Izgubljen ili ukraden pasos? Evo sta raditi...

5 posts in this topic

Dakle, do skora sam bio u nedoumici sta raditi kada vam nestane pasos, a vi ste u Hong Kongu ili Macau. Sa obzirom da se ne mozete vratiti do Pekinga i doci do nase ambasade (cija nadleznost obuhvata i HK i Macau). Poslao sam mejl sa ovim pitanjem, i ubrzo sam i dobio odgovor od ljubazne gospodjice:

Postovani Milose,

Veoma je komplikovano resavanje pitanja izdavanja putnog dokumenta u slucaju da izgubite pasos u HK.
Naime novi pasos Vam ne mozemo izdati.
Moguce je samo da dobijete putni list, na osnovu kojeg cete moci da se vratite u Srbiju, ali ne i u Kinu.
I za taj dokument potrebno je da nam dostavite izvod iz maticne knjige rodjenih, uverenje o drzavljanstvu, kopiju izgubljenog pasosa, dokaz iz policiije da je prijavljen gubitak ili kradja pasosa, fotografija i novac.
Sve to uz proveru podataka kod nase policije, jer ne mozete licno da dodjete moze da traje i oko 7 dana. Za to vreme ste prinudjeni da boravite u HK, a po dostavljanju dokumenata postom na adresu koju naznacite u KH morate da regulisete da u skladu sa propisima HK napustite HK i vratite se za Srbiju.

Zbog svega ovoga je veoma vazno da cuvate svoj pasos.

S postovanjem,

Biljana Stanković-Ivanić
Counsellor
Embassy of the Republic of Serbia
Beijing

Eto, siguran sam da ce ovo biti od koristi svima koji putuju na ove dve destinacije. Skenirate lepo sve, pa na usb :) Ja znam da cu se ja dobro pripremiti za moj sledeci put tamo :)

Ovakva je procedura i ako izgubite pasos u svim ostalim zemljama gde ne postoji ambasada ili konzularno predstavnistvo srbije.

takodje, i ostale zemlje imaju slicna pravila, pa uglavnom izdaju samo putni list, sa kojim se, naravno, morate direktno vratiti u svoju zemlju, iz zemlje u kojoj je pasos izgubljen ( tranziti na aerodromima su dozvoljeni ukoliko se ne izlazi iz tranzitne zone)...skoro sam bio sa ortakom englezom u sidneju, kome se to isto desilo...iako imaju konzulat UK, cekao je na putni list vise od 7 dana..i naravno, morao je da direkt ode kuci u UK...

Pa da,u principu nista novo.Al dobro sto si postavio (u vidu zvanicnog odgovora).

U svakoj nasoj ambasadi ce ti reci isto to - ako izgubis ili ti ukradu pasos treba ti:

- izvod iz maticne knjige rodjenih

- potvrda o drzavljanstvu

- 4 fotografije (velicine onih za pasos)

- ta potvrda da si prijavio polociji nestanak pasosa

- i ono njima najbitnije - PARE ::crazy:

(u Budimpesti ti traze 50 evra,a u Pragu su mi trazili 1000 kruna,sto je oko 40 evra)

Mozda ti traze i kopiju pasosa,ali samo kazes da nemas i sta sad da radis kad je nemas.

Sve u svemu,novi pasos ti ambasada ne moze izdati,jedino sto mogu da ti izdaju je taj "putni list" (nesto na rasklapanje/savijanje,napravljeno od recikliranog papira),koji ti sluzi kao putna isprava,i sa kojom nemas prava dalje da putujes (ako si namerio negde dalje da ides),vec samo imas prava da se vratis u zemlju iz koje si.

Edited by Laza GNR

Dakle, do skora sam bio u nedoumici sta raditi kada vam nestane pasos, a vi ste u Hong Kongu ili Macau. Sa obzirom da se ne mozete vratiti do Pekinga i doci do nase ambasade (cija nadleznost obuhvata i HK i Macau). Poslao sam mejl sa ovim pitanjem, i ubrzo sam i dobio odgovor od ljubazne gospodjice:

Postovani Milose,

Veoma je komplikovano resavanje pitanja izdavanja putnog dokumenta u slucaju da izgubite pasos u HK.

Naime novi pasos Vam ne mozemo izdati.

Moguce je samo da dobijete putni list, na osnovu kojeg cete moci da se vratite u Srbiju, ali ne i u Kinu.

I za taj dokument potrebno je da nam dostavite izvod iz maticne knjige rodjenih, uverenje o drzavljanstvu, kopiju izgubljenog pasosa, dokaz iz policiije da je prijavljen gubitak ili kradja pasosa, fotografija i novac.

Sve to uz proveru podataka kod nase policije, jer ne mozete licno da dodjete moze da traje i oko 7 dana. Za to vreme ste prinudjeni da boravite u HK, a po dostavljanju dokumenata postom na adresu koju naznacite u KH morate da regulisete da u skladu sa propisima HK napustite HK i vratite se za Srbiju.

Zbog svega ovoga je veoma vazno da cuvate svoj pasos.

S postovanjem,

Biljana Stanković-Ivanić

Counsellor

Embassy of the Republic of Serbia

Beijing

Eto, siguran sam da ce ovo biti od koristi svima koji putuju na ove dve destinacije. Skenirate lepo sve, pa na usb :) Ja znam da cu se ja dobro pripremiti za moj sledeci put tamo :)

Zvanicno po zakonu RS ako posedujete boravisnu dozvolu bilo koje zemlje (radnu Z ili studentsku vizu za Kinu u ovom slucaju) konzularno odeljenje Republike Srbije ma u kojoj zemlji je duzno da vam izda putnu ispravu citaj pasos!. (Samo u slucaju ova dva) u drugim slucajevima samo putni list sa povratak u maticnu zemlju.

Od dokumenata dovoljna je cipovana licna karta i potvrda iz policije o prijavljenom gubitku ili kradji pasosa, na osnovu ovoga se izdaje putni list ili pasos ako imate legalan boravak u stranoj zemlji.

Ovo vazi za sve zemlje pa i za Ambasadu RS u Kini.

Nista od gore navedenog (Izvodi i maticne knjige i bla bla) nije potrebno, samo j******** zelenu salatu :D jer u tome i jeste poenta biometrijskih dokumenata.

Pasos se izdaje po hitnom postupku najkasnije do 14 dana i izdaje se od strane PU za grad Beograd.

U mom slucaju ja sam pasos dobio u roku 5 dana koji sam podigao u Konzularnom predstavnistvu RS.

Edited by TMF

a sta ako ti je pasos ostecen i mozes ga pokazati u ambasadi? da li ti i tada traze rodni list i potvrdu o drzavljanstvu? misim sta ako nemas te dokumente kod sebe?