Posted December 21, 2014 Već danima sam zaglavljen u snežnom skloništu. Napolju besni mećava. Temperatura je toliko niska da mi se dah ledi na zidovima rupe u snegu u kojoj se nalazim. Ako za određeno vreme ne uspem da se izvučem, postaće pretesno da bi se disalo. Hladnoća, promrzline, zalihe hrane na izmaku i ja, odlučan da preživim.(Grenland, 1920.)Peter Frojhen (Freuchen), danski avanturista s početka prošlog veka, jedan je od prvih ljudi koji su istraživali Arktik. Bio je pisac, novinar, antropolog i još ponešto, a svakako čovek koga je smrt nekoliko puta zaobišla na spektakularne načine. Dobar deo života posvetio je proučavanju inutske kulture i pisanju o ljudima sa Severnog pola. Blisko je sarađivao sa Knutom Razmusenom, naučnikom koji se smatra ocem eskimologije i prvim čovekom koji je polarni krug prešao na psećim saonicama.Ženio se tri puta. Njegova prva žena bila je Inuitkinja Naravana Mekupaluk, sa kojom je proveo deset godina živeći na Grenlandu. Imali su dvoje dece,...Pročitajte Peter Frojhen: Drskost da se ostane živ Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted December 22, 2014 Tekst je odličan! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites