Followers 0

Колима око Црног Мора а и мало шире, около наоколо :)

19 posts in this topic

Пошто смо од Јерусалима одустали, на Драганчетов предлог смо смисли нову руту, можда и занимљивију :)

Београд-Истанбул-Трабзон(обаллом наравно)-Јереван(сад то не знам због границе прочитао сам да је споразум потписан али није ратификован још)-Тбилиси-Сочи(ту бих гледао да избегнем пут преко Кавказа, али ме на гуглу стално води преко њега иако се види пут обалом)-Сочи-Јалта-Одеса-Кијев-Минск-Варшава-Праг-Беч-Београд.

Сад ако сме да се постави овде линк са гугл мапом поставићу га.

Ова рута около наоколо има 8500км по гуглу, ми рачунамо 1000 горе доле, нека буде и 10000км.

Колико мислите да је дана потребно да се обиђе овај круг да се види подоста али не да се развлачимо, јел би се уклопили у месец дана??

И наравно, шта мислите колики буџет би требао да покрије све ово са неким просечним хотелима-хостелима,ништа бесно само да је чисто и да има купатило :)?

Ово је нека замисао првенствена, сви савети су добродошли, тако да искусни људи пишите, прихватамо све паметне искусне предлоге,савете и корекције  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ајмо редом. :) Из Турске не можеш директно у Јерменију јер ове две земље немају дипломатске односе па зато мораш преко Грузије. После Трабзона настављаш даље ка грузијској граници. За Грузију и Јерменију не важи зелена карта осигурања па ћете морати да плаћате такозвано погранично осигурање за сваку земљу. Колико кошта не знам. Покушај да нађеш на нету. Чисто да напоменем да ми је одлазак колима у Грузију један од приоритета. У Грузији имаш доста места које вреди посетити. Батуми и Тбилиси обавезно. Као што рекох има ту још много места али не знам како ће вам се одвијати планови и какви су путеви до грузијских забити. Онда тек одатле у Јерменију. Идите у Јереван као што сте мислили. Нисам био у Јерменији јер ме две године за редом невоље терају да се вратим из Грузије.  :(

Онда опет у Грузију. Овде сад може да постоји нови проблем. Дакле може али не мора јер не знам да ли се то погранично осигурање за Грузију плаћа за одређени временски период или за сваки улаз посебно (тако је за Сирију). У зависности од цене истог просудите да ли вам се онда исплати да идете у Јерменију. Е да, виза за Грузију не треба а за јерменију се купује на граници и кошта око 5 евра.

Из Грузије идете у Абхазију. Нађи истоимену тему овде на форуму. Пише да је отворен прелаз и за странце. Ја баш у том периоду био у Грузији али нисам знао.  :(

Сад се опет поставља питање осигурања возила. Како је решено немам појма. Визу за Абхазију добијате путем интернета. Возајте се обалом, кажу да је море веома лепо. Посетите главни град - Сухуми. Одатле за Русију путем уз море. Погледај боље на Гугл Земљи и видећеш да пут изгледа добро. У осталом Сочи је близу. Сад нађох на нету да је Русија од скора постала члан удружења зелене карте па кад будете вадили исту гледајте да вам је издају на новом обрасцу у коме је уписана скраћеница РУС. Одатле па на даље је све нормалније у односу на компликоване преласке у Абхазију и Русију. За Украјину и Белорусију такође важи зелена карта. За остале земље довољно је да је возило регистровано што у сваком случају јесте.

Колико дана је потребно зависи од вас, тј. колико мислите да се задржавате у сваком месту. Уколико не бисте стајали нигде обишли бисте за 5 дана. ;D

Написаћу ти касније још неке предлоге.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Реци ми да ли планирате задржавање у свим градовима које си набројао или су неки од њих само пролазне тачке? Набројао си их 12. Ако останете у сваком само два дана то је већ 24 ноћења а осталих шест дана вам тачно отпадне на вожњу као што сам рекао. И тако, провозали сте се а ништа нисте видели. Хаха ;D

Буџет? За гориво не знам. Који ауто возиш ако није тајна и које гориво троши? За мој стари мерцедес дизел би било 600 литара можда мало више уколико бих возио брже од 120 на ауто путевима. Сад срачунај према ценама горива у свакој од ових земаља. Имајте у виду да је у Турској гориво ја мислим 50% скупље него у европи па ако можете сипајте нешто у канте на последњој пумпи у Бугарској.

Цене смештаја у Турској и Грузији би требале да буду око 10 евра по човеку. За неку нормалну исхрану, да не гладујете вам треба исто толико. Хостели по осталим земљама су исто дестетак евра, а и за храну вам је довољна иста сума. Једино не знам какве су цене смештаја по Русији.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Па у принципу нисмо ограничени временом, тако да бисмо се задржавали у сваком  граду колико треба, нема журбе. Не верујем да бисмо се задржавали у свих 12 наведених градова, то сам више гледао као пунктове за гориво, а и гугл ми даје одмах другачију мапу ако градови нису близу, не знам зашто  :? :?

Што се аута тиче у питању је бмв 530д  потрошња неких 7 до 8 литара евро дизела, срачунао сам да нам за гориво треба неких 800е отприлике наравно, ево доброг сајта са ког сам скидао цене делује поуздано неком ће можда затребати

http://sr.gas-globe.com/international.phtml

А што се ноћења у Русији тиче, то бисмо у Сочију ноћ, две плафон, ако има шта занимљиво, не верујем да бисмо се дуже задржавали, следеће ноћење би била Јалта. Углавном мислим да би ноћење било по овим већим, познатијим градовима, мада ко зна све то може да се промени  неким баш добрим разлогом  ;D

Јел си на храну мислио да сами спремамо или нека фаст фуд варијанта?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda ti pomogne, možda ne; možda se bolje organizuješ ili ne. :) Ali, ovako ja planiram vreme za put (osim ako je put samo A-B).

Na putu kroz nepoznate predele, obično imaš nešto vredno gledanja na svakih 200-300 km. Pogotovo ako nećeš skoro opet, pa i nešto manje zanimljivo bude šteta da se propusti. Za 10.000 km, to bi značilo 30-50 stvari/mesta vrednih stajanja. Neka su samo na sat-dva, neka na dan-dva-tri. Npr, meni je praktično ceo Krim vredan detaljnog istraživanja (već dugo planiram put tamo bar na mesec dana). Za tih 30-50 zanimljivosti, mislim da ti je potrebno bar tih 30 dana. U samim gradovima, često je bolje ne ići kolima po centru, nego će biti i pešačenja (ili traženja parkinga, svejedno). Neće sve biti ni usput, na samoj liniji putovanja, pa se ne bih iznenadio da pređete i više od 10.000 km. Vožnja po ceo dan svaki dan vrlo brzo se pretvara u bus putovanje do turskog primorja. Postaje mučna i pomisao na sedenje u kolima. Ja bih planirao da se vozi max 10 sati odjednom, sa najmanje danom pauze svaki drugi dan. Bez noćne vožnje, jer si posle ceo dan mrtav, a negde može da bude i opasno. Pogotovo ako ne poznaješ put. Putevi ne znam u kakvom su stanju, ima li autoputeva, koja su ograničenja, koliko se plaćaju. Ako idem da vidim predele i mesta, izbegavao bih autoputeve. Planirao bih prosek najviše 80-90 km/h (biće gužvi, radova na putu, obilaženja, itd). Odnosno, nekih 12-14 dana čistog putovanja. Ako avantura nije planirana na bar 60 dana ukupno, imao bih osećaj kao da trčim kroz tržni centar i pokušavam da vidim/kupim sve što me zanima. ;) Moguće jeste, ali izem ti takav provod.

To su moja generička razmišljanja, potvrđena iskustveno (na kraćim linijama). Naravno, nije svačije iskustvo isto. Hoću da kažem, nema potrebe da me demantuješ/napadaš. :) Ja bih to sve planirao na 60 dana. O budžetu ni ne želim da razmišljam. ;D

Btw, za razliku od Guglovih mapa, Viamichelin daje prilično tačnu procenu potrebnog vremena za neko putovanje. Naravno, za non-stop vožnju, pa bolje da gledaš etapno. Pritom, ni oni ne znaju da li će negde da bude radova i većih gužvi, koliko ćete da budete umorni, itd. Ali su dobra polazna tačka.

Srećan put!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam letos iso slicnom marsutom kombinacijom voz autobus, ali bez Jermenije i iz Odese sam iso preko Moldavije, Rumunije i nazad za Srb. i zaobiso sam Abhaziju iso iz Gruzije u Rusiju preko Kazbegija.

Sto se tice tvog budzeta ti ces to sam odrediti, sto se cena tice cisto da imas neku orijentaciju Turska ti je nesto skuplja od Srbije i imaju dobre puteve nisam to ocekivao, Gruzija nema bas neku razvijenu putnu mrezu cene su slicne kao i kod nas, voze brzo i opasno i krave slobodno setaju oko i na putu, Rusija ima solidne puteve i cena goriva je oko 40 posto jeftinija nego kod nas imaju pojacanu policisku kontrolu i punktove, Ukrajina ima slicnu putnu mrezu kao i Rusija gorivo je skuplje.

Sta treba posetiti ti to moras sam da odlucis nemamo svi iste ukuse pa da ja tu dajem savete, moras imati i u vidu da je jesen a skoro ce i zima vremenski uslovi se menjaju iz dana u dan, tako da ako planiras da ostanes u nekom mesto vise ili manje to moze da se promeni zbog vremenskih prilika.

Ako volis planine i prirodu poseti Svaneti u Gruziju inace mozes uzeti turisticke mape svih oblasti Gruzije na granici izmedju Turske i Gruzije.

Srecno..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da vam i ja dam par saveta pošto sam veći deo ovih mesta koje si naveo obišao. Prvo šta će ti u ovoj turi Beč, Prag, Varšava. Em povećavaš kilometražu, em ti u tim gradovima ne trebaju kola, pošto je u svim prestonicama gradski prevoz koliko toliko dobro organizovan i jeftiniji je nego da koristiš svoja kola i plaćaš kojekakve parkinge. To su gradovi u koje možeš bilo kad da odeš avionom, busom, vozom za male pare. Po meni je greota takva mesta obilaziti kolima, već kad se ide kolima treba obići mesta do kojih je komplikovano ili skupo stići bez sopstvenog prevoza (recimo kao Svaneti i David Garedza u Gruziji). Kao što kaže Cane ja bih se držao crnomorske obale i nju detaljno obišao, sa posebnim akcentom na Krim, a onda bih otišao do Odese i Beograda na Dnjestru, a zatim preko Hotina i Kameno Podolskog kući (bilo preko Rumunije ili Mađarske). Što se tiče pitanja koliko dana je potrebno za ovakvo putovanje to zavisi od ličnih afiniteta i koliko zaista želiš da upoznaš svaku od tih zemalja. Ja sam recimo u Gruziju putovao dva puta i ukupno bio u toj zemlji petnaestak dana. Naravno nisam uspeo da vidim sve što ima da se vidi, ali sam zadovoljan i video sam većinu stvari koje mene zanimaju. To su uglavnom kulturno istorijski spomenici i to malo stariji (do srednjeg veka). Evo moj predlog bi bio Batumi i tvrđava Gonio, Kutaisi i Bagrati katedralu (uključujući  Gelati manastir), Staljinov Gori i pećinski grad Uplitsikhe, Mtskhetu i Ivari crkvu, Alaverdi, Tbilisi, Kazbegi i fenomenalni kompleks pećinskih manastira David Garedza. S obzirom da ideš kolima ja bih tu obavezno dodao Svaneti, a možeš da odeš i do pećinskog grada Vardzia. Tebi će kolima za sve ovo trebati znatno manje vremena. Što se tiče Jermenije za solidan obilazak mislim da ti je potrebno manje vremena nego za Guziju. Recimo Jerevan i obavezno urartu tvrđavu Erebuni u njenom predgrađu. Zatim ja sam obilazio gomilu manastira: Sanahin, Hagbat, Akhtala, Gošavank, Hagharcin, Noravanak, Kor Virap, Zvarnatoc, Ečmiadzin, Geghard, Sevanavanak, Hajravanak, antički lokalitet Garni i nekropola sa kačkarima Noraduz. Naravno u zavisnosti od tvojih interesovanja nešto od ovih crkava i manastira možeš da izbaciš. Meni je recimo žao što nisam video Selimov prolaz i neku drevnu navodno praistorijsku opservatoriju. Umorih se od kuckanja, al ajde da prozborim i koju o Trabzonu. Trabzon je takođe zanimljiv grad i ima štošta da se u njemu vidi, a za to je dovoljno jedno popodne. Najpoznatija je fenomenalna crkva Svete Sofije. Kad već govorim o ovom gradu da napomenem da je bruka šta piše o njemu u najnovijem LP Turska. Nije spomenuta ni nekadašnja ovdašnja katedralna crkva Bogorodica Hrisokefalos (sada dzamija), a ni crkva svete Ane, koja je najstarija crkva u ovom delu crnomorske obale (8. ili 9. vek), a o raznim dzamijama da i ne govorimo. Čini mi se da u novijim izdanjima LP sve više ima ovakvih katastrofalnih propusta. Tu obavezno napravi izlet do manastira Sumela, koji je kolko se sećam nekih pedestak km od Trabzona (na foru Vasiljia Ostroškog, samo mnogo grandiozniji, stariji i značajniji). Inače što se tiče Trabzona u njemu ima dosta jeftinih hotela, čini mi se da sam jednokrevetnu sobu plaćao 12 eura. Inače većina tih hotela su nezvanični bordeli u kojima ordiniraju dame iz bivšeg SSSRa. Takođe smeštaj nije skup ni u Gruziji i Jermeniji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

da ponovim i ovde....

Pre sad vec 3 godine sam isao kolima krug oko Turske. Od istanbula imas put uz Crno more sve do Gruzije. Ja sam isao do Trabzona pa onda preko Erzuruma, malatye i Gaziantepa do Adane. Onda obalom pored Antalija, Alanja, Kusadasija i ostalih cudesa do Izmira. Posle lagano do Istanbula. Mogu ti reci da je bas dogadjaj. Posebno kontinentalna Turska.

1.dan Bg-Plovdiv

2.dan Plovdiv-Istanbul

2-4 dan Istambul

5.dan Amasra (spavanje)

6.dan Sinop i okolina (spavanje)

7.dan Samsun

8.dan Trabzon

9.dan Rize, Erzurum....okolina...Tortum vodopadi...

10.dan nacionalni park Munzur,  Malatya

11.dan Malatya sa okolinom ...Hazar jezero,

12.dan planina Nemrut  cudesne statue...ceo dan veranje...uvece Adijaman

13.dan Adijaman voznja do Gaziantepa

14,15.dan  Gaziantep

16.dan Adana

17.dan Adana-Alanja-Antalija.

18.-21.dan  Okolina Fetije

22.dan Pamukale, selo  Širinče, česme

23.dan  češme

24.dan Izmir, Sarimsakli

25.dan Uluabat jezero

26.dan Tekirgad

27,28 dan  solun

29.dan beograd

Presli smo 5811km

Negde koristili plin, negde benzin gde je moralo mada je Turska zemlja sa LPG pumpama na svakom ćošku.

Auto koji je preživeo ovo putovanje...GOLF II 1987 1,3

Potrošeno 80l benzina i 359l plina. Ukupno slupano para na gorivo : 370e.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кад рече голф 2 ево најаве једног занимљивог филма. Надам се да ће ускоро пуна верзија.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda ti pomogne, možda ne; možda se bolje organizuješ ili ne. :) Ali, ovako ja planiram vreme za put (osim ako je put samo A-B).

Na putu kroz nepoznate predele, obično imaš nešto vredno gledanja na svakih 200-300 km. Pogotovo ako nećeš skoro opet, pa i nešto manje zanimljivo bude šteta da se propusti. Za 10.000 km, to bi značilo 30-50 stvari/mesta vrednih stajanja. Neka su samo na sat-dva, neka na dan-dva-tri. Npr, meni je praktično ceo Krim vredan detaljnog istraživanja (već dugo planiram put tamo bar na mesec dana). Za tih 30-50 zanimljivosti, mislim da ti je potrebno bar tih 30 dana. U samim gradovima, često je bolje ne ići kolima po centru, nego će biti i pešačenja (ili traženja parkinga, svejedno). Neće sve biti ni usput, na samoj liniji putovanja, pa se ne bih iznenadio da pređete i više od 10.000 km. Vožnja po ceo dan svaki dan vrlo brzo se pretvara u bus putovanje do turskog primorja. Postaje mučna i pomisao na sedenje u kolima. Ja bih planirao da se vozi max 10 sati odjednom, sa najmanje danom pauze svaki drugi dan. Bez noćne vožnje, jer si posle ceo dan mrtav, a negde može da bude i opasno. Pogotovo ako ne poznaješ put. Putevi ne znam u kakvom su stanju, ima li autoputeva, koja su ograničenja, koliko se plaćaju. Ako idem da vidim predele i mesta, izbegavao bih autoputeve. Planirao bih prosek najviše 80-90 km/h (biće gužvi, radova na putu, obilaženja, itd). Odnosno, nekih 12-14 dana čistog putovanja. Ako avantura nije planirana na bar 60 dana ukupno, imao bih osećaj kao da trčim kroz tržni centar i pokušavam da vidim/kupim sve što me zanima. ;) Moguće jeste, ali izem ti takav provod.

To su moja generička razmišljanja, potvrđena iskustveno (na kraćim linijama). Naravno, nije svačije iskustvo isto. Hoću da kažem, nema potrebe da me demantuješ/napadaš. :) Ja bih to sve planirao na 60 dana. O budžetu ni ne želim da razmišljam. ;D

Btw, za razliku od Guglovih mapa, Viamichelin daje prilično tačnu procenu potrebnog vremena za neko putovanje. Naravno, za non-stop vožnju, pa bolje da gledaš etapno. Pritom, ni oni ne znaju da li će negde da bude radova i većih gužvi, koliko ćete da budete umorni, itd. Ali su dobra polazna tačka.

Srećan put!

Не брини нећу да те демантујем/нападам, хвала на саветима :).

Слажем се у потпуности са тобом, увек искрсне нешто ново на оволиком путу што је вредно видети, план и јесте  да се користе магистрални а не аутопутеви, да се вози неких 500-700км дневно, без ноћне вожње наравно, тако да то и изађе неких 10 сати отприлике. Ноћење сваку ноћ у неком хотелу/хостелу, без икаквог форсирања и журбе.

сад по мојој некој рачуници изађе 29 ноћења;

Истанбул 2 ноћи, Самсон 1 ноћ, Јереван 3 ноћи, Тбилсби 3 ноћи (ова два града бих можда и појачао на 6-7, има ту свашта да се види :)) Цочи 2 ноћи, Јалта 3 ноћи, Одеса 2 ноћи, Киев 3 ноћи, Минск 3 ноћи, Варшава 3 ноћи, Праг 3 ноћи, Братислава 2 ноћи. То је нека замисао засад, тако да мислим да то није баш трчање кроз тржни центар како си рекао :)

Сад ко зна шта ће се дешавати успут, све је подложно корекцији, идемо опуштено без икакве журбе и пресије  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sam letos iso slicnom marsutom kombinacijom voz autobus, ali bez Jermenije i iz Odese sam iso preko Moldavije, Rumunije i nazad za Srb. i zaobiso sam Abhaziju iso iz Gruzije u Rusiju preko Kazbegija.

Sto se tice tvog budzeta ti ces to sam odrediti, sto se cena tice cisto da imas neku orijentaciju Turska ti je nesto skuplja od Srbije i imaju dobre puteve nisam to ocekivao, Gruzija nema bas neku razvijenu putnu mrezu cene su slicne kao i kod nas, voze brzo i opasno i krave slobodno setaju oko i na putu, Rusija ima solidne puteve i cena goriva je oko 40 posto jeftinija nego kod nas imaju pojacanu policisku kontrolu i punktove, Ukrajina ima slicnu putnu mrezu kao i Rusija gorivo je skuplje.

Sta treba posetiti ti to moras sam da odlucis nemamo svi iste ukuse pa da ja tu dajem savete, moras imati i u vidu da je jesen a skoro ce i zima vremenski uslovi se menjaju iz dana u dan, tako da ako planiras da ostanes u nekom mesto vise ili manje to moze da se promeni zbog vremenskih prilika.

Ako volis planine i prirodu poseti Svaneti u Gruziju inace mozes uzeti turisticke mape svih oblasti Gruzije na granici izmedju Turske i Gruzije.

Srecno..

Хвала на саветима , за цене горива сам се информисао на неком сајту, ставио сам линк горе, у Русији је најјефтиније а у Турској најскупље. Најбитнији су ми путеви, то јест стање путева, волео бих да користим ауто и кад се вратим са пута :)

Што се датума поласка тиче највероваатније ћемо да оставимо за Јун, сад је касно већ за полазак док стигнемо до Минска биће минус вероватно, а хтео бих да се и окупам мало у мору тако да је лето најбоље за ову руту, по мени наравно, нисам неки љубитељ зиме :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo da vam i ja dam par saveta pošto sam veći deo ovih mesta koje si naveo obišao. Prvo šta će ti u ovoj turi Beč, Prag, Varšava. Em povećavaš kilometražu, em ti u tim gradovima ne trebaju kola, pošto je u svim prestonicama gradski prevoz koliko toliko dobro organizovan i jeftiniji je nego da koristiš svoja kola i plaćaš kojekakve parkinge. To su gradovi u koje možeš bilo kad da odeš avionom, busom, vozom za male pare. Po meni je greota takva mesta obilaziti kolima, već kad se ide kolima treba obići mesta do kojih je komplikovano ili skupo stići bez sopstvenog prevoza (recimo kao Svaneti i David Garedza u Gruziji). Kao što kaže Cane ja bih se držao crnomorske obale i nju detaljno obišao, sa posebnim akcentom na Krim, a onda bih otišao do Odese i Beograda na Dnjestru, a zatim preko Hotina i Kameno Podolskog kući (bilo preko Rumunije ili Mađarske). Što se tiče pitanja koliko dana je potrebno za ovakvo putovanje to zavisi od ličnih afiniteta i koliko zaista želiš da upoznaš svaku od tih zemalja. Ja sam recimo u Gruziju putovao dva puta i ukupno bio u toj zemlji petnaestak dana. Naravno nisam uspeo da vidim sve što ima da se vidi, ali sam zadovoljan i video sam većinu stvari koje mene zanimaju. To su uglavnom kulturno istorijski spomenici i to malo stariji (do srednjeg veka). Evo moj predlog bi bio Batumi i tvrđava Gonio, Kutaisi i Bagrati katedralu (uključujući  Gelati

manastir), Staljinov Gori i pećinski grad Uplitsikhe, Mtskhetu i Ivari crkvu, Alaverdi, Tbilisi, Kazbegi i fenomenalni kompleks pećinskih manastira David Garedza. S obzirom da ideš kolima ja bih tu obavezno dodao Svaneti, a možeš da odeš i do pećinskog grada Vardzia. Tebi će kolima za sve ovo trebati znatno manje vremena. Što se tiče Jermenije za solidan obilazak mislim da ti je potrebno manje vremena nego za Guziju. Recimo Jerevan i obavezno urartu tvrđavu Erebuni u njenom predgrađu. Zatim ja sam obilazio gomilu manastira: Sanahin, Hagbat, Akhtala, Gošavank, Hagharcin, Noravanak, Kor Virap, Zvarnatoc, Ečmiadzin, Geghard, Sevanavanak, Hajravanak, antički lokalitet Garni i nekropola sa kačkarima Noraduz. Naravno u zavisnosti od tvojih interesovanja nešto od ovih crkava i manastira možeš da izbaciš. Meni je recimo žao što nisam video Selimov prolaz i neku drevnu navodno praistorijsku opservatoriju. Umorih se od kuckanja, al ajde da prozborim i koju o Trabzonu. Trabzon je takođe zanimljiv grad i ima štošta da se u njemu vidi, a za to je dovoljno jedno popodne. Najpoznatija je fenomenalna crkva Svete Sofije. Kad već govorim o ovom gradu da napomenem da je bruka šta piše o njemu u najnovijem LP Turska. Nije spomenuta ni nekadašnja ovdašnja katedralna crkva Bogorodica Hrisokefalos (sada dzamija), a ni crkva svete Ane, koja je najstarija crkva u ovom delu crnomorske obale (8. ili 9. vek), a o raznim dzamijama da i ne govorimo. Čini mi se da u novijim izdanjima LP sve više ima ovakvih katastrofalnih propusta. Tu obavezno napravi izlet do manastira Sumela, koji je kolko se sećam nekih pedestak km od Trabzona (na foru Vasiljia Ostroškog, samo mnogo grandiozniji, stariji i značajniji). Inače što se tiče Trabzona u njemu ima dosta jeftinih hotela, čini mi se da sam jednokrevetnu sobu plaćao 12 eura. Inače većina tih hotela su nezvanični bordeli u kojima ordiniraju dame iz bivšeg SSSRa. Takođe smeštaj nije skup ni u Gruziji i Jermeniji.

Хвала на саветима и предлозима одлични су стварно :)

Све то што си набројао нас занима, тако да се надам да ћемо обићи све то, идемо без журбе.

Беч смо избацили из руте, а што се Варшаве и Прага релативно нам је успут тако да би било грехота да не свратимо кад смо већ ту, а и волео бих да посетим Варшаву и мало Пољску да обиђем колима :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

da ponovim i ovde....

Pre sad vec 3 godine sam isao kolima krug oko Turske. Od istanbula imas put uz Crno more sve do Gruzije. Ja sam isao do Trabzona pa onda preko Erzuruma, malatye i Gaziantepa do Adane. Onda obalom pored Antalija, Alanja, Kusadasija i ostalih cudesa do Izmira. Posle lagano do Istanbula. Mogu ti reci da je bas dogadjaj. Posebno kontinentalna Turska.

1.dan Bg-Plovdiv

2.dan Plovdiv-Istanbul

2-4 dan Istambul

5.dan Amasra (spavanje)

6.dan Sinop i okolina (spavanje)

7.dan Samsun

8.dan Trabzon

9.dan Rize, Erzurum....okolina...Tortum vodopadi...

10.dan nacionalni park Munzur,  Malatya

11.dan Malatya sa okolinom ...Hazar jezero,

12.dan planina Nemrut  cudesne statue...ceo dan veranje...uvece Adijaman

13.dan Adijaman voznja do Gaziantepa

14,15.dan  Gaziantep

16.dan Adana

17.dan Adana-Alanja-Antalija.

18.-21.dan   Okolina Fetije

22.dan Pamukale, selo  Širinče, česme

23.dan   češme

24.dan Izmir, Sarimsakli

25.dan Uluabat jezero

26.dan Tekirgad

27,28 dan  solun

29.dan beograd

Presli smo 5811km

Negde koristili plin, negde benzin gde je moralo mada je Turska zemlja sa LPG pumpama na svakom ćošku.

Auto koji je preživeo ovo putovanje...GOLF II 1987 1,3

Potrošeno 80l benzina i 359l plina. Ukupno slupano para na gorivo : 370e.

То је била баш добра рута, свака част :)

Видео сам преко Гугла да има пут, а и кажу да је у добром стању, тако да видећемо :)

Неуништиви гол 2, нису више кола као што су била некад :)

А на гориво и нисте пуно потрошили , са обзиром шта сте све обишли и колико сте прешли, и да је турска јако скупа по питању гориУ којим сте градовима ноћили на црноморској обали и колико сте плаћали??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кад рече голф 2 ево најаве једног занимљивог филма. Надам се да ће ускоро пуна верзија.

Екстра :) ово се зове авантура у правом смислу те речи :) било би добро да направе филм, вераватно имају брдо материјала за то.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amasra 35e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/buyuk-liman.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Sinop  35e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/vira-otel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Samsun  37e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/royal-otel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Trabzon  30e  dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/kayalar-pansiyon.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Erzurum 38e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/otel-polat.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Malatya 42e  dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/asadeglzade.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Adijaman/Kahta 26e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/new-kommagenebutik.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Gaziantep 22e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/yunus.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Adana 41e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/zaimoglu-oteli.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Antalija/Adrasan 44e bungalov sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/adrasan-bluebay-motel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Fetije  28e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/letoon.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Pamukale 23e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/alida.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1;checkin=2012-10-17;checkout=2012-10-18;srfid=4c4d07c62d315773af134d2dea9c4497X15

Sarimsakli/Ayvalik  ND

http://www.booking.com/hotel/tr/uzun-apart-otel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Uluabat/Bursa  Nocenje, dorucak i rucak 50e

http://www.booking.com/hotel/tr/uzun-apart-otel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Tekirgad  37e ND

http://www.booking.com/hotel/tr/istanbul-ya-lda-z.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Ostalo sve smo bili ili kod prijatelja/poznanika ili u privatnom smestaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amasra 35e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/buyuk-liman.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Sinop  35e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/vira-otel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Samsun  37e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/royal-otel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Trabzon  30e  dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/kayalar-pansiyon.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Erzurum 38e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/otel-polat.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Malatya 42e  dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/asadeglzade.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Adijaman/Kahta 26e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/new-kommagenebutik.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Gaziantep 22e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/yunus.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Adana 41e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/zaimoglu-oteli.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Antalija/Adrasan 44e bungalov sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/adrasan-bluebay-motel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Fetije  28e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/letoon.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Pamukale 23e dvokrevetna sa doruckom

http://www.booking.com/hotel/tr/alida.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1;checkin=2012-10-17;checkout=2012-10-18;srfid=4c4d07c62d315773af134d2dea9c4497X15

Sarimsakli/Ayvalik  ND

http://www.booking.com/hotel/tr/uzun-apart-otel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Uluabat/Bursa  Nocenje, dorucak i rucak 50e

http://www.booking.com/hotel/tr/uzun-apart-otel.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Tekirgad  37e ND

http://www.booking.com/hotel/tr/istanbul-ya-lda-z.sr.html?aid=339530;label=391_header_text_391base;sid=e885ae3609d7dfe46d4b2ba0045976eb;dcid=1

Ostalo sve smo bili ili kod prijatelja/poznanika ili u privatnom smestaju.

Хвала на овако детаљном одговору, хотели су ок скроз, а и цене су баш приступачне, сад ћу да видим како стоје са слободним собама у јунском периоду :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi smo ovo isli u septembru...05.09.2009.

Racunaj da su cene priblizno iste. E sad, jun je predsezona ali verujem da je negde isto kao i septembar. Pride, tada je bilo muke sa vizama,sad nema tih problema.

jedino sto mi je zao sto smo imali bas los aparat vec nam je sve snimljeno na kameri. Oni predeli preko kontinentalne Turske....predivno..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Овако. Ја сам летос стигао аутом до Јеревана, па ћу допринети теми мало.

Турску сам прешао у 2 пута- спавао сам у Истанбулу, а до грузијске границе сам још мало дремнуо у колима. (Пре 4 године сам обишао целу обалу- од Амасре до Грузије, па могу да кажем да би пут од Амасре до Самсуна обилазити у широком луку). Пут којим сам ишао (Истанбул, Болу, Гереде, Мерзифон, Самсун, Трабзон, Батуми) је са изузетком 50-так км на којима се врше радови одличан.

Пут кроз Грузију је био прилично лош са доста крава на путу. Маршрута- Батуми, Кобулети, Кутаиси, Боржоми, Ахацихе, Ахалкалаки, јерменска граница. Овај пут може да се превали за једну ноћ. Ни не помишљајте на пут Батуми-Ахалцихе, јер то у ствари и није пут, него козја стаза (а и то је комплимент).

Ако планираш у Јерменију аутом, спреми поред таксе за визу још 100 евра за таксу за ауто (70-так на уласку и 30-так на изласку из земље) и пуно живаца. Преко дана је жестока гужва, иде се преко реда, људи се свађају- жешћи хаос- и то траје бар 2 сата. Наравно, може се платити само у јерменским драмима- постоји мењачница, али је курс катастрофалан, а кусур наравно не воле да враћају. Саветујем прелаз границе ноћу.

У Јерменији су путеви још нешто лошији него у Грузији, а најгори део је након уласка у земљу преко прелаза Бавра. Има јако много оштрих и кружних кривина, па је препоруљиво да сапутници не једу пре уласка у Јерменију.

Једна битна напомена. 20-так км пре Јерменске границе, иза града Ахалкалакија у Грузији, стоји натпис "Turkish border". Прелаз је уцртан у ауто карте. У повратку сам кренуо тим путем. Када сам био близу границе, зауставио ме је лик са калашњиковим у рукама и вратио назад рекавши да ту не постоји прелаз, те ме је упутио на други који је удаљен око 100 км. Када сам питао мештане Ахалкалакија за прелаз, слегали су раменима (то је град насељен Јерменима, па претпостављам да се не отимају да иду у Турску).

Гориво сипати пре Турске, пошто су цене у Бугарској отприлике као код нас, а у Турској је грозно- око 2.20 евра. У Грузији гориво кошта око 1.15 евра, али квалитетно, а у Јерменији је најјефтиније (једва нешто више од 1 евра), али се Јермени жале на квалитет.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0