Jump to content

Featured Replies

Posted

Upalo mi na ejling listu:

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=103244926392438&index=1

Plan je da se skupimo u subotu, 26. Juna u 12h i da se ODVEZEMO PEŠKE do Trga Slobode gde ćemo svi zvoniti i trubiti ispred gradske kuće u znak protesta. Kome drugom da se žalimo?!!

Šta zahtevamo? Zahtevamo da policija prestane sa kažnjavanjem biciklista u centru grada. Kazne od 5.000 do 20.000 dinara nisu primerene, i nećemo da ih plaćamo. Zahtevamo da nam se obezbede alternativni pravci prolaza, jer se oko centra zbog jednosmernih i zabranjenih ulica ne može, od keja pa do Socijalnog. Ako treba, sami ćemo se organizovati i po behatonu i kroz Njegoševu ulicu iscrtati dve linije u okviru kojih ćemo voziti kroz centar.

Biciklističke staze postoje, istina je, ali na Novom Naselju, Limanima i po bulevarima. U centru, kome manje više većina nas gravitira bicikl je veći problem nego pogodnost.

U trenutku u kom se u gradu promoviše biciklizam kao alternativni vid prevoza koji ne zagađuje i koji je dobar za zdravlje, policija krenula sa kontra akcijom.

U trenutku u kom u Novom Sadu funkcioniše organizovani kriminal krađe i preprodaje kradenih bicikala, policija se bavi kažnjavanjem biciklista.

U trenutku u kom se automobili parkiraju po desnim trakama bulevara, a butikaši turiraju motore u centru grada iza leđa policajcu koji kažnjava biciklistu, mi smo ti koji su najveći problem.

Mi nemamo lobi, mi imamo samo jedni druge.

Budite tamo, neka vide da nas ima.

Još nešto.

Da ne bude zabune, ne pravimo ovu vožnju da bismo pozvali na nepoštovanje zakona. Ovom vožnjom pokušavamo da dobijemo status onih koji neće morati da budu kažnjavani u saobraćaju u pešačkoj zoni, kao što su vozila gradskih i hitnih službi, dostavna vozila i vozila rezidenata.

Evo malog dodatka:

Proverili smo šta kaže zakon. Ako prijavljujemo skup, da bismo vozili kroz centar treba da tražimo izmenu režima saobraćaja. Po zakonu, takav skup treba prijaviti najmanje 5 dana ranije. Onda policija organizuje pratnju (čak i za ovih 300 metara koje bismo mi vozili). Pošto smo već zakasnili za takav skup ostaju nam dve opcije: 1. Prijava skupa bez izmene saobraćaja, što bi značilo da ćemo kroz Dunavsku i Zmaj-Jovinu gurati bicikle i zvoniti. Znam da to za neke može biti razočarenje ali, druga opcija je 2. Da se skup uopšte ne prijavljuje i da gerilski vozimo kroz centar, što za posledicu može imati kažnjavanja ili privođenja. Na takvu opciju nismo spremni iako znamo da ima ovde vas koji biste najviše voleli takvu akciju. Cilj nam je da skupu prisustvuje što više biciklista i da bude poslata jasna poruka ko smo i kakvi smo, a to je: fini biciklisti koji zaslužuju prolaz kroz centar grada u nekom obliku i kojih ima puno.

Krenuli smo u dogovor sa policijom, da ne bismo nikome napravili problem.

Moguće opcije i predlozi:

1. Da se bicikli izjednače sa dostavnim vozilima i vozilima gradskih službi i da im se dozvoli pristup centru uz ograničenu brzinu.

2. Iscrtavanje staza kroz ulice koje nisu previše uske tj. kroz Zmaj Jovinu, Gimnazijsku, Pašićevu, Trg Slobode, Njegoševu, Miletićevu, Kralja Aleksandra i Pozorišni trg.

3. Zabrana saobraćaja za bicikliste u periodu od recimo 18 do 23h , tako da bi oni koji idu biciklom u školu, na posao i slično mogli stići biciklom. Tako bi u periodu kada je najviše pešaka u gradu bilo zabranjeno vozanje i samim tim se sprečile neugodnosti.

4. Obezbeđivanje koridora tipa Njegoševa-Modene koji će biti uvek dozvoljeni za bicilistički saobraćaj, da ne bi morali da zaobilazimo pola grada.

Ako imate neku ideju ili predlog, pišite na zid, sve što je razložno, dodaćemo na listu mogućih rešenja a od grada i saobraćajne policije tražimo samo da nas saslušaju i nađu neki kompromis.

Ne zivim u Novom Sadu pa cu tesko da prisustvujem ali svakako da podrzavam akciju. Potpuno mi nebulozno zvuci da se biciklistima naplacuju tako visoke kazne, a narocito mi ne ide u glavu da se policija time bavi imajuci na umu generalno stanje kod nas u saobracaju i to da se propisi postuju u mizernom procentu. Jos vise me cudi da se to desava u Novom Sadu u kome su bicikle dosta popularno prevozno sredstvo za razliku od drugih gradova. Umesto da se ljudi podrze da se voze biciklima kao ekoloskim prevoznim sredstvom imamo ovako nesto. I na kraju, naravno da ni ja nisam za to da se krsi zabrana ako ona vec postoji, ali svakako da treba podici glas u cilju promene iste...

• Author

Evo samo da javim da je bilo fino. Video sam par ljudi sa KPS-a, cak sta vise jedan je bio kolovodja!  :)