Posted September 12, 2013 Pozdrav raja! Prosle godine sam prvi put obisao jedan dio Evrope koristeci se besplatnim ili jeftinim nacinom prevoza i putovanja, stopiranjem u svrhu prevoza i koristenjem web mreza kao sto su Couchsurfing i WWoofing za besplatan smjestaj. Obisao sam Madjarsku, Slovacku, Cesku, dio Austrije i Njemacke i skoro sve kantone Svajcarske. I dalje sam ovdje i vec mi je malo pun kurac ove zemlje, pa sledece godine razmisljam o novom putovanju. Putovao sam sam ali i sa drustvom u par navrata i mogu reci da je mnogo bolje biti putovati sa saputnikom ili grupom. Idealno je kretati se u grupi od 2-3 putnika, ali u slucaju da nas se skupi vise mozemo se podjeliti u par grupa tokom stopiranja. Plan putovanja bi bio Srbija - srednja evrpa - Svajcarska - Francuska - Belgija - Holandija - AMSTERDAM - sjeverna Njemacka - Danska - Svedska - Norveska, i moj je plan ostati par sedmica u Norveskoj tokom vrelih ljetnih mjeseci, a u povratku obici i Poljsku i Cesku - PRAG obavezno. Detalji putovanja su sada nepotrebni i kod ovakvog nacina putovanja dolazi do cestih promjena plana tako da sada o tome ne treba pricati previse. Finansije- Putovanje bi trajalo tri mjeseca, zbog ogranicenja u sengen zoni za srpski pasos, ako bi se zeljeli vratiti u tu ludnicu. Koristeci stopiranje kao bespatan nacin prevoza, Couchsurfing za besplatan nacin smjestaja po 2-3 dana, ili volonterse mreze kao sto su WWoofing, Workaway ili Helpx za besplatan smjestaj od 1 do 5-6 ili vise sedmica troskovi putovanja svedeni su jedino na hranu i poneke suvenire i zezancije, tako da bi recimo 450 evra bilo sasvim dovoljno za ovo putovanje. Takodje u svim zapadno-evropskim zemljama poprilicno je lako naci sezonske poslove kao sto su branje voca ili cuvanje krava i slicno. Preporucena oprema - manji laptop ili uredjaj sa Wifi-om, vreca za spavanje, dobre patike, kisobran ljetna odjeca i ponesto za kisu, manji sator, zlatno pravilo je da prljag bude sto manji. Trajanje od Sredine kraja Maja do pocetka Septembra. Takodje postoje neki super festivali koji bi mogli posjetiti a koji su potpuno besplatni. Tokom ovakvih putovanja mozete biti sigurni da cete steci veliko znanje o razlicitim zemljama i mogucnostima, takodje mnogo konekcija a saputnici ce vam postati bliski ili blizi prijatelji. Upoznacete nacine zivota i kulture mnogih zemalja, steci mnogo bolji pogled na zivot i svijet i sto je najvaznije upoznacete sebe bolje nego ikada. Ko je zedan za ovom avanturom moze postaviti pitanja ovdje a takodje dodajte me na fejsu https://www.facebook.com/miodrag.marjanovic.39 Peace... Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites