Jump to content

Featured Replies

Posted

planirao sam putovanje liban-sirija-jordan posle nove godine. medjutim, sada je u libanu vanredno stanje. da li neko ima informaciju kako to vanredno stanje tacno izgleda i da li da odustajem od putovanja? takodje, da li neko zna da li je bezbedno prelaziti iz libana u siriju u ovim okolnostima?

Liban je cudna i prelepa zamlja poslednjih 30 godina pod vandrednim stanjem, letos je bio mir mada par dana pre naseg dolaska je bilo nekakvih nemira, mislim da su bili izbori ili tako nesto. Koliko sam obavesten samo ima vise vojske na ulicama i napetija je atmosfera.

Sto se tie prelaska iz damaska u Bejrut to je jedini kopneni granicini prelaz koji funkcionise i morao bi biti u funkciji. Posto se stvari tamo menjaju iz sata u sat, a nama vize ne trebaju, u samom damasku se raspitaj kakvo je stanje i da li je bezbedno.

Koliko poznajem lokalne prilike samo rat sa Izraelom je ozbiljna i krvava stvar, ostala unutrasnja previranja nisu tako strasna, i kod nas je bilo vanderedno stanje kada je ubijen premijer iako se promene u svakodnevnom zivotu nisu osetile

• Author

hvala na savetima.

potpuno si u pravu da smo i mi imali slicne situacije, pa smo opet smatrali da je najnormalnije da neko dodje u beograd.

ja nikada ranije nisam bio u tom delu sveta, pa kad nesto ne poznajes, vise se plasis i situacija koje nisu generalno opasne i fatalne.

zvao sam ambasadu Libana i oni su u fazonu da ce se sve to srediti u narednih nekoliko dana. (imace valjda nove izbore). tako da cu verovatno ici...

Mi smo bili u Bejrutu letos i nama je nas domacin jos tada rekao da ce u Libanu doci do politicke krize posle septembra meseca jer je u to vreme trebao da se izabere novi predsednik a predsednika bira skupstina koja nije zasedala vec duze vreme jer ne mogu da sakupe cenzus ... dakle desava se isto sto se i desavalo sa nama pretodnih godina ... i mi smo u vise navrata bili bez predsednika. Bezbedno je ici tamo ... nije mozda bezbedno ici u juzni liban jer tamo vlast ima hezbolah koji je jedini otpor Izraelu. Bejrut i oklina su bezbedni i preporucujem ti da odes jer je stvarno super. Granica je malo ne sredjena a WC na kranici je najprljaviji koji sam video u zivotu ali ... nedaj da te to pokoleba ... Bejrut je nesto prelepo!

• 1 month later...
  • 1 month later...
  • Author

ja na kraju nisam otisao. ali moji prijatelji su bili i bilo im je fantasticno. kazu da je malo napeto i cudno, ali divno.

U poslednje vreme cas-cas pa cujem na TV-u kako u Bejrutu rokne neka eksplozija i odnese ljudske zivote. Cini mi se, nazalost, da ovo vise nije bezbedna destinacija na Bliskom istoku...

Ja nigde nisam cuo da je eksplodirala bomba u Berjutu,jeste sigurni da malo pa malo pukne neka bomba,da niste pomesali sa Sri lankom,Avganistanom ,i Irakom?

Bombe pucaju non-stop po celom svetu, a to ne znaci da bi trebalo da se zatvorimo u kucu i da ne izlazimo.

Ja sam 2005. otisao u Kusadasi nedelju dana posto je bila postavljena bomba u dolmusu (mini-busu) i vozio se doticnim dolmusima izmedju ostalog i na toj liniji na kojoj je eksplodirala bomba.

I ne fali mi ni dlaka s glave.

Mene je iznenadilo to da sam u poslednje vreme par puta slucajno cuo na TV-u o ovome, pa sam malo pretrazio net i pronasao da je za poslednjih godinu dana bilo preko deset eksplozija u Libanu (sto, opet, nije puno  ::crazy:) dok, s druge strane, u Istanbulu prosle godine nije bilo, koliko ja znam, ni jedne eksplozije izazvane bombom.

http://www.independence05.com/blog/2008/01/2008-rough-start-2007-bad-year.html

Ja sam 2005. otisao u Kusadasi nedelju dana posto je bila postavljena bomba u dolmusu (mini-busu) i vozio se doticnim dolmusima izmedju ostalog i na toj liniji na kojoj je eksplodirala bomba.

ja sam bila u Kushadasiju upravo tada kad je eksplodirala bomba... to je bilo u prepodnevnim satima... tj oko 11... uspavala sam se to jutro pa me je eksplozija probudila... to popodne sam morala nekako da odem na plazu pa sam sela u dolmush...

;D

Nebi bio Cejlon da ce bombe da mi otkazu putovanje ;)ali kladio bi se da nisam cuo da samoubilackih napada ima u Libanu u zadnje vreme :o

Ti napadi nisu ucestali i dalje je minimalna sansa da te zadesi tako nesto, pre ce te zgaziti nesto na putu u nasoj zemlji u kojoj svake godine gine hiljadu ljudi od saob. nesreca.

• 1 month later...

Ne plasite narod pricama o bombama, mi smo bar navikli na iste, tako da nam to ne menja nista u planovima putovanja :mah:

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Paznja i upozorenje!Znam da ima par ljudi koji u ovo vreme putuju  u te krajeve i koji su vec tamo da je u Bejrutu od sinoc pocelo sa nemirima,pucnjavama i ubistvima.Sukobi se prosiruju i na Tripoli.Znaci nikako u Liban ovih dana!

Potvrdjujem Direktno iz Damaska serenade, u Libanu ponovo bukti i ne zna se dokle ce, pa cu na zalost morati da ga preskocim ovaj put.