Followers 0

boravak u Ukrajini duze od 30 dana

22 posts in this topic

trebutno boravim u u Ukrajini bez vize jer mi nije potrebna pod uslovom da ostanem do 30 dana. Medjutim moj boravak traje 8 nedelja jer je u pitanju neka strucna praksa. U nekom momentu sam naisla na informaciju 30 do 60 dana boravka u Ukrajini ne treba viza, jer zna neko o cemu se konkretno radi jer u ambasad takvu informaciju ne mozes najjasnije dobiti.

pozdrav

hvala

Hm..biće problem onda.Znam momka što je tako uradio i dobio zabranu 5 godina.Radio je kao pekar u Ukrajini.Nije hteo da plati 100 US dolara da mu overe pečat ulaz/izlaz...preko veze.Probao da produži u policiji i sjebao se.

evo mene opet ! elem da li je nekom poznata varijanta prelaska granice iz Ukrajine u Rusiju na jedan dan nakon 30 dana boravka i ponovni ulazak u Ukrajinu (a da ne bude problema)? time bi trebalo da se ispostuje bezvizni rezim cini mi se....

hvala

evo mene opet ! elem da li je nekom poznata varijanta prelaska granice iz Ukrajine u Rusiju na jedan dan nakon 30 dana boravka i ponovni ulazak u Ukrajinu (a da ne bude problema)? time bi trebalo da se ispostuje bezvizni rezim cini mi se....

hvala

Ne može, jer na svakih 30 dana provedenih u Ukrajini moraš da imaš 30 dana provedenih van Ukrajine.

hvala

Ne može, jer na svakih 30 dana provedenih u Ukrajini moraš da imaš 30 dana provedenih van Ukrajine.

Nisi u pravu, tj jesi jer ukrajinski policajci na granici pogresno tumace zakon, a kada bi tumacili inteligentnije dogovor izmedju Srbije i Ukrajine, trebalo da bude dozvoljeno. Na sajtu sprske ambasade u Kijevu pise ovako:

У складу са Споразумом, носиоци обичних путних исправа две државе могу улазити, излазити, путовати у транзиту и боравити на територији државе друге Стране без виза, под условом да период њиховог непрекидног боравка на територији те државе није дужи од тридесет (30) дана у периоду од шездесет (60) дана од дана првог уласка.

Ah, konačno sam skapirao! :)

Da, skroz bukvalnim tumačenjem (zbog onog "neprekidnog"), posle svakih 29 dana, mogao bi da izađeš na 1 dan i vratiš se na novih 29 dana. :) No, mislim da je to pogrešno napisano i da je trebalo da stoji "ukupnog", a ne "neprekidnog". Zanimljivo da i na sajtu ukrajinske ambasade u Beogradu stoji isti tekst, ali kada se izabere engleski piše "Visa not required for a stay up to 30 days within a 60 day period".

Inače, i kada je u pitanju ukupni boravak, ako se bukvalno tumači "od prvog ulaska", mogao bi da "zezneš sistem" i ostaneš 29+30 dana. Ipak, diskutabilno je kako se nešto tumači na granici (ili u softveru, zavisi ko to obračunava).

Ah, konačno sam skapirao! :)

Da, skroz bukvalnim tumačenjem (zbog onog "neprekidnog"), posle svakih 29 dana, mogao bi da izađeš na 1 dan i vratiš se na novih 29 dana. :) No, mislim da je to pogrešno napisano i da je trebalo da stoji "ukupnog", a ne "neprekidnog".

Da, tu je kljucna rec NEPREKIDAN. Da je upotrebljena rec UKUPAN, to bi imalo potpuno drugo znacenje.

Ja inace zivim u Ukrajini i odgovaralo bi mi da se tumaci bukvalno jer onda bi na svakih 29 dana mogo da izadjem i vratim se. Zvao sam i nasu ambasadu u Kijevu i rekli su mi da sam u pravu sto tako shvatam i da bi tako trebalo da bude, medjutim problem je navodno sto na ukrajinskoj granici ne tumace tako.

POZDRAV SVIMA

I ja se trenutno nalazim u ukrajini i imam isti problem, imam jos par dana do isteka famoznih 30 dana, mada malo me zbunjuje posto  juce i danas obilazim sve imigracione sluzbe u odesi i u svakoj sluzbi dobijam drugacije odgovore, tj u nasoj ambasadi i njihovoj ambasadi kazu 30 dana, a u imigracionim centrima kazu da do 90 dana bez problema. samo na jednom mestu su mi rekli da po starom zakonu je 90 dana ali se zakon promenio i sada je 30 dana, sad pitanje je da li na granici su upoznati sa tim novim zakonom??? Zna li neko sta su posledice prekoracenja? i Da li ti to stoji u pasosu?

cao, cao :blob:

Drustvo vidim da su svi pomalo zbunjeni oko ovog boravka u Ukrajini. Meni uskoro istice tih 30 dana pa cu da probam varijantu ulaz-izlaz i javljam detalje. Trenutno sam u Mariupolu a planiram da idem do Rostova na dan-dva. Zna li mozda neko jeftinu varijantu prevoza od Rostova? Rusi su poprilicno zestoki sa cenama prevoza...

pozdrav

При повратку из Кијева за Нови Сад, 2. марта 2013. године сам био са девојком која је спортиста у Украјини. Због повреде је морала да буде 5 дана дуже од 30 дозвољених. На граници су је извели одмах. Иако је имала много страница медицинске документације није помогло. 10 њихових полицајаца ју је испитивало али је само пар њих знало нешто енглески. На крају је један питао колико има новца. Рекла је 100 евра. Узели су јој 900 гривњи тј. 90 евра. Наравно нису писали ништа. Објашњено јој је да тек ујутро може да плати казну, тј. кад воз одавно оде. Зато ће они "уплатити" казну (штраф). Не знам шта би било да је рекла да има 50. Вероватно би и то било довољно.

Mislim da ujutru ne bi ni platila kaznu, pošto je imala dokumentaciju...a i kad je pitanje "koliko imaš novca" sve je jasno.

Da li je bezvizni ulazak u Ukrajinu dozvoljen i za državljane BiH? Ambasada u Beogradu je nadležna i za nas, zar ne?

Vidite sad ovako:

ja sam za vikend skoknula do Rostov-na-Donu (Rusija) iz Mariupola (Ukrajina). Napravila sam varijantu izlaska iz zemlje 30.3. oko 23h i provela ceo naredni dan (31.3) u Rostovu da bi krenula nazad za Ukrajinu oko 22h istog dana. Kako do granice treba nekih 2-3 sata voznje tako sam ponovo usla u Ukrajinu 1.4. bez ikakvih dodatnih pitanja i problema. Ispecatirali su mi pasos sve redovno ali na istoj stranici pasosa da se ima uvid o prelascima.Tako sam dobila mogucnost ostanka jos 30 dana nakon cega moram nazad u Srbiju. Nadam se da nece praviti problem bar ne bi trebalo na KONACNOM izlasku iz Ukrajine sto je u mom slucaju 29.4. :-\

Eto toliko od mene, ako ima dodatnih pitanja samo izvol'te :gossip:

Možda im nije ni palo ma pamet da proveravaju prethodne boravke. Koji bi Ukrajinac očekivao da Srbi hrle tamo. :)

Vidite sad ovako:

ja sam za vikend skoknula do Rostov-na-Donu (Rusija) iz Mariupola (Ukrajina). Napravila sam varijantu izlaska iz zemlje 30.3. oko 23h i provela ceo naredni dan (31.3) u Rostovu da bi krenula nazad za Ukrajinu oko 22h istog dana. Kako do granice treba nekih 2-3 sata voznje tako sam ponovo usla u Ukrajinu 1.4. bez ikakvih dodatnih pitanja i problema. Ispecatirali su mi pasos sve redovno ali na istoj stranici pasosa da se ima uvid o prelascima.Tako sam dobila mogucnost ostanka jos 30 dana nakon cega moram nazad u Srbiju. Nadam se da nece praviti problem bar ne bi trebalo na KONACNOM izlasku iz Ukrajine sto je u mom slucaju 29.4. :-\

Eto toliko od mene, ako ima dodatnih pitanja samo izvol'te :gossip:

Mogu praviti problem ako primete. Mnogi stranci iz azijskih zemalja koji zive u Ukrajini tako rade. Izadju iz Ukrajine, da bi dobili novi pecat, a da bi ih pustili nazad spreme 50 do 100 dolara da podmite policajca na granici.

po obecanju da se javim po povratku u Srbiju

dakle, nakon svih ulaza i izlaza (gore spokmenuto) nisam imala nikakvih problema pri povratku kuci. Kako sam putovala kuci avionom, carinik mi je samo pogledao pasos i pecate, nista me nije ni pitao samo udario novi pecat i pustio me. Sve u svemu, zavrsilo se sve u najboljem redu. Da li sam imala srece ili je zaista dovoljno ne znam. Ako ima slicnih iskustava pisite pa da uporedimo rezultate :stop:

pozdrav