Followers 0

Istanbul (koliko znam rada sam da podelima sa vama)

9 posts in this topic

http://

Ja sam Marija najpre drugari i rada sam da dam info koje znam o Turskoj, u ovom slucaju o Istanbulu, inace idem i na casove turskog ako nekome treba pomoc i oko toga tu sam :) KOLIKO GOD MOGU ! Pa bih volela da se ovde jave ljudi koji zele drugima da pomognu svojim iskustvom i znanjem.. Ja sam za docek bila u Istanbulu sad je Turskish Airlines izbacio za 99 povratna, sve uracunato pa cu za mesecak,dva opet :) Ko hoce moze sa nama:)

%7Boption%7D Najpre bih da kazem da je u Istanbulu predivno, ljudi su po malo napadni ali oni bar znaju da tako mogu da zarade i onda racunaju sto ne bi bili. Isli smo preko Jungle Tribe putovali smo 20 h Beograd-Istanbul, a nismo se nesto puno zadrzavali na granici ,previse pauza je bilo ni jedna ispod pola h,ali aranzman je vise nego povoljan bio. Vodic te ture tu i tamo, nisam licno njome zadovoljna ali ne bih da kvarim sliku odlicnih vodica Jungle tribe sa kojima sam isla na druga putovanja:)

Odlucila sam da idem opet a prakticno vratila sam se pre 9 dana :) Za 99 e je vise nego povoljno povratna karta, sa taksama, pokusavam da nadjem neki povoljan hostel, a moze se naci za 10 e po osobi noc, klopa tamo moze da se jede za 2,3 TL i te kako dobar doner, samo je bitno da znas gde da odes:) Ko je bio par puta znace onaj ko nije platice 10 e kao i svuda!

Pa bih volela da podelimo misljenja, ako je neko skoro bio ili zeli da ide, sigurna sam da ce nam znaciti ,obostarano!

:kamp: Avanturista sam po prirodi ,volim da iskoristim vreme i novac koliko god u tom trenutku moglo pametno :)  :bang:

Ako neko zeli da se prikljuci mojoj druzini i meni uvek je dobrodosao:)

Od ponedeljka planiram da checkiram karte za Istanbul,povratna 99e 22.3 25.3 da se vratim ostala bih vise ali sam za posao vezana ,mozda uspem koji dan da produzim, to cu znati takodje u ponedeljak,ako neko nema drustvo za putovanje a svidja mu se ideja i odgovara termin nek se slobodno javi..bez ustrucavanja valjda za zbog toga u neku ruku postoji forum. :pivoooo:  ::arabia:

Rada sam postaviti slike obilzaka i neke snimke ako moze neko da mi pomogne oko toga kako se to postavlja i slicno:) :o:?

Takodje imam u planu da postavim ako nekome nesto zatreba da ima plan sta i kako da obilazi, kad sta i gde radi, koliko kosta ulaznica kako da dodje do tamo, mislim ja sam to pravila kada sam isla na put 28.12.2012. vratila se 3.1 2013. mislim da mnogima moze da posluzi .

Добродошла на форум!

Стварно, зашто у Истанбул ићи преко агенције? Ако си већ авантуриста видећеш да ти услуге агенција и водича нису потребне ни за једну дестинацију. Ем је у већини случајева јефтиније ићи у свом аранжману, ем је неупоредиво занимљивије. :)

Иако је већина чланова форума посетила Истанбул, а неки од њих више пута, можеш слободно да изнесеш информације које имаш јер ће вероватно некоме користити.

П.С.

Ја сам нашао донер за 1 ТЛ.  :D

Hvala ljudi na dobrodoslici:)

Isla sam preko agencije jer sam uhvatila ponudu jako povoljnu par mesta je ostalo,prvi put sam isla sa ortakom koji zivi tamo:)) drugi sa agencijom, a treci ovog puta sama :)

Jel neko zna od vas za neki povoljan hostel? Iskustva sa Turskom Airlinesom do sada nisam imala,kada sam putovala avionom uglavnom sam isla budjavim jatom:((((

Kao sto rekoh isla sam asa drustvom prekoagencije, jer su stvarno imali povoljnu ponudu,jesmo uplatili 4 meseca unapred pa cekali :)))Obilaske smo isli sve sami,ja sam uzela najnoviji vodic kroz Istanbul oko 1500 din je u Platou u BG u njemu ima sve lepo pojasnjeno,ako je neko iz BG a nece da puca toliko moze da se nadjemo da iskopira:) u njemu ima takodje najnovija mapa Istanbula,sa svim znamenitostima i prevozom. Inace mi smo uglavnom tabali pesice kako bi vise uspeli da stignemo.

Svaki dan nam je pocinjao u 7 po njihovom u 6 po srpskom,bilo je tesko ustajati jer nismo legali kao kokoske ali bili smo u fazonu da se sto vise stigne videti. hotel nam je bio na Lalali,odmah iznas Seherzad cami,tuda prolaze svi moguci tramvaji  5 min,odatle je okretnica gomile buseva. Sultanahmet je na 5-10 min hoda ,5 min do Sulejmanove dzamije,Kapali carsi i svega 10 do Misir pijace,odnosno pijace zacina i svega sto se moze jesti :))) pretezno je to,moze se naci i posudje,porculan i slicno. kapali je vise odevna i gift pijaca. 3 nargila bara u tom delu su nam bila na 5 min. od hotela i da znate ako je neko pusac odmah pitajte gde je dozvoljeno i pusenje duvana ,posto jedna strane jeste jedna nije :)

Doner se moze jesti od 1 TL do 16 TL :)) bukvalno to su moja iskustva,ono sto sam videla

Sada je odnos TL bio 1e za 2,35 TL .

prevoz je 3 TL zetoni se kupuju kod stanica imate nesto nalik govornicama ubacite novac,ukucate broj karata i on vam izbaci zetone. imate cuvare koji stoje na tim rampamo,verovatno zbog turista jer koliko sam primetila turci su po tom pitanju jako civilizovani nemaguranja da se udje u bus,tram,jednostavno stoje mirno u redu i cekaju.

Obilasci TOPKAPI  i AJA SOFIJE su 25 TL po osobi svaka ,imate opciju kod AJA SOFIJE da uzmete turisticku propusnicu koja za obe kosta 40TL *crni mali kombi sa salterom,prepoznacete po ogromnom redu:)

Plava dzamija i Sulejmanova je besplatan ulaz,ko zeli moze da ubaci dobrovoljni prilog,u ovom vodicu pisu kada ima molitva i tada ne moze se uci ni u jednu dzamiju,obavezno izuvanje i stavljanje obuce u kese koje tamo  imaju ,zenama se daje da zaviju glavu ili neki deo tela ako misle da nisu obucene prikladno za dzamiju,to se vraca na izlazu. i nikako se nemojte obuvati odmah iako ima gomila znakova ljudi to rade(turisti)

Oko dzamija cete videti gde oni imaju obredno pranje nogu i drugih delova tela(ne kupaju se napolju posto me je to neko pitao)

I JEDAN PRELOG ZA VAS KADA VAS PITAJU DA LI STE PRVI PUT U TURSKOJ BILO GDE NIKAKO NEMOJTE RECI DA U STANJU SU DA VAM PRODAJU UPALJAC ZA 20E DOSTA TAKVIH SLUCAJU SAM CULA,JA SAM PRVI PUT BOLJE PROSLA IPAK:)

CENKAJTE SE NEMOJTE DA VAS BUDE SRAMOTA

Ako neko ima jos pitanja neka pita slobodno, bolje da pita nego da skita:) bice jos samo vreme da uhvatim

Negde sam već pisao o ultra džabe hotelu u kojem sam odseo poslednji put, ali to je bila cena za nas troje. Da li bi išla sama ili sa još nekim?

E pa drustvo, idemo 25.aprila let je u 9.15 a vracamo se u 29.aprila u 18.30 ko zeli sa 5 zenskih da putuje nek se javi :))) ha ha ha, inace nasle smo smestaj za 8e po osobi sa doruckom, Sumo Cat Hostel, ako neko zeli nek se javi, naravno vas par je vec pitalo evo zvanicne info :))