Followers 0

ITALIJA (Bergamo-Como-Genova)

21 posts in this topic

Pozdrav, danima se vec premisljam i pokusavam da napravim vikend turu sa ova tri grada s obzirom da su sada jako povoljne avio karte iz Nisa. Imate li neki savet, predlog koji bi mi koristio? Koliko je realno i isplativo da se obidju ova tri grada za tri dana? Apsolutno sam neupucena u funkcionisanje italijanske zeleznice, ne znam cak ni kako se kupuju karte? Mozda bi i Milano dosao kao opcija za obilazak, mada bih vise volela da odem u Djenovu. :smile: Svaki savet i iskustvo su vise nego dobrodosli... Hvala unapred

Malo je mnogo 3 grada za 3 dana, samo ces da protrcis kroz sve. I sam Bergamo sa okolinom je dovoljno lep da fino ispunis 3 dana. Mozes skoknuti i u Komo, a Djenovu ostavi za neki drugi put.

Inace, zeleznice u Italiji dobro funkcionisu, a karte se kupuju kao i svuda drugde, na salteru :smile: Mozes da kupis i online, unapred, tad izadje jeftinije, ali za tako kratke deonice i nije neka usteda. Vazno je da znas da nakon sto kupis kartu na salteru, OBAVEZNO je ponistis na automatu, pred ulazak u voz, videces, ima ih svuda. U protivnom, mozes platiti kaznu ako naidje kontrola, a ima ih.

Hvala na odgovoru, Dragance. Dakle da se baziram samo na Bergamo i Komo? Eventualno u povratku sa Koma da obidjem Milano? Koji je najbolji vid transporta od aerodroma u Bergamu do centra grada i koja je cena otprilike?

Da li biste preporucili nesto specificno u Bergamu sto ne treba propustiti?

Hvala. :smile:

Ako mislis na transfer Bergamo aerodrom-centar Milana, onda je najbolje da ovdje kupis kartu: http://www.terravision.eu/airport_transfer/bus-bergamo-airport-milan/

A ukoliko mislis kako doci sa aerodroma do centra Bergama, onda procitaj ovo: http://www.bergamoairport.co.uk/bergamo-bus/

Ako bih imala 3 dana, onda bih isla Milano i eventualno Bergamo. To je jako malo vremena da se obidju i ta dva grada, ali ukoliko bas zelis onda se koncentrisi na 2 destinacije: Milano-Komo ili Milano-Bergamo. 

Edited by awinaken

evo red vožnje gradskog busa u Bergamu, karta u jednom pravcu 2,3 €, mada u povratku na aerodrom nismo ni morali da platimo zbog gužve u busu:
http://www.atb.bergamo.it/en/atb-network/tourism-in-bergamo/airport-bus

sto se tiče smeštaja u Bergamu, ja koristio ovaj :
https://www.airbnb.com/rooms/11727511?guests=1&adults=1&children=0&infants=0&location=Bergamo%2C%20Italy

ako ideš na Komo, koristiš voz do mesta Varena koje je prelepo.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Hvala na informacijama. Mislim da cu se na kraju odluciti za varijantu Bergamo-Komo. Milano neka ostane za drugi put :smile:

Niki, cini mi se da je to mesto Varena dosta udaljeno od smestaja koji sam rezervisala. Da li voz ide samo do tog mesta ili ima i za sam "centar" Koma s obzirom da nam je smestaj tamo?  U pitanju je Ostello Bello Lake Como, Viale Fratelli Rosselli 9.

Kao prvo, mislim da si napravio pravi izbor. Bergamo + Como za tri dana je više nego dobar izbor. 

Drugo, iz Bergama nemaš direktan voz za Como, mora se presedati u Monzi, a voz ide na stanicu Como S Giovani. To je na oko 500m od tvog smeštaja. U Comu postoji još železničih stanica za neke od njigovih privatnih kompanija i jedna je na samoj obali, zove se Como Nord Lago. Nemoj to da te brine.

Varena je simpatično mesto na obali jezera Como i dobro je povezana železničkom linijom na pruzi koja kreće iz Leca na sever. Nemoj se opterećivati Varenom naićićeš na bajkovita mestašca i u okolini grada Como, koji ti je baza ako se ne varam.

Ako imaš pitanja, rado ću odgovoriti ako se setim, jer smo tu regiju detalno obilazili pre nekoliko godina.

Nazalost samo 3 dana, ali potrudicu se da izvucem najbolje iz toga. Hvala vam svima puno na informacijama, lakse mi je otici pripremljena unapred sto vise kako ne bih gubila dragoceno vreme na trivijalnosti. :smile:

Dakle Bergamo-Monza-Como, da li voz do Monze ima sa aerodroma u Bergamu ili centra grada?

Sad jedno malo glupo pitanje ali hocemo li moci da se malo brcnemo u jezeru? :biggrin:

Guglaj malo kako od aerodroma do grada i slicno, sve ti je to dostupno online. Koristi sajt trenitalia.com za pretragu voznih karata. Bucnuti se mozes uvek, samo je pitanje koliko ce ti prijati :biggrin: 

Guglala sam naravno, samo htedoh da potvrdim i cujem iskustva i misljenje drugih putnika. :smile: Zahvalna sam vam u svakom slucaju i pisem utiske kad se vratim. Putujem tek 16.septembra, pa mi mozda jos neko pitanje padne na pamet. :biggrin:

Ljudi, samo da se javim nakon svog putovanja. Ipak je bio samo Bergamo i Komo. Djenova ce ostati za sledeci put. Jako kratko ali prelepo putovanje. Mnogo volim italiju. Vece kad smo sleteli u Bergamo nismo nocili, nego smo sa ekipom sa couchsufring-a otisli na zurku malo izvan centra Bergama koja je trajala do 5 ujutru. Pravo sa zurke otisli smo na voz za Komo sa presedanjem u Monzi. Nista od karata nismo kupovale unapred i preko sajta vec na automatima koji se nalaze na svakoj stanici. Cene su iste.

Dva dana smo bili smesteni u hostelu u centru Koma koji je bio fantastican. i iako je nasa rezervacija ukljucivala polupansion, imali smo besplatnu hranu na raspolaganju tokom celog dana. Hostel je bio prelep, cist i ekipa zaposlenih preljubazna. Uvece je dvoriste hostela radilo kao bar i jedno vece smo imali i Karaoke.

Penjali smo se zicarom za Brunate (5,5e) predvece kako bismo imali nocni pogled na ceo grad i jezero.

Drugi dan smo otisli autobusom u Bellagio (7,4e) i tamo proveli pola dana. Kad smo se vratili u hostel plan je bio da biciklama odemo u Cernobbio jer smo imali besplatno koriscenje bicikli u hostelu, ali su nas pretekli pa nijedan bajs nije ostao slobodan. Resile smo da odemo peske ali s obzirmo da je pesacki mostic preko magistrale bio zatvoren i bio je malo nezgodan put, odustale smo. Vratile se do supermarketa koji je odmah pored hostela po bocu vina i sele pored jezera.

Inace, na svakih nekoliko km postoji check point sa gradskim bajsevima koji se mogu iznajmljivati ali samo ukoliko posedujete neku gradsku karticu, koju je po recima momka iz hostela jako komplikovano nabaviti.

U povratku za Bergamo smo upoznali momka koji je proveo sa nama 2-3 h pokazivajuci nam grad i odveo nas na prelepu tvrdjavu Bergama.

Najgori momenti su bili u Nisu sa jako neljubaznim salterskim sluzbenicima i vozacima.

Sledeca italijanska destinacija su mi Milano i Genova preko Bergama takodje. :smile:

P.S. Ne znam da li smem da stavim link ili ime hostela ali ga zaista preporucujem svima koji zele u Komo ili u Milano posto imaju isti i tamo :smile:

Edited by bejbib

Ja upravo trazim smestaj u Komu i bas me intresuje u kom ste hostelu odsele, obzirom na toliko lepih reci o njemu rado bih iskopirala😊

Cao! Izvini ako ti je sad vec kasno sa informacijom, upitanju je Ostello Bello Lake Como :smile:

Ne znam kako ide sa online kupljenim kartama, ali one kupljene na salteru OBAVEZNO moras da ponistis na citacima kojih ima na skoro svakom peronu. Bez te overe, svakako mozes platiti kaznu. Sta kaze procedura za online kupljene karte, da li ih sama stampas ili moras da ih podizes naknadno na salteru?

Ovo sam nasao: Travellers with tickets/Travel-/Discount Cards bought on-line and found travelling on the trains of the National/International Passengers Division are considered as being without tickets and, as such, fined according to the current regulations. E sad oni imaju onaj brzi, intercity i regionalni, ja idem intercity.

hm ja sam kupovao karte za trenitalia preko sajta i samo je trebalo pokazati je kondukteru; doduše ovo su bile karte za konkretan voz sa rezervisanim mestom ali bilo je i onih bržih i regionalnih vozova

4 hours ago, Nalim91 said:

Ovo sam nasao: Travellers with tickets/Travel-/Discount Cards bought on-line and found travelling on the trains of the National/International Passengers Division are considered as being without tickets and, as such, fined according to the current regulations. E sad oni imaju onaj brzi, intercity i regionalni, ja idem intercity.

To je informacija sa sajta Trenitalia?

Ovde je objasnjena procedura: http://www.trenitalia.com/tcom-en/Purchase/The-Trenitalia-electronic-ticket

I ne vidim razloga zasto bi ti iko pravio problem ako se ispostuje procedura.

Ja sam karte direktno na stanici kupovala na onim automatima, cene su identicne kao na sajtu. I naravno, cekiras ih na onim citacima koji se uglavnom oko ulaza/izlaza nalaze. Tu ti se zapravo po obodu karte utisne datum i vreme kada si poceo svoju voznju. :smile: Moze se placati i kesom i karticama.

2 hours ago, bejbib said:

Ja sam karte direktno na stanici kupovala na onim automatima, cene su identicne kao na sajtu.

Razlika je u tome sto kad kupujes online, dosta vremena unapred, mozes da uvatis promo cene, pa je isplativije. Cene svakako jesu iste kao i na sajtu u trenutku kupovine. Za krace destinacije, uglavnom i nema potrebe kupovati online i unapred, jer je usteda, ako je i ima, minimalna.