Followers 0

Iz kuće pa na daleki Istok...

10 posts in this topic

Poštovanje putnici, kako ste?
Od nedavno pratim forum, i sada odlučih da se ipak prijavim, jer me jako svrbe tabani, pa gledam šta i kako treba učinit.
Naime, iz CG sam, i želim startovati svoju ličnu avanturu - napokon.
U početku ću staviti akcenat na finansije, koje ne bi trebale biti problem jer se nadam određenom broju sponzorstava da pokrije sve te troškove.
Ono što me brine jeste ruta kojom treba ići. Što se tiče mene, zaljubljen sam u Istok, I na istok bi bila neka željena destinacija...

Reći ću da bih svoja putovanja trebao ostvariti na ATV-u (poznatijem kao četvorotočkaš - kvad, kako li već), i da imam obavezu posjetiti odredjene zemlje, te ih u svom blogu predstaviti - zbog raznih sponzora.

E sad, gledam kuda i kako poći, jer želim zaobići sve ove konflikte, koji su u eskalaciji - a opet pokušati da ne idem previsoko pud Rusije zbog zime.

Moja zamisao je bila otići do Egipta, pa odatle dalje Iyrael, Jordan, Sudijska Arabija, Katar, UAE i nekako brodom za Iran. Odatle preko Pakistana za Indiju - gdje bih izgubio malo vremena, pa preko Nepala za Kinu i nazad polako preko Rusije - tada bi već trebalo da je ljeto.

E sad, da li je neko išao u slične putašestvije, pitam zbog gradova, puteva, destinacija koje treba detaljno obići, unaprijed odrediti, potrebnog novca, Viza, gostoprimstva... Nisam planirao spavati u hotelima i hraniti se restoranima, nego uklopiti se u sredinu što je više moguće.
Nikada ranije nisam odlazio na ovakav put, pa mi je sve to novo - nećete zamjeriti.

Što god sam propustio da pitam, ili pojasnim, budite slobodni pitati, kako bi sve ovo što bolje razjasnili.

Unaprijed hvala.

Druze sa pecatom Izraela u pasosu ici po muslimanskim zemljama,znaci vrlo za*ebana stvar...Pogotovo Iran...Ruta vrlo teska i nezgodna...Al ovo je bas avantura...Ako budes isao,znaci obavezno blog da napravis kao sto si i rekao...

Vrlo teska za organizovat . Prvo vize . veeeliki problem . Izrael iskljuci . Onda sledeci provlem sa kvadom , dozvole i slicno.Ali sve je moguce .

Druze sa pecatom Izraela u pasosu ici po muslimanskim zemljama,znaci vrlo za*ebana stvar...Pogotovo Iran...Ruta vrlo teska i nezgodna...Al ovo je bas avantura...Ako budes isao,znaci obavezno blog da napravis kao sto si i rekao...

Poslednji put kada sam bio u Izraelu, bili su svjesni posledica po putnike ako odu dalje u muslimanske zemlje sa njihovim pecatom - pa su umjesto pecata izdavali mini kartice, sa tvojim likom na njoj, osnovnim podatcima sa pasisa itd. I bio sam obavezan to nositi sa sobom uvijek. Cak i kada sam odlazio na odredjena mjesta, nisu mi ni trazili pasos, samo tu karticu. Tako da se nadam da taj dio ne bi trebao da bude problematican. E sad, sto se tice Irana, trenutno je tamo jedan moj drugar, koji je opalio turu preko Turske, i to biciklom, i jako je zadovoljan. Kaze da nije imao nikakvih problema, i da je sve glatko prolazilo. I na kraju blog, naravno, jer takve stvari ne smiju proci bez detaljnih zabiljeski...

Vrlo teska za organizovat . Prvo vize . veeeliki problem . Izrael iskljuci . Onda sledeci provlem sa kvadom , dozvole i slicno.Ali sve je moguce .

Tesko jeste za organizovati, ali mislim da uz malo angazovanja moze da se prodje solidno. Gore navedoh za Izrael, tako da cu to detaljno provjeriti jos jednom. A sto se tice viza - dobar sam prijatelj sa jednim od lokalnih Ambasadora iz Arapskih zemalja, pa se sve nadam da cu uspjeti da organizujem nekako vize...

Vidjecemo jos.

Ako je neko vec bio, valjala bi mi pomoc oko pojedinih mjesta u gore navedenom zemljama...

Sem Izraela sam obisao sve te zemlje . i zato ti kazem obzirom da smo oboje iz Cg da su papiri problem . Za Iran ti treba pozivno pismo (sredi se ) pa ambasada u BGD . P redom sve ambasade , Beograd , Bec , Budimpesta . Trazi vrijeme i novac .

Za Pakistan sam opisao kakvu sam peripetiju imao . Idemo dalje i mislim najteze od svega . Biciklom , stopom bi islo lakse nego sto ti planiras qvadom . Zamisli najveci mogucu guzvu pa do pomnozi sa deset i opet ces se iznenaditi kako je recimo u Kairu . Sta je sa kvarovima , popravkama i slicno . A policija zvanicna i nezvanicna .  Sam plan ti je bas ambiciozan , cak ovaj drugi dio mnogo ambiciozniji ( Nepal _ Kina nekad se moze uci nekad ne , to je vrlo promjenljivo) , Voznja kroz Pakistan opasna po svim pitanjima , Kroz Indiju saobracajno ne opasna nego katastrofalna pogotovo dio od Pakistana . Za Kinu vaze jako nezgodni propisu za voznju po pitanju dozvola , mislim da nase ne prihvataju . I ne zaboravi ma koliko benigno zvuci voznja cas lijevom cas desnom trakom zavisno od drzave nije nimalo jednostavna .

Pisem ti iz iskustva . Iz gornjeg posta mozes vidjeti koja je moja tura za ljeto . nekoliko mjeseci ne mogu pokupit papire , a ne moze se reci da smo neiskusni u tome . Doduse nemamo sponzore niti pisem blog . Putijemo za svoju dusu .

Nemoj da ti ubijemo volju ali nemoj ni da vjerujes svemu sto vidis na tv , recimo pre godinu dve gledan na travel-u dvoje brace sto obidjose Indju i Kinu motorom . Sve to lijepo izgleda ali sa njima je islo jos desetak ljudi u dva dzipa kao logistika . Ili global travel emisija voditelj i ravno 17 (da da  sedamnaest ) ljudi u logistici .

Edited by budva

Ma ne sumnjam ja u to, nikako, naprotiv - prikupljam svaku rijec.
Jedina dobra stvar je u tome sto je sve jos uvijek u izradi plana, tako da nisam ni zakasnio, ni pozurio. Ideja se skoro rodila, i onda malo po malo, odlucih se da se ipak od toga nesto desi. E sad, kolika ce peripetija biti, priznajem da ne znam - ja sam imao srecu i nesrecu da obidjem sve te zemlje, djelimicno, ali tada nisam imao nikakve potrebe za papirima. Elem, ovdje sam upravo iz razloga koje si ti gore lijepo naveo, tako da mi sada jedino preostaje da citam, informisem se i pitam.

Na sve ovo moram da dodam, putujem i ja za svoju dusu, ali sta cu kad nemam novca da sam odem, nego moram da trazim sponzore. Pa kad sve saberes i oduzmes, bolje i tako nego nikako.

Naravno da je bolje . Zasto ne uzmes motor u obzir ?

Bez papira se mogu obici luke kao pomorac ili ako imas sreci pa imas diplomatski pasos (sto opet ne znaci za sve zemlje)

Da li ides sam ?

Do Indije ce te pratiti nestabilna situacija , od terorizma , kriminala , mogucih ratnih incidenata . do mafijaskih obracuna (od Irana prema Pakistanu je to najveca opasnost) . Los trenutak ali kako stvari stoje ko zna da li ce u dogledno vrijeme se uopste u vecini zemalja moci ici . Do pre par godina kroz Kairo je najvici strah bio da te neko ne odzepari a sad da li ce te oteti , za Damask da ne pricam . Zato dooobru pripremu i "mirno more"

Vojni rok sam odsluzio u tim zemljama, tako najlakse da srocim, pa sam to gledao kroz neku drugu prizmu - ali na svu srecu, ti registeri u kojima se vodim nisu na uvid drzavnim vlastima gore pomenutih zemalja. Naravno da su sve to gore problemi, ali, prosao sam kroz to, tj nekako bio "mirodjija toj corbici" nekad, tako da mi nije strano puskaranje, otmice, likvidacije, IEN itd itd... Tako da sa te strane, donekle sam siguran, sa te strane.

E sad, i motor je super opcija, koja svakako dolazi u obzir - opet kazem, to je opcija jednaka kao i stopiranje, ali me brine da u odredjenim zemljama necu bas imati srece sa tim palcem.

Sto se tice drustva, u toku su pregovori sa jos jednom osobom, i nadam se makar jos jednoj... sve mi se cini da troje je taman, ni premalo ni previse. A sto se tice zona visokog rizika, znam da tri osobe mogu braniti, i relativno brzo nauciti da budu od koristi... tako da je to neka zamisao.

Vidi, zelje su jedno, a mogucnosti su drugo... Ja zelim otici i obici, ali ako prilike ne budu dale, Boze moj, idem negdje drugo. Druga na listi je definitivno Afrika, pa, kako bude.

Zadnji put nam je bio oko 3000km kolima po Pakistanu i nesto malo po Avganistanu . Tri ili pet ,deset ljudi vam ne znaci nista u bezbjedosnom smislu . njih je uvjek vise . njihov teren i imaju oruzje . Najbolja zastita je izbjegavati sukobe . spremite odredjeni iznos za "reket" (sto razlicitih policija ce vas zaustaviti) i to je to . i molite se Bogu da se ne nadjete u pogresno vrijeme na pogresnom mjestu .

Po opisu Budve,zvuci bas avanturisticki tvoj plan Lonely Travel da se upustis u to :pivoooo:

Takodje,neko da se javi da ima veze sa temom kojom sam bese otvorio davno (nema direktno veze sa putovanjem na Istok):

https://www.klubputnika.org/forum/topic/4419-sponzorisano-putovanje-sponzorusejavite-se

EDIT:
Inace,za blog,na kojoj platformi (kom sajtu) planiras da ga pises?

Edited by Laza GNR