Followers 0

Od Sofije do Marice

5 posts in this topic

Josh davno su nas priuchili guru stoperi: "Necesh ustopirati kamijondziju ako nisi zhensko ili nemash tako neshto pored sebe"... Stoga predlazhem da se jedan od vas izdepilira, nashminka i krene da vrcka unaokolo.

Isto tako sam juche chuo da zhena u Jordanu mozhe da zaradi 10000 dinara (Jordanskih) samo za jhednu noc. Razmislite ;)

P.S. Nemoj da vam je palo na pamet da novac drzite u kesi sa lukom!

Voz je, naravno, kasnio, pa smo u Sofiju stigli tek oko osam sati izjutra. Kad smo dodali još jedan sat zbog prelaženja u drugu vremensku zonu i izašli izvan grada da bismo lakše stopirali, bilo je već jedanaest. Prvi auto stao je istog trenutka kad smo podigli ruke u vis. Nikola, naš vozač, nas je velikom brzinom prevezao preko pola bugarske i ostavio da tražimo stop ka Svilengradu, pograničnom gradu kroz koji prolazi magistrala za istanbul. ker.jpgNaš sledeći šofer bio je marinac i nosio je psa sa sobom. Obojica su se ponašala vrlo prijateljski i predložili su da nas povezu do Burgasa, na bugarsko more, ali smo se ipak složili da je odande teže stići do Istanbula nego preko Svilengrada i onda smo izašli negde oko Stare Zagore, već na stotinak kilometara od granice. Još jedna kola i mali kamion, lingvistička rasprava sa vozačima o činjenici da bugari juče kažu skoro kao englezi budućnost i obreli smo se u Ljubimecu, poslednjem odmorištu u koje kamiondžije svraćaju pre odlaska u Tursku i Grčku. Do granice sa Turskom odatle ima svega tridesetak kilometara i svakako smo se nadali da ćemo vrlo uskoro biti tamo. Ljubimec se, inače, nalazi na reci Marici, vrlo blizu mesta na kom se desio jedan od najkrvavijih okršaja u istoriji srpskih ratovanja. Samo mesto, osim što je odmorište kamiondžija (koji su se pokazali vrlo nespremnim za saradnju, na čitavom dosadašnjem putu, uprkos velikim očekivanjima koja smo imali od njih, pošto veliki broj turskih kamiondžija često prolazi rutu koju smo mi želeli da pređemo) ima i jedan most s lepim pogledom na Maricu, puno krajputaških prodavaca sira, koji stavljaju velike drvene kolutove sa žutim nalepnicama sa sireva kao reklamu i ima čudne stanovnike.

sir.jpg

marica.jpg

Jedan od njih je, kad smo posle nekoliko sati neuspešnog stopiranja krenuli da se raspitujemo kako je moguće stići do nekog većeg mesta krenuo da priča sa nama na engleskom i rekao sledeću stvar: "Ok, give me your passport now, where are you from?" Na pitanje zašto želi naše pasoše, odgovor je bio: "I'm military, don't you see, green. Now, give me your passport!" I zaista, nosio je zelenu košulju, istina malo flekavu i nekako svilenkastu, ali smo rešili da se ne šalimo s vojskom, pa smo mu objasnili da smo iz Srbije, što je učinilo da njegov entuzijazam za uvid u naše pasoše naglo opadne. Rešio je da pokuša da nam proda spavanje u kući svoje babe, ali smo mi samo pokazali na podloge za vreće, pa je shvatio da nema vajde od nas i vratio se nazad u svoje dvorište.

put1.jpg

Mi smo, otprilike u isto vreme shvatili da nema vajda od stopiranja te večeri, pošto smo pogledom ispratili još je jedan kamion koji je otišao u sumrak ka granici, bez osvrtanja na nas. Pokušali smo još da procunjamo po turskoj kamiondžijskoj mehani, držeći karton na kojem je markerom bilo ispisano "istanbul", ali sem nekoliko prijateljskih osmeha, niko od prisutnih nije izrazio želju da nas pozove u svoj kamion, a oni upitani da li idu ka Turskoj, tvrdili su da idu na sever...

Izašli smo iz mehane, pošto smo sljuštili po čaj i rešili smo da vreće rasprostremo baš tu na parkingu, malo sa strane, jer je delovalo sigurno, a i nadali smo se da će ujutru šoferi biti milosrdniji. U vreći je bilo vruće, ali udobno, meškoljio sam se nekoliko sati i sanjao da mi buba hoda po licu. Onda sam sklonio bubu s lica i uskoro zaista i zaspao...

Pročitajte ceo tekst

Sretno i bericetno, putnici! Uz rizik da zazvucim kao moja ili necija druga mama, cuvajte se. Ups, vec sam zazvucala.