Jump to content

Featured Replies

Posted

Da li je neko isao kolima na letovanje u Grcku ali na neko ostrvo?

Koje ostrvo preporucujete? Koliko kosta trajekt?

Ima li neko savete?

Ako se pitate zasto se odlucujem da idem kolima to je zbog toga sto volim da sam slobodan da se provozam po obali i da posetim neke zabacene i divlje plaze. U principu mene neiteresuju urbana mesta nego neke zabiti gde nema bas mnogo turista. Takodje racunica mi kaze da mi je jeftinije da idem kolima (ima nas dvoje) nego avionom pa da uzmem renta car a i svojim kolima mozes poneti sta hoces a i mozes usput da svratih gde hoces.

Vidim da NISOS EVIA ima most sa kopnom. Ja najvise volim da peko Google Eartha pronadjem neke poljske puteve pa zapucam na neke divlje plaze. To sam prosle godine radio na Lustici u CG i bilo je extra.

I ako moze poredjenje Egejskog i Jadranskog mora posto ja nikada nisam bio u Grckoj

zdravo, ja sam do sada bio na Tasosu dva puta i na Zakintosu dva puta...svaki put sam rentirao auto i savrsena su oba za to sto ti hoces....e sad najbolje je da me dodas na FB ako imas i pogledas slike i jednog i drugog ostrva....

za istrazivanje i trip tipa dvoje na jednoj plazi i ceo svet je vas bolji je Tasos....a za nocni zivot i bludnicenje sa englezima Zakintos... cena trajekta je za Tasos 3.5 evra po ostobi plus 35 za kola za zakintos je dublo otprilike jer se i putuje duze...

e sad imas grad Kavalu i iz njega hvataj trajekt za Tasos ...grad je savrsen....ja bih mozda isao tamo na nedelju dana da obidjem sve.... a ako se odlucis za Zakintos obavezno zaustavljanje u Patri koja je neverovatna.... takodje ako ides na Zakintos blizu je i Olimpija , Atrejeva rizniza i korinski kanal...a ni atina nije bas bas...e sad zavisi koliko imas vremena i zelje volje....aktivan odmor ili uzivancija....

Oba ostrva znam do detalja ...tako da za sve info....mozes da mi se javis.... rado cu pomoci

Na Zakintosu je od polovine maja temperatura iznad 30 a na tasosu je od polovine juna da znas da uopste ne moras da cekas spic.

;)

Plaze savrsene mozda su bolje na Tasosu...jer na Zakintosu valja samo Navagio i Plave pecine....po meni....a  voda je savrseno cista na oba ostrva....mozda i bolesno cista....bar svaki put kad sam ja bio...

javi se na pvt za id za FB ako zelis da vidis milion slika

Da li je neko isao kolima na letovanje u Grcku ali na neko ostrvo?

Koje ostrvo preporucujete? Koliko kosta trajekt?

Ima li neko savete?

Ako ces kolima na ostrva, mozda ti je najzgodnije Jonsko a ne Egejsko more  :) . Cene karata za trajekte mozes na vidis (a i kupis na vreme) na recimo www.ferries.gr. Mislim da je za Jonska ostrva u proseku oko 30 eur karta za auto u jednom smeru i do 10 eur po osobi.

Na Tasosu sam prvi i poslednji put bila '97  :D. Ostao mi je u divnom secanju upravo zbog toga sto je moguce svaki dan pronaci novu malu pustu plazu i neki novi mali zaliv. Dovoljno je veliko ostrvo da ne bude krcato i da se ne sudaras s turistima. Nadam se da se situacija nije drasticno promenila.

Meni su Kikladi ipak najegzoticniji (npr. Naxos, Milos, Amorgos, nisu krcati turistima i moguce je osamljivati se na polu-divljim plazama). Paros vec nije tako pust mada je super. Ipak, za Kiklade je malo vece cimanje kolima, morao bi da vozis do Pireja a zatim na trajekt i 5-7h voznje do tamo. Karta za trajekt za auto je u proseku oko 80 eur i jos po 30 eur po osobi, u jednom smeru.

Preporuka je i da ako ides u sezoni (jul, avgust) isplaniras datume na vreme i kupis karte par dana ranije (bar je tako za Kiklade) jer cesto ne moze da se nadje od danas do sutra ili prekosutra.

:mah:

Ja isto mislim da je bolje da se uzme rent-a-car tamo nego da ides kolima. Mali auto moze da se nadje povoljno i da ti posluzi da obidjes celo ostrvo. Tasos je stvarno sjajan za to sto ti treba, a i nije daleko. Trajektom se ide pola sata iz Keramotija. Plaze su odlicne, ciste i ima mnogo tih divljih, zabacenih. Opet, postoji i "civilizacija" (ja sam bila na jugu, u mestu Potos). Mirno je, nije ludilo, ali ima i kafica i 1-2 diskoteke, ako te i to zanima. More je providno koliko je cisto. Sto se samog mora tice, ako ga poredis sa Jadranskim (pretproslog leta sam bila u Istri)... Jadransko je nekako dublje, tamno plavo, hladnije, Egejsko je toplije i duzi je plicak.

Najpre, ako hoces da se vozikas levo desno izaberi neko vece ostrvo. Dzabe ti auto na ostrvu 15X15 km, bolje bicikla :). Takodje, i sam ja pre za varijantu da se ide kolima nego avion + rentiranje auta. Ova prva opcija izadje jeftinije, a kada si kolima uvek mozes da ubacis neko mestasce tu i tamo na putu do mora.

Sto se ostrva tice, ja sam bio samo na Krfu i on je idealan za vozikanje uz obalu i slusanje grcke muzikice. Putevi su uglavnom planinski i krivudavi, cesto toliko uski da stoji semafor na sred puta i regulise saobracaj jer dva vozila ne mogu da se mimoidju. Imas i semafor pored aerodroma koji se pali kad avion uzlece da te ne bi oduvali mlaznjaci :). More je dosta slicno onom u Crnoj Gori, mada plaza ima razlicitih. Najvise je pescanih ali na severoistoku ostrva ima i sljunkovitih i kamenih, pa ko sta voli. Ako ti dosadi more, imas jako zivopisna sela po unutrasnjosti ostrva koja su sjajna. Sto se tice primorskih mesta, ona su manje vise kao i u ostatku severne Grcke.

Od ostalih ostrva na u Jonskom moru, vidim da dosta ljudi hvali Lefkadu i Kefaloniju, koja su, sudeci po slikama koje sam video dosta slicna Krfu samo sa manje istorije.

Sto se ostatka zemlje tice, mene severna Grcka i Egejsko more nisu nesto preterano odusevili. Kavala je lep gradic na Tasos nisam isao, a od letovalista Porto Karas vazi za najbolje u tom delu zemlje.  Skijatos vazi za lepo, mada manje i dosta skupo ostrvo, a na putu do njega je Volos, takodje vrlo interesantan grad.

Juzna Grcka mi je ipak favorit, na Peloponezu nisam bio dugo ali mi je ostao bas u lepom secanju, takodje, potez od Atine do Suniona je sjajan. Kiklade nisam posecivao, ali su mi prva naredna stanica u Grckoj...

Ovo su inace moja dva omiljena mesta na Krfu, ako se za njega odlucis...

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs386.snc3/23573_334203696847_678236847_3741637_4281054_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs184.snc1/6132_1202802667636_1155685242_623865_3124837_n.jpg

Idi na ovaj forum, tamo sve zivo mozes da nadjes o Grckoj (i ne samo o Grckoj). Zaboravih da kazem da su plaze na Tasosu uglavnom pescane ili po neka sitan sljunak. Meni je najbolja bila "Paradise beach", pesak kao brasno, plaza sa obe strane oivicena dvema planinama i na njoj sve odjekuje, stvarno kao Raj :D

http://www.putovanja.info/forum/forum/10-grcka/

Prosle godine sam posao kolima u Grcku u nameri da obidjem Atinu i Peloponez, a zavrsio sam na Kritu. Cene trajeka koje mozes da nadjes na internetu su samo informacija jer je cesta pojava da na licu mesta vidis da ima odredjeni poust ako izaberes datume koje oni nude. Tako sam ja platio povratnu kartu za kola 100 evra plus 17 evra po osobi trajekt od Pireja do Krita.

Prosle godine sam posao kolima u Grcku u nameri da obidjem Atinu i Peloponez, a zavrsio sam na Kritu. Cene trajeka koje mozes da nadjes na internetu su samo informacija jer je cesta pojava da na licu mesta vidis da ima odredjeni poust ako izaberes datume koje oni nude. Tako sam ja platio povratnu kartu za kola 100 evra plus 17 evra po osobi trajekt od Pireja do Krita.

E, jeste i ja bih da potvrdim da Krit moze da bude odlican izbor jer je veliko ostrvo i raznovrsno - imas i planinska sela i klisure i kamene plaze i pescane plaze i Egejsko more i Libijsko more...  clap.gif' alt=':clap:'>

A posto je stvarno veliki, samo treba da lepo isplaniras gde i kad ides, da ne bi uhvatio sebe kako provodis po 4-5 h dnevno samo vozeci kola  :)

• Author

Hvala hvala drugari, mnogo korisnih informacija :)

A da li neko ima iskustvo sa GSM internetom u Grckoj?

Ako ces kolima na ostrvo, onda je najlogicnije da gledas ona bliza kopnu. Ja sam bio na Zakintosu letos, ne mogu bas da se setim koliko je bio trajekt za auto, ali znam da je isao jedno sat vremena. Koliko sam cuo sva ta jonska ostrva su slicna, a Lefkada je povezana mostom s kopnom cini mi se... Posto sam ja isao do Atine, onda mi je Zakintos bila najbliza i najjeftinija ostrvska opcija.

Ostrvo je super, plaze su fantasticne. Navajo plaza (to je ona sa nasukanim brodom) je samo najpoznatija, ali ima i mnogo drugih lepih. Meni je bila najlepsa Garakas na samom jugu ostrva, nema mnogo zelenila, ali je velika, voda je plitka, a precista! Posto se tamo legu kornjace, onda nema nicega sto bi ih moglo ugrozavati (kafici, lezaljke itd...) i u 8 se zatvara (zbog kornjaca :) ).

• Author

Vidim da je ovde spomenuto dosta plaza i mesta za provod, ono sto mene najvise interesuje su neke zavucene plaze gde nije guzva ili gde mozda cak nema nikoga, mrzim veliku guzvu. Takodje mene uopste neinteresuje nocni zivot i ako ima neki nocni zivot mogu se prosetati ali ne i da idem po diskotekama, kaficima, restoranima u tome uopste neuzivam a ni moja devojka tako da bih najradije izbegao takva mesta.

Ако хоћеш само да се купаш иди на Тасос. Осим плажа нема ништа толико занимљиво. Плаже су, приде, углавном пешчане, а ја то не волим, мада је вода одлична.

Крф је по мени најбољи избор. Има много тога да се види, плаже су супер, цене су ниске (бар биле 2007.) релативно се лако донде стигне. Ноћу има неког провода, али није ништа специјално, тако да испуњава твоје критеријуме у потпуности.

Нисам ишао колима, али сам рентирао тамо једна и пре 25. јула је 25 еур дневно. Није био неки проблем, јер нас је било петоро. Сам град Крф је прелеп и потребно је бар 3-4 дана само он да се види како ваља. Имаш ту и планину Пантократор с истоименим манастиром гдеје одличан видиковац и види се Албанија која је одатле 3км, онда Ахилејон, Плава гробница, острво Видо (острво змија), Палеократица (колоквијално Палимокодстрица), Канал љубави (ниш посебно, али занимљиво јер је дно од глине а не од песка) и којешта. Ово је све на северном делу острва, док јужни нисам стигао ни да видим. Дакле, испуњен одмор скроз, а ја сам веома прохтеван поводом тога. :P

Најзанимљивије: Крф је зеееелееееееееен! Нисам до сада видео зеленије острво. Најзанимљивије ми је и било да се возим по унутрашњности острва и уопште видети шта ти људи раде у сред острва јер су сва дешавања на обали. Ал' не лези враже, најјаче кафане су у унутрашњости. ;D А и ту имам високе прохтеве. :hihi: