Ako bas hoces da budes siguran sta dobijas, kupis jednu cigaru ( ako mozes, nece ti svi dati) i preseces je uzduzno. Ako je napravljena od celih listova, onda je dobra. Ako je puna trunja ili seckanog duvana kao cigareta, onda je to laznjak. Sto dalje od Havane, sve skuplje cigare. Ono sto je u Havani 40$ za kutiju od 25 u varaderu je 80$ ( sve na crno) U radnji su to stotine dolara. ( recimo 250 za kutiju dobrih cigara) Gledas da nije suva ( da li se list krcka i lomi pod blagim pritiskom. Cigara se drzi na 70% vlaznosti, i kad je pritisnes ona se blago udubi i vrati kad pustis. Ako pocne da puca list onda je suva i nije dobra. Generalno, posle 30-40 cigara popusenih ( razlicitih vrsta) onda pocnes da primecujes sta ti se svidja a sta ne. 

Moze da se iznajmi auto skoro svuda, oko 50$ dan. sa vozacem oko 100$ na dan. Svuda ima kuca za izdavanje ali je ilegalno da budes kod nekog ko nije registrovan. Oni bi te pustili i ugostili, ( vrlo su prijateljski) i gledali bi da se okoriste kolko mogu od tvojih para. 

Cayo Romano / Coco.. ima puno hotela i netaknute prirode i aerodrom. to su zabranjene zone za kubance, samo turisti i hoteli. Oni dolaze autobusima da rade. Pogledaj na google mapama, tu nema nista, samo suma i plaze gde su ti hoteli. Ako uzivas u all inclusive i ubodes dobar hotel, super ce ti biti. I ja volim ponekad, jer ne moras da mislis nista.

Hvala na odgovoru. Razumijem se u cigare, pogresno si me shvatio, nego sta obavezno posjetiti tamo a sto je vezano za cigare, gdje kupiti i sl.

aha.. ako kupis u radnji, onda naravno kupis u velikoj sto ima veliki walk in humidor. Tu su sveze i dobro ocuvane. Naravno tu platis i punu kubansku cenu. 

Ovako moras da znas nekog ko krade, preprodaje ili tako. Ako idem u all inclusive onda obicno startujem ove na bazenu " entertainment crew" .Njima niko nikad ne daje tips a i oni bi da se ogrebu za nesto. Ovi ostali toliko dobijaju da su se osilili i ugrade se duplo. Oni onda nadju od lokalaca pa tebi prodaju. Ako si blizu fabrika ( ja ih znam samo u Havani) onda tu mozes da isto nekog upoznas i da direktno odatle izneses. Ako ti ne znaci kutija i omotac puno, onda je lakse i mozes ih cak naci za 1$ ili manje po cigari. 

Ako hoces sve lepo upakovano onda je tesko ispod 1.5$ po cigari, obicno oko 2$

nema tamo nista nesto spektakularno da se vidi. Beda i sirotinja svuda pa i u tim fabrikama. Mozes da vidis kako zamotavaju cigare recimo to je otprilike to.

Isto u fabrici ruma. To je uglavnom otimacina para ( 20,30$ ulaz) i onda te provedu kroz neki cumez od hale. Interesantno je mozda jednom videti ali nema tu sta ..

@mstefa trenutno sam u Americi, planiram izlet u Havanu sledece nedelje.
Napisao si da je smestaj izmedju $15-25 kod lokalaca. Da li da banem tamo na nevidjeno i probam da se cenjkam (moja zena po malo naklapa spanski) ili da bukiram nesto unapred? Da li ima smisla gledati arbnb i sl? Verovatno cu biti tamo 7 dana, da li da se fokusiram samo na Havanu ili da probam da obidjem neko od mesta koja si spomenuo? Ako ostanem u Havani koje plaze, atrakcije i sl preporucujes? Da li preporucujes neki smestaj/hotel, restoran/bar? Pretpostavljam da bih morao taksijem s aerodroma do grada? Koja je cena voznje i gde da kazem taksisti da nas odbaci ako nemam bukiran smestaj?

kad bukiras unapred, airbnb i slicni odmah uzmu 20% tako da su preko toga skuplje cene. Idi na google maps i vidi ovo:

https://www.google.com/maps/search/casa+particular/@23.1237905,-82.3818564,15.04z

te kuce na iznajmljivanje se zovu " casa particular" i to je jedini legalni smestaj osim hotela. Nisam nikad probao ilegalno, jer je i ovako dosta jeftino. Sad pocinje " high season" i mozda su malo skuplje kuce blize njihovom bozicu. Isto cena dosta varira od centra ka obodu grada. Moja zena kad ide na duze, ona bukira prvu noc ili 2 kod jednog, pa onda kad je vec tamo kaze njima da ide da trazi za jos 5 dana. Odmah joj nude bolju cenu da ostane.  Kod Havane, plaze su samo Playas Del Este  ( istocno van grada) to je taksijem oko 15$ ( ali ce oni da traze prvo 25, 30$..) Ako hoces da budes malo izvan grada, blize plazi, mozda mogu i da te povezem sa nekim. ( al onda opet taksi kad hoces u grad)

Znaci, trade off je  prevoz: Ako si blizu dobrog mesta, skuplja je kuca ali ides peske. Ako si dalje, jeftinija kuca, ali sve moras taksijem. Ako se snadjes, lokalni autobus je 5centi, i nije los, ali lokalci nece da te upute, oni dobijaju proviziju da te uguraju u taksi i slicno. Da si u kanadi, ja bih ti preporucio da ides " all inclusive" ili flight i hotel , jer je to jeftinije cak i od samog aviona. Iz Amerike, ne verujem da ima. Ako si bio u Valjevu, Havana je 10x Valjevo, samo lepse vreme. Nema tamo nista, ako te ne zanima istorija, pa da vidis mesto gde  se prvi put iskrcao ovaj i onaj, i gde je pocela revolucija ova i ona. Centar je interesantan, ali sve je samo istorijsiki.  Meni se tamo samo svidjaju ljudi i klima

Od njihove istorije, zgrada, arhitekture me nista ne zanima. But that's just me. Imas na google sta moze da se vidi, nista me nije impresioniralo narocito. 

Znaci ovako: odlucite sta vam je vaznije: 5 dana plaza i 2 dana u grad ili obratno inace ce vam biti skuplja dara od mere.

Kad odlucite sta hocete, tamo fokusiraj google i vidi po poziciji " casa particular" i probaj da ih nadjes na airbnb, homestay.com i slicnim sajtovima. otstampaj imena i lokacije da bi mogao da ih tamo nadjes ako odlucis da menjas. Uglavnom ce ukljucen biti i dorucak. Ako odes na plazu Bacuranao, pitaj za Renier ili Javier ( renie, havie) i kazi da su te poslali Bonnie i Miro da kod njih jedes jastoga :) I da mu kazes da ti da cenu kao nama :) Naravno, oni ce malo da se ugrade , ali ne bi trebalo da bude vise od 20$ sve zajedno. Cenjkanje se preporucuje. 

Ne secam se cene od aerodroma, ( uvek mozes da odvojis vozaca od onih autobusa za hotele u grad, i da mu tutnes 5$ i da trazis da vas samo odbaci do jednog od hotela na njihovoj ruti. )  dok drugi cekaju kofere na aerodromu, a ti odmah na menjacnicu ( to je uglavnom odmah tu) i zameni pare u localne CUC, jer neces moci nigde nista da placas.Tako izbegnes guzvu i vratis se pre nego sto koferi stignu. Na nekim mestima je menjacnica izvan dometa, pa moras tek kasnije da odes. Ali odmah zameni neke pare, inace ce biti problem kasnije. Malo izanaliziraj, pa se javi ako imas jos pitanja. 

Evo nekih slika iz havane i sa te neke plaze gde su lokalci.

https://photos.app.goo.gl/fkxyqQsLpHCjz2DR7

Zena mi radi kao stjuardesa za United Airlines, tako da letim besplatno ali nisam siguran da li ce mi traziti unapred bukiran smestaj, ili nesto vise od toga jer letim iz US iako imam srpski pasos.
Tako nesto sam i mislio 2-3 dana grad, 3-4 dana plaza samo nisam siguran da li da budem na plazi blizu Havane ili nesto juznije tipa Playa larga ili koja je plaza/resort blizu Havane na juznoj obali?

dole na jugu, Playa Ancon je na glasu isto kao i Playa Larga sto si pomenuo. to je oko sat i po kolima, Ancon je malo dalje. Ako mislite tako daleko od grada, najbolje je da bukiras odmah centar havane, i mesto pored plaze za ostale dane i da ne mislis o tome. Inace prodje vreme u trazenju sobe. u Havani najbolji je severno istocni kvadrant. avenue. Av del puerto na istoku pa do Peseo do Marti