Followers 0

Prečicom do Maču Pikčua?

49 posts in this topic

Najzad sam stigao do Maču Pikčua i to kao pravi nemački turista, onim turističkim vozićem iz Olantajtamba.. Jeste izolovan, ali nije baš toliko izolovan Maču Pikču. 

Interesuje me koje su alternativni putevi do tamo?

Znam da ima ona organizovana tura Inka Trejl, ali mislim na hard- core putovanje fordom tabanusom u solo varijanti? Žena, koje je Peruanka, me ubeđuje da ne može! Raspitao sam se na još par mesta i svi kažu isto.

Ali Peruancima ne treba verovati, veliki su to lažovi...

Dakle kako do gore?

Znam da ovde ima par ljudi sa iskustvom koju su već bili nekoliko puta.

Kao što kažem, nije baš toliko izolovan Maču Pikču kao što sam ja mislio.

Samo treba da se prati tok reke Urumbaba od Kuska ili Olantajtamba i ne može čovek da omaši!

Edited by Duya

Najzad sam stigao do Maču Pikčua i to kao pravi nemački turista, onim turističkim vozićem iz Olantajtamba.. Jeste izolovan, ali nije baš toliko izolovan Maču Pikču. 

Interesuje me koje su alternativni putevi do tamo?

Znam da ima ona organizovana tura Inka Trejl, ali mislim na hard- core putovanje fordom tabanusom u solo varijanti? Žena, koje je Peruanka, me ubeđuje da ne može! Raspitao sam se na još par mesta i svi kažu isto.

Ali Peruancima ne treba verovati, veliki su to lažovi...

Dakle kako do gore?

Znam da ovde ima par ljudi sa iskustvom koju su već bili nekoliko puta.

Kao što kažem, nije baš toliko izolovan Maču Pikču kao što sam ja mislio.

Samo treba da se prati tok reke Urumbaba od Kuzka ili Olantajtamba i ne može čovek da omaši!

mislis, kako do dole ? :)...

pa nadji put do aguas calientes, i onda ti je lako da se popnes gore na brdo....verovatno moze da se ide uz reku, pored pruge..pokusaj pa javljaj....

Haha, ne mogu da pokušam jer sam već daleko daleko od Kuska.

Hvala bogu. Ubi me ona nadmorska visina tamo. 

A tek hrana? 

2vd1a10.jpg

Ma jok, mislio sam od Kuska ili Olantajtamba da li može da se stigne pešaka, a da se ne uzima zvanična tura?

Navodno, to nije dozvoljeno, ali ne vidim ko može da te spreči?

Osim ako se po onim šumarcima pored reke ne krije turistička policija, haha, mada ne verujem!

Kako si ti išao? Vozom?

Edited by Duya

Kad smo mi bili u januaru znam da je bila neka treking tura . Sedam dana , spavanje u satorima i tako to . Iz Kucka se kretalo .

Hrana izvrsna , pogotovo CUY (iliti po naski zamorac , morsko prase) . Pokusavam da ga uvezem kod ani ali papiri papiri

Hrana im je odlicna, ali jadno malo morsko prase, ja nisam imao srca da ga probam.

Malo sam osetljiv po tom pitanju i jedva sam cekao da se vratim u prelepu Limu, gde mogu da hasam i mezim kao princ.

Ovaj da, znam za tu turu. Inka Trail.

Interesovalo me je da li je neko to odradio bez vodiča?

Ali izgleda da stvarno ne može.

evo reci cu ti nesto pametno:

sta ces uopste na nekom pesacenju do m.p,kakve alternativne ture sta ce ti to uopste,hoces tu neku alternativu a sta si radio u Cuscu?..setao oko trga il sta....ako nisi znao u okolini Cusca imas masu stvari da vidis i cak sta vise turiste mozes na prste izbrojati kad se nadjes na tim lokacijama,imas terase s solju,rusevine i tako to...sve mozes obici s lokalnim busem i super je

a sta si ti uradio,dovukaso si se do mesta gde i ostale horde dodju direktno iz Cusca i sad kao trazis neku alternativu,ako ti je bas do toga stalo pa kupi gps pa idi,do negde ces se sigurno dovuci,a moj najpametniji savet ti je da lepo sednes u voz ko gospodin  dodjes do te selendre u podnozju rusevina i odes gore opet busom koji ima na svaki sat a dole mozes peske nazad i najbolje je ici posle suncevog izlaska,najbolje vreme je oko 10-11 jel sve te horde dodju na taj izlazak sunca i uglavnom svi odlaze oko 11-12 i imas grad samo za tebe i jos par drugih

treking do tamo je skup i besprotreban i sigurno se neces osecati usamljeno s prirodom jel tim putem svi koji uzmu taj treking idu,bolje idi negde drugde na treking gde ne ide voz,bus i horde ostalih...imas npr trekinge po sumama i gorama koji po slikama izgledaju mnogo zanimljivije ot tog treka do m.p...da da si ostao duze u cuscu mogao si se motati po agencijama i gledati albume slika s tih trekinga tako bi mogao i videti na sta lice i pitati ih kojekakva pitanja sto te zanimaju,al eto ljudi odmah misle o nekoj alternativi a zaboravljaju da se alternative nalaze kad se sto vise informises o ne alternativnim ponudama

Ovo teško da je pametno...

Ti znaš šta sam ja radio u Kusku? Znamo se možda? 

Ima kažeš ruševina? Misliš na Saksaywaman ili Quenqo ili Moray ili Olantajtambo ili Puka Pukara ruševine?  Ili na Tambomachay, kupalište Inka? Stvarno nisam znao! Ja sam mislio da ima samo onaj trg u centru, prošetaš se malo, napraviš sliku i okačiš na fejsbuk i to je to.

Šta ću na pešačenju do Maču Pikčua?

A šta ćeš bilo šta u životu da ja tebe pitam?

Aaaa imaju agencije u Kusku kažeš?

Aha, znači kod agencija treba da odem da se raspitam kako da odem na Inka Trail bez agencije i vodiča?

E stvarno je ovo trebalo da uradim. Logično.

P.S. Hvala na savetu da bi trebalo da odem vozom kao gospodin do tamo. Da si zaista pročitao ono što sam napisao, primetio bi u prvoj rečenici da sam to već uradio.

Edited by Duya

Ovo teško da je pametno...

Ti znaš šta sam ja radio u Kuzku? Znamo se možda? 

Ima kažeš ruševina? Misliš na Saksaywaman ili Quenqo ili Moray ili Olantajtambo ili Puka Pukara ruševine?  Ili na Tambomachay, kupalište Inka? Stvarno nisam znao! Ja sam mislio da ima samo onaj trg u centru, prošetaš se malo, napraviš sliku i okačiš na fejsbuk i to je to.

Šta ću na pešačenju do Maču Pikčua?

A šta ćeš bilo šta u životu da ja tebe pitam?

Aaaa imaju agencije u Kuzku kažeš?

Aha, znači kod agencija treba da odem da se raspitam kako da odem na Inka Trail bez agencije i vodiča?

Eto, ljudi moji, šta vam je moć interneta. Postaviš najobičnije pitanje i uvek će da se javi neko da vam analizira celokupnu ličnost.

hahah behemot nemoj odma da se nerviras..pa zar ne znas superperu :)

meni je od svih tih trekkinga najzanimljivija ta prica o gradu paititi, izgubljenom u dzungli dole nizvodno reke urubambe...jel ima nekih novosti oko toga?

a kad si vec u peruu, i ako ti je do trekkinga, ja bih otisao do iquitos-a i odatle u jungle trekking :)....nemoj da ti je muka, to je najlepsi deo amazonske prasume....bar sto se mene tice heheh

hahah behemot nemoj odma da se nerviras..pa zar ne znas superperu :)

meni je od svih tih trekkinga najzanimljivija ta prica o gradu paititi, izgubljenom u dzungli dole nizvodno reke urubambe...jel ima nekih novosti oko toga?

a kad si vec u peruu, i ako ti je do trekkinga, ja bih otisao do iquitos-a i odatle u jungle trekking :)....nemoj da ti je muka, to je najlepsi deo amazonske prasume....bar sto se mene tice heheh

Ma ne nerviram se.Možda sam ja malo oštrije reagovo. Ipak je ovo slobodna zemlja (Internet) da se tako izrazim. :)

Uuu Iquitos mi je stvarno na listi želja. Ali moram nekako da se izvučem da odem do tamo bez žene (mada ću obrati bostan kad tad), haha. Ti si bio, a? 

Čuo sam da su najlepše Peruanke iz tih krajeva! Amazonke!

Piatiti, pravo da ti kažem nikada čuo, ali sada sam pogledao na netu.

Postoje mnogi "izgubljeni gradovi" ovde.

Čak je i Hiram Bingham tražio u stvari izgubljeni grad Inka, i onda su mu neki lokalci rekli da ne znaju za izgubljeni grad ali ako je zainteresovan odvešće ga gore u planinu da mu pokažu stare ruševine Inka.

I tako je Hiran Bingham "pronašao" Maču Pikču.

Pokupio je sve artefakte i poslao ih na Jejl da ih "studira", pa će da ih vrati.

Predlažem mladim studentima da nikako ne upisuju Jejl jer očigledno da su studije veoma usporene, nisu vratili artefakte još uvek nakon 100 godina. 

Edited by Behemot

Ma ne nerviram se.Možda sam ja malo oštrije reagovo. Ipak je ovo slobodna zemlja (Internet) da se tako izrazim. :)

Uuu Iquitos mi je stvarno na listi želja. Ali moram nekako da se izvučem da odem do tamo bez žene (mada ću obrati bostan kad tad), haha. Ti si bio, a? 

Čuo sam da su najlepše Peruanke iz tih krajeva! Amazonke!

Piatiti, pravo da ti kažem nikada čuo, ali sada sam pogledao na netu.

Postoje mnogi "izgubljeni gradovi" ovde.

Čak je i Hiram Bingham tražio u stvari izgubljeni grad Inka, i onda su mu neki lokalci rekli da ne znaju za izgubljeni grad ali ako je zainteresovan odvešće ga gore u planinu da mu pokažu stare ruševine Inka.

I tako je Hiran Bingham "pronašao" Maču Pikču.

Pokupio je sve artefakte i poslao ih na Jejl da ih "studira", pa će da ih vrati.

Predlažem mladim studentima da nikako ne upisuju Jejl jer očigledno da su studije veoma usporene, nisu vratili artefakte još uvek nakon 100 godina. 

paititi je navodno zlatni grad inka, gde su se oni sklonili posto su ih spanci nasli i u onom gradu na andima, gde su pobegli posle pada kuska, a cije ime sam zaboravio :)...navodno je u paititiju i cela kraljevska riznica...bilo je nekoliko ekspedicija u dzunglu koje su trazile taj grad, isao je relativno skoro i jedna japanska, ali su nastradali od indiosa....koji su, navodno, branitelji tog skrivenog grada...

bio sam u iquitosu, i u dzungli odatle udaljenoj jedno dan niz reku :)....uzeo sam 5 dana.....mada planiram sl. godine sa ortakom da idem na mesec :)...

svakako bih ti preporucio, jer je nezaboravno....sve ;)

Kao mali doprinos atmosferi, promenio sam vam naslov teme. Jer sam tako u mogućnosti. ::crazy:

Kao mali doprinos atmosferi, promenio sam vam naslov teme. Jer sam tako u mogućnosti. ::crazy:

MaKču Pikču?

PreKčica? Ne kapiram.

Edited by Behemot

paititi je navodno zlatni grad inka, gde su se oni sklonili posto su ih spanci nasli i u onom gradu na andima, gde su pobegli posle pada kuska, a cije ime sam zaboravio :)...navodno je u paititiju i cela kraljevska riznica...bilo je nekoliko ekspedicija u dzunglu koje su trazile taj grad, isao je relativno skoro i jedna japanska, ali su nastradali od indiosa....koji su, navodno, branitelji tog skrivenog grada...

bio sam u iquitosu, i u dzungli odatle udaljenoj jedno dan niz reku :)....uzeo sam 5 dana.....mada planiram sl. godine sa ortakom da idem na mesec :)...

svakako bih ti preporucio, jer je nezaboravno....sve ;)

Moraću stvarno, toliko stvari ima u Peru-u, a tako malo vremena.

Jer uvek moram da odvojim i par dana da ločem u Limi. :)

Inače obožavam Limu. Turisti se ne zadržavaju ovde predugo, a meni je okej. Ima gde da se pojede i popije i da se gledaju prelepe gospe kako se šetaju po gradu.

Srećom da Španac nije pronašao mnogo što šta ovde, jer bi verovatno pretvorio to sve u crkvu.

MaKču Pikču?

PreKčica? Ne kapiram.

I ne treba da kapiraš, sve ti je to čist nadrealizam.

Ima bogme da vaš trijalog adaptiram za naslovnicu. Da ne smaraju više onaj Uroš i Lazar sa svojom Afrikom, jebla ih više ta Afrika.

Edited by Duya

I ne treba da kapiraš, sve ti je to čist nadrealizam.

Ima bogme da vaš trijalog adaptiram za naslovnicu. Da ne smaraju više onaj Uroš i Lazar sa svojom Afrikom, jebla ih više ta Afrika.

Nadrealizam je okej. 

Ali nije okej da promeniš naslov teme koji je bio sasvim pismen u nešto što nije baš pravilno napisano.

No, da se vratim na temu. 

Naleteo sam na netu na ovaj sajt:

https://www.andesadventures.com/

U pitanju je maraton do Maču Pikčua, navodno najteži na svetu.

Rekord je nešto ispod četiri sata. Impresivno.

Ne mož' čovek ni da zloupotrebi ovlašćenja a da se neko ne pobuni...

Vraćeno na podrealni naslov.

U pitanju je maraton do Maču Pikčua, navodno najteži na svetu.

Rekord je nešto ispod četiri sata. Impresivno.

Pitanje je samo koliko je "ekskluzivan"...slicne sam gledao u Nepalu i na Kineskom zidu i bili su bezobrazno skupi...u Nepalu je recimo primano samo valjda 75 prijava, pa je to bio razlog dok su kinezi insistirali da se sve pakuje sa hotelom 5*, pa su oba na kraju sa ciframa od 4-5 tisuca...

Ne mož' čovek ni da zloupotrebi ovlašćenja a da se neko ne pobuni...

Vraćeno na podrealni naslov.

Hvala Dujo!

Pitanje je samo koliko je "ekskluzivan"...slicne sam gledao u Nepalu i na Kineskom zidu i bili su bezobrazno skupi...u Nepalu je recimo primano samo valjda 75 prijava, pa je to bio razlog dok su kinezi insistirali da se sve pakuje sa hotelom 5*, pa su oba na kraju sa ciframa od 4-5 tisuca...

Hmm, pa pretpostavljam da jeste prilično skup

Jer i samo da odeš do Maču Pikčua može da te košta između 150- 1000 dolara, a nalazi se samo 30ak kilometara od Olantajtamba.

Ali vredi svake pare.

Osim naravno, ako ne odeš sa mnom puteljkom pored reke. Onda je za dž. I sve tako dok nas ne uhapse Peruanci, haha.

Ipak impresivno je vreme za koje je gospodin istrčao, manje od četiri sata. A Španci nisu uspeli da ga nađu stotinama godina...

Da situacija bude još grđa, pre tridesetak godina Španska kraljica Sofija je došla u pesetu Maču Pikčuu helikopterom!

Da bi uspela da sleti u sred ruševina, morali su da pomere jedan monoliit koji su naravno oštetili i nikada nisu uspeli da vrate nazad.

Ovo je jedan od većih idiotluka za koje sam čuo u poslednje vreme.

:bang:

Edited by Duya
Pravi grad - Olantajtambo

Osim naravno, ako ne odeš sa mnom puteljkom pored reke. Onda je za dž. I sve tako dok nas ne uhapse Peruanci, haha.

Do kad si ti na "toj adresi"?

A za kraljicu i stetu - idiotizam i jeste najbolja rec...

Do kad si ti na "toj adresi"?

A za kraljicu i stetu - idiotizam i jeste najbolja rec...

Otišao sam već nažalost iz tih krajeva, u Limi sam trenutno a to je prilično daleko. 

Vraćam se u Srbiju za tri dana.

...

ode se  u nekolko agencija i glumis zainteresovanost,nateras ih da ti sve pokazu mape,putanju,vremenski plan,koliko sati od mesta do mesta,da li ima naselja usput gde se moze hraniti,to se uglavnom pita s forama kao ako mi treba nesto itd,da li ima kontrole usput armija policija ovo ono,e pa kad dobijes sva ta obavestenja i poklopis s infoima iz ostalih agencija u kojima si se isto tako raspitao, odes onda u neki net kafic i pogledas gule mape i vidis dal se moze ici nekim zaobilaznim putem ako se vec ne moze istim koji svi idu....ja eto uglavnom najvise infoa dobijam iz tih agencija,s tim sto ih zaobilazno pitam sta me zanima,kao i od hotela i restorana...da bas tamo gde mislis da je glupo raspitati se...mislis pitaces nekog zemljoradnika na livadi da ti kaze nesto,da mozda o 20 km krugu oko sebe jel sigurno se dugo nije makao iz kruga svoje livade..tako da bi ti trebalo jedno stotinu zemljoradnika na koje usput nailazis da slozis neke korisne informacije

..meni licno se ideja o tom treku nije dopala jel sam video masu listinga grupa spremnih za taj treka u dosta agencija,jednostavno je po mom misljenju bilo previse ljudi na istom putu,sad dal je dobro ili ne,mozda ako je neka dobra ekipa pa se moze ok zezati usput...tako da je verovatno u socijalnom smislu ok,dok u prirodnom smislu preferiram imak manje guzve...tako da je najbolje resenje po meni bilo da se ide gospodski do tamo a uz to je i mnogo jeftinije od tog treka

Edited by panonski
upristojavanje

Inka trail ne možeš samostalno da odradiš jer je ograničen broj ljudi koje puštaju dnevno, i propusnice se rezervišu mesecima unapred.

Sa druge strane, na Salkantay ili  Lares trek možeš samostalno. Ja sam prošli mesec ispešačio Salkantay rutu u 5d/4n paketu agencije iz Cusca, a sretao sam likove koji su išli sami bez vodiča. Generalno nije neki problem da ideš sam ako imaš nekog treking iskustva, i najteže može da padne što sam moraš da nosiš šator i drugu opremu. Mada možeš na najtežim deonicama da unajmiš konjušara, ako zagusti. Vode ima dovoljno i da se kupi flaširana, i da se sipa iz potoka i slavina ako misliš da je hemijski pročistiš. Hrane isto ima da se kupi, ali se svodi na suve grickalice, banane i eventualno avokado sendviče. Kamp možeš da postaviš na organizovanim mestima, gde imaš toalet, tuš i sl., uz neku sitnu kintu, ili gde ti volja samo dok nije privatni posed.

Hvala laxonist, korisne informacije zaista.

Sreo sam jednu grupicu Francuza u hostelu koji su mi rekli da su odradili delimično jedan od ta dva treka samostalno, pa su se valjda negde usput pridružili grupi.

Dobro je da se zna da postoje i alternative do tamo.

Sada je pravi trenutak da se poseti Maču Pikču.

Ljudi, ako ste u mogućnosti, krenite uskoro na ovo predivo putovanje to vam je moj savet.

Maču Pikču lagano klizi svake godine niz planinu i peruanska vlada će od sledeće godine da ograniči broj dnevnih poseta, kao i vreme koje može da se provede tamo na samo dva sata. Možda.

Trenutno nema vremenskog ograničenja, a i sa kartom može da se izađe i uđe po volji.

Kažem možda jer u Peru-u i, kao i kod nas, planovi se često promene u zavisnosti od trenutne političke situacije- koja je uglavnom uvek klimava.

Izgleda da Hvajna Kapak, Pačakuti i ostale Inke nisu bili budale kada su napravili kraljevstvo bez poznavanja politike.

Gledaš u Sunce i na osnovu toga gradiš društvo.

Ponekad se zapitam ne bi li nam bilo bolje da i danas živimo po tim principima?

Edited by Behemot

Ciao svima, 

bicu u Peruu krajem godine i pocetkom sledece, zainteresovale su me ove trek ture.. samo me interesuje treba li da se vakcinisem za tako nesto? Posto su sume u pitanju.. ja nisam imala namere te vrste..

Hvala,

Maja

Za trekove do Maču Pikču-a ne tebaju ti vakcine. Ima dosta komaraca u šumi, ali nisu zarazni. Dobar repelent i duga odeća (uveče obavezno) bi trebalo da odrade posao.

Ponesi i neku after bite kremu, jer ako te i ujede neki, svrbi ko đavo.

Vakcina za žutu groznicu je preporučljiva za pojedine oblasti u džunglama amazonije, mada nije obavezna.

Ako planiraš malo tamo, pogledaj na sajtu Svetske zdr.org. koje su to pa odluči sama.

Ja sam skoro bio u Iquitosu tri dana, i nisam imao nikakve probleme sa komarcima.

Uživaj u Peruu