Posted May 28, 2013 Nisam uspeo da nadjem slicnu temu, mada mi se cinilo da je bila negde ... pisite o svemu sto je bitno putniku namerniku..koliko je dobra i jeftina konekcija iz grada,koje su velicine, kako su im rasporedjeni terminali, i shodno tome koliko su dobri za tranzit u kratkom vremenskom roku. da li su ok. za provesti jedno vece/ceo dan, ili su uzasno dosadni..da li su klupe dobre za spavanje, gde su skrivena mesta za odmor. da li postoji free internet, wirelesses, dostupnost pusionica, neke zanimacije. koliko je jeftin free shop, kakva je klopa. da li ima dosta uticnica za kompjutere ili punjace za mob. da li imaju terase, zelenilo okolo, ili su hermeticki zatvoreni. da li je klima ukljucena na smrzavanje, ili kuvanje heheh.. koji je najkul, a koji po vama najmracniji aerodrom.da li imaju lounges za odredjene frequent flyer programe, i koliko je lako/tesko ubaciti se u iste.da li imaju tuseve. Aerodromi predstavljaju nezaobilaznu stavku u zivotu putnika, i svakako su zbog toga bitni..nekad mogu da nam ulepsaju pocetak ili kraj putovanja, a nekad i da poprilicno upropaste.. pisite o svim aerodromima koji vam padnu napamet, nekome ce vase iskustvo svakako pomoci. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted May 28, 2013 pa evo da zapocnem topic, kad sam vec otvorio temu ... jedna zanimljiva pricica...nekoliko puta mi se desilo da na JFK stignem u 1, 2 nocu... posto u to vreme vise metro ne radi,kao i bus,jedina solucija mi je bila ili da spavam na aerodromu, ili da vatam taxi (oko 40$, ako ne i vise) do grada, i onda da trazim sobu u hotelu (najjeftiniji 150-160$ ), posto u to doba hosteli uglavnom ne primaju... prvi put kad mi se to desilo, mislim da sam obisao svih 10-12 ili koliko ih vec ima, terminala ( povezani su vozicem), i bukvalno ni na jednom nisam nasao pristojnu klupu gde bi moglo da se prilegne..onda mi pade na pamet ideja da odem u jedan od lounges-a, imao sam na avio karti ( znaci onoj kojom sam doputovao) upisan br. frequent flyer programa- sky team-a...naravno, daleko sam ja od onih zlatnih, platinium ili stagod putnika koji mogu da koriste lounge.. posto sam usao u lounge( prazan u to doba noci), hostesa me lepo primila, pogledala samo br. na karti ( naravno, rekao sam joj da sam karticu zaboravio kuci hihi), i potom rekla,maltene se izvinjavajuci, da joj nocu sistem ne radi, i da se ne brinem za moje poene, sutra ujutru ce mi upisati u komp ( koliko svatih od nje, i za taj boravak se dobijaju neki poeni)..ma nemas frke breee- nonsalantno joj rekoh, ostavih stvari u plakar, i udjoh unutra..a unutra ...prvo sam se zakucao na kompove, superfast, da nadjem smestaj za sutra, a onda u ooogromnom self service baru napravio 2 kahlua koktela i zavalio se u oogromne kozne dvosede-trosede, gde sam malo gledao tv ( 5-6 razlicitih plazmi ispred mene),dok sam grickao neki sendvic koji se nalazio na odeljku za svedski sto...zaspao sam i probudio se ujutru, tj. probudio me miris dorucka...druga hostesa je postavljala razne djakonije za dorucak, na sveski sto, negde oko pola 8-8 ujutru..jaja, kajgane, kobasice, pecurke, salate, voce, peciva, omleti, svezi djus, ma sve zivo...posle dorucka sma napravio jos jedan koktelcic, otisao malo u biblioteku da prelistam stampu i neku knjizicu ( posebna prostorija, takodje sa koznim foteljama), a onda se istusirao u kupatilu ( imas peskire bade mantile sve sve, cak i parno kupatilo), i lagano krenuo da se pakujem za izlazak sa aerodroma heheh...pravo da vam kazem, nije mi se izlazilo... ...izasao sam iz lounge-a negde oko 11am, i lepo natenane, naspavan, okupan, napojen i sit, krenuh metroom ka velikoj jabuci..i sa 200$ vise u dzepu heheh... e sad, ova bajka bi stvarno to i ostala, da ovo nisam ponovio jos tacno 3 puta, u razmaku od 2-3 godine, i to ne samo u sky-teamu, nego i one world lounge ( naravno, u zavisnosti koji mi je br. frequent flyer programa pisao na karti)..hostese su se uvek menjale oko 6 ujutru, i naravno, bolelo ih..da ostavljaju koleginicama notes da me ubace u kompjuter ili sta god...a i bas bi me te nove jurile po lounge, vec oko 8 ujutru se skupi tamo dosta ljudi... anyways, to mi jedino nije upalilo kod, pogadjate vec- nemaca ...kod lufthanse me je ljubazna sluzbenica obavestila da nemam pravo da udjem ( maltene ni to da je pitam heheh), i izbacila me iz prazne lounge u prazni hodnik ispred, u 2 ujutru heheh...nije cak htela ni da mi dozvoli da ostavim stvari samo na sat vremena, da bi opustenije procunjao po aerodromu, i nasao negde mesto za odmor, jer, po njenim recima, i na to nisam imao pravo... fasisti iz lufthanse su me isto tako izbacili jos jednom, na pariskom aerodromu sarl de gol, iako sam tu cak i imao neke kao membership pogodnosti, imao sam preko 80 hiljada milja, od toga pola u istoj godini...ali nista mi nije pomoglo da udjem, cak ni stvari da ostavim.. sve u svemu, JFK rocks al ne idite u lufthansinu lounge Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted June 3, 2013 Ja ne letim fensi kompanijama, samo low cost, te ne mogu pisati o bahanalijama u loungevima, ali mogu podeliti par svojih iskustava o spavanju na aerodromu. Najgori aerodrom na kom sam bio je definitivno Skavsta. Leteo sam za BG-SWE (Wizz) Skavsta-Riga (Ryan). Naravno, sleteli smo oko 22h, a moj sledeci let je bio u 14h sutradan. Razmisljao sam a odem do Stokholma, ali zbog ogranicenog budzeta resih da prespavam na aerodromu, nije mi prvi put. Skavsta je vrlo neprijateljski nastrojena prema spavacima, pa cete tako naleteti na obavestenje da je spavanje zabranjeno i da je hostel udaljen 50m od aerodroma. Klupica skoro nema, ima samo stolica iz restorana i jedna ravna povrsina sa kruznim jastucima dovoljne duzine da jedno 3-4 ljudi moze da legne. Ja kad sam stigao to je vec bilo zauzeto, pa sam prvo gledao filmove, a onda u neko doba spojio tri stolice i legao. Niko me nije dirao, kao ni one koji su spavali na toj "klupici", ali je buka tokom noci velika, stolovi i stolice su prljavi i nema prostora koji je zamracen. Ko je bio na Skavsti znace da je zgrada aerodroma vrlo mala.... Definitivno ne bih ponovio ovo iskustvo, srecom u povratku sam imao srece da nadjem jednog sveda da me hostuje, te sam se i naspavao i procunjao po gradu. Stekera ima vrlo malo. El Prat nije tako strasan kao Skavsta, ali fotelje imaju naslone za ruke, pa nije bas lako naci udobnu pozu. Plus, policija te budi u toku noci da proveri da karte, jer vrv da nemas let ili da nisi tek doleteo, ne bi te pustili da ostanes. Ferihegy (Terminal 1) je kul. Ima udobnih, koznih fotelja bez naslona i moze se naci zamraceni prostor na spratu za spavanje. Jedini minus je klima koja je radila celu noc, ali na opet, na spratu ima mesta gde se i od nje moze zakloniti. Na terminalu 2 sam se izlezavao, ali tokom dana, pa nisam skroz siguran kako bi bilo provesti noc, ali bar ima mesta da se legne Milan Bergamo.... U rangu Skavste. Malo fotelja, naslona za ruke na sve strane, gomila ljudi. Bergamo je jedna od najvecih baza RyanAir-a, polecu maltene na 10min, tako da je aerodrom stalno pun. Ako nosite vrecu ili dusek na naduvavanje sa sobom, u redu je za ostati, ali je uzasno prljavo i oko 2-3h policija budi i premesta spavace u drugi deo aerodroma kako bi se ovaj ocistio. U Pragu sam se isto izlezavao tokom dana, pa ne znam kako bi bilo celu noc.... Da moram ponovo da spavam na nekom aerodromu, birao bih ili Frankfurt ili Cirih. Frankfurt, verujem da vecina zna, ima udobne fotelje pravljenje za lezanje, malo potsecaju na fotelje kod psihologa Cirih ima fensi fotelje sa cetiri mesta, bez naslona za ruke, te se moze lepo leci i spavati, plus svaka cetiri mesta odvojena su praznim prostorom sa stekerima, pa punjenje telefona ili laptopa nije problem. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites