Jump to content

Featured Replies

Posted

Znam da je nasa pogranicna policija pocetkom ove godine malo cimala ljude koji su ulazili u Sengen, pa me interesuje da li je neko skoro prelazio granicu stopom i kakva su iskustva? Da li mogu da ocekujem da ce nasa policija da me cima zato sto idem sa nekim strancem stopom / koristim blabla.car, nemam rezervaciju hotela, izvestaj iz banke, vaucer agencije, medjunarodno zdravstveno osiguranje i UZ snimak bubrega? Da li je bolje da predjem granicu vozom, a posle nastavim stopom?

Znam da je nasa pogranicna policija pocetkom ove godine malo cimala ljude koji su ulazili u Sengen, pa me interesuje da li je neko skoro prelazio granicu stopom i kakva su iskustva? Da li mogu da ocekujem da ce nasa policija da me cima zato sto idem sa nekim strancem stopom / koristim blabla.car, nemam rezervaciju hotela, izvestaj iz banke, vaucer agencije, medjunarodno zdravstveno osiguranje i UZ snimak bubrega? Da li je bolje da predjem granicu vozom, a posle nastavim stopom?

Au bre brate, pretera ga, reci da ides u Segedin na kafu majku mu ako te ista pitaju...

Ja sam imao problema na Mađarskoj granici kad sam išao stopom. Doduše, sama situacija nije bila uobičajna, ali bih preporučio ljudima koji stopiraju preko granice da je najbolje da pred granicu izađu iz vozila i sačekaju vozača sa druge strane ili ustopiraju nekog drugog, kad prođu kontrolu.

Stopirao sam sa jednom drugaricom za Budimpeštu, sta nam je lik koji je Srbin po nacionalnosti, ima francuski pasoš, a vozi kola sa poljskim registracijama, koja mu je ostavila drugarica iz Poljske da joj ih doveze kasnije kući, kola su bila puna torbi, kesa, stvari uopšte. Na granici su nas pretresali skoro sat vremena, ako ne i više. Prvo naši, pa onda mađarski carinici. Pretresli su svaki santimetar, dizali kola dozalicom, dizali sedišta, proveravali unutrašnjost vrata, onda onaj deo gde se uvlači krov (kabriolet je u pitanju)... Sve torbe su nam pretresli, veoma temeljno itd. Na mađarskoj strani smo imali slična iskustva, i tu je pretres trajao, bar jedno pola sata, sa sve nekim ogledalom na štapu i raznim drugim pomagalima.

Sličan tretman sam imao i na makedonsko-albanskoj granici. Takođe smo ustopirali neki par Makedonaca, a nas dvoje smo imali srpske pasoše. Sve su pretresli veoma temeljno, kola su terali na kanal, lupali nekim čekićima gume, pa slušali stetoskopom (sve četiri i rezervnu), zavlačili neku malu kamericu u unutrašnjost vrata itd.

Izgleda da se carinicima pali neka lampica kad vide više ljudi sa različitim pasošima u istom automobilu. Tako da ako ustopiraš nekog stranca, možda je bolje da izađeš na granici. Naravno ovo nije pravilo, bez problema sam na sa stranim vozačem prešao npr hrvatsko-slovenačku granicu. Dok su me opet na srpsko-hrvatskoj, smarali hrvatski policajci jedno pola sata iako sam išao sa kolegom koji ih lično poznaje...

Ja sam Madjarsku granicu skoro uvek prepešačio. Ili imam vožnju samo do granice ili mi vozač kaže da pređem pešaka a on će da me sačeka na drugoj strani. Par puta sam i kolima prelazio i nisam imao nikakvih problema sa pretrisanjem torbe.

Jednom smo ja i drug ustopirali bugarina koji nas je povezao preko srpsko-hrvatske granice i tu su nas dvojicu pretrisali a njega nisu. Mi smo bili sumnjivi jer smo autostopom išli.