Followers 0

Srednja, Zapadna i Sjeverna Evropa, ljeto 2014

1 post in this topic

Pozdrav raja!

Prosle godine sam prvi put obisao jedan dio Evrope koristeci se besplatnim ili jeftinim nacinom prevoza i putovanja, stopiranjem u svrhu prevoza i koristenjem web mreza kao sto su Couchsurfing i WWoofing za besplatan smjestaj. Obisao sam Madjarsku, Slovacku, Cesku, dio Austrije i Njemacke i skoro sve kantone Svajcarske. I dalje sam ovdje i vec mi je malo pun kurac ove zemlje, pa sledece godine razmisljam o novom putovanju.

Putovao sam sam ali i sa drustvom u par navrata i mogu reci da je mnogo bolje biti putovati sa saputnikom ili grupom.

Idealno je kretati se u grupi od 2-3 putnika, ali u slucaju da nas se skupi vise mozemo se podjeliti u par grupa tokom stopiranja.

Plan putovanja bi bio Srbija - srednja evrpa - Svajcarska - Francuska - Belgija - Holandija - AMSTERDAM - sjeverna Njemacka - Danska - Svedska - Norveska, i moj je plan ostati par sedmica u Norveskoj tokom vrelih ljetnih mjeseci, a u povratku obici i Poljsku i Cesku - PRAG obavezno.

Detalji putovanja su sada nepotrebni i kod ovakvog nacina putovanja dolazi do cestih promjena plana tako da sada o tome ne treba pricati previse.

Finansije- Putovanje bi trajalo tri mjeseca, zbog ogranicenja u sengen zoni za srpski pasos, ako bi se zeljeli vratiti u tu ludnicu. Koristeci stopiranje kao bespatan nacin prevoza, Couchsurfing za besplatan nacin smjestaja po 2-3 dana, ili volonterse mreze kao sto su WWoofing, Workaway ili Helpx za besplatan smjestaj od 1 do 5-6 ili vise sedmica troskovi putovanja svedeni su jedino na hranu i poneke suvenire i zezancije, tako da bi recimo 450 evra bilo sasvim dovoljno za ovo putovanje.

Takodje u svim zapadno-evropskim zemljama poprilicno je lako naci sezonske poslove kao sto su branje voca ili cuvanje krava i slicno.

Preporucena oprema - manji laptop ili uredjaj sa Wifi-om, vreca za spavanje, dobre patike, kisobran ljetna odjeca i ponesto za kisu, manji sator, zlatno pravilo je da prljag bude sto manji.

Trajanje od Sredine kraja Maja do pocetka Septembra.

Takodje postoje neki super festivali koji bi mogli posjetiti a koji su potpuno besplatni.

Tokom ovakvih putovanja mozete biti sigurni da cete steci veliko znanje o razlicitim zemljama i mogucnostima, takodje mnogo konekcija a saputnici ce vam postati bliski ili blizi prijatelji. Upoznacete nacine zivota i kulture mnogih zemalja, steci mnogo bolji pogled na zivot i svijet i sto je najvaznije upoznacete sebe bolje nego ikada.

Ko je zedan za ovom avanturom moze postaviti pitanja ovdje a takodje dodajte me na fejsu https://www.facebook.com/miodrag.marjanovic.39

Peace...