Posted Yesterday at 12:16 PM1 day Posebna pohvala žirija na konkursu "Spasimo putopis" 2025. — „Kraj kroz koji su se vozili nikako se nije mogao nazvati slikovitim.”Ivan Turgenjev (1862) Vlakovi kojima smo putovali od Taškenta do Samarkanda, a zatim i do Buhare bili su moderni, brzi vlakovi španjolske proizvodnje, dok je noćni vlak kojim smo se spremali putovati od Buhare do Nukusa izgledao kao da potječe iz Sovjetskog saveza – što mi je zapravo odgovaralo, jer sam se oduvijek želio voziti u takvome vlaku. Nakon što smo se raskomotili u malom, dvokrevetnom i zagušljivom kupeu, shvatili sam da se prozor ne može otvoriti, pa smo pokušali otvoriti klizna vrata, ali ona se na naše veliko iznenađenje nisu mogla otvoriti. Nakon nešto zajedničkih napora napokon smo ih uspjeli otvoriti, nakon što smo, pretpostavljam, uspješno nategnuli kvaku i nakrivili vrata. Malo kasnije, kada su vrata ponovo bila skoro zatvorena, začuli smo kucanje i u kabinu je zavirio kondukter. „Kontrolka!” – rekao je strogo, ali prijateljski, bez da nas je...Pročitajte Slike proljeća u Nukusu