Followers 0

Kazahstan

23 posts in this topic

Nesto je cudno sa wikipediom jer Kazahstan je na mapi obelezen kao zemlja za koju nam nije potrebna viza dok u spisku zemalja ga nema.

Da li je ovo pouzdano pa i za Kirgiziju pise da se viza dobija po dolasku na 30 dana a mislim da ovo ne drzi vodu.

Valjda je bilo najavljeno ukidanje viza za diplomatske pasose i eventualno da Kazahstan stavi Srbiju na svoju listu "ekonomski razvijenih i politicki stabilnih drzava" za koje nije potrebno pozivno pismo.

Mada sam nedavno video da je najavljeno potpisivanje sporazuma o slobonoj trgovini izmedju Srbije i Ukrajine i vode se pregovori za isto sa  Kazahstanom. Tu ce valjda doci do obostranog ukidanja viza barem sa Ukrajinom.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znam ja.  :) Vize za Kazahstan sigurno nece biti ukinute do marta 2010. Informacija iz MIP-a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Onada ti zelimo srecene pregovore za ukidanje viza pa da gledamo na TV-u ko Dacica  ;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Viza TREBA a neko se zezao na wikipediji.

Izgleda da imamo neke olaksice ipak.

Pozivno pismo i dalje treba ali izgleda da vise nije potrebno da se prvo overava u njihovom MUP (pa kada oni odobre onda se salje u konzularno odelenje njihovog MIP-a).

Sada je navodno dovoljno da se overi u konzularnom odelenju MIP-a Kazahstana i sa tim pozivnim pismom u najblizu KZH ambsadu/konzulat.

Cena vize sa jednim ulaskom i izlaskom je 30-90$. Viza traje 90 dana a boravak je valjda 30 dana. Cena je po proceni, ispitaju te ko si, sta si, gde ides i zasto ides pa ti onda lupe cenu.

I dalje je potrebna registracija u roku od 24h po dolasku - nije jasno da li se vikend racuna.

Za one koji dolaze preko kopnenog prelaza registraciju je najbolje izvrsiti odmah tu na granici. Posle znaju da prave problem ne zbog samog problema vec da bi naplatili kaznu.

Sve ovo mi je ispricala konzulka Kazahstana u Belorusiji pre jedno nedelju dana, doduse zena nije bila najsigurnija jer kaze za 4 godine koliko je na sluzbi u Minsku bio sam prvi koji je dosao da se raspituje za vizu. :roll:

A do marta 2010. mozda ce Kazahstan da stavi Srbiju na svoju listu "ekonomski razvijenih i politicki stabilnih" drzava pa nam vize nece biti potrebne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah pa dobro i da nam skinu vize, trebalo bi to da se ratifikuje itd... Ne znam koliko je efikasan kazahstanski parlament, al ko će ga znati, ako budeš imao sreće, možda nam i skinu vize ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bio sam pre 2 meseca. Viza je trebala i za Kazakhstan, i Uzbekistan, i Kirgizstan i Tadzikistan. U Turkemnistan nisam stigao, ali i za njih mi je receno da treba i ceka se dugo (2 nedelje).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako je akt o ukidanju viza jednostran, ne treba da ga ratifikuje parlament. Npr kad smo mi jednostrano ukinuli vize drzavljanima EU i Rusije, to je bila odluka Vlade, a ne Skupstine. Ali kad smo potpisali medjudrzavni ugovor o ukidanju viza sa Rusima (koja je sadrzala i pitanja readmisije i dr.), onda je trebala ratifikacija u parlamentu. Zato mislim da je odluka o stavljanju Srbije na listu stabilnih drzava od strane kazahstanskih vlasti u nadleznosti vlade, sto je mnogo brza i efikasnija procedura. Prema tome, ako postoji volja, to ce veoma brzo biti reseno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvati ukinuli, a mi jos ne. Zasto uvek moramo da budemo kao kornjace.  :?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tatatatira,

zamolio bih admine da mi prebace post u prikladniju temu o Kazahstanu, ako ona postoji (tražio sam po forumu, pa mi se učinilo da je ovo najprikladnija.

SPREMITE SE ZA DUGAČAK POST O TOME KAKO SAM ZAMALO NAJEBAO JER SE NISAM REGISTROVAO U KAZAHSTANU

Da bi sve to bilo slikovitije, iskopiraću vam (pomalo editovano) pismo koje sam poslao jednom od autora i forumaša odavde, a gde sam detaljno opisao sve zajebavancije. Mislim da svi koji planiraju u Kazahstan treba da znaju par stvari koje su se ovde desile.

Dakle ovako:

"Privjet,

 

Nećeš verovati, ali ovde je prava adventura (avantura prim.prev). 

Na stranu to što sam naučio da vozim bord, a potom uživao u zimskim čarolijama spuštajući se niz planinske staze odmarališta Čimbulak, gde je - verovao ili ne - do pre samo par nedelja boravio i famozni princ Hari. Ili me je tako barem lagao dobroćudni prodavac kafe u nekada famoznoj Alma Ati, a sada samo Almati. Posmatrao sam sve te izvajane turove dok sam sedeo na sred ski-staze, kada mi je u leđa, klizeći, uleteo skijaš u punoj brzini, pa sam bukvalno jedva hodao sledećih par dana.

Ha, reci kakav veleobrt u celoj fabuli? A mislio si da ću da ti pričam kako izvodim trikove na bordu i hvatam cave izgovarajući jeftine dvosmislene fraze? Ne.

Nakon bolnog klizećeg starta i oporavka sam se vratio na klizanje na jednom od najvećih i najpoznatijih sovijetskih klizališta - Medeo. Sjajno mesto. Dosta predivnih gospi koje poput labuda klizaju i gledaju u pravcu zvezdanog neba. Kada je noć, naravno.

Ali kao što rekoh - nije to avantura o kojoj nameravam da ti pričam.

 

Ne leži moja avantura ni u činjenici da sam za mesec dana naučio sve o kojnskom mesu, odnosno običaajima drevnih Kazaka, Mongola i Tatara - kad to naučiš shvatiš da su svi oni voleli konje, konjetinu i ptice. Osim možda Tatara koji se razlikuju po malo.

Svakako ne mogu nazvati avanturom opijanje po kafanama. Da, dobre su sojke.

Grad se nalazi ispod venca zaista impresivnih planina.

Po arhitekturi i sivilu, imaš trip da se Bog opasno navrzao na tebe i osudio te na večnu tminu naselja Braće Jerković, koje ne možeš da napustiš koliko god ti brzo vozio napred u pravcu zalaska Sunca. Ili svitanja. Poenta je ista. Sve vreme si u Jerkoviću, koji ponekad zaliči na Novi Beograd. Kapiraš? Almati je upravo takav.

Lepota Kazahstana leži u neverovatnoj prirodi, oromnim planinčugama, kanjonima koji su nalik Grand Kanjonu, jezerima itd. Vredi zemlju videti zbog tih stvari. I zbog žena koje su dobre. Mentalitet - iznenađujuće sličan našem. Shvati to kako god želiš. 

 

Ali sve to nije adventura, zar ne?

 

Adventura je u sledećem:

Dana 14.01.2016 sam trebao da budem na letu za Bg preko Minska. I sve je delovalo da ću biti. Uljudno sam se čekirao. Namignuo gospi koja mi je overila prtljag. Uzeo svoju kartu i laganim korakom Saše Sabljića se uputio ka pasoškoj kontroli. Suze moje drage, zagrljaji i još jedno "vidimo se", a nikako "zbogom". Kao u nekoj zimskoj bajci Braće Grim, Samo ne lepoj bajci, već kao u onim turobnim, manje poznatim Grimovim bajkama gde se dešavaju volšebne i jezive stvari.

Gospođa na pasoškoj je imala sasvim korektne udove, kao i oblik lobanje koji je bio prihvatljiv. Dok mi jepregledala pasoš, razmišljao sam o njenom životu i mogućnosttima koje joj pruža posao pogranične kontrole. Koliko li joj samo nordijskih vanzemaljaca namigne kada im kaže "srećan put"? I da li im kaže uopšte "srećan put"? 

"Saznaću to uskoro.", uobraženo pomislih dok sam jeo svoju "Kazahstan" čokoladicu obmotanu u plavi celofan. Vanvremenska čokolada, koja se siigurno može iskoristiti kao pogonssko gorivo za put kroz vreme, dobri moj Staćo. Ne šalim se ni malo. Kazahstanac je napravio pravu vorločku čokoladu. 

Da se vratim na put prave avanture. 

Gospođica je hladnokrvno ustala, uzela moj pasoš, a zatim ubrzanim korakom napustila svoju kabinu i isparila u obrisima svojih štikli. "Ah, kakav tur.. ", pomislio sam, prisećajući se možda i najboljeg pogranično-kontrolorskog tura, koji sam video u svojim putešestvijima po Japanu, no to je sada druga priča.

Slušao sam mrtvu tišinu i počeo pomalo nelagodno da se osećam. Znaš onaj nelagodni osećaj neizvršene nužde u momentu kada ju je nikako ne možeš izvršiti. Kao kad te nastavnica Žabarka ispituje biologiju, a tebi se neverovatno ide u klozet. Taj osećaj.

Nije bilo nikoga neko vreme, a potom se gospođica vratila sa jednim omalenim kazakom, kao i sa jednom glomaznom gospođom koja mi je u stilu ruskih negativaca u američkim filmovima rekla:

 

-Ju ken nat flaj. Ju fejl tu redžister on d aRajvaaal. Ju mast vejt for d ofiser. Vejt hir!

 

Da skratim priču i preskočim moj šok i moju nevericu - nakon 15 minuta pokupila me je pogranična policija i odvela u kancelariju. Vikali su na mene i govolrili mi da sam pravi podlac i da ne poštujem suvereni Kazahstan. 

Pokušavao sam da opustim situaciju kicoškim upadicama, kao i pokušajima da ih podmitim na sitno, no nije bilo nikakve koristi. Naprotiv. Vikali su većim intenzitetom. Iskulirao sam misleći - pa okej, platiću kaznu i otići na avion, kao u svakoj normalnoj zemlji,

 

Ne i u Kazahstanu.

 

Rekli su mi da moram da se pojavim na VOJNOM SUDU u deset ujutro, što je značilo tačno za četiri sata, Vratili mi pasoš i rekli da odjebem. I dan danas pokušavam da pronađem logiku u tome.

Sutradan u deset se moja avantura nastavila u grobno hladnim odajama vojske Republike Kazahstan, gde je ušao omanji čovek sa šapkom , skinuo kaiš i stavio ga na sto, odmah pored kazahstanske zastave. Lupio je o astal nekom knjigom, sa koje se stresla prašina - KODEKS REPUBLIKE KAZAHSTAN. 

Pročitao mi je neke članove iz njihovog ustava, saopštio mi da ču sigurno dobiti kaznu koja iznosi oko sto eura. 

Odahnuo sam, misleći - okej mogu da platim i da kupim kartu za BG.

 

Ne.

 

-Ovde ti ssamo čitamo prava. A sutra ćemo zajedno ići u civilni sud, gde će ti se suditi za tvoja nedela. Pogani vorloče.

 

Odlično, mislio sam se, jebavao sam se dva sata do ove kasarne, samo da bi mi saopštili ponovo da sam prekršio zakon i da zapravo sutra moram na sud.

 

-Pored toga imaš pravo na besplatnog advokata kog će ti dodeliti sud. Preti ti i deset dana strogog zatvora sa poganim uzbecima, ujgurima i nitkovima tvrdog kova. 

 

Pri ulasku i izlasku iz kasarne prolazio sam mere obezbeđenja najsličnije onima u Američkoj ambasadi.

 

Sve u svemu imao sam ulogu uhvaćenog na delu špijuna u vreme Hladnog Rata. Moram priznati da mi je to pomalo godilo.

Pri povratku neki tip sa Kavkaza je hteo da me tuče jer sam presporo vozio za njegov ukus, ali nasmejah se vorločki. Nećeš mi ti pokvariti utisak o kvalitetnoj zajebanciji koju sam imao u prethodnih mesec dana, rekao sam.

 

Avantura se nastavila sutradan. 

Čekao sam dva sata u prostoriji koja je ponajviše ličila na podrum OŠ "Veselin Masleša", u vreme kada smo mi u nju išli. Skoro da sam mogao osetiti miris uglja koji je utovarivao Garavi Rendžer Mile. Ipak, pored tog mirisa koji mi je evocirao uspomene i setu koja se u vidu rose manifestovala oko mojih očiju, ne mogu da kažem da je bilo i toplo u toj prostoriji. Naprotiv, bilo je vrlo hladno. Možda zbog činjenice da je napolju bilo -15. Ali to je sada već subjektivna stvar.

Kada sam napokon došao na red, vojnik od juče me je uveo u kancelariju sudije. 

Ponovo su vikali na mene. Sudija je pričao pomalo na ruskom, pomalo na kazahskom. Ponašao se kao da mogu savršeno da ga razumem. Džuls mi je prevodila.

Izgledalo je to ovako:

 

-Da li znaš gde si? - upitao je sudija ptičijeg nosa i stava prosečnog orka.

 

-U Kazahstanu? - pokušavao sam da delujem učtivo.

 

Iskezio se, ne trudeći se da sakrije prezir.

 

-Gde? Gde?! Koja je ovo ustanova?!

 

-Sud.

 

-Jeste. Zašto si ovde? Zašto!?!

 

-Nisam se registrovao.

 

-Tako je ! I sada mogu da te pošaljem na desed dana u zatvor. - okrenuo se ka Džulsari. - Devojko, ovo ti je dečko? Nisi mogla Kazahstanca da nađeš, a? Eee..

 

Zamišljao sam kako mu radim najpoganije stvari na svetu, ali sam se iskulirao da ne bih inhalirao isparenja urina u sledećih desetak dana.

 

Na kraju mi je rekao da imam sreće i da samo moram da platim kaznu sto eura. Sledeći put će me osuditi na kaznu zatvora i zabraniti mi dolazak u Kazahstan na pet godina, tvrdio je. Koristio je svaku priliku da se iskezi i pokaže mi do koje mere prezire moju egzistenciju u njegovoj zemlji.

Ponašao se prilično bahato i prema onom vojniku od juče, koji mi je sada delovao jadno i iznureno. Čovek je zaista umeo da napravi atmosferu u svojoj sudnici. Mislim na sudiju.

 

I tako, Stajsone, završim ja u stanici policije nakon dobrih četiri sata, gde su mi vadili vizu na sledećih deset dana i odobravali mi da izađem iz zemlje. Narednih par sati sam proveo u čekaonici te njihove policije, razmišljajući o poslednjoj rečenici iz Orvelove "Životinjske Farme", odnosno o tome koliko je zapravo ona tačna.

 

Da te podsetim - sve ovo desilo se samo zato što se nisam registrovao nakon ulaska u zemlju - iako sam pri ulasku u zemlju pitao emigraciono gde treba da se registrujem i dobio odgovor - ne treba, samo popuni listić (na kome je zapravo pisalo da treba:) ).

 

U svakom slučaju, Kazahstan ima kvalitet i prirodu, ali je birokratija i više nego staljinistička.

I za kraj - najbolja informacija:

 

DO PRE DVE GODINE SU IMALI NORMALAN ZAKON GDE BI PRI IZLASKU IZ ZEMLJE (na aerodromu) PLATIO KAZNU ZBOG NEIZVRŠENE REGISTRRACIJE (kao i svuda) I ODMAH SE UKRCAO NA LET. IPAK, PRE DVE GODINE JE NEKO ODLUČIO DA TO NE TREBA TAKO, I UČINIO DA SVI TURISTI (dve hiljade njih u 2015, uključujući i sina jednog od ministara Hong Konga koji je bio 4 dana u zatvoru zbog toga) MORAJU DA PROĐU KROZ ISTO OVO ŠTO SAM TI JA U OVOM PISMU OPISAO.

 

Hehe, reci koji SKEČ :)

 

Kad ćeš da mi šalješ vilovnjačka pisma iz Hobitlenda? Blog mi trpi.

 

Sila je jaka.

 

Svetogrd

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1/16/2016 at 7:05 PM, Kundun said:

 IPAK, PRE DVE GODINE JE NEKO ODLUČIO DA TO NE TREBA TAKO, I UČINIO DA SVI TURISTI (dve hiljade njih u 2015, uključujući i sina jednog od ministara Hong Konga koji je bio 4 dana u zatvoru zbog toga) MORAJU DA PROĐU KROZ ISTO OVO ŠTO SAM TI JA U OVOM PISMU OPISAO.

 

 

A u PLM brate Kundune, ne mogu da verujem!!! Malopre sam četovao sa drugarom, pričali smo o  registracijama, ja mu navedem svoj primer. Isto, Kazahstan, 2015. godina, samo jul mesec. Upekla zvezda. Ja boravio sedam dana u zemlji. Izlazim kopneno iz Taraza u Talas (Kirgistan), neka teška pripizdina. Dolazim na granicu, čekam red, stižem do brkate tetkice u zelenom. Gleda pasoš, vidi da nam ne treba viza, dajem joj papirić na kome zaista piše da TREBA da se registruješ ako ostaješ duže od pet dana (što ja nisam uradio u Almatiju, mrzelo me jednostavno :smile: ), vidi da se nisam registrovao. Pita me zašto, ja kažem kako sam išao tamo sa hostom, ali mi rekli mi smo bratske zemlje, viza ne treba, tako da ne treba registracija! E sad, ne sećam se da li sam im pokazao onaj deo sa adresom pajkanske ustanove gde radiš registraciju u Almatiju. Ali kako god, zadržala mi je pasoš još 5 min, bila na neke konsultacije i 'ladno me pustila, bez ikakve kazne itd. :smile:

Sad sam se naježio čitajući ovo tvoje. Stra'ota šta sam mogao da doživim! Neka se nose u 300 plm! Prilično lako smo pristupali putovanju po divljem zapadu zvanom Azija zbog opuštenih iskustava po civilizovanoj Evropi. Posle ovakvih iskustava (tvog i još nekih), više nema opuštanja, nego praćenje i poštovanje svakog zakona, ma koliko bio retardiran, nelogičan i ono, sistem lako ćemo, nije opasno. :wink:

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/11/2009 at 8:55 PM, Stole said:

Moje putovanje u Kazahstan  :biggrin:

Ma nebeske golgote Tales, nebeske.

Najjače od svega je što sam recimo u Kini bio i po nekoliko meseci neprijavljen. Jednom prilikom u Šangaju stanica bejaše na dvesta metara od mene - mrzelo me. I ništa nije bilo. Ali tvrd je oraS Kazahstanac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav, da li neko planira uskoro u pravcu Kazahstana ?   voleo bih da posetim Astanu itd.. bilo bi dobro ako je neko već išao da se javi, neko sa iskustvom. Hvala!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto ja ovo nisam pročitala pre leta 2018., već pokušavala na stranim forumima da provalim da li treba registracija ili ne?! :) 

Na kraju prođoh slično, samo sam ja morala da platim advokata, ali nisam kaznu jer sam na sudu izabrala da me deportuju i da se ne vraćam 5 godina. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dal su i tebe jebavali zbog neregistracije boravka?!?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da. Kompneni prelaz ka Uzbekistanu sam prošla iako sam pre toga tri nedelje bila u Kazahstanu- čiča na pasoškoj kontroli pokušavao lupom da nađe Srbiju na spisku i ja mu rekla da ne treba registracija, pa me samo pitao kako se ne plašim da putujem sama i pustio :) 

Posle mesec dana ušla sam iz Kirgistana i ponovo provela desetak dana u Kazahstanu, i onda me nisu pustili da se ukrcam u avion kad sam krenula kući, pa sam morala da ostanem još nedelju dana, da idem na sud i kojekude.

Na sudu sam mogla da biram da li ću da platim kaznu  (100 €) ili da me deportuju i da se ne vraćam pet godina.

Izabrala jeftiniju varijantu ;) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0