Followers 0

Povraćaj PDVa u evropskim zemljama

3 posts in this topic

Pročitao sam negde da ovi naši što idu da kupuju hranu u Mađarsku na granici dobijaju povraćaj PDV poreza. Tamo je PDV najviši u Evropi, mislim da je oko 27%, tako da to i nije tako mala ušteda. 

Kako to funkcioniše i važi li za sve proizvode i usluge? Koliko sam skapirao, samo skupljaš račune i onda odneseš u onu kućicu na granici i oni ti vrate jedan deo para. 

Ako je neko imao iskustva sa tim, neka podeli ovde sa nama, svaka ušteda je dobrodošla.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebao bi ovaj topik da ti bude od koristi.

Ja sam vracao PDV samo u HR i Srbiji i ne funkcionise tako kako si naveo nego kad kupujes trazis da ti daju obrazac za povracaj PDV-a u prodavnici, to nosis na granicu da ti udare pecat a zatim treba u odredjenom roku (30 ili 90 dana, nisam siguran) da se vratis u prodavnicu u kojoj si trgovao i od njih uzmes lovu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ili, u drugim zemljama Evrope, preko "Global Blue" sistema, slican princip, u prodavnici gde pazaris trazis formular, oni ti popune, overe, ti popunis ostatak, koji se tice tebe. Potom, prilikom povratka, na aerodromu prvo ides po pecat, pokazes robu, ukoliko traze i predas taj formular iz prodavnice. Vrate ti porez odmah u kesu, ili prebace na karticu(broj kartice ostavis na formularu). Naravno, povracaj je u tom slucaju znatno manji(pride, jos je manji ako uzmes kes odmah, nego da sacekas 2-3 nedelje, pa da ti legne na karticu), ali, prosto, u nekim zemljama i prodavnicama, to je jedina opcija.

Edited by Dragance

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0