Followers 0

Potrebna dokumenta

2 posts in this topic

 

Pozdrav svima,

Da li bi neko mogao da mi pomogne informacijama?

Koji je postupak pri legalizaciji dokumenata (diploma, potvrda o neosuđivanosti) potrebnih za Kinu? I za otprilike koliko dana se sve to može završiti?

Da li se postupak legalizacije dokumenata može uraditi i u Kini ili se sve to mora uraditi ovde pre odlaska u Kinu?

I da li je još nesto (pored pomenutog) potrebno od dokumenata?

Hvala :smile:

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

LEGALIZACIJA Potrebno je overiti dva dokumenta u svojoj zemlji: Uverenje o Neosuđivanju (da nikada pre nisi osuđivan) i diploma (BA ili MA).

Uverenje o neosuđivanosti se vadi u MUP-u, iliti u policiji grada u kom si rođen/prijavljen (košta 840 din - taksa)

Taksa može da se izbegne ukoliko na zahtevu za podizanje uverenja o neosuđivanju napišeš: ZA SKLAPANJE RADNOG ODNOSA (i ne pominji inostranstvo). Uz to čisto kod sebe imaj i Uverenje iz NZSa (sa Biroa) da si nezaposleno lice.

To Uverenje o Neosuđivanosti se posle nosi na overu u osnovni sud grada u kome ste prijavljeni i to košta 2090 din. Iskreno, kome je potreban prevod uverenja, mislim da se najpre prevede na engleski pa se onda overava u osnovnom sudu. To je još dodatnih 2000 din za prevod.

Diplomu nosite na overu u osnovni sud grada u kome ste završili fakultet. Mislim da ne može ni u jednom drugom gradu već tamo gde je primljena diploma i košta: 2090 din. 

Opet, ukoliko je potreban prevod diplome, najpre se prevede pa se prevod overava u osnovnom sudu.

I diplomu i uverenje zatim nosite u ministarstvo pravde, Nemanjina ulica br 22-26, plaćate po dokumentu 690 din (2 x 690 din = 1380.din).

I diplomu i uverenje nosite u ministarstvo spoljnih poslova, ulica Kneza Miloša, gde opet plaćate, opet po dokumentu 690 din, dakle 1380 din. (obe ustanove imaju svoje pošte).

Sledeći korak je konzulat ambasade republike Kine, Augusta Cesarca 2V, opet nosite oba dokumenta (diploma, uverenje), pored dokumenata morate nositi i njihove kopije na kojima se moraju videti sva tri pečata koje ste prethodno skupili, zatim pasoš, kopiju prve strane pasoša ili lične karte. Na licu mesta ćete dobiti da popunite formular za legalizaciju dokumenata. Kada ovo obavite dobićete spisak filijala Raiffeisen banaka od kojih morate izabrati jednu. Moj savet je Sajam, pošto je najbliža,  ako ne znate gde je, pitajte portira, on će vam drage volje objasniti. (24 dolara u dinarskoj protiv vrednosti po dokumentu, 24x2 - 48 dolara). 

Overeni dokumenti u Srbiji važe godinu dana čini mi se, ali u inostranstvu za Uverenje obično traže da ne bude starije od 6 meseci. Opet, zavisi kako gde.

Ukoliko lekarski pregled radite i prevodite u Srbiji, postupak je skroz isti, tako sve ove računice gore saberete kao da imate tri dokumenta. 

Za Kinu recimo, lekarski je moguće odraditi i tamo.

Sad, što se prevoda diplome i Uverenja tiče, nisam najsigurnija da li treba overavati samo prevode ili i srpski original i prevode, ali kapiram da je dovoljno overiti samo prevode. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0