Followers 0

Izložba fotografija Zapisi iz Zemlje zalazećeg sunca

2 posts in this topic

Dragi KPS-ovci,

ovim putem bih želeo da vas obavestim da je prošlog utorka u Etnografskom muzeju u Beogradu (Studentski trg 13) otvorena izložba fotografija iz Maroka pod nazivom Zapisi iz Zemlje zalazećeg sunca. Realizaciju izložbe omogućila je Ambasada Kraljevine Maroka u Beogradu.

Bilo je predviđeno da izložba traje do 24. maja, ali će po svoj prilici biti produžena do kraja meseca.

Eto, pa svratite ukoliko vas zanima Maroko  ::arabia:

A evo i teksta o izložbi  koji je objavljen u brošuri a čija je autorka kustoškinja Muzeja afričke umetnosti, Aleksandra Prodanović-Bojović:

"Maroko, krajnji zapad Orijenta, sa Evropom spojen preko Gibraltara, postao je u prošlim vekovima u imaginaciji evropskih putnika oličenje susreta sa egzotizmom, kapija jednog čudesnog, zamišljenog sveta. Začudni kontrasti kulturnih pejzaža – priobalni gradovi-utvrđenja nalik evropskim, enigmatična berberska naselja skrivena u visokim zelenim vencima Rifa i Atlasa, arapske medine sa lavirintima izlomljenih ulica do kojih dopire v...reli dah Sahare – odslikavaju specifične kulture življenja i neuhvatljivu raznolikost, odraženu u ukupnom estetskom iskustvu Maroka, koje i dalje opčinjava i inspiriše Evropljane, podjednako kao slikare orijentaliste 19.veka.

Slikajući prepoznatljiva vizuelna obeležja, “opšta mesta” umetničkog nasleđa, autor fotografija pronalazi novi sklad boja, formi, kompozicije, voljno se udaljavajući od mehaničkog turističkog pogleda. U ovom ličnom putovanju kroz prostorne i vremenske slojeve, percepcija fotografija se suptilno pomera sa objekta na ritam i teksturu, koji sugerišu intuitivno pronicanje u osnovu “tkanja” i trajanja marokanske kulture. Uvodeći nas u dnevnik estetskih traganja po zemlji “zalazećeg sunca”, Konstantin Novaković razobličuje Maroko pređašnji i Maroko sadašnji, upućujući nas na lično traganje za Marokom naše fascinacije."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Izložba će biti produžena do 14. juna tako da izvolite, svratite :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0