Followers 0

Danska za što manje pare

5 posts in this topic

Ovako, sa jednim udruženjem treba da idem u Dansku na par dana, medjutim, budžet nam je toliko ograničen da smo cimali Dansku ambasadu da vidimo da nam neko iz Danske donira određenu sumu novca.

Imali smo sreće (priznajem, radile su i veze), ali "donor" traži tačan iznos koji nam treba, pa me zanima: Koliko otprilike košta let nekom low cost kompanijom do Kopenhagena? Koliko bi otprilike koštao bus od Kopenhagena do Aarhusa? Da li je 60€ džeparca dovoljno za 4 dana u Danskoj? Znam da pitam gluposti, ali bilo kakva informacija ili procena bi mi dobro došla :smile:

Edited by chodex

Pazi, mozda bih ti mogao donekle pomoci sa savetom. 2013. godine sam procitao clanak na internetu kako je Kopenhagen po ko zna koji put proglasen za jedan od najskupljih gradova u Evropi/svetu... te me je to podstaklo da stavim ranac na ledja i da se zaputim u Kopenhagen bez dinara u pokusaju da prezivim tri dana. Na zalost, zbog nelojalnosti saputnika nisam ostvario svoj cilj i za tri dana sam potrosio 60 evra. Moj put do Kopenhagena je vodio preko aerodroma u Malmeu dok kog se stize direktnom linijom Wizzair-a iz Beograda. Ne mogu da se setim tacno ali mislim da sam povratnu kartu platio 30 evra. 

Sto se tice prevoza od i do aerodroma mi smo stopirali do Malmea a onda nahvatali voz do Kopenhagena koji je bio oko desetak evra. Znam da ima buseva na relaciji aerodrom-Malme a moguce i da ima direktnih koji vode do Kopenhagena, moras proveriti na net-u.

Za smestaj sam se snasao preko CS-a. Sto se tice svega ostalog, Kopenhagen je izuzetno skup grad za nase poimanje stvari. Ja sam poneo sendvice sa sobom iz Bg-a tako da sam se tako hranio i eventualno kupio neku cokoladicu da zavaram sebi stomak. 

Takodje, moj ti je savet da razmenis evre u krune u Srbiji jer uopste nije mala provizija prilikom menjanja u Danskoj.

Pokusaj da sto manje koristis gradski prevoz ili da ga ne koristis uopste jer je grad sam po sebi zaista praktican za pesacenje a i ustedeces neki dinar. Vozio sam i bajs koji sam pozajmio od domacina tako da i to moze da ti bude jedan od vidova prevoza po gradu.

Nadam se da sam ti bio barem malo od pomoci. Ja sam uspeo da prezivim sa 60 evra tri dana u Kopenhagenu a nadam se da ce ti poci za rukom da se i ti uklopis u svoj budzet.

P.S. Grad je fenomenalan! ;)

60€ ukljucuje i hranu ili?
U svakom slucaju, rekao bih tesko.
Ja bih umjesto mijenjanja kruna iznio i opciju placanja karticom - zavisno od tvoje banke to moze biti najbojla opcija. Placas manje-vise srednjim kursom, a provizije su uglavnom male (kod mene je 1%).

Ako novac tražiš od Danaca, njima će biti vrlo čudno da obračunavaš 60 € za četiri dana, to ti je bukvalno tipa jedan obrok dnevno.

Ja sam nekoliko puta išao poslom u Kopenhagen, pa sam dobijao danske dnevnice koje su bile oko 60 evra dnevno (ne računajući noćenje sa doručkom); tako da ako je to neki standard za njih, ti iz Srbije im možeš slobodno tražiti bar 100-120 € za četiri dana (25-30 dnevno)

Btw tih 60€ dnevno su mi otprilike bili dosta za ručak u restoranu, fast food za večeru, 2 kafe u kafiću i gradski prevoz, tako da čak ni to nije bilo neko bog zna kakvo bahaćenje. Prilično je skup grad, Arhus je možda malo jeftiniji ali ne verujem da je velika razlika