Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram u martu putovanje po Evropi ovim redom

1.Mađarska

2. Slovačka

3. Češka

4. Nemačka

5. Danska

6.Austrija

7. Italija

8. Slovenija

9. Hrvatska

Naravno, krećem iz Srbije (Beograda) kolima. Laganica jedno 20 dana. Problem je što nemam neku bolju auto kartu, mimo toga što ću pazariti GPS, više volim da imam kartu pored sebe. Imate li savet koja je dobra i gde se može nabaviti?

Hvala vam unapred!

Laganica jedno 20 dana.

Izvini sto se mesam, ali planiras li uopste da izadjes iz kola? Mislim, 20 dana je stvarno malo za toliku rutu, ako zaista ne mislis samo da vozis.

Ako ces imati GPS, karta je nepotrebna. Centralna Evropa je fenomenalno odradjena. Ako vec insistiras na karti, svaka karta je dobra (sta uopste znaci losa karta, mozda su izostavili gradove  :)). Ako ti treba neko mesto konkretnije, mozes sa Google maps da odstampas, meni je ta varijanta uvek najbolja.

Totalno razumem coveka. U voznji koristim samo GPS, ali volim kada negde stanem ili pred spavanje da pogledam "pravu" kartu i isplaniram sta cu da radim...

Ako prvo kreces kroz Madjarsku, moja preporuka ti je Freytag & Berndt autoatlas Evrope u tvrdom povezu. Imas klasicnu varijantu za nesto manje od 20 EUR (1:700 000), a imas i 1:500 000 za oko duplo vise novca. U toj varijanti dobijas i neki Top 250 tips vodic. Ima na Shellovim pumpama, ako ne skreces sa M5, prva je negde pre Kecskemeta.

Evo i link: http://www.freytagberndt.at/rtc-freytagberndt/de_DE/805/DETAIL/1782416/center/1/europa_autoatlas.html

Ne moraš da čekaš madjarske pumpe, Freytag & Berndt kao i druge mape stranih proizvodjača možeš kupiti jeftinije i to online preko ove firme: http://www.intersistem.rs/index.html (pogledaj stranicu strana karta).Mada, obzirom da ti ta mapa služi samo kao orijentacija uz GPS, pogledaj ima na tom sajtu i par domaćih mapa po ceni od par stotina dinara koje ti mogu vršiti posao.

OK su sa isporukom a jednom prilikom, kada su zakasnili sa mapom i vodičem kroz  Rim (već sam se vratio), uz izvinjenje su mi poslali drugu, dosta skuplju knjigu po mom izboru. Topla preporuka.  

Miloš ti je to dobro rekao. Shell pumpa, ili pogledaj i po drugim pumpama u Mađarskoj (tamo su pumpe ozbiljne u pravom smislu te reči). Na našim pumpama se prodaju ''kaubojske'' karte ogromnih razmera, i tu nećeš nešto posebno da vidiš. Čini mi se da na tim pumpama možeš da nađeš i te auto-karte ali u vidu knjiga, pravih pravcatih. Možda baš i ne u Hun, ali što dalje ideš - milion posto.

Ne reče kakav GPS koristiš, onaj za kola ili ručni? Ručni ti neće mnogo pomoći, a ovaj kolski hoće ihaha, ali trenutno. Za neko planiranje ti nije ni od kakve koristi - zato su karte nezamenljive - i uvek će biti.

Nego Globe ti je postavio dobro pitanje? Čoveče, opušteno, ja npr. više volim sledeći stil obilaska zemalja - odeš u jednu minimum 5-6 dana, u drugu tako, treću isto... Ideš u 3 zemlje (ne u milion kao što si planirao), ali IH VIDIŠ. Ovako prođeš 10 zemalja - i ništa ne vidiš. Ne znam, to je moj stil putovanja. Jedan moj drug tako išao 2 puta na te evro-ture. Pređe u prvi mah u 2 meseca 15 zemalja, u drugi mah za 20 dana 10 zemalja, tako nešto. Pa koja je tu fora jee? Šta je on tu video? Nije ni čudo što i dan danas (iako je 2 puta bio u Albaniji) Envera Hodžu zove Emre Hoksa i ne zna ko je on...

Naravno - ni ti ni bilo ko drugi niste u obavezi da me slušate! Radite kako vam volja, ja to iz najbolje namere!  ;D

Купи карте за сваки случај. Добро је да се нађу из више разлога. Ја на пример волим да на карти обележим путању којом ишао и места која сам посетио. Може да се деси да ГПС побрљави и да те одведе лошијим путем којим ћеш касније стићи него дужим и бољим... Мени је ГПС највише значио у Истанбулу. Без њега тешко да бих прошао и да бих се снашао. На отвореном путу довољна је и карта. Затим кад гледаш у карту лакше је планирање.  Добра страна карте је и та што увек можеш да је отвориш и подсетиш се ствари које си означио. Зато понеси и карте за сваки случај јер као што каже наш народ:''Мерцедес је Мерцедес па макар био стар 30 година''. Хоћу рећи да неке ствари никад не старе без обира на све технолошке иновације.

• Author

Pre svega, hvala vam na savetima, mnogo ste mi pomogli. Što se tiče mog plana putovanja, ja samo prolazim kroz Mađarsku i Slovačku a prvo odradište mi je Češka-Prag u kojem ću provesti par dana a zatim nastavljam put preko Nemačke do Danske- Kopenhagena u kome ću biti 7 dana. Po povratku , mislim da idem na drugu stranu, pa ću opet preko Nemačke do Austrije- tu spavanjac kod rođaka, pa u Italiju (obavezno u Brešu u shopping  clap.gif' alt=':clap:'> ) i u Veneciji spavanjac kod drugarice (već sam tamo bila i nema šta posebno da ponovo gledam). Odatle bez dužih zadržavanja kroz Sloveniju i HR za Beograd. Svuda prođi al' svojoj kućici dođi. HOME SWEET HOME  :roll:

Izvinjavam se dudo što sam pisao u muškom rodu, po difoltu mi je delovalo da smo pripadnici istoga roda!  ;D

• Author

Izvinjavam se dudo što sam pisao u muškom rodu, po difoltu mi je delovalo da smo pripadnici istoga roda!  ;D

Ma opušteno  ;)

Poslednje dve auto karte koje sam kupila ovde bile su katastrofalne. Imam jednu staru kupljenu davno, zagrebacko izdanje i ta je dobra. Ne znam ima li u Bg-u da se kupi neka zaista dobra, verovatno ima po vecim knjizarama, a ako nema pogledaj u Zagrebu, njihove su ranije bile bolje.

Kod nas se ne isplati uopšte gledati karte. Imaš ih svuda i u sve većem broju, ali sve je to obična boranija. Dakle, rešenje je - mađarske pumpe. Pa udri!  :D