49 minutes ago49 min Posebna pohvala žirija na konkursu "Spasimo putopis" 2026. — Sneg. Duboko u noći. Usnuli kraj bi bio beščujan da nema škripe mojih cipela. Isplakao sam se i sada polako šetam. Šetam i šetam. Nožni prsti su mi skoro promrzli. Ne mogu nazad. Još uvek ne. Izašao sam iz stana dok su ulice još bile žive, negde s prvim mrakom. Ne idem daleko. Nekoliko blokova tamo, nekoliko krugova ovamo. Pa opet. Leni je sa mnom. Moj najbolji prijatelj. Moj verni pas. Njemu nije hladno. Preci su mu sa belog severa. Ova debela, zimska jakna je šala u odnosu na njegovo krzno. Zima je njegovo igralište i njegov dom. Ali ova zimska noć je drugačija. Lenijevi tragovi šapa nisu vidljivi i snegu. Idemo našim uobičajenim rutama. Brzo smo ih ustalili. Dve nedelje od kad smo se preselili ovde puta tri duge šetnje dnevno: već znamo ceo kraj uzduž i popreko. Šipka, tako zovu ovaj deo Dorćola, ali meni je prirodnije da kažem Donji Dorćol iako mi se Šipka kao toponim više sviđa. Gde živiš? Na Šipci. Sjajno zvuči. Samo još da počnem da...Pročitajte Noćna šetnja