Jump to content

Featured Replies

Posted

Poštovani saputnici, drugari, kolege i istomišljenici, želeo bih da vas u svoje ime i u ime Književne omladine Srbije pozovem na centralnu promociju mog putopisa ''EZAN'' 4. juna u 19h30 u Kući Đure Jakšića, Skadarska 34, Beograd.

Neki me od vas znaju po starijim postovima i putopisima koje sam objavljivao na sajtu ST dok sam bio aktivan. Poslednje tri godine posvetio sam projektu EZAN pokušavši da stvorim putopis koji će biti književno delo visokog kvaliteta i koji će popularizovati ovaj književni žanr široj čitalačkoj publici. Ovom knjigom povezao sam dve velike strasti - književnost i putovanja - i, nadam se, podario ljudima retko štivo koje će im pružiti dragocene užitke čitanja.

O knjizi možete više saznati na: putopisezan.wordpress.com

Ako volite putopise i orijentalnu kulturu, dođite 4. juna na promociju čiji će bogati program, između ostalog, uključivati i spektakl orijentalnog plesa!  ::arabia:

U nastavku sledi sinopsis putopisa i izvod iz recenzije prof. dr Darka Tanaskovića, našeg priznatog orijentaliste:

Turska, Kavkaz, Iran, Levant, Egipat… Sedamdeset sedam dana uzbudljivog putešestvija, prepunog autorovih pustolovina po vozovima, medresama, zamkovima, manastirima, pustinjama i zabitima, odvešće vas pravo u jedan udaljeni i očaravajući svet. Iskustvo iz prve ruke obogaćeno spontanim osvrtima na razne zanimljivosti, predanja i anegdote iz istorije islama, i sve to predočeno otmenim stilom, živo i opipljivo, upotpunjeno obimnim istraživanjem, ali bez dosadne faktografije i šablona. Pred vama je delo koje će vas zaintrigirati, zapanjiti, a katkad i šokirati. EZAN je živopisna priča koja se čita u dahu, originalno ostvarenje mladog pisca, poziv na duhovno putovanje Orijentom, svojevrsna pohvala putofilije…

“Nenametljivo u svoje kazivanje uplićući podatke i objašnjenja o događajima iz prošlosti i preplićući ih sa slikama savremenosti, Nikolić je kroz susrete, bivakovanja, saputništva i rastanke s raznim putnicima namernicima i istočnjacima različitih nacija, jezika i kultura, izatkao gusto i bogato narativno tkanje koje neosetno uvlači čitaoca u magiju stranstvovanja koja se stalno i zakonito očituje kao smirujuće zadovoljstvo prepoznavanja sličnosti u različitostima i bliskosti u udaljenostima. Ovaj putopis će sigurno steći mnogog usrdnog čitaoca koji posle čitanja nikako neće ostati isti. Može postati samo mudriji i bolji, za put spremniji...”

Iz recenzije prof. dr Darka Tanaskovića

izdavač: Književna omladina Srbije

žanr: putopis

broj strana: 256

povez: broširan, sa klapnama