Jump to content

Featured Replies

Posted

Na sajtu ministarstva turizma možete pročitati strateški dokument koji govori o aktuelnim strategijama razvoja turizma u Srbiji.

Postoji odeljak u kome se navodi kako se materijalizacijom pojmova delova Srbije kroz proizvod, ličnost, i simbol, dobija nekakav prošireni identitet klastera, što ne znam koje praktične implikacije povlači, ali evo kako to izgleda:

Jugoistočna Srbija kao osoba: zdrava, tiha, usporena, sanjiva, domaćica, senzibilna

Jugozapadna Srbija kao osoba: preduzetna, popularna, privržena naciji, otvorena svetu

Beograd kao osoba: popularan, kreativan, slobodan, senzualan, ''otkačen"

Ima tamo još koješta dovitljivo, pdf možete pronaći ovde

Kako vam se čini sva ta senzualnost, senzibilnost i otkačenost ove naše zemljice?  ;D

То је била шала, јер су "покрајне" у множини, а фактички постоји само једна под јурисдикцијом државе Србије па само на ту једну тј. Војводину може да се стратегија односи. Теоретски може и на другу, тј. Косово, ал' у пракси ће то мало теже ићи. :D

Koliko ja znam ta druga pokrajina se zove Kosovo i Metohija, a ne samo Kosovo, nemojmo zaboraviti Metohiju.

toliko ..  smartass

ovaj opis tzv. jugozapadnog klastera mi nesto lici kao da ga je Velja lichno napisao.

da stvarno, rayuela, gde je tu i pokrajina?

morao sam :)

Наш највећи проблем што се туризма тиче је то што се људи овде задржавају до 5 дана. Осим ако неко не иде на скијање, нарафски.

Углавном су људи овде на пропутовањима и питање је шта им понудити да би остали дуже?

Поготову се односи на млађе људе 20-35 година. Ваши предлози?

Како би ви организовали нпр. једној групи из нпр. западне Европе десетодневни боравак у Србији, а да при томе нису сво време у аутобусу.

Баш ме занимају ваши предлози и идеје. :) (можда неко ово чита па буде корисно и шире)

Vojvodina je cetvrti klaster u Srbiji po strategiji koja je napisana prosle godine.

Mladi od 25 do 30 bi ostali duze jedno u volonterskim kampovima koji se organizuju u 85 zemalja sveta, a kojih se oko 40 organizuje svake godine u Srbiji. Tu i dolaze. Ovo nije neki profitabilni vid turizma, a to ovde nikom ne odgovora. Ili bi dosli na neki festival kao EXIT, pa ostali jos 2 3 dana da vide nesto u Srbiji.  Ove godine je 7000 Britanaca kupilo karte za EXIT.

Kada su u pitanjui mladi koji putuju to je uglavnom do 25.  26. 27. pa eto mozda i do 30. jer cim ljudi zavrse faks i krenu obaveze, poslovi, barkovi i ostalo, malo se vise upetljaju u zivot i energija zacas ode na drugu stranu.

Imamo i  odlicne banje, ali sve je tako otuzno.

Kulturni turizam je broj jedan koji moze da revitalizuje turizam Srbije po meni. Zamislite Srbiju kao zemlju mladih, zemlju muzike, festivala, zemlju toplih i otvorenih ljudi, zemlju zdravlja i zdrave hrane, bratstva i jedinstve  :gossip: sa svetom, pa za ovo ne treba puno. Sve je to vec tu.

Cak i da je onaj nesretni i nemastoviti spot sa CNN neki ekstra i da je stampedo turista pohrlio ovamo gde bismo ih smestili, pa mi nemamo dovoljno semstajnih kapaciteta za masovni priliv turista i neku veliku lovu od toga. Kada je poljoprivredni sajam u NS koji je trenutno drugi najveci takve vrste u Evropi iza Frankfurtskog,  ljudi spavaju u BG i Zrenjaninu i okolo, jer u NS nema mesta. Jos u januaru su hoteli bukirani za sajam. Privatni smestaj je slab i nije proveren.

Elem altrenativne forme turizma plus kulturni turizam *koji je takodje alt. forma, mada cesto postaje masovan, ali to su po meni prave stvari za zemlju kao Srbija. Tu je sansa STC ako bude pisao neke projekte koji bi se finansirali iz budzeta drzave ili Evrope.

Naravno sve to nije lako, jer... ali nije ni nemoguce.

Evo, баш сам гледао на Тревл ченелу да је Мађарска "бањски центар Европе". Па што то мајку му?

Немам ништа против, ал' имамо и ми бање. Зашто се то не би промовисало младима, да се праве неке манифестације итд...

Изгледа да је укупан проблем код нас у високој цени лошег смештаја, као да се код нас не за на оно "боље и кревет у пола цене него празан кревет".

Imamo i mi banje, i to je jedan od vidova turizma u Srbiji koje forsira Strategija, sto je ok, samo jesi li bio skoro u nekoj banji u Madjarskoj.....ili u nekoj banji u Austriji? To su mondenska mesta, a ne kao kod nas otuzni rehabilitacioni centri iz soc ere. A imamo super banje. Evo Holandjani hoce da kupe Bogutovacku banju, jer ima litium sto je velika retkost u svetu, a ima hladnu vodu sto je super za srcane bolesnike. E sad opet ima ALI......ma necu da pisem, treba da radim, a ovo sa manifestacijama je prava ideja.

Када кажем "бање у Србији" и мислим на отужну слику. :)

Мислим, ко је луд да дође у релативно несређену и запуштену бању и да плаћа пансион 30 еура дневно (отприлике), а и да је мање, питање је да л' вреди док се не среди.