Followers 0

kreditne kartice

17 posts in this topic

Interesuje me stvar sa kreditnim karticama koje su potrebne za online avio i hotel rezervacije. Sta da rade oni koji nisu u radnom odnosu, tj. koji su studenti, kako da pribave sebi kred. karticu? Ja sam cuo da postoje neke studentske.. A za online rezervaciju kred. kartica mora da se vodi na tvoje ime, a ne recimo na ime roditelja?

Mozes da kupis kartu i ako se ne vodi na tvoje ime ... samo ces u polje za putnika upisati tvoje ime a u polje o vlasniku kartice ime tvojih roditelja. Medjutim ... ako hoces da imas svoju kreditnu karticu odi u Rajfajzen banku i oni ce ti dati kreditnu karticu na kojoj ces imati onliko para koliko budes uplatio na nju! Dakle uplatis 100 evra i imas karticu sa 100 evra! S tim sto mislim da na njoj uvek moras da imas bar 20 evra ... mislim da im je to neka fora zbog odrzavanja racuna i sl.

Pre neki dan smo drugarica i ja ishle po bankama i raspitivale se za uslove izdavanja kartica sa kojima moze da se placa preko neta. Usle smo u Raiffeisen, Meridian, Alpe-Adria, Erste... Svuda se manje vise placa odrzavanje racuna i izdavanje kartice i onda smo ushle u AIK banku koja je nasa domaca Nishka banka i znate sta su nam rekli koliko kosta izdavanje kartice i odrzavanje racuna: nista!

Kad smo pitale zashto rekli su da se jednostavno tome razlikuju od ostalih banaka poshto troshkovi odrzavanja racuna i izradjivanja kartice su samo troshkovi koje su strane banke smislile da bi uzimale sto vise para svojim klijentima da to ustvari uopste nisu troshkovi.

Samo uplatite pare na racun i to koliko ste uplatili toliko i imate na racunu.

Tako da cu ja sledece nedelje postati ponosan vlasnik visa electron kartice AIK banke za online kupovinu a nisam ni student ni u radnom odnosu.

;D

Imam i ja jedno pitanje u vezi čarolije kreditnih kartica :)

Koliko sam shvatio iz onoga što mi rekoše pre par godina u Rajfajzen banci, svaki put kad podižeš pare sa bankomata, banka ti uzme određeni procenat te sume koju podižeš.

Čini mi se da su mi tada rekli da za svako podizanje para skinu sa računa 2 $ + 2% od podignute sume. Tako nešto, ne sećam se tačno, samo se sećam da je postojao fiksni deo koji ti skinu bez obzira na sumu, plus procenat.

Pretpostavljam da različite banke skidaju različite sume... zna li neko nešto o ovome? Koje su banke povoljnije, koje treba izbegavati, itd?

Da li to zavisi od banke, ili od bankomata preko koga podižeš pare? Ili i banka i bankomat uzmu ušur?  shtrumpf

Ovo o chemu vi (uglavnom) prichate su debitne kartice, dakle koliko uplatish na njih, toliko mozesh da troshish, i najpoznatije kod nas za kupovinu preko neta su virtuon iz rajfajzena i elektron vojvodjanske banke. Uglavnom prolaze na velikoj vecini sajtova, a za virtuonku znam lichno jer je koristim vec 4-5 godina. Otvaranje rachuna je 20 evra, a korishcenje 30 dinara mesechno.

Visa Electron platna kartica je kako joj ime kaže, electron, što znači da je zamišljeno da se koristi samo u elektronskim transakcijama, tj ono kad je provuku kroz automat, ili da se nešto kupi preko interneta.

Kada sam ja uzimao Visa Electron karticu, naglašeno mi je da ona ne može da se koristi za kupovinu preko Interneta. Sad, možda je informacija pogrešna, nisam nikad probao... al sam pitao dva puta u banci, i oba puta mi rekoše da ne može.

Inače, to jeste debitna kartica, dakle staviš novac na račun, i možeš da ga podižeš preko bankomata (meni je sasvim lepo uspevalo i kod nas, i u gomili drugih zemalja - Rusija, Kina, Egipat, Sirija, itd) ali minus nije dozvoljen. Dakle, koliko imaš, toliko možeš i da podigneš - minus provizija, naravno :)

Setih se da Lonely Planet vodiči često kažu, za neki grad, koje banke prihvataju visa kartice, i kolika je provizija. Sećam se da smo u Kirgiziji podigli pare sa provizojom od 1%, i to je bilo jasno napisano na računu koji smo dobili. Sudeći po LP-u, najčešća provizija iznosi 2-3% od podignute sume

Na računima sa bankomata se, koliko se sećam, ne pominje nikakva provizija, tako da nemam pojma koliko skidaju.

No, meni i dalje nije jasno kako mogu da znam koliko mi, pri podizanju para sa bankomata, uzme moja banka, a koliko mi uzme bankomat... i da li se radi o procentu, ili o fixnoj sumi... možda su neki bankomati povoljniji od drugih?

Trenutno imam Visa Classic karticu, i pre desetak minuta sam platio preko interneta za internet ( sta je tehnologija  ::crazy: ). Pre sam imao Visa Elektron. Obe iz Societe Generale.

Za placanje u inostranstvu treba da imam devizni racun, i treba da imam novac na tom racunu. Dakle, debitne su kartice.

Za placanje karticom na pumpama, radnjama, itd , ne uzima se provizija . Gubitak je jedino razlika u kursu valute.

Za podizanje kesha sa bankomata je gubitak razlika kursa i dodatnih 5 € provizija.

Jednom sam se ja pravio pametan, u usao u Societe Generale u inostranstvu, kao nece mi nista skinuti sa kartice kao proviziju, i na kraju za 50€ podignuto su skinuli 60€.

Dakle, najbolje je platiti karticom, ali ako se mora podizati cash, onda da se to uradi jednom i to maksimalni odobreni iznos.

Ovako izgleda kad neko ko nema pojma pokusava da objasni nesto o necemu...  ::crazy:kiklop

ja imam visa elektron raiffeisen banke i posle 3 meseca koriscenja mozes da trazis dozvoljeni minus, a on je, manje vise, u visini prihoda. naravno, ako si stalno zaposlen. mozes je koristiti u inostranstvu i sa dinarskog racuna ti skida 3% ako podizes na bankomatu i 1% ako placas njome u prodavnici. medjutim, ako imas devizni racun, u inostranstvu ne mozes zaduzivati dinarski nego samo devizni i za to ne znam kolika je provizija. naravno, novac sa dinarskog mozes prebaciti na devizni ako zafali, po kursu banke.  nego, sad skontah da vi verovatni pricate o deviznom, no hajde, mozda i ovo bude nekom od pomoci.  :bag:

Po mom iskustvu rekla bih da sve zavisi od banke i bankomata. Imam visa electron karticu Continental banke na kojoj imam devizni i dinarski racun. Odlicno je shljakala svuda i npr u Ukrajini su mi skidali fixno 4.5eura na bilo kom bankomatu pri bilo kojoj transakciji. U Siriji je provizija bila 1% na Visa electron ali na Visa kreditnoj kartici e bila 10eura po transakciji.  :shockkk:

U Maroku je provizija bila 2%, u Turskoj 1% itd itd...

Kako god okrenes nikad nisam imala problema sa njom, radila je na svakom bankomatu u svakoj drzavi u kojoj sam bila sem u komsiluku... no dobro... plavusha zaboravila shifru  :hihi:

Sto se tice kupovine po radnjama tu nema provizije i mislim da racunaju sredni kurs eura.

ne znam, meni ovako rekli u banci, a nije mi se dalo kad sam se vratila da racunam koliko su skinuli. ai nisam ni znala koliko sam podizala.  :angel:

Виса Виртуон је само за плаћање преко интернета и за њу је везан посебни рачун. Дакле, одеш у рајфаузен ди нпр. већ имаш динарски и девизни рачун, а они ти отворе још један. Он је везан само за Виртуон и то је из разлога сигурности, а увек се онлајн може пребацити са твог девизног на виртуон рачун, ал' на жалост само Интернет Експлорером који ни моја баба више не користи.

Остале картице, типа Електрон итд.. немају везе да ли су дебитне или нису итд. Пошто нисам стално запослен имам картицу Електрон на коју уплатим кол'ко 'оћу, динарско или девизно па могу да плаћам и дижем преко банкомата.

То ми у Србији није преко потребно, ал' напољу ми је од пресудне важности јер све плаћам картицом и по мом рачуну, уштедео сам силне паре само на еурима у металу који би ми испали. ;D

Провизија не постоји ако се диже са банкомата банке која је издала картицу, нпр. Рајфаузен и овде и у Бечу је исти, ал' је прање ако се диже са банкомата друге банке, зато увек плати картицом ди може.

Једини проблем је то проклето одржавање картице, које је, као што је неко рек'о измишљотина.

На рачуну се вазда мора имати 20 јура, који год да је рачун, за динарски 300 дин. Сада ти још скидају и одржавање картице приде које није џаба, већ 600-1200 дин годишње. Није ми јасно шта компујтер има да наплаћује што ти складишти податке у бази. :P

Мој савет је да ко год може у домаћем саобраћају не користи картице, осим за плаћање преко нета, а напољу да плаћа њима, а кеш да носи приде.

Ах, да.. Виса Електроном се, колико сам упућен, не може плаћати преко нета, бар не у иностранству, а за домаћи саобраћај не знам, можда је могуће.

Vidim da je Cruela postala ponosni vlasnik Visa Electron kartice. Pa jos i ne kosta nista. Pitanje je a sta moze sa njom? A odgovor je da podize na bankomatu i da placa na kasi u drzavi i svuda u svetu gde se moze tom karticom placati. A sta ne moze sa njom? E ne moze da placa nista ukoliko i kupac (vlasnik kartice) i prodavac nisu fizicki prisutni na istom mestu. Znaci nema online placanja!!!

Medjutim posto je tal post bio od decembra cini mi se, verovatno je vec to izaslo na videlo. Kada uzimate karticu u bilo kojoj banci naglasite za sta vam treba, posto uvek nude najmanji paket koji ne podrazumeva sve mogucnosti.

Ja sam godinu dana bio na Electronu i kada mi je privi put zatrebalo placanje putem interneta, nacrtao sam se u banci za Visu Classic (debitnu) koju sam koristio oko 3 godine. Pre par dana sam se prebacio u Pro Credit banku i uzeo Visa Classic karticu ali ne debitnu vec pravu kreditnu. Kostalo me je sat vremena dokazivanja mog materijalnog stanja, priliva i odliva novca, bla bla bla, ali je to sve u principu bio sasvim prijatan razgovor sa sluzbenicom banke. Rekao sam koji kreditni limit zelim (naravno nisam preterivao) i kartica mi je odobrena. U paketu sa tim dobijam mogucnost kompletnog e-poslovanja. Time ne mislim samo na pregled stanja racuna, placanja putem interneta i placanja racuna, vec i money transfer (znaci ne treba mi western union i slicni psrednici koji uzimaju i do 20% transferovanog novca ponekad)i jos par korisnih opcija.

U svakom slucaju iskustvo me je naucilo dosta toga a drugacije i nije moglo posto sam prvu karticu uzeo u momentu kada se ta opcija prvi put pojavila u bankama za nas obicne smrtnike pa ni sluzbenici nisu bas znali sta i kako funkcionise. Ali moj savet je da posetite sajtove banaka koje vam se svidjaju i 95% banaka ce imati detaljno opisano mogucnosti kartica i racuna, kao i obaveze korisnika. Po nedavnim zakonima obavezni su sve do detalja da objasne na sajtovima i u flajerima. Samo treba sesti i procitati gomilu tih flajera i odabrati odgovarajucu opciju t.. manje zlo!

Sto se tice KREDITNIH kartica... pazite se kamate.

Zbog toga ne volim kreditne kartice. Ako nemam para na racunu, necu nista ni kupovati. Kreditne kartice obicno imaju ogromne kamate i posle kad vam stigne obracun iz banke... leleeee

U Siriji nisam imala nikakvu proviziju na transakciju kad sam podizala pare sa Visa Electron debitne kartice ali zato mi je provizija na svaku transakciju kreditnom karticom bila 10eura pa plus kamata...

:shockkk:

Ja na putovanjima nikada ne plaćam karticom, nego uvek podignem pare sa bankomata - po mogućstvu, bankomata u sklopu neke banke gde mogu da uđem i raspitam se o proviziji, a i - što se meni nikad nije desilo, ali drugima jeste - ako bankomat slučajno proguta karticu, da odmah mogu da se obratim u banci.

Jedino što sam par puta platio karticom su bile vozne karte u Rusiji i Mađarskoj, i pri tome mi nije uzeta nikakva provizija.

hej ljudi kako se zove raiffaisenova kartica za devizni racun? jel to master, debit ili nesto trece???  danas kad sam htela da platim nisam znala sta da stavim shtrumpf

:-) Pa moze da se zove svakako! Moze da bude master, ali i maesto, moze da bude i viza! Moze da bude kreditna a moze da bude i debitna. Ako si danas htela da platis onda verovatno vec imas tu karticu a na svakoj kartici pise kako se zove!