Followers 0

Hrvatska 2010

24 posts in this topic

Drugarica i ja smo mislile ponovo ove godine da posetimo Hrvatsku..Pre dve godine smo bile na Hvaru, sad smo mislile da probamo nesto drugo..

Da li ide neko mozda? Inace zanimaju nas mesta u koja obicno dolaze mladji ljudi , ne neki porodicni fazon ..

neke preporuke mozda? Jos ako imate i mesta za gde izaci sve pet :P

:pivoooo:

idite u Rovinj, bice pun pogodak.

grad je prelep, ljudi prijatni, dobijas popuste za 'domace iz BG-a', 20 km najlepsih plaza koje sam video a u centru ima neka ogromna diskoteka na poluotvorenom gde gomile ljudi izlaze.

diskoteka je ogradjena i izgleda skoro kao manji trg, tako da je centar prazan a okolo ima desetak prostora za diskoteke otvorenih i sa sasvim razlicitom muzikom.

prvi je domaca turbo folk scena, znaci ceca, lepa brena, ivan gavrilovic, cile mile i slicni sljam, sledeci je takodje domace ali malo kluturnije, onda ide npr house, pa rep, rock, i tako dalje, zanimljivo je da je prostor svake na primer 100-200kvadrata sa svojim ogromnim zvucnicima i kada 'udjes' u taj deo cujes samo tu muziku, dok gledas ljude na 20 metara od tebe kako igraju uz nesto saaaasvim drugacije. jako je tesko da se opise recima ta prostorna uredjenost, ali je jako dobro. postoji i glavni kao stage koji je odvojen od ostalih i na koji dolaze veliki muzicari(tu se naplacuje ulaz) tipa neno belan, hladno pivo i sl svakog vikenda.

atmosfera je odlicna pa ne mogu da zamislim bolje mesto za letovanje, mada ja vise ne idem jer sam imao i iskustva sa nekim zatucanim ustasama(ima i njih, ali su jako retki, nisam imao srece, al dzaba ti 10 prijatnih iznenadjenja kad ti par debila upropaste odmor). moji roditelji su u Rovinju stalni gosti vec 10 godina iako imaju izbor da idu kod prijatelja na Hvar ili blizu Dubrovnika.

e da drugarica mi je bas spomenula tu diskoteku sa razlicitim muzickim pravcima xD, ali s obzirom da smo obe okrenute vise alternativnoj muzici, pretpostavljam da bismo tu diskoteku mozda i izbegli, ali nadam se bar nekom poznanstvu sa slicnim nam "vrsnjacima" uz vops na plazi ili slicno.. :kamp:::artist:::arabia::bag::king:

Meni je licno Hrvatsko primorje najlepse.Gde god da odes,neces pogresiti.Neka losa iskustva sa bg tablicama nemam i vec tri godine za redom se obavezno provezem od Dubrovnika do Rijeke.

Moram da podelim par vrlo svežih iskustava sa Lošinja. Prolazi ulicom jedan auto sa BG tablicama, i ja pomalo iznenađen što i tamo ima naših tablica doviknem prijateljima koji su išli par metara iza mene "Ej... BG!!!" sa visoko podignutom rukom i uperenim prstom prema tim kolima. Iza tih kola idu druga sa hrvatskim tablicama. Čovek koji je sedeo u njima imao je otvoren prozor i čuo je i video moju reakciju. Pošto je očito mislio da sam ostrašćeni domaći bolesnik, dobacio je "Šta? Srbin?! Pa šta?! Svi smo mi naši...", stavljajući se tako na neki način u zaštitu beograđanina.

Drugi primer je klinac od 12-13 godina koji sedi za kompjuterom u foajeu hotela Punta u Velom Lošinju a na sebi ima srpski dres, sa sve 4C napred, a pozadi piše Jovanovic. Više puta sam ga viđao kako se tu slobodno muva, niko ga ne zarezuje.

Treći primer su konobari u jednom kafiću u Malom Lošinju, koji nakon nekoliko dolazaka mene i mog društva već počinju da koriste ponešto ekavice u prijatnom ćaskanju sa nama.

Lošinj je putem povezan sa Rijekom, tako da i mentalitetom očito gravitira ka Istri a ne ka Dalmaciji. Budući da sam rođen i odrastao u Zadru, za mene je ovo bio vrlo pozitivan šok.

Uskoro krecem put Istre kolima sa NS tablicama, tamo idem vec trece leto i nikada nismo imali nikakvih problema, ali zanima me da li je neko isao kolima u Trogir ili Split. Imam verijantu da odem tamo na nekoliko dana posle boravka u Istri, a prijatelji gde bh odsela nemaju garazu, pa se nesto premisljam, priznajem da su me malo u plasili pricama o demoliranju srbijanskih kola. Ima li neko ideju sta da radim?

Sta da radis?Pakuj se i kreci na put sto pre. Ja sam bio u Splitu pre desetak dana i sve je bilo ok kao i uvek do sada. Nisam se parkirao u Splitu jer je veliki grad i ne privlaci me toliko ali zato jesam u Makarskoj,Tucepima,Kastelima...i nigde me niko nije ni popreko pogledao a kamoli ogrebao kola.U Splitu obavezno sipam plin u kola jer ga nema na svim pumpama kao kod nas tako da me je na moje pitanje svako ljubazno posavetovao i uputio gde je najbliza pumpa sa plinom,stekao sam utisak da je ljudima drago kada vide nekoga sa nasim tablicama.Naravno,budala ima svugde ali kola ce ti pre izgrebati prvi komsija u tvojoj ulici nego u Splitu neko nepoznat.Ako ces biti mirnija,tablice mozes skinuti bilo gde da se parkiras.U povratku bih ti preporucio ove dve

deonice,lepe su za voznju i ima se sta videti:

Split-Livno-Bugojno-Sarajevo-Visegrad-Beograd(NS) = oko 700km

Split-Dubrovnik-Trebinje-Visegrad-Beograd(NS) = oko 700km

Ma i ja vec trece leto idem u Hrvatsku, pre cetiri godine sam bila u Dubrovniku ali sam nacula da je Split poseno zona velikog rizika i to samo za vozila, nije meni da ce ga neki izgrebati, vec je izgreban, ali ako mi izbuse gume onda ce to biti zestok trosak, sto nikako ne bih volela. a to ni ne rade "ljudi" vec napaljeni klinci koji se plase sopstvene senke, ali se vole izivljavati nad kolima pod okriljem mraka. Sto se tice povratka razmisljam da posetim Boru u Zelenkovcu (kod Mrkonjic Grada) pri povratku za NS, imas li tu neki predlog za rutu?

Od Splita pa do cika Bore u Mrkonjic Gradu vode dva putica,

prvi je iz Splita ka Sinju pa na gr.prelaz Kamensko koji je moderniji i veci a

drugi je iz Splita ka Omisu pa se pre Makarske skrene levo (ima putokaz Cista Provo levo) i dolazis na gr.prelaz Arzano koji je manji.Po prelasku bilo koje granice,izlazis na put koji vodi ka Livnu a njegova udaljenost od Splita je oko 90Km.Na samom ulasku u Livno, sa desne strane, imas veliku pumpu sa svim vrstama goriva i lepim kaficem za kaficu i sokic a to je od prilike i pola puta do cika Bore.Iz Livna pratis putokaze za Glamoc i Mlinista posle kojih i stizes u Mrkonjic Grad.Cela deonica puta od Splita do Mrkonjic Grada je lepa i prijatna za voznju pa uzivaj u novim predelima koje ces videti.

Ako neko zna kako najjeftinije stici do Pule (ne racunajuci autostop ovaj put),bio bih mu zahvalan da napise... Ili je mozda ekonomicnije do Zg pa onda odatle nekako?!

Cena autobuske karte do Pule je 7000 (povratna),pa ako ima nesto jeftinije...

Mozda neko planira u avgustu ici kolima?!

Huh... Vidim da kasnim... posl. post je sa početka jula ali ne mari...

Dođoh na forum da pronađem neke korisne informacije o letovanju u Istri...

Nažalost... nema baš bogznašta :) ...ali eto izgleda da je mogu nešto da dopišem...

Prošle godine sam bila na Hvaru, u Starigradu (pa i do samog Hvara) ... i moram da kažem da skoro nisam imala lepše iskustvo! U svakom smislu!... Ljudi su bili divni (i na samom ostrvu a i u Splitu koji smo posetili na putu tamo i nazad) ... More savršeno...mestašca preslatka...

Što se tiče BG tabli... prošle godine nisam mogla da prežalim što ne pođoh kolima jer sam shvatila da su mi svi strahovi bili neopravdani! :))) ... Drugari su bili kolima, kao i gomila dr. ljudi... i svi su ok prošli!

(kolko čujem od stečenih Hr drugara :) ... ove godine ima još više naših tabli!)

Cene... Iznenađujuće niske! Mi smo očekivali neko "dranje" ...bar 50% skuplje od BG.a pa i više (btw, ja sam iz BGa :) ... ali cene su bile niže nego u Beogradu! Hrana otprilike isto košta, možda malko više... kafići su jeftiniji (naročito kad je kafenisanje u pitanju) ... E sad ako neko hoće da jede po restoranima i pije koktele to je već... druga priča...

Sam grad Hvar je naravno skuplji ali na 10 min je od Starigrada...tako da... ne bi bio moj izbor ako vam je glavni cilj da uživte na moru... A ako želite da sretnete "Stinga" onda i platite... :D

Da... Zamalo da zaboravim. Smeštaj! 30 evra - presladak apartman za 3 u samom starom gradu... Mi doplatili još 5 evra i bilo nas 4 u istom!

Sećam se kako smo se nastrašili cenama razgledajući po netu prošle godine... a sve je ispalo mnogo jeftinije!

Eto! A meni sad treba isto to...samo za Istru. Ideja je da to bude Rovinj...ali prihvatam(o) i druge predloge jer idemo kolima... Znači: šta videti? gde odsesti? - preporuka jeftnog smeštaja! :)) ... kakve su cene? ...saveti za sam put... i sl...

Ja već imam neke informacije ali mislim da sam se već previše raspisala... Čekam neki reply...pa... se družimo! ;)

Hvala puno! Alex

ps. Ako neko da neki mnogo dobru informaciju... možda se nađe neko mesto u kolima! ;):))

Proslog leta sam bio u Rovinju i mogu da kazem da je to najlepse mesto na svetu! Prvo vece po dolasku, u centru su Cigani trubaci svirali Djurdjevdan :banana:

Slucajno sam upoznao dvojicu Srba koji zive tamo. Jedan od njih je Nebojsa iz Nisa, koji vec 20 godina zivi u Puli, a preko leta pusta muziku u Balkan baru. Taj bar se nalazi u Monvi centru, a u okviru tog centra se na jednom mestu nalaze diskoteke i kafici sa razlicitom muzikom...

Apartmani kostaju 40 - 50 evra, ali su extra sredjeni, neuporedivo lepse od apartmana po grckim vilama. Sto se tice vanpansionske potrosnje sve je jeftinije u odnosu na grcka sela, koja osim mora, ne nude nista.

na sajtu rts-a emisija sat ovonedeljno izdanje bavi se patrolom do rovinja i rijeke.fino odradjeno vredi pogledati narocito ako putujes kolima.

Hvala vam na informacijama!

Evo već sam na rts sajtu!:))

A što se tiče cene smeštaja u Rovinju... nisam baš ukapirala šta je 40-50 evra... :)

U Grčkoj nažalost nikad nisam bila (verovali ili ne) ...

Ova cena se odnosi za apartman za koliko osoba? :)

Ako vam nije problem smjestite se u pazinu ili negdje drugdje u unutrašnjosti istre ...apartmani su jeftiniji jer nema mora a ako si s autom do rovinja bi trebalo biti manje od 30min.

Da... Zamalo da zaboravim. Smeštaj! 30 evra - presladak apartman za 3 u samom starom gradu...

Cekaj, cekaj - 30e za tri osobe ili po osobi (cini mi se ovo prvo, ali provera)...

Savet, obavezno obici Motovun i Groznjan (blizu su svakako), sto se zajedno moze smestiti u jedan dan, jer za svaki treba manje od 2-3sata (sa sve pauzom za cugu).

hehe...

Hvala za savet! Za sad moram obavezno da obiđem... Rovinj, Opatiju, Rijeku, Pulu, Trst, Poreč, Umag, Motovun... :))) ...  a uz put i Zagreb i Ljubljanu... :)))

ps. Aham... za 3 osobe!

jel ima neko info za trajekt drvenik-korcula, u kolko sati su polasci iz drvenika ?

Imam neki raspored od prošle godine. U visokoj sezoni išao je u 7:30, 13:30 i 19:15. (to je od 10. jula do 30. avgusta)

Za Pulu obavezno odvojiti minimum jedan dan, a ako ste u mogucnosti i jedno nocenje, ima puno toga da se vidi!

Par muzeja, nekoliko crkvi, tvrdjava na vrhu, Avgustov hram, naravno Arena ... krstarenje Brionima je posebna draz, lokalni brodici prave ture od par sati za 20-tak evra ...