Followers 0

Autostop do Litvanije

5 posts in this topic

Pozdrav narode! :smile:

Planiramo odlazak u putnicku skolu u Liepaji, Litvanija. Krecemo stopom iz Kragujevca u periodu od 14. do 28. jula. Mozda bi neki deo puta kratili vozom ili nekom drugom jeftinom varijantom.

Imate li neke savete za najbrzu i najkracu putanju, koliko bi nam otprilike vremena trebalo i slicno?

Svi saveti i predlozi su dobrodosli. Hvala unapred!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zar Liepaja nije u Letoniji? :smile: Ja razmisljam o nekoj turneji slicnom rutom, tj. idem ka St. Petersburgu tako da mogu da vam predlozim da uzmete u obzir Polski bus na relaciji Budimpesta-Varsava jer veoma jeftino mozete da prodjete dosta kilometara ( od 7 do 15-16e).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Davne 2012. sam bila na Erasmusu u Vilniusu i nekoliko puta sam stopirala potez Zagreb - Vilnius i natrag.

Ruta je bila obično: Zagreb - Beč - Brno - Krakow, noćenje u Krakowu, Krakow - Varšava - Bialystok - Augustow - Alytus - Vilnius, mada ako idete direkt za Liepaju onda može odmah iz Augustowa prema Kaunas.

Obično bi mi od Zagreba do Vilniusa trebalo dva dana, s kretanjem rano ujutro oko 7 iz Zagreba i iz Krakowa.

Stop kroz Poljsku je nevjerojatno lagan, s obzirom da CB radio posjeduju skoro svi, a ne samo kamiondžije. Vozači su često komunicirali s drugim vozačima preko CB radija, govoreći nešto u stilu: "Imamo dvoje autostopera, idu prema Krakowu. Mi se nalazimo na cesti toj i toj, krećemo se u smjeru Krakowa, ali skrećemo ubrzo, stoga tražimo da ih netko preuzme." I onda bi stali na nekoj benzinskoj da nas novi dobri ljudi preuzmu :biggrin:

Također, prije polaska iz Krakowa za Varšavu obavezno provjerite kako se dolazi iz centra grada do točke idealne za autostop kad putujete prema sjeveru ili prema jugu. Na taj način, ako imate dobrog vozača, možete mu reći gdje bi bilo idealno da vas iskrca u Varšavi.

Isto vrijedi i prije polaska iz Zagreba za Beč, ako idete za Brno, provjerite gdje trebate stati kako biste ustopirali prema Brnu tako da vas milostivi vozači znaju odbaciti ili da se sami znate snaći ako slučajno završite u centru grada.

VAŽNO: Što se tiče puta Krakow - Beč - Zagreb, nikako, ponavljam NI-KA-KO nemojte silaziti s autoceste i ulaziti u grad. Stopiranje iz Beča u smjeru juga je gotovo nemoguće jer ne postoji zgodna točka za početi. Tražite od vozača da vas ostavi na najbližoj benzinskoj na autocesti sjeverno od Beča i tamo stopajte ljude za prvu benzinsku južno od Beča.

U biti, ovo gore navedeno vrijedi za sve velike gradove, ne želite prolaziti kod njih ako ne morate jer ćete izgubiti mnogo vremena na javni prijevoz. Bolje je sačekati negdje pred ulaz u grad vožnju koja ide zaobilaznicom do druge strane grada.

Vidimo se!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Followers 0