Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,

razmišljam o odlasku do Konakrija,

za sad uglavnom samo avionske ponude, ali interesuje me kakav je sistem pruge u Africi,

tj. ima li konekcija između država,

tačnije... može li se kada se jednom spustim na tlo Afrike doći vozom do različitih udaljenih oblasti ?

Hvala unapred na odgovorima.

• 1 month later...
  • 1 month later...

Železnica u Africi vrlo je sporadična, ali jako živopisna. Koristio sam vozove Egipta, Maroka, Mauritanije i Namibije. Svaki od njih bio je doživljaj za sebe. Međutim, nijednom od tih linija nije se mogla preći granica. Železnica u Africi više je doživljaj nego sredstvo transporta :)

• 2 weeks later...

Ja sam bio ubedjen da sam ovde pisao nesto  ::crazy:

No, postoji linija kojom se prelazi granica i to je voz Abidjan - Ougadogu... Ide par puta nedeljno i ima nekih procedura oko karata...

Gana je ugasila zeleznicu, a Togo mislim da ima nesto malo km pokriveno prugom...

Precizna mapa afričke železničke situacije 1990:

africa_rail_1990.jpg

Koliko se sećam, kada smo bili u Sudanu, 2009/10, železnice su bile ugašene za putnički saobraćaj, koristile su se samo za teretni saobraćaj. Tako da se od 1990. verovatno mnogo toga promenilo, al' svejedno, mapa je zanimljiva.

Hvala! Ovo je baš dobra tema za kvalitetnu interaktivnu vizuelizaciju. :)

Uzgred, iznenadila me je pružna gustina u Južnoj Americi. Voleo bih da vidim razliku između teretnih i putničkih vozova.

• 4 weeks later...

Možda najbolji sajt za železnice, uključujući i Afriku: The Man in the Seat 61. Veoma korisno za planiranje železničkih putovanja.

Ne znam za Afriku, ali kad sam video kako su lepi i cisti nasi vozovi na ovim slikama... A tek savet za uzimanje taksija od z.stanice do Kneza (minimum 50 evra za strance). Mislim, znam da Englezima nista nije skupo, ali ovaj ga bas pretera.

Vidiš, nikada mi nije palo na pamet da pogledam šta kaže za Beograd. Meni je taj sajt par puta bio prilično koristan da vidim gde uopšte postoje funkcionalne pruge i do čega se može stići vozom, a do čega ne. Ali taksi od beogradske ž. stanice je finansijsko samoubistvo... Možda bi mu trebalo pisati da to skloni.