Jump to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Klub putnika

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

3.800 letova otkazano: Piloti Lufthanze tri dana u štrajku!

Featured Replies

Čak 425.000 putnika naći će se zarobljeno na aerodromima

FRANKFURT - Piloti nemačke "Lufthanze" stupili su danas u trodnevni štrajk zbog koga je ta aviokompanija otkazala 3.800 letova, što će stvoriti neprilike za oko 425.000 putnika.

Ova obustava rada mogla bi da bude jedan od najvećih štrajkova u istoriji "Lufthanze", navodi agencija Rojters.

Sindikat, koji zastupa prava 5.400 pilota, organizovao je štrajk zbog neispunjavanja zahteva da se zadrže postojeća pravila u vezi sa njihovim penzionisanjem.

Portparolka aviokompanije danas je pozvala sindikat na novu rundu razgovora. "Naša želja je da krenemo sa razgovorima što pre, čak i dok traje štrajk jer mislim da možemo da nađemo dobro rešenje", rekla je Barbara Šedler za Rojters.

Foto: AP

Jutros je mirno na aerodromu u Frankfurtu, trećoj po veličini evropskoj vazdušnoj luci, kao i na aerodromu u Minhenu, s obzirom da su putnici ranije bili obavešteni o otkazivanju letova.

Lufthanza, koja je u prošlonedeljnom kratkom štrajku upozorenja otkazala oko 600 letova, ponudila je pogođenim putnicima u najavljenom štrajku besplatnu promenu termina leta.

Nemački ministar transporta Aleksander Dobrint pozvao je "Lufthanzu" i sindikat da brzo pronađu rešenje za dobrobit putnika. Ovaj štrajk će da pogodi i "Lufthanzinu" niskotarifnu kompaniju "Džerman vings".

Tarifni pregovori neuspešno traju već dve godine, a situacija se dodatno iskomplikovala kada je "Lufthanza" jednostrano otkazala svoje obaveze za takozvane prelazne penzije za pilote i letačko osoblje, kako bi oni prevremeno imali mogućnost da napuste profesiju.

Iz sindikata pilota brane štrajk, kao sredstvo u borbi za bolje zarade i uslove rada i kažu da je njihov zahtev za 10 odsto povišice "potpuno u okviru uobičajenih zahteva" i da su piloti u proteklih deset godina ubedljivo lošije prolazili nego drugi zaposeni-zemaljsko i osoblje u kabinama.

Devojka ima kupljenu kartu za 04.04. i ima dve opcije pare da dobije za ko zna kad ili najranije da leti 08... A mora tada da bude u US. Da nisam danas slucajno procitao ne bismo ni znali, a oni naravno nista ne javljaju...

Devojka ima kupljenu kartu za 04.04. i ima dve opcije pare da dobije za ko zna kad ili najranije da leti 08... A mora tada da bude u US. Da nisam danas slucajno procitao ne bismo ni znali, a oni naravno nista ne javljaju...

Problem je sto ce let iz Minhena/Frankfurta za US mozda i leteti, ali iz/za Beograda sigurno nece :(

Kakvo joj je putno osiguranje?

• Author

Ne, kontra. Iz Bgda leti iz Nemacke nista.

Nema osiguranje, nismo uplacivali, jedva smo i kartu kupili hitno...

Vozio sam veleslalom kroz Lufthanzine štrajkove... U prošlu sredu za Lisabon preko Minhena, u četvrtak štrajkuju na aerodromima. Sinoć se vratio istom rutom u 23h, od ponoći krenuli piloti. Doduše, nisam siguran da bi mi jako smetalo da su me zeznuli za povratak :).

Al' nije mi jasno kako vam nisu javili, rebukirali su ili odložili nekih 500,000 putnika.