Jump to content

Featured Replies

Posted
Hauer je naveo da nemačka ambasada godišnje izda 70.000 viza, a da je kvota uskraćivanja viza između 12 i 14 odsto, ali da je razlog za toliki procenat to što građani podnose falsifikovane dokumente.

? ? Jeste. Evo, ja imam zgodan primer, doduše za grčku ambasadu. Pre dve godine mi je odbijen zahtev za grčku vizu, iako sam već imao par njihovih viza u pasošu, zdravstveno osiguranje, interrail kartu, balkan flexipass kartu, garantno pismo poslato od strane prijateljice iz Atine, sve po protokolu i overeno, i još gomilu dokumenata.

? ? Nisu mi rekli zašto je zahtev odbijen. Moji prijatelji iz Grčke su onda odande zvali telefonom ambasadu, i ni njima nisu hteli da kažu razlog. Kada sam hteo da pitam u čemu je problem, izvikali su se na mene i bukvalno me izgurali napolje iz ambasade. Kao, nevaspitan sam, nemam ja prava tu da se raspitujem, ljudi čekaju. Sem toga, dobio sam u pasoš veliki pečat-odbijenicu :)

? Po meni, u pitanju je najčistiji oblik fašizma.

? ? (da ne pominjem da sam sa taxom, vracanjem voznih karata, osiguranja itd, to zadovoljstvo platio oko 100 evra).

A da li iko pamti čekanje za Grčku vizu leta ?99, kad su ljudi čekali i po dva dana, spavali na ćebadima pored kontejnera u ulici iza ugla (jer je zabranjeno zadržavati se ispred ambasade), kao i onog dedu što je spavao pod kolima pa posle prodavao svoje mesto onima koji stignu kasnije. Ljudi su pravili svoje interne spiskove ko je kad došao, pa onda dođe pandur i traži spisak, pocepa ga i uvede gomilu svojih ljudi preko reda, koji su mu platili... a svi ovi jadnici onda čekaju još 24h da se ambasada otvori. Sećam se da sam stigao u 00:30 ujutru i bio 35. na listi.

(ako vas zanima zašto je dedica spavao pod kolima, a ne na ulici kao svi ostali, to je zato što je pandur tokom noći povremeno pravio racije i proveravao pasoše i dokumenta, upravo zato da ne bi neko čekao samo da sutra ujutru proda svoje mesto u redu... ali eto, dedica je bio pametniji :) )

interesantno iskustvo, ja npr imam mnogo lepse iskustvo iz francuske ambasade, gde sam bio maksimalno ispostovan, pa cak ni onih 35 evra a ni osiguranje nisam platio. hm kako to. pala mi na pamet jedna interesantna ideja - da molim :)

i poveo sam jos i simpaticnu drugaricu koja ima lep osmeh, pametan ali nevin ili pomalo naivni izraz lica, i tako, nas dvoje onako lepo smo odglumili scenu dvoje mladih pametnih zaljubljenih studenata sto nemaju para :)

al stvarno je tako bilo, i povrh svega kazem im ja da nisam znao da treba tranzitna madjarska viza, a da imam kartu za bus koji polazi tacno tada da ne mogu da izvadim madjarsku na vreme, i oni francuzi mi izdaju vizu celi jedan dan pre roka :)

lagano mi kaze zena da dodjem sutra, a ne nakon 3 radna dana, tj prekosutra ili dna posle :)

i dodjem ja sutra, i zakasnim haha. sve zakljucano, ja polako padam u ocaj, u medjuvremenu dodje jos tamo neka cura sto je isto zakasnila za vizu, upoznamo se na brzinu, pa zajedno pocnemo da padamo u ocaj.

onda ocajni, sednemo ispred ambasade kao bez ikog svog, ono upeklo sunce, nigde nikog na ulici, i tako to.. i stane veliki dzip ispred ambasade, neka dva telohranitelja izlaze, i neki dedica ulazi u ambasadu.

e u tom momentu upadnemo i mi, njima iza ledja. ne znam kako nam je obema pala ovakva ideja na pamet, al ajd. jos mi nije jasno, valjda smo bili suvishe naivni.

i tako u holu ambasade, okrene se telohranitelj da zatvori vrata, i zgrane se kad nas vidi, pa ko ste vi, pa kako ste upali, pa kada, pa kako pa ovo pa ono. nije mu jasno da je neko imao tolku hrabrost da tek tako useta njemu iza ledja (vrata ambasade francuske se sporo zatvaraju, imaju automat, tako da kad udje poslednja osoba, ostane jos 2-3 sekunde da se i vi provucete :)

onda onaj dedica sede kose pita sta hocemo, mi mu objasnimo, i on nas uvede u neki salon, ne da je bogato tamo nego nemam reci :) mada smo mi mislili da nam sledi transfer u policijsku stanicu :)

dodje posle 5 minuta neka tetka, ne zna srpski, da nam dve kutije pune pasosha i ajde, pokazuje ocima da se nadjemo :) nadjemo se mi, ima vize, sveze odstampana :)

i tako sam ja dobio shengen vizu na lepe oci, u roku od nepunih 30ak sati :)

znaci, ako neko nece da plati, slobodno nek moli da ne plati, meni su se bili sazalili.

e a ono nocenje ispred madjarskog konzulata je valjda klasika :)

eto, ne znam sto sam sve ovo napisao, ali mozda moze nekom da koristi.

u svakom slucaju, ne moze da skodi :)

• 2 weeks later...

uh, ja bash imam lepa iskustva sa vizama..

svih 6 (slovima: shest) shengesnkih viza sam dobila preko goethe instituta

(preko mog profesora iz osnovne shkole.. no to su bile organizovane ekskurzije

a vize su bile besplatne)

norveshku vizu mi je sredila neka nevladina organizacija iz kikinde (opet je

manje-vishe sve bilo organizovano, i besplatno, a norvezhani su chak bili

toliko ljubazni da nam daju dzeparac od po 1500 kruna, shto je u to vreme

bilo oko 300 maraka)

madjarsku vizu na godinu dana sam dobila bez problema (no to je bilo u

onom periodu kada je samo trebao smeshak i pasosh)

slovenachku (dve) sam dobila isto lako jer sam imala fino garantno pismo

(stidentske org u mariboru).. jes' da proshle godine nisam morala dva puta

ici (jednom da predam zahtev, a drugi put da pokupim vizu)..

dakle, jedino sam za ove dve slovenachke ishla ja lichno

tako da bi se moglo reci da bash i nemam nekih iskustava sa vizom..  :|

• 2 years later...

Da li neko ima iskustvro sa vadjenjem sengenau Nemackoj ambasadi? Zanima me dali uopste postoji sansa da kao nezaposleni, a sa sve pozivnim pismom, bankovnim izvestajem, kartama i sl. dodjete do nemacke vize. U delu o vizama, pod nemackom vizom uopste ne govori o nezaposlenima kao kategoriji ljudi koji takodje mogu da apliciraju za vizu, ima li ko svezija saznanja o tome?

Da li neko ima iskustvro sa vadjenjem sengenau Nemackoj ambasadi? Zanima me dali uopste postoji sansa da kao nezaposleni, a sa sve pozivnim pismom, bankovnim izvestajem, kartama i sl. dodjete do nemacke vize. U delu o vizama, pod nemackom vizom uopste ne govori o nezaposlenima kao kategoriji ljudi koji takodje mogu da apliciraju za vizu, ima li ko svezija saznanja o tome?

Ako igde mozes da dobijes shengen sa statusom nezaposlenog, onda to mozes u nemackoj ambasadi...

Ja uvek vadim kod njih, uvek najmanje papira treba, uvek mi daju sve sto trazim, a u nemacku sam inace usao samo jedanput  :)

Mozes li mi reci da li se intervjui zakazuju, i da li ima neki telefon na kome bih se mogla informisati o tome sta mi je sve od papira potrebno buduci da nisam iz BGa  pa mi nije bas usput da trknem nekih skoro 80 km do kuce po neki dokument :D

Ako vec daju nezaposlenima vize zasto onda to ne navedu kao opciju za status ljudi koji im apiciraju za vize?

Mozes li mi reci da li se intervjui zakazuju, i da li ima neki telefon na kome bih se mogla informisati o tome sta mi je sve od papira potrebno buduci da nisam iz BGa  pa mi nije bas usput da trknem nekih skoro 80 km do kuce po neki dokument :D

Ako vec daju nezaposlenima vize zasto onda to ne navedu kao opciju za status ljudi koji im apiciraju za vize?

ne zakazuju se, samo se pojavi ujutru oko 7, sacekas red koji brzo ide, obicno ne duze od sat i po i to je to..

nemam telefon, to bar moze da se vidi na netu, a sto ne stavljaju sve informacije na sajt, pa to je vec njihova stvar....

a od papira ti trebaju standardni, ponovo i zavisi od dosta okolnosti, da li si bila ranije, vratila se na vreme, putovala u neke druge zemlje gde je potrebna viza i tako to..

Koliko sam shvatila, znaci ja bih ako se izdrzavam od izdavanja svog stana,nezaposlena sam, imam neku svotu na racunu, rezervaciju hotela i placeno osiguranje, mogla da dobijem nemacki sengen? Ako je odgovor da, na koliko bih otprilike mogla da ga dobijem. Pretpostavljam onoliko koliko mi traje rezervacija, ali ipak da pitam...?

Koliko sam shvatila, znaci ja bih ako se izdrzavam od izdavanja svog stana,nezaposlena sam, imam neku svotu na racunu, rezervaciju hotela i placeno osiguranje, mogla da dobijem nemacki sengen? Ako je odgovor da, na koliko bih otprilike mogla da ga dobijem. Pretpostavljam onoliko koliko mi traje rezervacija, ali ipak da pitam...?

pa otprilike taj fazon...

a na koliko ces da dobijes, pa to stvarno nemam pojma...

ja uvek trazim maximalisticki, i uvek mi daju...

prosli put sam trazio vizu do datuma isteka pasosa( tj. na godinu dana), sa multi ulascima, a imao sam dokaze za samo mesec dana( mislim na povratnu kartu)....sluzbenica na salteru je pocela da mi kenja, ja sam joj samo rekao da ona ne odlucuje o tome ko ce koliko da dobije, nego konzul, i da je njeno samo da moje papire slozi, upise u kompjuter i prosledi dalje.....dan posle sam dosao po pasos, i dobio sve sto sam trazio....mozda nekom  i ne daju sve sto trazi, ali tvoje je da pokusas, nemoj da drhtis pred njima i da te zezaju kojekakve shalterushe, oni su sad u nasoj zemlji, a ne mi u njihovoj..

onda se izvinjavam, samo rekoh da moje iskustvo govori drugacije

Moj drug je imao zanimljivo iskustvo u nemackom konzulatu.Tokom razgovora je spustio  slusalicu na sto pa je sluzbenici pocelo da pisti iz slusalice na suprotnoj strani.Ona se tada ponela veoma tolerantno i rekla mu da je idiot,tj po njegovim recima rekla mu je :"meine Gott....gfdkklh....IDIOT".Verovatno sve ljude koji dolaze po vizu smatra: kriminalcima,teroristima i ubicama koji imaju ogromno iskustvo sa zatvorskim telefonima tako da takve "namerne" greske ne sme da tolerise.

:maddd:

Ove sto rade na sengen vizama su jos i fine. Ne dao vam bog da se odlucite da studirate ili da se zenite/udate u Nemackoj. Tu radi jedna kravetina koja se ponasa kao da je uhvatila boga za m...a. Meni licno nije htela da prihvati garantno pismo jer u njemu ne stoji eksplicitno da je za studiranje vec stoji da je izdato po tom i tom zakonu koji inace regulise studiranje stranaca u Nemackoj. Posle konsultovanja sa opstinom u Nemackoj, ja sam joj odneo isecak tog zakona i predao sa dokumentacijom. Nije ni rec rekla, a ja sam morao dva puta da putujem od Nisa do BG-a i da cekam u onom toru ispred konzulata.