Followers 0

Španija, Francuska, Italija...

13 posts in this topic

Pozdrav svim stoperima na forumu!

Moram da vam kažem da sam ovih dana prijateljski posavetovana da se manem stopiranja jer to više nije "cool". Malo je reći da sam umrla od smeha!

lol::

Elem, u aprilu idem:

Bg-Zg  :stop:,

Zg-Venice voz,

Venice-Barcelona avion,

iz Barselone  :stop: za Bilbao,

odatle za St Girons takođe  :stop:

i dalje istom metodom ka Bg-u pa dokle stignem(o - nas dvoje u paru).

Kako zvuči? Nemoguća mislija ili...?

Čekam...  zvizhd

Tnx!

Pa letos sam sa drugaricom stopirao od Beograda do Barselone i nazad i nismo imali nikakvih  problema. Glavna stvar u Fr i It na autoputevima, kao sto je verujem i u vecini zemalja, je da se kreces od pumpe do pumpe i neces cekati vise od 10 min, pogotovo u Francuskoj. Ovo je bar moje iskustvo.

A sto se Spanije tice mrka kapa, nismo mogli dalje od Barselone nikako.

I ja i drugar smo imali jako lepo iskustvo sa stopom po jugu Francuske. Relacija Montpellier - Aix-en-Provence, sto je oko 200km putem kojim smo isli. Stigli smo iz 5-6 pojedinacnih stopova, gde nijednom nismo cekali duze od 5min da neko stane. Na kraju, usteda od oko 30ak evra po osobi, a stigli smo brze nego vozom da smo isli.

Rekao bih da je bitno da stavis backapk na ledja, znace da si turista, kartonce sa destinacijom i osmeh :) Svi su bili jako ljubazni i trudili se da nam ucine koliko god mogu.

E, drugari, hvala za ohrabrujuće informacije.

S'obzirom da ću imati "vezu" u Barceloni, tj. biću tamo kod nekih Španaca, nekako se nadam da će mi dati neka uputstva za stopiranje po Španiji.

Ostalo bi onda trebalo lakše da ide. Ma i da ne ide, ja sam optimista kad je stopiranje u pitanju. Uvek se nađe neki dobar čovek zvani vozač!  clap

Ljudi, misija uspela!!!

Od Atlantika u Spaniji do Beograda za 3 dana sa 3 spavanja!

Juhu!!!

Jedno taktičko pitanje: Kada stopirate na pumpama zapadne evrope, da li pitate vozače ponaosob hoće li vas povesti, idu li tim smjerom di i vi ili stanete na izlaz iz pump zone s kartonom pa ako neko stane super?  :party:

jbg, zavisi... najbolje da probas i jedno i drugo... :stop:

ja bih ti preporucio da stanes pored automatskih vrata gde se ulazi u samu benz.stanicu i kada vozaci izlaze i krecu ka kolima da ih pitas da li mogu da te povezu...

Iz mog iskustva, pravilo je da pravila nema.

Jednostavno moras da osluskujes klimu i prilagodjavas joj se. To znaci, da ako procenis da su ljudi komunikativni i ne-neprijatni, prilazis im licno, sa osmehom i pricom da ih zaintresujes. Ako se, pak, cike koje rade na pumpi mrste na tebe, onda pokusas na izlazu sa kartonom.

U svakom slucaju, ko ne proba stop, taj nikad nije putovao  :mah:...

Italija i Francuska - definitivno se držati pumpi jer ste van njih (vrlo vrlo verovatno) osuđeni na propast. Ljudi su teški paranoici i uplašeni, par njih je čak htelo da me zgazi. Jeste da sam kroz njih postavljao i lične brzinske stop-rekorde (što deluje kao paradoks, zar ne?), ali, sa znakom skoro niko neće da ti stane.

Takođe, zaglavio sam i na putarini skoro dva sata blizu Pariza, tako da su i to crne tačke koje treba izbegavati.

Italija je posebno gadna jer ljudi jednostavno nemaju u svojoj kulturi autostop kao jedan od načina putovanja i života, čak ga se i gnušaju (plaše).

Španija - nisam tamo pokušao ali sam se naslušao gomile crnih priča tako da ne bih ni pokušavao.

Jesi ti stopirao u Italiji? Ja sad u martu nisam imao problema...iskreno, tesko da italijanima to nije u kulturi (s obzirom da su strastveni vozaci i ne bas prebogata nacija), cak i da jeste tako, severni deo je veoma saren sa stanovnistvom i jedna od mojih voznji je recimo bila od momka iz Nigerije.

A kontra njihovog straha, opet licni primer, staje covek 40-tak godina, sa detetom od 3-4god.

Jesi ti stopirao u Italiji? Ja sad u martu nisam imao problema...iskreno, tesko da italijanima to nije u kulturi (s obzirom da su strastveni vozaci i ne bas prebogata nacija), cak i da jeste tako, severni deo je veoma saren sa stanovnistvom i jedna od mojih voznji je recimo bila od momka iz Nigerije.

A kontra njihovog straha, opet licni primer, staje covek 40-tak godina, sa detetom od 3-4god.

Benzinska pumpa kod Verone - zaglavio na pumpi dva sata. Ljudi idu prema Veneciji mahom (navodno), neki od njih se plaše, zatvaraju prozore kad im prilazim itd...

Naplatna rampa kod jednog seoca na ulazu u Italiji (zaboravio sam ime) - zaglavio sat vreme da bi me do Venecije povezla cura i keva iz Beograda na letovanju!?!

Drugačija imamo iskustva, ali ja ne znam jednog sem tebe da je rekao kako je stopiranje u Italji dobro.

Sem Forumašice, koja vidim da više nije aktivna, da li se iko vraćao iz Španije autostopom? Ja putujem krajem meseca do tamo u društvu, ali sam "osuđena" na vraćanje sama. Koju "rutu" bi predložili i koliko mislite da bi povratak trajao? (oprostite na ovim pitanjima, ali ih upućuje laik entuzijazista za stopiranje : )