Followers 0

Biseri Homolja: jesen na Zdravči

6 posts in this topic

http://freebiking.org/wpg2?g2_itemId=15266

Homoljske planine su neiscrpna riznica lepote i iznenadnih otkrića, a Zdravča je najistočniji od njihovih markantnih stenovitih vrhova. Ova stena okrenuta ka jugu i Žagubičkoj kotlini bila je naš cilj u subotu 15. oktobra, kada smo pun autobus planinara proveli lepom, 14 km dugom trasom od prevoja Bigerje, preko Zdravče, pored Homoljske potajnice do Selišta. Pustimo da fotografije govore više od reči.

Share this post


Link to post
Share on other sites
clap 4. fotografija u 3. redu mi je najlepša. I panorame... Imaš li još negde neku galeriju, tipa Flickr i sl., ili je sve na sajtu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako pažljivije pogledaš videćeš da ovo jeste galerija (aplikacija Gallery 2.3.1 instalirana na sajt). S obzirom da imam sajt, ne vidim zašto bih koristio neki masovni servis za besplatni hosting fotografija (jedan takav, Fotopic, je u martu ove godine naprasno pukao i odneo sve foto albume dođavola).

U stvari, imam još jednu foto galeriju, ali je ona vezana za drugi sajt (koji takođe uređujem)

http://www.jeep-club.rs/foto-album/

Share this post


Link to post
Share on other sites

  Super su fotke. Zdravča deluje jako zanimljivo. Koliko je vrh visok, i kakav je put do njega? Kakve su mogućnosti za smeštaj tamo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poput ostalih Homoljskih vrhova, ni Zdravča nije visoka, oko 890 metara. Ali čitav taj prostor mi se poslednjih godina uvukao "pod kožu" i koristim svaku priliku da se zavučem negde u Homolje radi daljeg istraživanja. Put do onde je sasvim ok. Ako misliš na asfalt, sa prevoja Bigerje (put Žagubica - Jasikovo - Debeli Lug) do Zdravče imaš par kilometara, tako da ti je to najjednostavniji pristup. Grebenski put po glavnom grebenu Homoljskih planina (na kome se nalazi Zdravča) je zemljani, ali u proseku vrlo pristojnog kvaliteta, tako da je kraj odličan i za bajk ture. Što se tiče smeštaja, najbliži su ti motel na vrelu Mlave u Žagubici i Debeli Lug, ali ni jedno ni drugo baš nisu blizu. Dakle, idelan smeštaj pri istraživanju ovog dela Homolja je šator, ili neka od bezbrojnih napuštenih pastirskih koliba, kojih po Homolju zaista imaš na svakom koraku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0