Jump to content

Featured Replies

Posted

Je*s obisao Chrysler, Panam i Seagram ?

Kad ides po Bronx-u, Queens-u, Staten-u?

A Greenwich Village?

I dobro kaze kukuriku, pricaj malo i o tome sta ti se desava.

Pricaj, pricaj :) samo pricaj...

Ajd, uzivaj i upijaj, i mi uzivamo citajuci :D

Posto sam iskalkulisao da sa poslom u prodavnici necu bas moci da zaradim ni priblizno od planiranog, bio sam u potrazi za novim poslom. I prime me da konobarisem u jednom restoranu, tri bloka od stana u kojem trenutno zivim. Sada umesto 15 min, do posla pesacim manje od 5 min :) Restoran je pravi americki - sluze zilion vrsta burgera, sendvica i jos raznih drugih americkih stvari uz naravno gomilu dodataka. Sad kad vidim kolike su to porcije i koliko ljudi pojedu, sasvim mi je jasno zasto su najdeblja nacija na svetu. Ja svoj prvi burger tamo (koji je oko 300g, uz masan pomfrit i topljeni sir) nisam mogao ni ceo da pojedem, a kasnije me stomak toliko namucio da sam rekao od sada samo turkey ili chicken ili veggie :) Stvarno je teska hrana, ali naravno uvek ima izbora, samo sto oni ili ne znaju ili ne zele da biraju drugo. A tek filozofiranja oko hrane! - what kind of bread would you like? - white, rye, whole wheat, toast, english muffin, bagel? Rye, toasted, thank you, and can I have a little blue cheese sauce and vinaigrette on a side, and I would like onion rings instead of french fries and a portion of sweet potato fries, and I'd like my burger medium rare with cheddar instead of swiss cheese. I onda kad naruce ovakvu kalorijsku bombu od obroka, zatraze i DIET coke! Mis'im... *_*

Atmosfera u restoranu je opustena, naravno kao i na proslom poslu, vrlo raznolik svet. Grci su vlasnici, konobari uglavnom belci, a pomocno osoblje i kuhinja - naravno hispanoamerikanci, medju kojima opet ima onih koji ne znaju engleski iako su tu vise godina. Zbog toga je valjda i gazdarica Grkinja morala da nauci spanski. A kako vidim i ja cu verovatno prosiriti svoje skromno znanje spanskog :)

Osnovna plata u svim restoranima i barovima je uglavnom manja od 5 $ na sat, ali je tu glavni izvor zarade baksis, koji je prava "institucija" ovde. Ostaviti baksis se podrazumeva i obicno je 15-20% od racuna. Naravno, neko ostavi manje ili vise, a desi se da neko ne ostavi nista - e taj bolje da ne dolazi na to mesto opet :) Tako se svi zale na skrte evropske turiste koji ne ostavljaju baksis. Narocito Britanci i Nemci poznate skrtice :) Po najprometnijim mestima od baksisa se moze zaraditi i 200$ za noc, ali naravno to je ipak redje i mora se imati njujorskog iskustva da bi uopste dobio posao tako negde. Ja sam ovde tek poceo, tako da cu videti kako ce biti. Ako ne valja - menjam, bar ovde moze tako :)

U medjuvremenu sam imao i neke intrevjue za kejtering kompanije i primljen sam u obe. Kejtering je medju boljim stvarima koje mozete raditi u Njujorku (ovde mislim na ove nefakultetske poslove). Placaju od 16 do preko 20 $ na sat, samo je fora sto ne znas kada ce te zvati i sto onda uvek moras da balansiras sa trenutnim poslom i radis to samo slobodnim danima ili da izmisljas izgovore i trazis slobodne dane. Mada ima ljudi koji rade samo kejtering - za 3-4 razlicite firme, i onda uspeju da naguraju 5-6 dana nedeljno da rade, sto je vise nego odlicno. Za to ipak mora da se bude malo duze ovde, jer sezona kejteringa pocinje tek u septembru i treba vremena da se dokazes i dobijes vise poslova.

Sve u svemu, moja procena je da bi se u Njujorku zivelo bar normalno, skromno, mora se naci posao za minimum 10$. A ako mislite da nesto ustedite ili placate skolu ovde, treba dosta vise. Par ljudi koje sam upoznao da su radili negde po drugim delovima Amerike i manjim gradovima, kazu da je tamo znacajno jeftiniji zivot nego u Njujorku, sto i nije tesko pretpostaviti.Pročitajte ceo tekst

• 2 weeks later...

Tako, samo vezbaj shpanski pa da prichamo kad se vratimo kucama :)

A mi ti se priblizavamo s ledja, pazi se :P

Pozdrav iz Hotana :)

• 8 months later...

Moze mi neko objasniti sta je to kejtering?

• 4 years later...

Verovatno je dečko mislio na catering(ako sam uspeo da shvatim).Ako je ono što mislim,onda je priprema hrane za razne svečanosti(catering službe su obično dalje od mesta proslave),koju njihova služba transportuje do mesta proslave.