Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

• Author

a do Kanade ne bih imao para ni da stignem, postojao bi i problem jezičke barijere; ne verujem da bih u Norveškoj mogao da razgovaram sa ljudima koji žive u najvećim zabitima severa. 

Nema u Kanadi jezičke barijere. Svi Inuiti i Indijanci govore engleski, poput domorodaca u Africi, i to ga govore bolje nego svoje male, izumiruće jezike. Sem toga, na kanadskom severu postoje zajednice koje uopšte nisu domorodačke; to su razni trgovci, potomci trapera ili kopača zlata, hipici, otpadnici od društva, lovci, umetnici. Zanimljiv je to svet.

Dok sam živeo u Britanskoj Kolumbiji, želja mi je bila da vidim Inuvik i Tuktojaktuk. Od Vankuvera do Inuvika može se stići kolima, po određenim vremenskim uslovima. Drugar i ja smo planirali da iznajmimo kola na dve nedelje, izađemo na Dempster Highway, odemo do Jukona i Severozapadnih teritorija, sve do Inuvika, i onda brodom otplovimo u Tuktojaktak, na samu obalu Ledenog okeana.

western_canada_cia_4.jpg

Tada sam zarađivao kanadsku platu i to sam si mogao priuštiti. Međutim, nisam imao vremena, nije ni drugar imao vremena, a onda sam se vratio u Srbiju i plan je propao.

Edited by Uroš Krčadinac

Čitam na Vikipediji o ovom preseljenju Inuita na sever, i otvorim stranicu te naseobine koja je tad nastala gde i dalje živi još oko 130 stanovnika i jedno je od najzajebanijih naseobina za žiot i u dnu strane naiđem na ovog lika http://en.wikipedia.org/wiki/Florin_Fodor . To je Rumun koji je preko ove naseobine pokušao ilegano da uđe u Kanadu, na Grenlandu je kupio neki mali čamac i dovezao se do ovog mesta. Kad je stigao hrana mu je bila na izmaku i imao je još 5 litara goriva. Koji šef!

:D

Ако неког баш занима ова књига госпојце МекГрат, могу да је позајмим :)

• 5 months later...
  • Author

Има ту и занимљива прича са домороцима тих острва који су истерани да би се направила база, нешто сам мало читао о томе, и учинило ми се баш занимљивим то оточје... наравно, ако гледамо овим поремећеним мерилима с којима смо кренули :) Слични је и на Асценсиону чини ми се, и тамо су једини становници особље базе... 

Иначе, васпостављање поменуте базе је довело и до опадања значаја прислушне станице Керен у Еритреји својевремено, основе добрих америчко-етиопских односа :)

Relja, da nemaš možda neke online resurse o ovome? Stvarno deluje zanimljivo.