Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav! Ovakva je situacija. Veza na daljinu (Poljska). Bio sam 2 puta kod nje, a ona treba da dođe kod mene na leto. Međutim, još nema 18. Zna li ko šta joj treba od papira sem lične/pasoša? Čitali smo da je preporučljivo imati saglasnost roditelja pri prelasku granice. Tu bi bilo mnogo cimanja. Potpisivanje u opštini sa oba roditelja (Otac moler. Šljaka u Londonu), prevod dokumenata kod sudskog tumača i plaćanje za obe radnje. Ne znam ni na koliko jezika treba da se prevede. Da li to uopšte traže na granici? Hvala!

Pošto nema drugih odgovora, da ja nešto iz glave napišem, nemam iskustvo iz prve ruke po ovom pitanju...

Maloletno lice koje nije UM (uglavnom 15+ godina) će morati da pokaže odgovarajuća dokumenta samo u svojoj zemlji (ili na spoljnoj granici EU, ako je državljanin EU). Srbija ni na koji način ne ograničava nepraćenim maloletnicima, državljanima trećih zemalja, da pređu našu granicu. Prema tome, ovo je pitanje za neki poljski forum ili sajt njihovog MUP-a - jer treba da vidi kakva je procedura izlaska iz Poljske, ne ulaska u Srbiju.