Jump to content

Featured Replies

Još samo da se usvoji u oba parlamenta; nadajmo se da će da ide brže nego sa Izraelom, gde je trebalo više od godinu dana od potpisivanja sporazuma do početka primene u praksi  klanj::

Srecom, ovo po recniku koji su ministri koristili nece biti medjudrzavni sporazum o ukidanju viza (Japancima vec ne treba viza za Srbiju), nego odluka japanske vlade ili ministarstva (ko je vec nadlezan...), tako da bi to moglo da stupi na snagu odmah po donosenju. Nije mi samo jasno da li to znaci da ce odluka biti donesena 1.1.2011, u nekom trenutku 2011. godine, ili kada isteknu plavi pasosi 31.12.2011 (sto se, naravno, nece dogoditi jer ce opet produziti rok...)

Pa sve u svemu lepo su se setili, Turska, Kazahstan (valjda), Japan... Malo po malo ;)

• 1 month later...
  • 1 month later...

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/240128/Bez-viza-u-Japan

Nije zapelo, evo odlučeno je :))) Čim je Tadić otišao u Japan.. (To mora da se dogodilo da ne bi morao i on da piše detaljan opis šta će raditi od momenta kad ustane) :D

Prime Minister Kan confirmed Japan's decision of exempting visa requirements for a short-stay in Japan for Serbian nationals holding valid biometric passports from 1 May 2011. President Tadic welcomed the decision and promised to take necessary measures to facilitate the visa-free arrangement by increasing the awareness of the fact the visa waiver only applies to holders of Serbian biometric passports.

(Izvor: http://www.kantei.go.jp/foreign/kan/statement/201103/08serbia_e.html)

• 1 year later...

Uh blago stanovnicima Srbije! Da li neko zna vazi li mozda to kojim slucajem za CG?  :)) Ja planiram da idem ljetos u Japan pa me zanima kako bih mogla da izvadim vizu, gdje, koliko se placa, koliko se ceka i sve u vezi toga. Pozdrav iz Bangkoka

Ne, gradjanima Crne Gore treba viza za Japan, pa sad ako si u Bankoku ne znam ali za Crnu Goru je nadlezna ambasada u Beogradu, i sve podatke za vizu imas na sajtu, u svakom slucaju secam se da su nas smarali sa onim "sastavima" o tome sta ces raditi u Japanu :-)

• 1 year later...

Mislim da možeš da ulaziš neograničen broj puta u toku godine i da svaki put imaš po 90 dana. Tako sam barem ja pročitala negde. Ako ti niko ne bude potvrdio iz svog iskustva, piši našoj ambasadi u Tokiju. Vicekonzul je vrlo ljubazan čovek i sigurno će ti brzo odgovoriti.

Sad mali off topic, možda nekom bude potrabna informacija. Naime, jedina srpska ambasada u Aziji koja je opremljena uređajem za biometrijske pasoše, za njihov izdavanje, nalazi se u Pekingu. Uskoro bi trebalo da tim uređajem opreme i ambasadu u Tokiju. Tako da ako vam se desi da ste dugo u inostranstvu i nemate više praznih stranica upasošu, a nećete/ne možete da se vraćate u Srbiju, za novi biometrijski pasoš moraćete u Peking. To mene uskoro očekuje.

Naime, jedina srpska ambasada u Aziji koja je opremljena uređajem za biometrijske pasoše, za njihov izdavanje, nalazi se u Pekingu. Uskoro bi trebalo da tim uređajem opreme i ambasadu u Tokiju. Tako da ako vam se desi da ste dugo u inostranstvu i nemate više praznih stranica upasošu, a nećete/ne možete da se vraćate u Srbiju, za novi biometrijski pasoš moraćete u Peking. To mene uskoro očekuje.

Prays the Lord-ah!  klanj::  :dance:

Jesi li sigurna u to?

Prosle godine smo zvali telefonom i ambasade u Pekingu i Tokiju i rekli su nam da nigde u Aziji nemaju opremu za izdavanje biometrijskih pasosa. Uputili su nas na Moskvu  :o Drugar je morao nazad u Srbiju zbog toga ....

Kolko je to sigurno i koliko kosta izdavanje pasosa u Pekingu?

Da li mozda znas?

E, pa to je bilo prošle godine! Izgleda da svake godine opremaju po jednu ambasdu. :D

Najpre me je uputio vicekonzul iz Tokija rekavši da jedino postoji u Pekingu.

Onda sam pisala njima u Pekingu. Otpisali su da rade i da košta 57 evra. Mogu da ti pošaljem njihov zvanični dopis na mejl, ne može da se kopira jer je pdf. Vicekonzul u japanskoj ambasadi se raspitao kod kolega u kineskoj i rekli su mu da se čeka oko mesec dana. Treba ti stari pasoš, izvod iz knjige rođenih i državljanstvo. Mislim da priznaju ako su stari do godinu dana.

Potom sam potegla neke veze u BGD-u i od žena (dva komada, što znači dupla potrvda) koje rade u Ministarstvu saznala da se spremaju da u naredna dva meseca isti aparat instaliraju u Tokiju. Naravno, ovi u Tokiju o tome ništa ne znaju pa sam ih obradovala :D

EDIT: na netu sam našla da je naša ambasada u Pekingu počela da izdaje biometrijske pasoše u decembru 2012, tako da je ovo onda zaista sveža vest (ovo dodajem jer vidim da živiš u Kini). Možda bi trebalo negde postaviti ovu informaciju izvan ove teme, jer verujem da ima još ljudi koji rade u Indokini a ne znaju  da ne moraju više da se cimaju do Srbije da bi zamenili psaoš

Da li novi pasos u ambasadi mogu dobiti svi ili samo oni koji imaju radnu ili boravisnu dozvolu drzave u kojoj se nalazi nasa ambsada?

Naime, jedina srpska ambasada u Aziji koja je opremljena uređajem za biometrijske pasoše, za njihov izdavanje, nalazi se u Pekingu. Uskoro bi trebalo da tim uređajem opreme i ambasadu u Tokiju. Tako da ako vam se desi da ste dugo u inostranstvu i nemate više praznih stranica upasošu, a nećete/ne možete da se vraćate u Srbiju, za novi biometrijski pasoš moraćete u Peking. To mene uskoro očekuje.

Prays the Lord-ah!  klanj::  :dance:

Jesi li sigurna u to?

Prosle godine smo zvali telefonom i ambasade u Pekingu i Tokiju i rekli su nam da nigde u Aziji nemaju opremu za izdavanje biometrijskih pasosa. Uputili su nas na Moskvu  :o Drugar je morao nazad u Srbiju zbog toga ....

Kolko je to sigurno i koliko kosta izdavanje pasosa u Pekingu?

Da li mozda znas?

Samo imajte u vidu da je ta oprema za primanje zahteva za biometrijske pasose [i preuzimanje]. Sami pasosi se i dalje [samo i jedino] prave u Beogradu [pa posle salju u ambasadu/konzulat].

Zakonski rok im je 60 dana od podnosenja zahteva, a meni su u ambasadi u Londonu rekli da ga cesto i probijaju [a kad su poceli, u martu 2009, mogao je da se preuzme posle manje od 3 nedelje...] pa racunajte i na to.

Da li novi pasos u ambasadi mogu dobiti svi ili samo oni koji imaju radnu ili boravisnu dozvolu drzave u kojoj se nalazi nasa ambsada?

Ja sam upravo to pitala u mejlu. Napisala sam da putujem, da nemam nameru da se vraćam u Srbiju i da sam u Kambodži gde imam tzv. običnu vizu (nešto kao biznis viza ali je zapravo namenjena onima koji hoće da duže ostanu u zemlji). Rekli su da mogu da dođem da apliciram u Pekingu. Inače, i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova stoji da naši građani mogu da apliciraju u zemlji ili u inostranstvu. Ni tamo ne pominju nikakvo ograničenje.

Samo imajte u vidu da je ta oprema za primanje zahteva za biometrijske pasose [i preuzimanje]. Sami pasosi se i dalje [samo i jedino] prave u Beogradu [pa posle salju u ambasadu/konzulat].

Tačno tako.

Zakonski rok im je 60 dana od podnosenja zahteva, a meni su u ambasadi u Londonu rekli da ga cesto i probijaju [a kad su poceli, u martu 2009, mogao je da se preuzme posle manje od 3 nedelje...] pa racunajte i na to.

I to je tačno, Čitala sam i o prekoračenju tog roka u drugim srpskim ambasadama. A evo otkuda mi info da se završava za mesec dana obično.

Najpre sam pisala ambasadi u Japnu. Ljubazni vicekonzul rekao mi je da mašina za aplikacije postoji samo u Pekingu. Pošto se meni nikako ne ide ponovo u Kinu, a ako moram, onda ne bih da ostajem mesecima,  obećao je da će ih zamoliti da apliciram tamo pa da mi pasoš pošalju u Tokio gde nameravam da odem. Međutim, ovi u Pekingu su me glat odbili za tu molbu i nije pomoglo ni njegovo posredovanje. No njemu su rekli da nemam razloga za brigu, jer se pasoši obično završavaju za mesec dana. Moj utisak je da ne lažu, ali da su velike birokrate i da se strogo drže slova zakona.

Najbolje je da im pišete za detaljen informacije. Odgovaraju u roku od 4-5 dana. Ovo je mejl: embserbia[et]embserbia[dot]cn

• 4 weeks later...

Još sam malo dosađivala zaposlenima u našoj ambasadi u Pekingu, a ovo su bile moje nedoumice:

- Koliko dugo se čeka na novi pasoš?

- Šta u sledećem slučaju: imam kinesku vizu na mesec dana i već drugog dana od početka važenja apliciram za novi pasoš. Međutim, nemam više praznih stranica za produžetak kineske vize a za izradu pasoša treba više od mesec dana?

- Da li stari pasoš ostaje kod vas u ambasadi dok čekam novi?

A ovo su odgovori:

Postupak izdavanja pasoša traje oko mesec dana. Ukoliko vam je pasoš hitno potreban, možete podneti zahtev za izradu pasoša po hitnom postupku. U tom slučaju može se očekivati da pasoš bude izdat u roku od tri nedelje. (Onda ono regularno mora da traje najmanje 6 nedelja, a ne kažu ni koliko se dodatno plaća za "hitni" postupak.)

Ambasada ne zdržava pasoš dok traje postupak izrade pasoša. (Što me raduje, jer ako imam vizu sa dva ulaska, u međuvremenu mogu da odem u Mongoliju ili J. Koreju!) Tek po uručenju novog pasoša stari moramo da poništimo i tako poništen vam vraćamo jer u njemu imate vizu. Da ne bi bilo zabune, vizu u pasošu ne poništavamo, samo korice i naslovnu stranu pasoša.

I sve to za samo 57 evra! (moja opaska)