Followers 0

Kako ostati u Srbiji duže od 90 dana?

8 posts in this topic

Zdravo svima. Naime, imam državljanstvo BiH i podnela sam zahtev za Srbijansko državljanstvo prošle godine za koji mi je izdata potvrda. Da li postoji neki način da ostanem legalno u Srbiji na period duže od 90 dana, a da to nije zbog studiranja ili posla ili sklapanja braka?

Unapred hvala :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Кад буде излазила из Србије нек покаже ЛК уместо пасоша, и нема проблема.

Проводио сам месеце и године у Србији без држављанства, са ЛК из РС, радио, прелазио границу икс пута, никад ме нико ништа није питао.

Све и да су те негде евидентирали да си улазила, кажеш да немаш појма о чему се ради, да си ушла јуче на Каракају, да су само погледали личну и вратили ти... мада ни за такво нешто никад нисам чуо.

Пар људи су питали на аеродрому Никола Тесла или другим излазима из Србије где им је пријава боравка/печат да су ушли у Србију, а то лако превазиђеш тако што кажеш да си ушла са ЛК.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima li neko savet da mi da. Naime bila sam u Srbiji mesec dana i usla i izasla na licnu kartu i vratila se da bih registrovala boravak, jer nisam imala prijavljen boravak na prethodnoj adresi jer vlasnik stana to nije hteo. Kada sam isla da se registrujem receno mi je da imaju u evidenciji da sam provela mesec dana u zemlji i da je to prekrsaj iako sam dobila informaciju od drugog policajca da ja ne cinim prekrsaj, vec vlasnik stana jer me ne prijavljuje. Da li ima neko savet sta da radim povodom ovoga? Da li da se vratim u svoju zemlju i provedem tamo nekoliko meseci dok ne dobijem odobrenje za drzavljanstvo ili?

Share this post


Link to post
Share on other sites

А јел ти потребно да будеш у Србији или није? :)

Нико ти није правио проблем на граници, само у МУПу кад си отишла да се пријавиш?

Нису те казнили?

Увек можеш да пробаш с причом "прешла сам на Шепку, нису ми ни погледали личну". А колико видим, у Србији ти нико не прави проблеме приликом боравка?

Као што рекох, провео сам у Србији године без држављанства и било какве пријаве, без икаквих проблема, са документима РС.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa bilo bi pozeljno da ostanem u Srbiji. Nije bilo nikakvih problema na granici, samo u MUPu kad sam isla da registrujem boravak i koristila sam tada pasos. Nisu me kaznili, ali su mi rekli da je pocinjen prekrsaj iako sam objasnila da je vlasnik stana rekao licno policijacu u stanici da ne moze da me registruje zbog toga sto sam usla s licnom kartom i mora se prijava obaviti do 3 poslepodne i da je policajac rekao da ako vec vlasnik znao uzeti novac, da treba i da registruje i da cini prekrsaj.

Nisam do sada imala problem tokom boravka, ali se brinem da ako ostanem duze od tog perioda i ima to evidentirano kod njih da mogu da stopiraju dobijanje drzavljanstva Srbije.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Гледам Закон о странцима, чак не могу ни да нађем казну за странца који не пријави боравак, само са правно лице или домаћина:

http://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_strancima.html , члан 75, 82. и 83.

http://www.mup.gov.rs/domino/dokumenta.nsf/boravakstrancil

То пријављивање боравка странаца немаш чини ми се нигде више у Европи осим у тих пар земаља типа Русије, Белорусије, не знам за Украјину и Молдавију, па се ни у Србији не схвата претерано озбиљно, посебно за грађане РС или БиХ.

Е сад, закон јесте закон и све је могуће, па и да те казне за тај прекршај (а била су у МУПу и нису те казнили!), али мислим да чак ни тај прекршај није никаква препрека за добијање држављанства. Ако хоћеш да си сигурна, прочитај мало закон о држављанству.

Не верујем да ти неко може тачно рећи нешто 100%, али по мом искуству, ништа од свега овога не би требало да буде проблем.

Ако си после тог спорног боравка ушла поново у земљу, питај фино тету у МУПу како да решиш проблем, да ли је могуће, да претпоставимо да су погрешили при том евидентирању, јер је сасвим лако могуће да пређеш границу у било ком смеру а да те гранична полиција Србије не региструје, посебно према Босни. 

Ја лично не бих бринуо ни због чега, нити се малтретирао с пријављивањем, све док не добијем држављанство. Али ти одлучујеш за себе :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0