Posted March 5, 2016 Pozdrav prijatelji putnici! Uhvatio sam jeftinu Turkish Airlines kartu Bologna-Sao Paolo-Vilnius od 9.5. - 4.6. za 200€ u oba smjera. Nakon povratne karte od 300€ za Indiju i 300€ za Dominikansku Republiku, ovo mi se čini kao pravi šlag na tortu Plan mi je da u 25 dana dođem od Sao Paola do Machu Picchua i nazad. Ruta bi bila otprilike Sao Paolo - La Paz - Cusco. Usput bih naravno stajao na zanimljivim mjestima i apsolutno još uvijek ne znam koja su to. Ne planiram se uopće zadržavati u Brazilu zbog zika virusa, a u Argentinu ne mogu zbog vize (BiH pasoš). Tako da su mi opcije poprilično ograničene na Brazil, Boliviju i Peru, ali i sjeverni dio Čilea. Da li će mi biti 25 dana dovoljno za ovo u oba smjera kopnom? Ako ne, moram uzeti u razmatranje let iz Cusca do Sao Paola, koji će vjerovatno biti skuplji od povratne karte iz Evrope. Što se tiče Machu Picchua, da li je istina da se mora platiti ogroman novac za ulazak? Voz od 80$ i ulazak uz vodiča za jos toliko? Na pojedinim putničkim sajtovima postoje informacije kako zaobići sve to, kako bi na kraju ispalo u pola manje. Da li imate takva iskustva? Također, čitao sam negdje da postoji mogućnost ući u Paragvaj bez vize na prelazu kod Iguazu vodopada? Da li je možda neko bio tu, pa zna prenijeti iz ličnog iskustva? To mi je off route, ali Iguazu vodopade bi bilo vrijedno vidjeti. Oprostite što bacam sve informacije ovdje kao u rusku salatu, ali stvarno mi je mozak prepun od čitanja mapa, blogova i foruma. Moram to nekako sve posložiti i napraviti dobru, efikasnu rutu u oba smjera. Hvala svima koji se odluče podijeliti svoja iskustva iz Južne Amerike sa mnom. Zanimaju me svi savjeti, informacije, rute, troškovi, ali i negativna iskustva na koja ste naišli. Živjeli! Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2016 (edited) 4 hours ago, medogrmalj said: Tako da su mi opcije poprilično ograničene na Brazil, Boliviju i Peru, ali i sjeverni dio Čilea. Ako je tebi to malo, ja ne znam sta da ti kazem 4 hours ago, medogrmalj said: Ne planiram se uopće zadržavati u Brazilu zbog zika virusa... Neverovatno ja kako propaganda utice na ljude. Digla se tolika halabuka oko zike i svi su culi, kao, to je nesto opasno i treba izbegavati Brazil. Totalna glupost! Ali, efekat su ocigledno postigli. Istina je da jedino u Cileu, od svih zemalja Juzne Amerike, ne postoji mogucnost zaraze, iz prostog razloga jer komarac Aedes egypti ne moze da opstane u tamosnjim uslovima. U svim drugim zemljama ga ima. Kao neko ko godinama zivi u Brazilu, mogu da kazem da je zika nesto najblaze sto moze da te zadesi a da je preneseno ujedom komarca. Verovatno da neces ni imati nikakve simptome, u najgorem slucaju, blago povisena temperatura od dan-dva, slaba glavobolja, mozda konjunktivitis, mozda blazi oblik dijareje i nista vise. Opasno moze da bude za trudnice, zbog mikrocefalije, ma da i tu jos fali mnogo istrazivanja i potvrda. Tako da, putuj igumane i bez brige. Naravno, treba da vodis racuna da izbegavas ujede komaraca, sto je vise moguce, ali, da ih u potpunosti izbegnes je apsolutno nemoguce. I nije svaki ujed nuzno zarazan i nema razloga za paniku. Mnogo vise problema bi ti zadalo da dobijes dengu, recimo. A povrh svega, zbog perioda u kom dolazis, ako budes boravio u SP-u ili Riju, ne moras toliko da brines, jer je to vec pocetak zime, vreme je dosta suvo i svezije i ima mnogo manje komaraca i sve te virusne zaraze su na minimumu. Sto se ostalih stvari tice, da ne "quotujem" sad sve, ukratko, let za Cusco ti jeste skup, kao i citav boravak tamo, ako si tanak sa parama, mozda da razmislis da li moze toliko da se "opruzis" ili ne. Svakako, boravak tamo vredi svakog dolara(ja jos nisam bio, ali verujem da vredi). Druga stvar, koja ti je dosta jeftinija i dostupnija, jesu Iguasu vodopadi. Bedak je ako zbog vize ne bi mogao da posetis i argentinsku stranu, ma da, mozda bi mogao nekako da sredis vizu tamo u konzulatu, ne znam bas kako funkcionise i koliko brzo ide. U principu, njima je u interesu da im dodju turisti, teoretski, mozes da probas da udjes u zemlju, pa ako te puste, super, u najgorem slucaju, mozes da se vratis busem preko mosta za Brazil. Argentinci jesu bili relativno detaljni prilikom pregledanja pasosa. Za Paragvaj sam bas ja pisao i bio sam tamo, predjes most i usao si u zemlju, niko te nista ne pita, ni pasos ni nista. Puno turista ide tamo u dnevne soping ture. Sad, verujem da bi mogao da bude problem ako bi neko iz nekog razloga resio da ti trazi dokument, ali, ja nisam imao to iskustvo. U svakom slucaju, nema nista posebno da se vidi, obican buvljak i vredi samo ako hoces da odes i zapljunes se i kazes, da, bio sam i tamo. Edited March 6, 2016 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2016 Tacno tako za Paragvaj, uhvatis gradski bus i lagano... niko nista ne gleda ni ne pita. Nema sta da se vidi al' mozes da se uslikas ispod paragvajske zastave na nekom trznom centru i kazes da si bio u Paragvaju. Iguasu vodopadi su zaista impresivni i preporucujem ti da ih obidjes. Imam isti polubeskorisni pasos kao ti tako da sam obisao samo brazilsku stranu, sta znam, malo iritira sto ne mozes i u Argentinu ali meni je ovo bilo dovoljno. Moze da se obidje za dan bez problema ali ja sam se vratio i drugi dan posto mi je bilo fino. Uz to bih ti preporucio i ptic'ji park koji je blizu vodopada, nije skup ulaz a ima sta da se vidi. Ako ces do njih autobusom dobro se raspitaj i gledaj da izaberes dobru kompaniju, isplati se i ako je skuplje posto su razlike u kvalitetu ogromne. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2016 Hvala na savjetima! Vidis Dragance, itekako su uspjeli. I dok sam putovao kroz Dominikansku, dosta putnika u hostelima je govorilo kako će izbjegavati Brazil u narednom periodu. Čak sam se pitao da li uopće ici u Rio i Iguazu. Za Iguazu i Paragvaj sam sigurno odlucio. Pa makar i samo uzeo lokalni prevoz i ušao u zemlju, mogu reći da sam bio u Paragvaju Busevi u Brazilu su skupi i cijena je jednaka kao avioni, sto mi je jako cudno. Tako da sam odlucio uzeti avion Sao Paulo - Campo Grande, i dalje busem do granice s Bolivijom. Onda lagano prolaziti Bolivijom, do Cusca i Machu Picchua. Budžet mi nije pretjerano siromašno ograničen, ali nisam ni Amerikanac sa 7000 dolara u džepu. Nešto između rekao bih. Nazad onda vjerovatno let iz La Paza za Sao Paulo. Letovi su rijetko kad direktni i presjedaju u Čileu ili Peruu. A kada gledam direktno iz tog grada presjedanja, cijena je duplo skuplja. Možda uhvatim neki dugačak layover od 12+h i posjetim Santiago usput. Ne bi bilo loše Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2016 (edited) 21 hours ago, ThirstyTraveler said: Ako ces do njih autobusom dobro se raspitaj i gledaj da izaberes dobru kompaniju, isplati se i ako je skuplje posto su razlike u kvalitetu ogromne. Ne znam o kakvim kompanijama i udobnosti pricas? Uzme se obican gradski bus, kosta 3-4 reala i vozi te do ulaza na brazilsku stranu vodopada. Mislim da nema nikakve potrebe za luksuziranjem za jednu voznju od 20-25 km ili koliko vec bese ima. Ako si mislio na buseve za Paragvaj, ista sema, samo koji real skuplje, obicni gradski busevi, razdaljina manje-vise ista, krecu sa lokalne autobuske stanice, tj, ulicice iza. U povratku isto mozes da ga hvatas negde pre mosta. I da, obavezno obici Park ptica, preko puta je ulaza na vodopade sa brazilske strane, vredi. Sto se letova tice, imas direktan let kompanije Gol iz SP-a za Santa Cruz de la Sierra u Boliviji, ako vec nisi kupio karte. Mozda mozes i povratnu da uzmes, vise ti se isplati, pa da onda iz Sp-a ides za Foz do Iguasu. Te kombinacije koje gledas su sa presedanjem u Santjagu, jer su letovi preko LAN-a, cileanske kompanije. Zapravo, sad su se TAM i LAN ujedinili, pa se zovu LATAM. Ako bi uspeo da izvadis argnetinsku vizu, mogao bi iz Santjaga busem za Mendozu, preko Anda, kazu da je kul dozivljaj. Odatle vec, kuda hoces, a mozda bi mogao i hvatati neki let za argentinsku stranu vodopada, Puerto Iguacu, tu je argentinski aerodrom. Ima milion opcija Edited March 6, 2016 by Dragance Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 6, 2016 O putu do Foz do Iguazua iz drugih gradova, mozda nisam bio dovoljno jasan. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2016 Hvala, odlucio sam se za let SP - Santa Cruz. Povratni kosta 300€. Mislim da to i nije toliko lose, a ustedit cu dosta vremena. Da li ste mozda upućeni u vize za BiH državljane? Danima čitam forum i razne stranice, ali niko nije sasvim siguran. Na stranici Ministarstva vanjskih poslova pise da mi treba viza i iza Boliviju i Peru. Ali opet, to je pisalo i za Dominikansku Republiku, pa udjoh bez vize lake šale. Koji je vaš prijedlog? Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 14, 2016 Ako jos nisi kupio aviokarte, sacekaj jos malo, prati kako se krecu cene na sajtu GOL-a, 300 evra mi zvuci bas mnogo(ili nisam odavno gledao cene za tu destinaciju). Narocito obrati paznju vikendom, tad su obicno promocije, zapravo, pocinju vec u petak od 20h po lokalnom vremenu(ponoc u BiH, a kad se pomeri sat, bice 1h iz ponoci). Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 19, 2016 @medogrmalj, imas sad tu promociju koju sam spomenuo, povratna karta SP-Santa Cruz je sad oko 200 evra. Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites
Posted March 22, 2016 Hvala Dragance! Nazalost sam bio zaokupljen poslom i komunikacijom sa ambasadama za vize. Peruanska iz Bukurešta mi još nije odgovorila na mail, a Bolivijska iz Berlina evo danas. Tako da tu akciju hvatam ovaj petak nadam se Reply Quote Share this post Link to post Share on other sites