Sav rad u Klubu je volonterski. Sav eventualni profit reinvestira se u Klub ili donira u dobrotvorne svrhe. Ako već niste, prvo pročitajte stranicu O nama.

Kako se uključiti u Klub putnika?

1) Pronalaženje, predlaganje ili stvaranje sadržaja. Autorski tekstovi, crteži, pesme, filmovi i stripovi, prevodi članaka sa drugih jezika, poezija raznih naroda, istraživački članci, antropologija, etnologija, putopisi, arhitektura, istorija, esejistika, intervjui, ukratko - sve što vam se učini zanimljivim. Prednost imaju sadržaji koji još ne postoje u digitalnoj formi na našem (sr-hr-bh-cg) jeziku. 

2) Pisanje uputstava, tutorijala, instrukcija, praktičnih informacija za putnike. Vize, putnički rečnici, život i rad u inostranstvu, autostop, kako spakovati ranac, jeftini letovi i slično. Već više od deceniju i po pravimo bazu znanja kako bismo pomogli ljudima da se nesmetano kreću planetom.

3) Učestvovanje u radu foruma. Forum je mesto gde članovi onlajn-zajednice razmenjuju zanimljivosti i razgovaraju o najrazličitijim temama. Kao i ceo sajt, i forum služi da pomognemo jedni drugima. Dobrodošli ste da pratite razgovore na forumu i uključite se kako bismo ga zajedno učinili još korisnijim, zanimljivijim i pametnijim.

4) Mala, redovna donacija. Na sajtu Patreon možete donirati cenu jedne kafe, evro ili dva mesečno, kako biste podržali rad Kluba putnika.

5) Nešto novo. Veoma smo raspoloženi da čujemo nove ideje. Postoji li nešto što vam se jako radi? Hajde da to uradimo zajedno.

U slučaju povremenih projekata kao što je Putnička kuća, izdavaštvo, držanje tribina, dobrotvorni rad i slično, možete se uključiti u praktične aspekte realizacije. Međutim, imajte na umu da su takvi projekti poslednjih godina retki. Pored toga, možete i sami predložiti bilo kakav projekat koji želite da realizujte uz pomoć resursa Kluba putnika. Aktivni članovi će razmotriti vaš predlog i doneti odluku o realizaciji.

Zašto volontirati za Klub putnika?

Svako ima svoje razloge za učešće u Klubu, i ti razlozi s vremenom evoluiraju. Neki su tu da bi nešto naučili, neki da bi stekli referencu za CV, neki iz ideala, neki radi druženja sa jednako neprilagođenima, a neki zbog svega toga. Bilo kako bilo, razmišljajte o Klubu kao o načinu da se ispoljite i povežete, da ostvarite neke od svojih širih životnih ciljeva. Ako mislite da bi nešto trebalo napraviti i želite da to bude urađeno, a smatrate da bi se to moglo učiniti kroz resurse Kluba putnika, slobodno predložite. Ukratko: iskoristite Klub putnika kao platformu za doprinos zajednici i izgradnju sebe. Gradeći sebe gradimo kulturu zajednice u kojoj živimo, ma gde ona bila i ma koliko mali bio naš doprinos.

U slučaju da pišete (crtate, itd) autorske članke, postoji mogućnost da neki od njih budu uključeni u neku od štampanih knjiga koje povremeno izdajemo, ukoliko to želite. Dosad smo izdali tri knjige.

Izgradnjom ovog sajta povećava se njegov domet, kao i njegovi prihodi. Sa rastom dometa i prihoda rastu i naše konkretne mogućnosti pozitivnog uticaja na zajednicu, kako u pogledu podržavanja kulturne produkcije, tako i u pogledu direktne pomoći različitim organizacijama i individuama čiji nas rad inspiriše.

Što ste aktivniji u Klubu putnika, to je veće vaše pravo da odlučujete kako će se alocirati resursi, i u kom će se pravcu Klub kretati u budućnosti.

Kako Klub NE funkcioniše?

Dobro pitanje! Drago nam je što ste ga postavili.

Ne postoji spisak poslova koje bi trebalo obaviti. Ne postoji niko ko će vam dati zadatak. Šta još ne postoji? Redovne aktivnosti, prostorije, sastanci. Na početku ovog teksta predložili smo neke od mogućnosti. Ukoliko imate konkretnu ideju šta biste mogli/hteli raditi, predložite. Klub putnika može biti ovaj sajt, može ne biti ništa, a može postati i nešto sasvim drugo, uzbudljivo i novo.

Svi aktivni članovi Kluba putnika imaju svoje poslove od kojih žive; niko od nas ne zarađuje ni od putovanja, ni od ovog sajta, niti je to ikada bilo u planu. Čvrsto verujemo da profit ne sme biti jedini pokretač ljudskih aktivnosti.

Kako se prijaviti?

Javite nam se preko stranice za kontakt i napišite par reči o sebi, kao i o tome šta vam se konkretno radi i zašto.