Posted June 24, 2006 Ljudi ako neko zna kako Najjeftinije do Poljske neka mi pise ...hitno mi je ...ili neka mi posalje link mislim da je ovde vec bilo reci o Poljskoj ....sve o vizi i prevozu i...ili ako neko nesto zna neka pise ....hvala.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2006 Evo ovako. U svakoj varijanti, najbolje ti je da ides do Budimpeste Fudeksom. Povratna ti je 25 evra, a ako imas ISIC ili tako neku karticu, 20 evra. (Voz je skuplji). Sad iz Budimpeste imas vise opcija. Jedna je avionom do Varsave. Wizz Air leti svakog dana. Samo zavisi kada ides. Ja kad sam gledao neka 3 meseca pre mog puta mogla se kupiti povratna i za 60-ak evra s taksama. Znaci pogledaj na www.wizzair.com . Kopnene varijante su ti preko Ukrajine i preko Slovacke. Ja sam isao preko Ukrajine, jer slovacka tranzitna viza kosta 43 evra i traze gomilu dokumenata, dok je ukrajinska tranzitna 1300 dinara i treba ti samo jedna slika A sa tranzitnom u Ukrajini mozes ostati 5 dana u odlasku i 5 u povratku. Sa Keleti zeleznicke stanice iz Budimpeste hvatas voz do Zahonja (Zahony), poslednjeg mesta u Madjarskoj pred granicu sa Ukrajinom. Zavisi koji voz uhvatis, cene su u rasponu od 6-14 evra. Kako Fudeks stize u Bp rano ujutro pre 5 , ja sam uhvati Inter City u 7 koji je bio oko 14 evra. Moraces bar jedno presedanje da napravis do Zahonja (verovatno u Njiredjhazi). U Zahonju uzimas voz do Chopa, to je prvo mesto u Ukrajini. Voz ide oko 15 min i kosta nesto manje od 4 evra. Raspitivao sam se, ali izgleda da je tu jednini nacin da predjes u Ukrajinu tim vozom. U Chopu uzmes voz do Lavova (isto oko 4 evra, ide oko 6 sati). Ispred zeleznicke stanice u Lavovu polaze marshrutke do poljske granice, tj. do mesta Sheheini. Karta ti je oko 1.3 evra i vozis se jos oko sat i po. Granicu predjes pesice, i videces veoma zanimljiv prizor mnostva svercera koji iz Ukrajine krijumcare cigarete i alkohol u Poljsku . Kad predjes granicu (poljsko mesto je Medyka) videces kombije koji idu do Pshemishla, to ti je prvi veci grad u Poljskoj uz granicu. Karta je pola evra. Odatle uzimas voz dokle vec hoces da ides. U Poljskoj postoji vise tipova vozova pa su u skladu s tim i cene. Najjeftiniji su ?osobowy?, pa zatim ?pospiezny? a ima i onih express i intercity. Raspored vozova i cene mozes da vidis na super sajtu http://www.rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/en . Autobusi u Poljskoj uglavnom sluze za regionalni transport, tako da za svaku vecu razdaljinu moras uzeti voz. Ako putujes zeleznicom, ovakva varijanta sa presedanjem i kupovinom medjunarodnih karata samo za najkrace moguce relacije, ti je najjeftinija. Moguce da ovako moze i preko Slovacke, put je kraci, ali dajes zelenaskih 43 evra za njihovu vizu, a sem toga Ukrajina je veoma interesantna, Lavov pogotovo. Tu ti preporucujem da prenocis bar jednu noc, sto bi verovatno i morala s obzirom na polaske prevoza. Imam adrese nekih hostela, a mozes da vidis i preko HC-a. Naravno jos jedan plus je ako imas vremena, mozes otici i do Kijeva. A zavisno gde si u Poljskoj, mozda ti ni Belorusija ne bi bila na odmet recimo u povratku, zavisi vec koliki si avanturista ;-) Uzmi atlas i izuci ove predele. Ako ti se ne ide do Budimpeste, mozes do Zahonja i iz Segedina, karta je malo skuplja. O madjarskim vozovima vidi na www.elvira.hu Kao stranac, nemas popusta nikakvih ni u Madjarskoj ni u Poljskoj na vozove, al pokusaj mozda naletis na neku dushu od salteruse ako te jos nesto zanima, pitaj Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 24, 2006 hvala hvala!!!!! Stvarno hvala na obilju informacija ,zanima me samo da li si tranzitnu za Ukrajinu vadio preko agncije i da li se ona nosi na uvid u ambasadu poljske...valjda je Poljska viza besplatna kako sam cula,ali to cu vec sve u ponedeljak da saznam.... Ostaje mi samo da iskopam atlas i proucim sve ove puteljke... Hvala jos jednom!!!! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 Prvo vadis poljsku vizu, koja je od 1. maja besplatna. Onda s poljskom vizom ides u ukrajinsku ambasadu i bez ikakvih problema dobijes tranzitnu. (ima agencija koja to radi, ali nema smisla placati kad nije nikakvo cimanje - definitivno najlakse dobijena viza za mene do sada ) Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 Samo jos nesto reci meni neobavestenoj:) sta cu sa vizom tj prolaskom kroz madjarsku...i za to moram da vadim vizu ili... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 da da...moraces i madjarsku tranzitnu... cuo sam da je lakse dobiti u subotici nego u bgd-u...bio sam pre par dana i mogu ti reci da traze vise papira nego austrijanci Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 znala sam....tranzitnu madjarsku vadim isto pre Poljske ..pa je nosim na uvid? sorry ako postavljam suvise tupava pitanja ali totalno sam neupucena ali trudim se Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 ne! prvo vadis poljsku, pa onda tranzitnu madjarsku, ukrajinsku..... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 Kad sam ja isao u PL, prvo su me odbili u madjarskoj ambasadi samo zato sto nisam prvo izvadio slovacku tranzitnu, dakle redosled je vazan Mozda je pametnije da prvo izvadis ukrajinsku pa madjarsku na kraju, da te ne iznenade hungari. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 Znaci prvo vadis poljsku, pa onda ukrajinsku ili slovacku, zavisi kuda ces, pa tek na kraju madjarsku. Traze dosta dokumenata, besplatna je i ako odes u Suboticu mozes da je dobijes istog dana, dok u Bg-u cekas bar 1-2 dana, zavisi od guzve... E sad u Subotici vole da kazu da su oni zaduzeni samo za gradjane iz Vojvodine, tako da meni nisu nista rekli, ali mislim da ne bi bio problem i ako nisi iz Vojvodine. U Subotici mozes da dobijes na godinu dana, a ovde u Bg-u ne daju na godinu, tako da ti je i to plus za Su. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 Znaci prvo vadis poljsku, pa onda ukrajinsku ili slovacku, zavisi kuda ces, pa tek na kraju madjarsku. Traze dosta dokumenata, besplatna je i ako odes u Suboticu mozes da je dobijes istog dana, dok u Bg-u cekas bar 1-2 dana, zavisi od guzve... E sad u Subotici vole da kazu da su oni zaduzeni samo za gradjane iz Vojvodine, tako da meni nisu nista rekli, ali mislim da ne bi bio problem i ako nisi iz Vojvodine. U Subotici mozes da dobijes na godinu dana, a ovde u Bg-u ne daju na godinu, tako da ti je i to plus za Su. Slobo, zena na salteru mi je rekla da nema vise proizvoljnih davanja kao do sada. tako je bilo do juna i sumnjam da i u subotici ne vaze ista pravila...pitaj nekoga ko je vadio vizu pre nekoliko dana pa cemo biti sigurni.... ovde u beogradu daju tacno u dan bez mogucnosti produzenja ili slicnog Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 Znaci prvo vadis poljsku, pa onda ukrajinsku ili slovacku, zavisi kuda ces, pa tek na kraju madjarsku. Traze dosta dokumenata, besplatna je i ako odes u Suboticu mozes da je dobijes istog dana, dok u Bg-u cekas bar 1-2 dana, zavisi od guzve... E sad u Subotici vole da kazu da su oni zaduzeni samo za gradjane iz Vojvodine, tako da meni nisu nista rekli, ali mislim da ne bi bio problem i ako nisi iz Vojvodine. U Subotici mozes da dobijes na godinu dana, a ovde u Bg-u ne daju na godinu, tako da ti je i to plus za Su. Slobo, zena na salteru mi je rekla da nema vise proizvoljnih davanja kao do sada. tako je bilo do juna i sumnjam da i u subotici ne vaze ista pravila...pitaj nekoga ko je vadio vizu pre nekoliko dana pa cemo biti sigurni.... ovde u beogradu daju tacno u dan bez mogucnosti produzenja ili slicnog Pa dobro, ne znam, ja sam vadio krajem aprila u Su i dobio na godinu dana i to turisticku ne tranzitnu, sa vise ulazaka! A u isto vreme jos 4 ljudi koji su isli sa mnom, oni u Beogradu nisu mogli da dobiju na pola godine ili godinu nego samo na tacno onoliko koliko im treba... Sad , da li se u Su nesto promenilo za dva meseca, ne znam... Moguce da ti ovako kazu u Bg-u da ne bi ni isao u Su pa da dobijes na vise... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 Evo da pomognem. U Subotici je ocigledno sve ostalo isto. U sredu 21.06. izvadio sam Madjarsku turisticku vizu na godinu dana. S obzirom na to da sam zaposlen bilo je potrebno da predam sledeca dokumenta: - Potvrda da sam u radnom odnosu sa prosekom plate na istoj (Potvrda treba da bude odstampana na memorandumu firme i da ima verodostojan pecat - pecat je mozda i najbitniji) - Fotokopija svih strana radne knjizice na kojima nesto pise (savet - zaheftati, tako da izgleda kao radna knjizica u malom) - Pasos, fotokopija prve strane pasosa i fotokopija prve strane licne karte. - jedna slika (savet: potrebno je da ti lice zauzima oko 80 % fotografije) i to je to. Za studente (devojka mi je jos uvek student i ona je dobila na godinu dana): - Uverenje o studiranju - Izjava roditelja da ce snositi troskove putovanja (odlaska, povratka) i boravka na teritoriji republike Madjarske (samostalno otkucati izjavu i overiti u opstini) + potvrda da je jedan od roditelja u radnom odnosu sa prosekom plate u zadnja tri meseca i fotokopijom radne knjizice. Ako je roditelj penzioner, onda fotokopija poslednja dva ceka od penzije - sve ostalo je isto (mislim na sliku, fotokopiju pasosa i dr.) Pored svega, neophodno je popuniti formular za izdavanje vize. Formular ima da se downloaduje sa sajta madjarskog konzulata u Subotici. Ima cak i primer kako se popunjava. Jos jedan savet: Doci barem oko 7, pola 8 da bi se uhvatio red. Velika je guzva. Ipak nemojte da Vas obeshrabri ako ima ispred Vas mozda i sto ljudi. U konzulatu su prilicno dobro organizovani i sve brzo ide. Mi smo na pr. stigli oko 8 i 30 (ispred nas je bilo na pr. 117 ljudi)i predali smo oko 10h. Ako predas dokumenta do 12h dobijas istog dana vize. Tog dana su izdali oko 300 viza. Inace i ja putujem u Poljsku sa devojkom. Planirali smo da krenemo 15. jula, posto nam vize za Slovacku i Poljsku od tada pocinju teci. Ako neko ima neki savet za put preko Slovacke, bilo bi lepo da javi:)). Pozdrav svima, forum je sve bolji i bolji. PS: Formalno gledano samo ljudi sa teritorije Vojvodine imaju pravo da vade vize u Subotickom konzulatu, jer se nadleznost konzulata proteze iskljucivo na teritoriju Vojvodine, ali to je samo formalno. Mislim da necete imati nikakvih problema. Samo ponekad traze fotokopiju licne karte i tu moze nastati problem, ali ne verujem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 25, 2006 Ocigledno je da ta promena jos uvek nije zahvatila Suboticu. U utorak je ispred mene bilo 35 ljudi...cekao sam oko 2 i po sata... i totalno poludeo Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2006 Ljudi da li neko zna da li je potrenbo vaditi pasos koji je vazeci ali je samo promenjeno mesto boravka koje inace pise samo u licnoj karti....da li se igde kad se vadi viza pokazuje licna karta.... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 3, 2006 Ljudi da li neko zna da li je potrenbo vaditi pasos koji je vazeci ali je samo promenjeno mesto boravka koje inace pise samo u licnoj karti....da li se igde kad se vadi? viza pokazuje licna karta.... Meni isto u pasosu stoji stara adresa, a u licnoj nova i ja na svim upitnicima za vizu stavljam novu i nisam imao jos ni jednom problema! Moguce je da negde traze fotokopiju licne karte. Cini mi se da sam to predavao, al se ne secam u kojoj ambasadi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 4, 2006 Mi stavili staru adresu iz licne koja je i u pasosu pa sta bude...mislim da se fotokopija licne karte i to prve strane (a mi cemo im samo tu i kopirati ) potrebna za madjare......u svakom slucaju hvala ti!!!? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 29, 2006 Od 1. maja poljska viza je besplatna, a od danas se mo?e ići kroz Poljsku sa ?engen vizom kao tranzit. A i ranije, dok je ko?tala, davali su 50 % popusta za učenike i studente. Kocham Polska? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 1, 2009 jer neko zna kad ima linije iz Srbije za Poljsku molima vas ako neko zna nek pise!!!itno je Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted February 6, 2009 Imas voz ali iz Budimpeste a imas bus iz Bgd do Varsave! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2009 Evo ovako. U svakoj varijanti, najbolje ti je da ides do Budimpeste Fudeksom. Povratna ti je 25 evra, a ako imas ISIC ili tako neku karticu, 20 evra. (Voz je skuplji). Sad iz Budimpeste imas vise opcija. Jedna je avionom do Varsave. Wizz Air leti svakog dana. Samo zavisi kada ides. Ja kad sam gledao neka 3 meseca pre mog puta mogla se kupiti povratna i za 60-ak evra s taksama. Znaci pogledaj na www.wizzair.com . Kopnene varijante su ti preko Ukrajine i preko Slovacke. Ja sam isao preko Ukrajine, jer slovacka tranzitna viza kosta 43 evra i traze gomilu dokumenata, dok je ukrajinska tranzitna 1300 dinara i treba ti samo jedna slika A sa tranzitnom u Ukrajini mozes ostati 5 dana u odlasku i 5 u povratku. Sa Keleti zeleznicke stanice iz Budimpeste hvatas voz do Zahonja (Zahony), poslednjeg mesta u Madjarskoj pred granicu sa Ukrajinom. Zavisi koji voz uhvatis, cene su u rasponu od 6-14 evra. Kako Fudeks stize u Bp rano ujutro pre 5 , ja sam uhvati Inter City u 7 koji je bio oko 14 evra. Moraces bar jedno presedanje da napravis do Zahonja (verovatno u Njiredjhazi). U Zahonju uzimas voz do Chopa, to je prvo mesto u Ukrajini. Voz ide oko 15 min i kosta nesto manje od 4 evra. Raspitivao sam se, ali izgleda da je tu jednini nacin da predjes u Ukrajinu tim vozom. U Chopu uzmes voz do Lavova (isto oko 4 evra, ide oko 6 sati). Ispred zeleznicke stanice u Lavovu polaze marshrutke do poljske granice, tj. do mesta Sheheini. Karta ti je oko 1.3 evra i vozis se jos oko sat i po. Granicu predjes pesice, i videces veoma zanimljiv prizor mnostva svercera koji iz Ukrajine krijumcare cigarete i alkohol u Poljsku . Kad predjes granicu (poljsko mesto je Medyka) videces kombije koji idu do Pshemishla, to ti je prvi veci grad u Poljskoj uz granicu. Karta je pola evra. Odatle uzimas voz dokle vec hoces da ides. U Poljskoj postoji vise tipova vozova pa su u skladu s tim i cene. Najjeftiniji su ?osobowy?, pa zatim ?pospiezny? a ima i onih express i intercity. Raspored vozova i cene mozes da vidis na super sajtu http://www.rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/en . Autobusi u Poljskoj uglavnom sluze za regionalni transport, tako da za svaku vecu razdaljinu moras uzeti voz. ... Da li je se nesto promenilo u gore napisanom postu? Krajem aprila bih trebalo da idem u Poljsku, a hteo bih da usput vidim i jos ponesto. Zanima me da li je moguce pokriti troskove puta u oba smera (Srbija - Varsava - Srbija) sa 200 eura? Da li je potrebna i tranzitna viza ako bih isao preko Madjarske i Slovacke? Ili da idem preko Madjarske i Ukrajine? Eto toliko za pocetak... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2009 Najmanja cena: Bgd- Budapest cca 25Eura voz povratna Bdp -Krakov 49 00Ft+4900Ft www.orange.com Krakov - Warsava vidi na site www.rozklad.pkp.pl/bin/query.exe/en avio Bdp-War www.wizzair.com S obzirom da svakako vadis shengen vizu nepotrebno je da ides preko Ukrajine (za koju ti treba viza poz pismo). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2009 Koliko su cene smestaja u hostelima u Krakovu? Moze predlog ? Hvala na odgovoru Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2009 Pogledaj ovde http://www.hostelworld.com/hostels/Krakow Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2009 Hm moze neki predlog iz licnog iskustva? Da li je bolje ici busom ili vozom Budimpesta - Krakov? E da, jeste da mucim, ali posto se snalazim na madjarskom ne mogu da vidim koliko kosta cena karte za voz Budimpesta - Krakov xD Moze pomoc xD xD? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites