Jump to content

Featured Replies

Posted

Molim za objašnjenje ako neko pouzdano zna šta znači ovo što mi stoji na multi entry maležanskoj vizi:

Good for multiple jurney to Malaysia within 3 months from date here of... (ovo mi je sve jasno)

A onda ispod kod Remersk piše: For issue of VP (social) 30 days each entry

E ovo me je zbunilo: po jednom ulasku 30 dana? znači, i po prvom, inicijalnom ulasku? Da li to znači da ne mogu da ostanem duže od 30 dana već da moram da izađem u neku drugu zemlju i ponovo aktiviram ovu maležansku vizu? 

da, viza sama vazi 3 meseca za vise ulazaka, ali se pri svim ulascima ne moze ostajati duze od 30 dana.

• Author

Uh, toga sam se i bojala :(

E sad jedno pitanje na koje verovatno niko ne može da mi da proveren odgovor.

Bila sam mislila da ću iz Sarawaka preći na Brunei, uzimajući na granici tranzitnu vizu. Na zvaničnom sajtu Vlade Bruneja piše da tranzitna viza važi 72 h. I nema nikakvih isključenja za pojedine zemlje. 

Međutim, drugar koji tamo živi, pre neki dan je proverio na granici. I oni su mu rekli da nosioci srpskih pasoša moraju da apliciraju za tranzitnu vizu u Kuala Lumpuru ili Singapuru. 

To mi je potpuno poremetilo planove. Zbog ograničenja maležanske vize, za nedelju dana moram da napustim zemlju. Ajd što nisam ni privirila u Sabah, nego što mi je sve to zbrda-zdola. Pošto moj prtljag s abiciklom teži oko 60 kg, nimalo mi nije lako da uradim neki viza-run. A i letovi do Singapura ili HK-a su sad baš skupi, čak iako bih ostavila stvari ovde i samo odletela da ponovo aktiviram maležansku vizu.

Pa sam mislila da probam sledeće:

Da iz Mirija otpedalam do graničnog prelaza i pokušam da napustim Saravak tj. Maleziju;

Da probam da uđem na Brunei bez unapred aranžirane tranzitne vize. Ako me puste, super. Ako me vrate, opet nema veze, aktiviraću novih 30 dana sa maležanskom vizom.

Problem jedino nastaje ako se sa maležanske strane dosete da provere da li srpski državljani moraju da imaju unapred aranžiranu tranzitnu vizu.

Zanima me ova opcija ako mi (što je izvesno) ne odobre da uđem u Brunei. Tehnički se računa da sam već napustila Maleziju jer sma dobila izlazni pečat i prešla na ničiju zemlju. Zapravo i ne moram da uđem u drugu zemlju već samo da pređem na ulaz za zemlju koju sma napustila.

Ovo sam već jednom radila na graničnom prelazu Rusija-Ukrajina, kada sam izašla iz Rusije da bih dobila novi pečat za novih 30 dana. Otvoreno sam pitala službenika na rampi da li moram da idem sad u krug i da čekam i tamo graničnu kontrolu, a on mi je rekao da ne moram, već da napravim polukrug i samo stanem u red za ulazak u Rusiju.

Znači, zanima me da li je tačna moja pretpostavka da je to validno, ili je tad bila reč o dobroj volji tog na prelazu. Šta može da mi se desi ako uspem da izađem iz Malezije, da dobijem taj pečat da sam napustila zemlju, a ne uspem da uđem u Brunei? A imam maležansku vizu koja mi omogućava da se vratim u tu zemlju. 

Pitanje da li malezijski policajac zna da si iz zemlje kojoj ne važi tranzitna viza za Bruneje? I da li ga je uopšte briga?

Ako te i ne puste u bruneje, ti ćeš de jure napustiti Maleziju, dakle možeš da se vratiš i aktiviraš svoju vizu.

Da li si gledala avio karte za Kuala Lumpur preko Singapura? To nekada može biti jeftinije nego samo do Singapura, a tebi "završava" posao.

Edited by pedjalon

• Author

Da li si gledala avio karte za Kuala Lumpur preko Singapura? To nekada može biti jeftinije nego samo do Singapura, a tebi "završava" posao.

Našla sam jeftinu kartu do Singapura, 25 $, Air Asia, to bi mi igralo da odem sa rancem, ostavivši bajs u Miriju.

Ali iz Singapura nazad ne mogu da nađem ništa jeftino oko tog datuma (ne kasnije, dok je pre moguće od 11. jer tek tada ću stići u Miri i najranije 11. mogu da letim za Singapur).

Naime, ako me visa-run košta više od 50-60$, onda mi se ne isplati da to radim, pošto nakon Bornea planiram verovatno da idem u Hanoj, da volontiram i pišem novu knjigu. U slučaju da ne mogu da produžim maležansk vizu i pedalam malo po Sabahu, leteću direktno za Hanoj. Ili HK pa Hanoj, još treba da iščekiram sve varijante.

Uh, toga sam se i bojala :(

E sad jedno pitanje na koje verovatno niko ne može da mi da proveren odgovor.

Bila sam mislila da ću iz Sarawaka preći na Brunei, uzimajući na granici tranzitnu vizu. Na zvaničnom sajtu Vlade Bruneja piše da tranzitna viza važi 72 h. I nema nikakvih isključenja za pojedine zemlje. 

Međutim, drugar koji tamo živi, pre neki dan je proverio na granici. I oni su mu rekli da nosioci srpskih pasoša moraju da apliciraju za tranzitnu vizu u Kuala Lumpuru ili Singapuru. 

To mi je potpuno poremetilo planove. Zbog ograničenja maležanske vize, za nedelju dana moram da napustim zemlju. Ajd što nisam ni privirila u Sabah, nego što mi je sve to zbrda-zdola. Pošto moj prtljag s abiciklom teži oko 60 kg, nimalo mi nije lako da uradim neki viza-run. A i letovi do Singapura ili HK-a su sad baš skupi, čak iako bih ostavila stvari ovde i samo odletela da ponovo aktiviram maležansku vizu.

Pa sam mislila da probam sledeće:

Da iz Mirija otpedalam do graničnog prelaza i pokušam da napustim Saravak tj. Maleziju;

Da probam da uđem na Brunei bez unapred aranžirane tranzitne vize. Ako me puste, super. Ako me vrate, opet nema veze, aktiviraću novih 30 dana sa maležanskom vizom.

Problem jedino nastaje ako se sa maležanske strane dosete da provere da li srpski državljani moraju da imaju unapred aranžiranu tranzitnu vizu.

Zanima me ova opcija ako mi (što je izvesno) ne odobre da uđem u Brunei. Tehnički se računa da sam već napustila Maleziju jer sma dobila izlazni pečat i prešla na ničiju zemlju. Zapravo i ne moram da uđem u drugu zemlju već samo da pređem na ulaz za zemlju koju sma napustila.

Ovo sam već jednom radila na graničnom prelazu Rusija-Ukrajina, kada sam izašla iz Rusije da bih dobila novi pečat za novih 30 dana. Otvoreno sam pitala službenika na rampi da li moram da idem sad u krug i da čekam i tamo graničnu kontrolu, a on mi je rekao da ne moram, već da napravim polukrug i samo stanem u red za ulazak u Rusiju.

Znači, zanima me da li je tačna moja pretpostavka da je to validno, ili je tad bila reč o dobroj volji tog na prelazu. Šta može da mi se desi ako uspem da izađem iz Malezije, da dobijem taj pečat da sam napustila zemlju, a ne uspem da uđem u Brunei? A imam maležansku vizu koja mi omogućava da se vratim u tu zemlju. 

hajde pitaj ljude na THAIVISA forumu, oni su baš uvek obavešteni o situacijama u Jugoistocnoj aziji, puno je tih visa ranera.

Iskreno mislim da nečeš imati problema u Brunejima

• Author

hajde pitaj ljude na THAIVISA forumu, oni su baš uvek obavešteni o situacijama u Jugoistocnoj aziji, puno je tih visa ranera.

Iskreno mislim da nečeš imati problema u Brunejima

Hvala ti na savetu, ali sam malo zakasnila. Nisam imala 3G (izabrala sam najgoreg operatera na Borneu! - ne kupujte Maxis ako dođete ovde i treba vam 3G - oni imaju mrežu samo u velikim gradovima). Elem, sutra planiram da probam da pređem na Brunei, ili makar da dobijem izlazni pečat iz Saravaka/Malezije. Javljam svakako da li sam uspela. 

• Author

Danas sam pokušala da uđem u Brunei bez unapred aranžirane vize.

Prošla sam malezijsku granicu bez problema. Granični policajac niti je šta pitao niti je proveravao vize u pasošu. Dobila sam izlazni pečat iz Malezije.

Na brunejskoj granici, policajka je pokušala da sazna šta sa srpskim pasošem ali nije uspela pa me je poslala u kancelariju imigracione službe. Tamo su bili veoma ljubazni. Zamolili su me da sačekam dok oni sve provere. Nakon desetak minuta, policajka je došla sa papirom u ruci da mi kaže kako ne mogu da dobijem tranzitnu vizu po dolasku (VOA) već da moram da je izvadim unapred, u Singapuru ili KL, a pomenula je i Kučing. Nisam sigurna da u svim tim mestima postoje predstavništva Bruneja. Objasnila mi je da taj papir treba da predam malezijskom graničnom policajcu kako bi me pustio nazad u zemlju.

Mislila sam da sam barem uspela da dobijem obnovu malezijske vize sa više ulazaka, pošto sam, je l' da, već izašla iz zemlje i ušla na ničiju zemlju. Međutim, kada sam došla na pult kod malezijske policajke, te joj predala pasoš i onaj papir, odmah mi je rekla da mi viza važi samo do 15. oktobra, odnosno, još šest dana, koliko mi je i ostalo od onih prvih 30 dana koji su dozvoljeni pri svakom ulasku. Pokušala sam da nešto kao protestujem, pozvala se na slično iskustvo sa rusko-ukrajinske granice, ali je policajka ostala neumoljiva -- moram da izađem iz zemlje i uđem u drugu zemlju do 15. ako želim da aktiviram drugi mesec u Maleziji. I lupila mi je pečat na kome piše da viza važi samo do tog datuma.

Eto, možda nekom posluži ovo iskustvo.

Edited by Snezana011

Izvini, nisam razumeo, da li si dobila na Brunejskoj granici pečat da si ušla u zemlju i odmah izašla?

Naprimer kada sam ja isao sa turistickom vizom u mjanmar na taj famozni viza run, samo kažeš ja ne idem u Mjanmar idem odmah nazad, oni uredu, daj 500 THB udare ulaz izlaz i odmah natrag u MaeSai, e sada ako si to dobila nema nikakvog pravnog osnova da te ona na malezijsk0oj granici odbije! ako nisi dobila potvrdu da si stupila u Bruneje, na žalost slažem se sa tom službenicom,

Ako si dobila, e onda je po sredi zabrana viza runova u maleziji, što si trebala proveriti na viza forumu!!!!!

to je normalno, jako su pooštrili viza runove u Tajlandu, mogu da  pretpostavim kako je u maleziji koja je uređenija

Edited by Duya

E onda, nažalost, ja mislim da je Malezijka upravu. Dokaz da ste ušli u Bruneje je izlazni i ulazni pečat Bruneja. Mislim da ste možda Snežana pogrešno uradili kada ste tražili tranzitnu vizu, zašto ste to spominjali? Vama je bitno bilo da produžite vizu, nije vam bila bitna poseta Bruneja

• Author

Nisam dobila pečat, nisam ni pitala za tu mogućnost a ne verujem ni da bi pristali. Deluju kao da se striktno drže pravila, ili, kao što si rekao - oni jesu dosta dobro uređena država (takav je moj utisak). 

No ne slažem se da uprkos pravilima i iskustvu ne treba probati kad si već tu i kad imaš mnogo razloga da ipak pokušaš. Sigurna sam da moj pelazak rusko-ukrajinske granic, sa ulaskom na niliju zemlju a ne i u Ukrajinu, nakon čega sam ponovo ušla u Rusiju - nije zakonski dozvoljen, ali službenik je dozvolio. Takve sitnice, ako ne narušavaju neka mnogo važnija pravila, nekad zavise i od dobre volje onih na prelazu. 

• Author

E onda, nažalost, ja mislim da je Malezijka upravu. Dokaz da ste ušli u Bruneje je izlazni i ulazni pečat Bruneja. Mislim da ste možda Snežana pogrešno uradili kada ste tražili tranzitnu vizu, zašto ste to spominjali? Vama je bitno bilo da produžite vizu, nije vam bila bitna poseta Bruneja

Ne, meni je bio bitan prolaz kroz Brunei (ne boravak pošto mi je jasno da nemam vizu za mesec dana, dok je 72 sata dovoljno da se ta zmlaj prepedala) jer nikad ranije nisam tamo bila, jer mi tamo živi prijatelj i jer jedino iz Bruneja ide feri za Sabah. 

Ukoliko ne bih uspela da dobijem tranzitnu vizu, računala sam da ću makar produžiti boravak u Maleziji, ali to nije bio primarni cilj. Da sam o tome razmišljala kao o visa-runu, onda bih to uradila sasvim drugačije i ne ovde, nego bih unapred planirala da se vratim u Kučing i odande pređem u SIngapur ili bih na vreme izvadila indonežansku vizu i uradila visa-run u Indoneziju. 

Mislim da sam u prvom ili drugom postu napisala da je do 'preokreta' došlo neočekivano, da sma imala jednu informaciju kada sam krenula na turu po Borneu i negde na pola puta te ture saznala sam da je netačna. To je odredilo moje dalje planove i akcije.

Edited by Snezana011

Ne, meni je bio bitan prolaz kroz Brunei (ne boravak pošto mi je jasno da nemam vizu za mesec dana, dok je 72 sata dovoljno da se ta zmlaj prepedala) jer nikad ranije nisam tamo bila, jer mi tamo živi prijatelj i jer jedino iz Bruneja ide feri za Sabah. 

Ukoliko ne bih uspela da dobijem tranzitnu vizu, računala sam da ću makar produžiti boravak u Maleziji, ali to nije bio primarni cilj. Da sam o tome razmišljala kao o visa-runu, onda bih to uradila sasvim drugačije i ne ovde, nego bih unapred planirala da se vratim u Kučing i odande pređem u SIngapur ili bih na vreme izvadila indonežansku vizu i uradila visa-run u Indoneziju. 

Mislim da sam u prvom ili drugom postu napisala da je do 'preokreta' došlo neočekivano, da sma imala jednu informaciju kada sam krenula na turu po Borneu i negde na pola puta te ture saznala sam da je netačna. To je odredilo moje dalje planove i akcije.

Jao, ja se izvinjavam, ja sam vas bio loše razumeo. sada shvatam da ste vi hteli da idete u Bruneji, pa slušajte, nikako onda niste smeli da nas poslušate! Trebali ste da idete po vizu tranzitnu! Niste trebalo to da radite, ja se stvarno izvinjavam, nisam ni razumeo nije mi ni palo napamet da ste hteli u Bruneje da idete, nije mi delovalo da vam je to bilo bitno, više kao da ste hteli da aktivirate malezijsku vizu, strašno, da sam to znao ne bih vas ni u koju ruku savetovao da to radite!! Možda ste i napisali, ali ja verovatno nisam dobro razumeo ili pročitano protumačio na pravi način. Baš bezveze što ste se sada izmučili, eto jednostavno lošu komunikaciju smo uspostavili. 

• Author

Ma opušteno :) Ja sam ionako htela da idem da proverim, jer to je svega ~40 km od Mirija. Jeste jedno razočarenje ali da nisam probala, mislila bih da sam možda i mogla da prođem, kao svojevremeno na rusko-ukrajinskoj granici. 

Molim vas Snežo, nemojte da ponovo upoređujete RuskoUkrajinsku granicu sa MalezijskoBrunejskom, to su dva nespojiva i ne povezana primera :D 

• Author

Stefane, ne vidim zašto su nespojivi i nepovezani. Na graničnim prelazima su mogući najrazličitiji izuzeci od pravila, a što potvrđuju brojne priče putnika širom sveta (da ne bude d apričam samo iz sopstvenog iskustva). Stoga je svako poređenje moguće. 

jao, kako me ne razumete? Vi ste u Ukrajnu ušli, za ukrajnu na ne treba viza. 

U drugu stranu, vi niste ušli u Bruneje, vi niste ni pokušali da tražite pečat, imali ste na umu da uđete  u Bruneje, što vam naravno nisu dozvolili jer nemate vizu, možda bi vam dozvolili da dobijete odmah ulazno-izlazni pečat ( in and out) ali vi niste ni pitali za to već ste hteli da idete u Bruneje, 

više nego očigledno je da je situacija različita.

Stefane, ne vidim zašto su nespojivi i nepovezani. Na graničnim prelazima su mogući najrazličitiji izuzeci od pravila, a što potvrđuju brojne priče putnika širom sveta (da ne bude d apričam samo iz sopstvenog iskustva). Stoga je svako poređenje moguće. 

sve uvek treba pokusati, a ne verovati slepo napisanim pravilima i zabranama...da nema takvih ljudi, bilo bi mnogo manje novih otkrica, a i napretka uopste...

mene francuski policajac na sarl de golu pustio da udjem u francusku bez vize, i to u jeku shengena, 2002 godine..kad navodno ni muva nije mogla da udje , a pogotovu srspki pasos hehe...jes da sam imao isto vece let za njujork, al nisam imao nikakvu shengensku vizu, i po svim pravilima ja nisam smeo da se setam po parizu...a  bio monmartru hahahha...takodje mi se slicno desilo na aerodromu u cirihu, na povratku iz juzne amerike, kad su me svajcarci, eeejjj najuredjenija zemlja, pustili da udjem i prespavam u gradu kod prijatelja, pa ujutru nazad na avion za bg...jeste da su mi zadrzali pasos, ali su mi izdali potvrdu da mi granicna sluzba dozvoljava da udjem na teritoriju svajcarske i boravim 24 sata, a taj papir bi mi bio validan dokument za bilo kakve eventualne komplikacije koje bi me mogle zadesiti u toku tih 24h...znaci sve se moze, ako neko hoce da pomogne :)...ti granicni policajci uvek imaju diskreciono pravo...i to je to...

naletela si na ljude koji su se strikno drzali zakona i nisu hteli da ti progledaju malo, i to je to....a od svih pravila, uvek postoje i neki izuzeci, koji mogu ili ne moraju da se aktiviraju :)

Edited by bam-bam

• Author

jao, kako me ne razumete? Vi ste u Ukrajnu ušli, za ukrajnu na ne treba viza. 

U drugu stranu, vi niste ušli u Bruneje, vi niste ni pokušali da tražite pečat, imali ste na umu da uđete  u Bruneje, što vam naravno nisu dozvolili jer nemate vizu, možda bi vam dozvolili da dobijete odmah ulazno-izlazni pečat ( in and out) ali vi niste ni pitali za to već ste hteli da idete u Bruneje, 

više nego očigledno je da je situacija različita.

Razumem ja, ali ti ne čitaš pažljivo.

Ja u Ukrajinu nisam ušla. Graničar nije imao pojma da mi ne treba viza za Ukrajinu. 

I ne, ne bi mi dali izlazno-ulazni pečat i da sam pitala. Možda neke njihove kolege bi, ali ova koja mi je vratila pasoš i udarila pečat sa trajanjem 6+ dana - ne bi. Znam jer mi je iz razgovora sa njom bilo jasno da se slepo drži propisa.

Ne znam kako ti ne razumeš da iskustvo govori da takve stvari često zavise od dobre volje graničara. 

A ja sam poredila ono što se da porediti.

• Author

...ti granicni policajci uvek imaju diskreciono pravo...i to je to...

naletela si na ljude koji su se strikno drzali zakona i nisu hteli da ti progledaju malo, i to je to....a od svih pravila, uvek postoje i neki izuzeci, koji mogu ili ne moraju da se aktiviraju :)

Upravo to i ja pričam. I onaj na rusko-ukrajinskoj granici mogao je da insistira da odem u Ukrajinu i dobijem ulazni pečat a onda da se vratim, ali nije.

Možda bih ovde prošla da sam tražila samo pečat, ali, kao što rekoh, ne kod ove žene jer mi je bilo jasno da se slepo drži pravila. To s ebar lako vidi iz odnosa i kroz kratki razgovor. Kao što je mogla, da je malo fleksibilnija, da mi udari novi ulazni pečat. Ne, ona je tvrdila da novi ulazni pečat ne može da se dobije ako nemam ulazni pečat druge zemlje. Dakle, i da sam na izlasku iz Malezije pitala samo za visa-run, ne bi mi dali, jer ne bih imala ulazni i izlazni pečat iz Bruneja koji bi mi omogućio da, shodno pravilima, dobijem novi ulazni pečat Malezije.

jaooo, sada razumem, dakle vi niste nikada prešli ukrajinsku granicu, vi ste dobili samo pečat na ruskoj strani, dok ukrajinsku niste ni kročili, ni pečat niste dobili.

Razumem vas sada, 

ja sam se skroz pogubio nešto, shvatio sam da ste prešli ukrajinsku granicu i da ste dobili od ukrajinskih službenika pečat.

U svakom slučaju, Jugoistočna Azija nije Evropa, sve što važi što je logično i normalno nama zapadnjacima, njima ne mora da znači.

Izvinite, lošše sam vas razumeo.

Da se i ja prikljucim diskusiji.

Stvarno se sve zakomplikovalo. Od naslova koji govori da je pitanje vezano za multi vizu Malezije, do kasnije informacije da to nije primarno vec poseta Brunejima. Jos i prica sa Ukrajinom i Rusijom. Stvarno je tesko pohvatati.  Ali, mislim da je sad jasno.

Ono sto sam hteo je da podelim svoje iskustvo. Prosle godine sam vise od 6 meseci boravio u Maleziji. I kad je u pitanju produzenje multi vize (nakon 30 dana ) nije bilo nikakvih problema da samo izadjem iz Malezije i bez ulaska u Singapur (boravio sam u Johor Bahru na samoj granici sa Singapurom) samo se vratim. Oni su samo pogledali pecat da sam izasao i obnovili novih 30.dana. Mozda je olaksavajuca okolnost da mi je pasos pun pa im se nije trazio pecat ulaska u SIngapur. Ne znam. Ali, uspelo je!