Followers 0

Кајмакчалан - септембар 2012

2 posts in this topic

Нас неколико другара имамо у плану освајање врха планине Ниџе - Кајмакчалана, на граници Македоније и Грчке, почетком септембра. Немамо никакво планинарско искуство а план је да из Београда одемо возом/аутобусом/аутомобилом до Битоља, одатле до места Скочивир (да ли неко зна постоји ли редовна аутобуска линија Битољ-Скочивир?) и онда се упустимо у "шетњу" до Кајмакчалана. План нам је да кренемо из Скочивира у зору и спустимо се назад до увече. Да ли је изводљиво?

Да ли се неко већ упуштао у овакву акцију? Које нам савете можете дати? Да ли је потребно пријавити пограничној полицији присуство с обзиром да је у питању гранична област? Постоји ли неки планинарски дом у коме се може одсести? У крајњој линији, свако ко је био на Кајмакчалану нека напише своја искуства и утиске, много ће нам значити.

Која је цена возне/аутобуске карте Скопље-Битољ?

Предлог за јефтин смештај у Битољу? Шта видети и обићи у Битољу?

Велики поздрав!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbolje bi bio da stupite u kontakt sa nekim od planinarskih društva koji egzistiraju iz Bitolj, Resen ili Prilep, oni bi mogli sasvim lepo da vam ispričaju iskustva, čak i da vam pomognu. Za šetnja u Bitolju vam je dovoljan jedan dan, u centru grada ima mnogo istoriskih objekata, a u blizini je i antički grad Herakleja. U vezi smeštaja, najbolje bi bio da nađete neki hostel ili mali hotel. Oko planinarskih domova, nisam mnogo upućen.

Vozove iz Skoplje imate u 6:48, 14:30, 17:10(e), 19:30 i Bitolj-Skoplje u 3:10, 5:30(e), 12:41, 18:20. Povratna cena karte vam je 500 denara, osim sa ovim ekspresni voz koja košta oko 610 denara. Sa autobusom vam je 670 do 700 i nešto denara u zavisnosti od prevoznika, a dnevno saobraćaju okolu 10-12 autobusa prema Bitolju. Putovanje traje skoro identično, sa putničkim vozovima možda nekih 10-15 minuta kasnije, ali sa ekspresnog nekih 30-40 minuta ranije od autobusa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0