Posted March 5, 2010 Interesuju me utisci o danasnjoj drustvenoj situaciji u Indiji, uopste, o zivotu tamo, pre svega ljudima i njihovom mentalitetu, od strane osoba koje su imale prilike da dublje upoznaju tu zemlju. Takodje bih zeleo da znam, koliko je tesko za turistu naci smestaj razumnog kvaliteta za razumnu cenu u vecim gradovima Indije(?). Da li je pametnije za duzi rok iznajmiti stan i sa kakvim se problemima mozemo tada susresti? Da li je bilo ko imao sa time iskustva? Ziveo sam relativno dugo na bliskom/srednjem istoku koji se okazao isuvise ogranicen sa strane duhovnosti i uopste kulture da bi tamo zeleo zivetu zauvek. Ne znam da li je danasnja Indija pravo mesto da se te iste vrednosti traze. Eto, rec prepustam vama. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 5, 2010 Tamo ljudi gledaju kako da sastave kraj sa krajem, a duhovnost se ne maze na hleb. Tamo bre ljudi gaze preko zena i dece za besplatan obrok, ne prodje par meseci a da se ne pojavi ovakva vest: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=04&nav_id=415511 Ako se ipak odlucis da odes tamo preporucio bih ti da ne ides u velike gradove, jer je zagadjenje strasno, ja sam se posle par dana u Mumbaiju ozbiljno razboleo od svih onih toksicnih gasova (a uz to je i veoma skup). Mislim da je od mesta koja sam obisao Udaipur jedini gde bih mogao da provedem neko duze vreme. Soba u nekom od dobrih guesthousa te nece kostati vise od 150 eur mesecno, mislim da je to bolje nego iznajmljivati stan, imaces prilike da upoznas vise ljudi. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2010 Jasno, da, razumem svakako, u Iranu sam vec osetio te "mirise" Indije, u nekim gradovima zagadjenost pece oci i nos. Ja zapravo trazim relativno mirno mesto gde je moguce upoznati se sa njihovom kulturom, dok u buducnosti, ukoliko zaista odlucim da tamo zivim, apsolutno nemam predstavu kuda bi trebao da se orijentisem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2010 Uzgred, 150 Evra mesecno su odprilike istocnoevropski standardi, to je kazes, za korektniji smestaj? Da li je tako u celoj Indiji? Koliki je okvirni iznos ne nesto udobnog no prosto cistog smestaja po Indiji, dnevno i mesecno? Prosto radi orijentira. Da li su velike razlike medju gradovima, velikim i velikim i manjim? Sto se tice bolesti, da li je potrebno uzimati zdravstveno osiguranje iz Srbije i na koliko? Da li je dovoljno na tri meseca (period privikavanja organizma) ili je pozeljno i na duze? Da, cuo sam takodje da je Mumbai nerazumno skup... Hvala na odgovoru. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 5, 2010 Sergey;) Ako si zaposlen, moja preporuka ti je apliciraj za AmEx kod Intesa banke (ili nek ti mama, tata apliciraju pa daju ovlašćenje), tako ćeš dobiti onu karticu za osiguranje koja ti važi za ceo svet koliko ti AmEx traje. A što se tiče radžastana, evo npr Delhija, ja sam bio sad u martu, i veoma pristojan hotel sam plaćao 10$. TV, privatno kupatilo, izuzetno fino moram priznati! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 24, 2012 Malo stariji datum kada je tema pokrenuta , ali svejedno tema je uvek aktuelna. Za sve one koji zele da saznaju vise o Indiji informacije iz prve ruke . Zadnje dve godine zivim u Indiji i mogu mnogo da pisem o toj zemlji , sada samo kratko odgovor na ovu temu , neka cita koga zanima. Indija je jedna gostoljubiva i prijateljska zemlja gde zive isto takvi ljudi koji nisu optereceni materijalnim stvarima odnosno nije im merilo ljudske vrednosti koliko ko ima . Za njih je i prosjak na ulici isto tako ljudsko bice kao i onaj koji ima vile i automobile. Prosjaka ima dosta jer je Indija svetska sila sto se tice populacije , tako gde ima dosta stanovnika ima dosta i siromasnih koji nisu toliko optereceni svojom sudbinom kao mi, jer veruju u reinkarnaciju odnosno da ne treba zivot koji nam je dat i srecu meriti sa onim ko si i koliko imas , jer sve materijalne stvari su prolazne , a ono sto je najvaznije je dusa i kakav je ko covek , ta dusa ce u narednom zivotu uspeti da se reinakrnira i da ima bolji zivot ( u materijalnom smislu ) samo ako u sadasnjem zivotu hrabro podnosi sve nedace odnosno svoju sudbinu . Zato cete na ulicama gradova i mesta u Indiji videti ljude koji su uvek nasmejani i vedri bez obzira sto je temperatura preko 40 C ili haos u saobracaju , to nema nikakve veze jednostavno ljudi imaju visok prag tolerancije i podnose sve bez tenzije( za razliku od nas Srba) , a sve je to povezano sa njihovom religijom odnosno nacinom zovota u hinduizmu. Nadam se da sam moglo malo da pojasnim sto se tice naroda , uopste atmosfere medju ljudima. Na ovu temu mnogo toga sireg ima , ali o tom po tom neki drugi put. Sto se tice same zemlje i ekonomske slike , tu moram da kazem da se u potpunosti ne slazem sa prvim ogovorom koji je dat na pocetku . Za neupucene , i za one koje zanima ako nameravaju da dodju u Indiju , trebalo bi da nbaju , da Indija ima jednu izuzetno snaznu , nezavisnu ekonomiju na koji niko nema uticaj odnosno najveca sila USA. Dakle , nezavisni su i imaju stabilnu valutu ,ekonomija ima se vrtoglavo razvija , na sve strane se gradi , izgradjuje , nicu visemilionske svetke kompanije koje otvaraju konkurse za povise stotina radnih mesta . I to svaki dan kada otvorite novine ima da vidite . Ja sam ovu zemlju odavno prestala da posmatram iz ugla turiste , ove informacije ne zanimaju prosecnog turistu vec je mozda mali podsticaj da ljudi poblize nesto znaju o ovoj zemji , nije lose zarad licne kulture ne bitno da li neko zeli da zivi i radi ovde. Toliko za sada , nadam se da je korisno ......Indija je subkontinent , ogromno prostranstvo , ima toliko toga da se vidi i isprica o njoj , ovi moji skromni redovi su mali uvod u pricu koja se zove Indija. Ako nekoga zanima na bilo koju temu vezano za ovu zemlju tu sam . Sto se mene licno tice , ja mnogo volim ovu zemlju , njenu toplotu , hranu , prirodu , mentalitet , zaista je neverovatna zemlja puna kontradiktornosti , tesko je opisati , potrebne su godine da se sve vidi , shvati , a kad se jednom zaljubite u ovu zemlju tesko da cete moci da prestanete da je volite . Pozzzzzzzz iz New Delhija Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 24, 2012 Indija je jedna gostoljubiva i prijateljska zemlja gde zive isto takvi ljudi koji nisu optereceni materijalnim stvarima odnosno nije im merilo ljudske vrednosti koliko ko ima . Jedino mnogo vole tozla i sve sto sljasti. I ako ti miraz nije na broju mozda te najure iz kuce ili spale na lomaci. Za njih je i prosjak na ulici isto tako ljudsko bice kao i onaj koji ima vile i automobile. Osim ako ne pripada klasi nedodirljivih, onda je malo blizi pacovu nego ljudskom bicu. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 24, 2012 Jedino mnogo vole tozla i sve sto sljasti. I ako ti miraz nije na broju mozda te najure iz kuce ili spale na lomaci. Istina je da vole zlato ali ko to ne voli verujem da ima ne samo u Indiji nego svuda zlato sjaji Osim ako ne pripada klasi nedodirljivih, onda je malo blizi pacovu nego ljudskom bicu. jeste kastizam je nesto sto je deo njihove istorije , kulture i tradicije i to je siroka tema. Sve u svemu mislim da razliciti ljudi razlicitim ocima gledaju na svet i stvari oko sebe , tvoja slika Indije je pomalo iskrivljena moram reci da bas nije sve tako crno samo mi tako vidimo . Kako mislimo i govorimo takva nam je stvarnost i zato treba biti pozitivan i truditi se da sirimo to oko sebe . Indija je zemlja koji treba ljudi da vide i da shvate. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 24, 2012 Kako mislimo i govorimo takva nam je stvarnost i zato treba biti pozitivan i truditi se da sirimo to oko sebe. wtf? mozda svakome da kupimo po par roze naocara? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 27, 2012 Evo i ja zivim u Indiji cetiri godine... I da se nisam udala za Indusa nikada mi ne bi palo na pamet da odem u Indiju turisticki. Duhovnost, Joga, Meditacije... sve se vezuje za Indiju, ali se isto tako i u svim njihovim hramovima i crkvama vrti oko novca (kao sto se i u celoj Indiji sve vrti oko novca) iliti sto vise imas vise te i cene. Sto se hramova tice svugde se ceka prilog (znam da je to slucaj i kod nas), cim ti izrecituju molitvu cekaju koliko ces da im cusnes... i sl. a takodje se i ljudi uglavnom mole da imaju vise novca. Ne bih se slozila sa tim da ljudi nisu optereceni materijalnim. Ovde itekako jesu. Sve je stvar statusa, jer ako nemas novca ne mozes da udas cerku, ili da posaljes sina na studije, ne mozes da kupis auto ili stan, sto je ovde sve moranje! Ustvari dve najvaznije kategorije u Indiji su NOVAC I BRAK!! Ovde i najsiromasniji stede. Ljudi se uporedjuju. Kada se neko upoznaje medju prvim pitanjima su: "gde radite?", "gde vam se deca skoluju?" i sl. da bi zakljucili da li su u istom rangu i da li mogu da se druze. Mladi su optereceni najnovijim tehnologijama poput mobilnih telefona i pitanje je statusa koji ce telefon imati ili koji ce auto mama i tata da im kupe. Samo ko mora ide riksom, a normalni ljudi skoro nikada ne idu pesice sem do prodavnice, a i nije preporucljivo jer je dosta prasnjavo. Od pre par godina i Indija poskupljuje, i nacin zivota je drugaciji... ne postoji kao u Srbiji mogucnost da odete negde da prosetate, npr po gradu ili negde u prirodu. Sve se svodi na trzne centre, izlaske u bioskop, restoran, klub... a sve to puno kosta. Sto se tice ljudi i oni su drugaciji, neki su druzeljubivi, neki ne. Uglavnom u velikim gradovima, konkretno u Delhiju, gde mi zivimo par godina nismo znali ko su komsije do nas, jer se i ne javljaju kada se sretnemo. Obzirom na to da je Indija ogromna i ljudi iz razlicitih delova Indije su razliciti. Npr juznije, u Bombaju su kulturniji. Samim tim sto ima mnogo siromasnih ima i kriminala - pljacki i sl. Pa i ne cudi sto u Indiji skoro svi imaju resetke na prozorima, naselja su ogradjena i imaju cuvare itd. Naravno ima i Indija svojih prednosti... Mozete naci skoro sve poznate brendove, sve je moguce naruciti na kucnu adresu-od voca i povrca do najvece gluposti, radna snaga je jeftina. Mi recimo imamo spremacicu, kuvara, coveka koji pere auto svakog dana, i jos jednog koji donosi novine i sve to nas kosta oko 5000 RSD Naravno to nisu ljudi koji zive kod nas kao sluge, nego dodju jednom dnevno i odrade sve. Jos gore je to sto neki ljudi drze u kuci druge da ih sluze. Uglavnom su te sluge ljudi ili nekad cak i deca sa sela ili siromasni koji dobiju jedan sobicak u kuci i rade sve po kuci dok se domacice izlezavaju, goje i gledaju tv i samo naredjuju. I kako sada neko ko zaradjuje toliko u jednoj indiji moze da bude srecan. Ti ljudi sastavljaju kraj sa krajem i pomirili su se sa svojom sudbinom, ali verujem da je daleko od toga da su srecni. Npr devojka koja sprema kod mene ima 20 godina, dete od 2 god, muza koji u nekoj firmi sluzi kafe, a pritom zivi jos i sa svekrom, svekrvom, deverom i njegovom zenom i decom i od nje se ocekuje da svakoga dana spremi 6 kuca i da zavrsi sve poslove u svojoj kuci i jos kad primi platu da im da, a pritom mora vec sad da pocne da stedi za cerkinu svadbu jer je niko nece hteti ako ne da miraz. Neverovatno mi je da je u 21 veku jos uvek 80-90% brakova ugovoreno. Sve se svodi na to da mama i tata predloze sinu cerku nekih njihovih poznanika koji su dobro situirani pa ako mu se svidi onda se familije sretnu i mladi se upoznaju i kao pocnu da se zabavljaju tj vidjaju (to je kao na polu-silu, jer ih nisu bas uslovili), a ako se ne svidi onda mu traze drugu. I onda brze bolje svadba, pa se tu potrosi oko stotinak hiljada evrica kad su neki bogatiji, da se vidi "ima se moze se" i onda na kraju taj mladi bracni par zivi kod mame i tate-mladozenjinih, u jednoj sobi, gde se od snajke ocekuje da preuzme sve obaveze u kuci i da zove svekra i svekrvu "mama" i "tata" )) Ovde je tradicija takva da se sin stara o mami i tati, a cerka kada se uda dobije novu porodicu i nema obaveza vise prema svojima. Nije sve ovo tako crno i belo, ima i ljudi normalnih shvatanja... ja sam te srece pa su roditelji mog muza mnogo normalniji i razumniji (cak su nam dozovolili da zivimo nevencano 5 godina )))) sto je kod nas najnormalnije, ali u Indiji jok! Ako ces da zivis sa nekim izvoli udaj se ili ozeni. Ja sam izuzetno prilagodljiva i valjda sam se iz tog razloga cvrsto i odlucila da se udam i preselim u Indiju, naucila sam jezik i to mi mnogo znaci, iako sam bas svetle puti i plava pa me jo uvek ne shvataju ozbiljno E sad sto se tice stanova i zivota, Delhi je jeftiniji nego Bombaj, a po meni su to dva grada u kojima vredi ziveti u Indiji, mozda jos i Bengalor. U Delhiju moze da se nadje sobica u nekom bivsem hotelu koji je preuredjen za ovakvo iznajmljivanje, sa 3 obroka dnevno (vegetarijanski-dal i neki pirinac) za 8000Rs sto je oko 120e, a opet ima i mnogo stranaca koji dolaze u Indiju na studentske razmene i staziranje pa npr prostran trosoban stan koji je oko 25000 Rs moze da deli vise ljudi. Bas sam se raspisala... mogla bih jos dugo dugo ovako, ali sam se umorila. Ako neko ima pitanja slobodno neka postavi... Pozdrav! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 30, 2014 Oprostite na odgovoru koji nije izravno vezan za ovu temu... i ja već dulje živim u Indiji ..i ima nas već dosta s prostora bivše Jugoslavije, no vjerujemo da nas još više ovdje živi.tko je zainteresiran za razmjenu kontakata, može se prijaviti na Facebook community "Ex-YU Zavicajni Klub - Zapeli u Indiji" https://www.facebook.com/groups/265771960215940/Velik pozdrav svima Željka Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 30, 2014 Kad ste se svi raspistoljili toliko o indiji onda da i ja iznesem svoj plan Najvjerovatnije putujem u Indiju pocetkom 4. mjeseca i planiram ostati par mjeseci obići zemlju stopirajući. Da sad ne pišem puno jer mi se neda preko mob-a Ako ima koga dobra duša u Indiji da se čujemo preko skypa i da mi malo pobliže neke stvari kaže bio bi jako zahvalan. Čitam i sam o Indiji ali htio bi cuti iz prve ruke to. Unaprijed hvala svima Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 31, 2014 Ja sam izuzetno prilagodljiva i valjda sam se iz tog razloga cvrsto i odlucila da se udam i preselim u Indiju, naucila sam jezik i to mi mnogo znaci, iako sam bas svetle puti i plava pa me jo uvek ne shvataju ozbiljno E sad sto se tice stanova i zivota, Delhi je jeftiniji nego Bombaj, a po meni su to dva grada u kojima vredi ziveti u Indiji, mozda jos i Bengalor. U Delhiju moze da se nadje sobica u nekom bivsem hotelu koji je preuredjen za ovakvo iznajmljivanje, sa 3 obroka dnevno (vegetarijanski-dal i neki pirinac) za 8000Rs sto je oko 120e, a opet ima i mnogo stranaca koji dolaze u Indiju na studentske razmene i staziranje pa npr prostran trosoban stan koji je oko 25000 Rs moze da deli vise ljudi.Bas sam se raspisala... mogla bih jos dugo dugo ovako, ali sam se umorila. Ako neko ima pitanja slobodno neka postavi...Pozdrav!Bravoooo...svaka čast!!!! Sve je istina...trebala si još iskrenije pisati i govoriti o njihovim paklenim navikama u bolnici. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2015 Pozdrav svima! Da li neko možda u skorije vreme u Indiju? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted July 22, 2015 Bravoooo...svaka čast!!!! Sve je istina...trebala si još iskrenije pisati i govoriti o njihovim paklenim navikama u bolnici.koje su to paklene navike?!! drzis nas u neizvesnosti vec pola godine! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2016 Pozdrav,da li neko ima neke informacije vezano za emigraciju u Indiju. Name nas je cetvoro,muz,ja I dvoje djece. Zemlja Nam je zanimljiva,kultura I the stvari koje smo citali I gledali. Nismo nesto obrazovani imamo srednju skolu oboje. Kako bi we nasao posao tamo,kako bi se djeca skolovala,kakav je standard. Kaki gledaju na strange,na djecu u skoli itd. Zanimaju me te neke stvari,znaci obican zivot. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7, 2016 Pozdrav! Procitah ovaj tvoj post pa me zaintrigiralo... Kazes hteli bi porodicno da emigrirate u Indiju... Ne znam da li si do sada bio tamo koji put ili onako imas zelju, vise nadu u bolju buducnost. U svakom slucaju cestitam na hrabrosti. Ja sam 6 godina udata za hindusa, od toga sam 2 provela u Indiji u Delhiju. Mislim da taj grad nije dobar za stranu porodicu sa decom. Mnogo je kriminala I nije bezbedno za bele ljude. Decu bi ti morali dovoditi i odvoditi iz skole redovno. Ja licno nikad vise ne bi zivela u delhiju. Mislim da je jedan od najnebezbednijih gradova u indiji, iako je glavni grad. Mozda je jug indije najbolji za zivot, pogotovu za nas bele ljude. Na jugu su ljudi obrazovaniji i daleko civilizovaniji. Toliko od mene, ovde de sam vreme je spavanju. Sretno! Ako treba neka informacija tu sam Jasmina Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 7, 2016 Hvala na javljanju,vidim sve neki stariji postovi pa rekoh nece niko odgovoriti. Ne znam je li ludo ili hrabro,nikada nismo bili samo smo o tome razmisljali na osnovu onoga sto smo citali na internetu. Vidim ima oprecnih misljenja,mi smo konkretno razmisljali o Mumbaju...ne znam. Da li ti mozda imas neke blize informacije vezano za zivot u tom gradu. Ja sam citala sve naj...i savjet naravno da li da ovo sve ostane samo masta ili ipak... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2016 Prijatelju ,da je tamo dobro ne bi arapske i istocne zemlje bile preplavljene indusima koji rade za minimalac.Ne gubi vreme nego biraj vijetnam,kambodzu ako bi negde gde je jeftino ili ako znas neki zanat pali na novi zeland ili australiju. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 8, 2016 Ne moze se u AU i NZ sanse nema treba ti poslodavac bla,bla...nikad kraja dok dodjes do papira a proces skup do bola,da imam toliko para nebi mi trebalo inostranstvo. CA takodje plus su sad primili 25 hiljada izbjeglica tako da tamo no way....zato gledam nesto kao Indija,Singapur itd....mi bi porodicno da se radi,da se fino zivi,da djeci nista ne fali...nista specijalno...nismo ludi znamo da se necemo obogatiti preko. Znaci Indija,nista jel? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2016 Necu mnogo da pricam o indiji jel nisam bio.Al price da je svako ko je bio mesec dana bar 10 dana proveo na solji me ne raduju a o siromastvu i bedi vecine naroda da ne pricam. Singapur mi se jako svidja ,uredjen je kao apoteka,prevoz funkcionise perfektno,hrana je vrhunska tj mesavina od kineske do indijske ,stalno je toplo sto je moj broj 1 uslov kad bi se selio iz srbije.Glasam za singapur al koliko znam moras prvo preko neta naci poslodavca i on ti onda sredi za vizu ali racunaj na konkurenciju pri zaposljavanju miliona indusa,malajaca,filipinaca... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2016 Sve se svodi na to ako nemas nekoga sanse su male...nemam ja neki fax tipa gradjevine ili arhitekture pa da se polome zamnom. Kuvar sam po struci i to da se razumijemo srednji neki nisam vrhunski pa da me zaposluli hotel sa 5 zvezdica,usput zavrsih kurs pedikir manikir rekoh ajde valjace nekad...kako god vidim ja da cu ostati da radim za 300e. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2016 4 hours ago, drashti said: Sve se svodi na to ako nemas nekoga sanse su male...nemam ja neki fax tipa gradjevine ili arhitekture pa da se polome zamnom. Kuvar sam po struci i to da se razumijemo srednji neki nisam vrhunski pa da me zaposluli hotel sa 5 zvezdica,usput zavrsih kurs pedikir manikir rekoh ajde valjace nekad...kako god vidim ja da cu ostati da radim za 300e. zašto se ne učlanite u indijsku grupu na fejsu pa tamo pitatjet, oni ljudi naši kojižive irade tamo? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2016 Hmmmm.....prvi put cujem....potrazicu,bas me zanima....da ne znas kako se grupa zove ? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 9, 2016 1 hour ago, drashti said: Hmmmm.....prvi put cujem....potrazicu,bas me zanima....da ne znas kako se grupa zove ? jao, pa postavila je jedna članica ime ovde. potražite, baš na ovom Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites