Followers 0

Oman, isplati li se otići na par godina...

4 posts in this topic

novi sam ovdje prelisto sam par tema, vidim da ovakve teme jos nema, a silno, silno me zanima, sve o toj zemlji...

od standarda preko cijene zivljenja kao podstanar u jel nekom privatnom smjestaju, placa radnika (ako je moguce konkretno po zanimanjima)...

naime neke stvari no sad je li to istina....cijene slicne cak i mal jeftinije neke stvari nego u BIH, stopa kriminala gotovo 0%....da ne nabrajam sad neke stvari o kojima nisam siguran dalje zamolio bih sve upućene, a pogotovo one koi su tamo zivjeli ili cak zive jos uvijek....veliko hvala

Skoro sam bio u Omanu , Muscat , Al Zaiba ... i generalno shta kazu lokalci , minimalna plata za njih je 800eura plata inzenjera ide i do 2500e , fizikalci su iz indije i pakistana i rade za 300e , cene u prodavnicama su kao kod nas neshto skuplje neshto jeftinije , slatkishi i chokolade su skuplji , sve ostalo je tu negde , gorivo je o,25 eura ...

cene stanova zaista ne znam koje su , nama su rentirali stan pored plaze za 1500e ali trosoban ... ali mislim da su odrali agenciju za koju sam ja ishao , ali nazalost vrlo malo ima oglasa na engleskom ... inache skoro svi pricaju engleski , veoma su prijatni i predusretljivi , muslimanska zemlja 99% ljudi se sheta u dishdashama i zene su u crnim haljinama sa maramom preko kose , generalno ako sam video 10 zena sa prekrivenim licem , poshto su drzali Zanzibar kao svoju koloniju ima ih u svim bojama koze , inache su nekada bili ista zemlja sa Dubaijem tako da ima dosta ljudi iz Dubaija koji rade i zive u Muskatu kao i obrnuto ...

ekonomija 99% bruto nacionalnog dohotka je od nafte , i to 50% im uzimaju englezi jer su ih svojevremeno oslobodili od Portugalaca ... posla ima , dosa se gradi , ali nije kao Dubai , vec su uglanom kuce/vile na max dva sprata , nema megalomanskih zgrada , sve je dobro povezano autoputevima , i novi se grade konstantno , ima dosta stranaca , Srba u Muskatu oko 40tak , upoznao Engleze koji se bave naftom , i Kanadjane tj bend iz kanade koji radi za hotel sviraju svako veche i jako su loshi :D sa sve Mtv hitovima .... eh da dodam da u zemlju mozesh uneti 2 flashe alkohola , a ako imash radnu vizu , dobijash licencu za kupovinu alkohola u jednoj od 2 specijalizovane prodavnice u gradu , za domace stanovnishtvo nema ;) osim u klubovima gde je cena piva 7eura a zestine 6e flasha viskija 120e to je u najjeftinijem klubu gde je ulaz 20e vikendom , na drugim mestima je skuplje do te mere da je radnim danom ulaz 50eura a pivo 12eura i pritom u klubu ima 50 ljudi a ima mesta bar za hiljadu ...

sve u svemu , prijatna klima i moze solidno da se zaradi kao i svim arapskim zemljama u okolini