Followers 0

Budimpesta

285 posts in this topic

Kao prvo pozdrav svima, sad sam tek provalio da postoji ovaj forum, i prijatno sam se iznenadio...

E sad... ono sto me interesuje je da li je neko u skorije vreme boravio u Budimpesti, i konkretno me interesuju cene klope i cene smestaja... preporuke...

Hvala

Sto se tice Budimpeshte i hostela nikad nisam spavala u jednom tako da ne mogu da ti preporucim. Inace sa clanovima HC-a iz Budimpeshte nemam bash neka iskustva tako da je najbolje da pronadjesh nekog stranca koji zivi tamo i koji je rad da te primi. Prvo, zna engleski bolje od 90% stanovnistva Madjarske, drugo primice te kao pravi HC clan.

Karta za metro je 170 forinti sto dodje vishe od pola eura (1e=250f)

Ovo sto sam navela je zvanican kurs. Pazi gde menjash pare, meni su u jednoj menjacnici zato sto sam zurila i nigde nisam imala da zamenim pare uzeli 1e=200f!

Na Keletiju zameni samo 5 eura i posle trazi menjacnicu koja ce ti zamenuti za 250!

STo se tice karte za metro mislim da mozesh da kupish vishednevnu pa da prodjesh jeftinije.

Cene klope... ako ne pazish po obroku ce ti odleteti 10eura. Nemoj da jedesh po onim restorancicima po trznim centrima vec trazi malene restrorancice po gradu, sto dalje od centra. U centru je kafa 700forinti a van centra mozesh da sednesh u vrlo pristojan kafic i popijesh tu istu za 200forinti. Mada nije isti ugodjaj sedeti ko zna gde i na sred Vaci ulice  :-D

Toliko za sad...

begam

:-D

Juce sam bio u Subotici, i izvadio Madjarsku vizu na godinu dana... bez ikakvih problema i veceg cekanja...

upravo dodjoh iz budimpeshte, karta za metro ti je 185 forinti (10 evra ti je 2600 forinti). povoljna varijanta ti je da uzmesh kartu za dnevni prevoz (vazi za metro, tramvaj i buseve) koja koshta 110 forunti ili za 3 dana 2400 forinti...

klopa je jeftinija nego kod nas, ako idesh na studentsku varijantu kupovanja po marketima mnogo jeftinija, a cene po mekovima i burgerkingovima su tu negde...u kineskom restoranu se fino najedesh za 200tinak dinara...prevoz ide do ponoci ili malo krace, mada imash i nocni, prilicno tacan, ali malo redji...

sto se tiche smeshtaja, po studentskim domovima ti je lezaj 2 evra ako uopste budesh morao i to da platish, mada morash imti nekog ko tamo zivi da te uvede...povoljan ti je hotel orijental, u sred kineske cetvrti, a dobro povezan gradskim prevozom (10tak evra nocenje)...inace u budimpeshti ne postoji mesto koje je vishe od 400 metara udaljeno od stanice javnog prevoza, tako da je sve lako dostupno...

ako te josh neshto interesuje pitaj...

pozdrav...

upravo dodjoh iz budimpeshte, karta za metro ti je 185 forinti (10 evra ti je 2600 forinti). povoljna varijanta ti je da uzmesh kartu za dnevni prevoz (vazi za metro, tramvaj i buseve) koja koshta 110 forunti ili za 3 dana 2400 forinti...

185 jedna a 110 dnevna?  :?

...ili mozda 1100?

Evo mene opet :)

Elem idem za Budimpestu sad 1. Februara, nije mi prvi put da idem za Bud ali mi opet trebaju neke informacije. Mozda neko zna pa mi i pomogne.

Naime interesuje me da li neko zna kada pocinje ujutru prevoz (Metro i Bus)? Ili da li neko zna koja je najjeftinija varijatna stici do i od aerodroma Ferihegy u Budimpesti? Koliko sam mogao da procaprkam pa sajtovima cena taksija se krece oko 24eu po taksiju u koji moze 4 osobe, a i nasao sam neke minibuseve za 7.5 eu/ po osobi.

Za sada sam provalio da se moze autobusom i metroom stici do aerodroma tj do terminala sa kojeg su poletanja. Sve je to ok kad budem leteo iz Budimpeste ako radi jutarnji prevoz posto imam let u 7:30 ujutru. A za povratak ce tek biti veselo jer dolecem u budimpestu u 23:35 :) E sad za to treba da smislim kako da se prevezemo devojka i ja do centra Bud :) Da cimam ljude koji su na lete da nas povezu :) heheh ili da vidimo da se talimo sa nekim za taksi. Ima li neko predlog?

Hvala!

nafataj nekog ko zna mađarski da ti pogleda sve na www.bkv.hu, ja ti mogu reći da postoje noćne linije po celoj Budimpešti, a da li idu sa aerodroma i kada su polasci moraš videti na tom sajtu...

taksi sa aerodroma ti je petnaestak evra...

normalan gradski prevoz (metro, busevi, tramvaj) krece oko 4 - 4:30, a završava uglavnom oko pola sata pre ponoći...

Najbolje je da iz BGa krenes fudexovim busom i on ce te odvesti do ajrodroma! DO terminala 1 ili terminala 2 ... dokle hoces. Stize na aerodrom oko 6 tako da stizes taman na bording! Sto se tice povratka ... hmmm ... najbolje bi bilo da prespavas na aerodromu .. stolice su im jako udobne a ujutru sigurno imas buseva. Fudexov bus is budimpeste polazi u 14 casova pa se sa njim vratis za BG! Karta povratna za fudex je 40 evra. I da ... sa aerodroma imas redovnu aerodromsku liniju za grad ali stvarno neznam kolika je cena i od koliko sati pocinju da voze. Inace razdaljina od terminala 1 do centra je nekih 30 km!

Srecan Bozic! Hristos se Rodi!

hvala na savetima. Upeo sam da skontam pricu oko budimpeste i prevoza :) i za put do aerodroma tako rano ujutru i put od aerodroma uvece :) Sve sve. Imam mape nocnog prevoza, prevoza koji inache vozi do aerodroma itd :) sve je super i trebalo bi da uspe :) a da ne zakasnimo na aerodrom :)

e sad sam u fazi da isto to isprovaljujem i za london luton aerodrom :) koliko vidim nece biti toliko tesko naci cime se prevesti vec koliko platiti :) za sada je najjeftinija varijanta koju sam nasao 14funti povratna od lutona do centra londona :)

hvala na savetima

vec napisah na drugoj temi:

U Budimpesti (ako vas vec bus ne ostavi na samom aerodromu):

Idete plavim metroom do kraja, do stanice Kob?nya-Kispest, izadjete iz nje na autobuske perone i trazite znak 'BKV Plusz Rept?r Busz'.  Karta je oko 190 Ft.

[izvor: forumb92]

teg

Elem... Sloba i ja upadamo u škripac na našem putu za Mauritaniju i to odmah u startu. Drugim rečima nemamo prevoz za Budimpeštu pošto je Fudeks privremeno ugasio tu svoju liniju, trenutno su u pregovorima i ne znaju kada će opet krenuti.

Noćni voz stiže u 5 ujtru a mi treba još u 4 da smo na aerodrumu.

Gea turs je skup.

Da li neko zna da li postoji neki noćni bus, minibus ili slično iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Sente, Kanjiže, Sombora... nije bitno odakle samo da se kotrlja noću.

Za sad sam saznala da je poslednji Bus iz Subotice u 15:15 za Budimpeštu.

Anyone?

Pa zar vama, starim i prevejanim putnicima, ovakva stvar predstavlja problem?!?! Sedajte na taj bus iz Subotice, ostavite bagaz na NEP stanici (ako je tamo kraj autobuske linije), prosvrljajte par sati po Pesti i hvatajte poslednji gradski prevoz ka aerodromu (mislim da je kombinacija metroa i autobuske linije, kao sto pise u jednom od prethodnih postova).

Kad dodjem kuci dacu ti par brojeva onih kombi prevoznika, a dotle proveri i varijantu vozom su->segedin->bp, chak ima i tih shvercerskih tura do segedina, pogledaj po oglasima...

Pa... stari prevejani putnici su poceli da rade pa bi taj bus iz Subotice zahtevao da odemo u ... pa u globalu da uopste ne dodjemo u petak na posao... sto je malo neizvodljivo.

:(

Ostajem u Budimpesti 1 dan, mozete li da mi preporucite neki hostel koji je u blizini Keleti stanice, takodje kako mogu gradskim prevozom do Terminala 1 (sa kojeg polecu avioni low cost kompanija)?

Idi na sajt budimpestanskog aerodruma i tamo ces naci red voznje svih gradskih i prigradskih buseva i vozova do aerodruma.

;D

Od Keleti p.u. (Istocne stanice) Budimpesta do aerodroma Ferihegy 1

01. Metro M2 (crveni) u pravcu Déli p.u. (juzne zel.stanice) , 3 (tri stanice) do Deák tera. Ovde preci u metro M3 (plavi) i ici u pravcu Ujpest 2(dve) stanice do Nyugati p.u. (Zapadne zel. Stanice). Sa ove , Nyugati p.u. (zapadne z.st), vrlo cesto ide voz prema Ferihegy 1 (Budimpestanskog aerodroma terminal 1). Pored aerodroma je pruga koja ide dalje prema jugoistoku (Szeged npr.) pa se za dolazak na aerodrom Ferihegy 1 koriste i redovne zeleznicke rute.

Karta za metro kosta 270 forinti za jednu voznju (treba vam 2), karte kupujete na ulazu u metro i ponistavate na automatu pred samim pokrenim stepenicama. NPOMENA: u Budimpesti nije preporucljivo se voziti bez karte, jer su kontrole ceste, kazne i neprijatnost vrlo velike. Menjacnice na Keleti p.u. i ostalim stanicama postoje ali je kurs nepovoljan. U blizini Keleti p.u. ima puno malih menjacnica gde je kurs korektan. Dne 12.11.2008 za 1Eur= 250Ft.

Vozna karta od Nyugati p.u. kosta 300Forinti i kupuje se kao svaka druga karta ili na salteru ili na automatu.

www.bkv.hu sajt prevoza u Budimpesti

www.mav.hu sajt zeleznice madjarske (traziti Nyugati p.u. – Ferihegy1)

02. Druga varijanta je prevoz metroom pa zatim autobusom ali ta varijanta je korisnija za one koji lete sa Ferihegy 2 (terminala 2 i 3)

03. Treca varijanta je kombi aerodromski prevoz koji se mora zakazati i vozi od stana, hotela, zel stanice do aerodroma i ,naravno, kosta mnogo vise.

04. Cetvrta varijanta je taksi, koja je najskuplja, ali ako se i koristi treba koristiti sve druge samo ne no name taksije i unapred se dogovoriti za cenu koja nebi trebalo da je veca od 12 eura. Neki taksisti imaju istaknutu cenu za prevoz do aerodroma.

U nadi da ce vam ovo koristiti, sretan put.

Ako ti nesto nije sasvim jasno - pitaj

Ima puno hostela u Pesti i jedan vrlo blizu Nyugari - zapadne stanice odakle ide voz na Ferihegy 1.

Cuvajte se kontrolora u metrou -:) gori sistem specijalno skrojen za hvatanje neupućenih stranaca nema šanse da postoji drugde..umalo da mi naplate 6.000 forinti, a na kraju prošao sam sa mitom od 5 e i umalo se nisam potukao sam kontrolorom..e, o tome bi roman mogao napisati...

Cuvajte se kontrolora u metrou -:) gori sistem specijalno skrojen za hvatanje neupućenih stranaca nema šanse da postoji drugde..umalo da mi naplate 6.000 forinti, a na kraju prošao sam sa mitom od 5 e i umalo se nisam potukao sam kontrolorom..e, o tome bi roman mogao napisati...

I obavezno tokom voznje cuvajte kartu koju ste ponistili. Na izlazu iz metroa cekaju i proveravaju da li imate kartu, ja iznenadjen sam moju izguzvanu uspeo nekako da izvucem iz zadnjeg dzepa.

U zadnje vreme su kontrole poostrene jer retko ko od pestanaca placa kartu i gradski prevoznik ima grdne muke. Kupili su nove tranvaje, intezivno se gradi novi metro a retko ko placa jer su cene za madjarske prilike astronomske. Kontrole su u svim prevozima, ne samo u metrou gde kontrolisu i na ulazu i ma izlazu a desi se i da udju u vozila. Ipak najcesce se kontrolisu novi tanvaji kojio voze linije 4 i 6. Kontrolori su cak stajali na pocetnoj stanici Moszkva teru i nisu pustali u vozilo onoga ko nije imao kartu. Nesto kao u Istanbulu.

Ako ste duze u Budimpesti isplati vam se da kupite karte koje vaze vise dana za sve linije a tu je i kombinacija Turisticka karta.

Ako nekoga nesto vise zanima neka pita u Pesti sam zadnjih 16 godina.