Putovali: Inesa, Uroš, Lazar

Septembra 2013, iz Putničke kuće u Granadi, trajektom smo prešli u Afriku i putovali po Maroku, Zapadnoj Sahari, Mauritaniji i Senegalu. Putovanje je trajalo tri nedelje i bilo veoma naporno, što zbog vrućine, što zbog loših i, kako smo zašli dublje u Saharu, nepostojećih puteva. Džepnim fotoaparatom smo snimili gomilu video-materijala, od koga se najveći deo pokazao kao sasvim neupotrebljiv: nasumični, nepovezani kadrovi, slučajni razgovori, prizori lepi za oko ali bez potencijala da se povežu u koherentnu celinu.

Odabrali smo jedan razgovor i pokušali da od njega izmontiramo kratak dokumentarac, ali smo se ubrzo razišli na razne strane i projekat je zaboravljen. Dovršen je skoro pet godina kasnije.

Kontekst je namerno izostavljen. Pustinja i okean, španski jezik i islam, groblje brodova, čine zbunjujuću, dezorijentišuću sličicu iz jednog života na deponiji civilizacije, koja bi se mogla nalaziti bilo gde. Nedostaje još mnogo toga: mirisi okeana, truleži i rđe, velike raspadnute ribe na pesku, Biblija i Kuran na stočiću, iskrena ljutnja našeg sagovornika kada smo ponudili da mu platimo benzin jer nas je kolima odvezao do grada, memorijska kartica sa muzikom (kojom?) koju smo mu ostavili na poklon, naše uzbuđenje i osećaj uronjenosti u život.

 Film možete gledati u punoj rezoluciji (odaberite full HD).

---
Više informacija: https://en.wikipedia.org/wiki/Western_Sahara
https://en.wikipedia.org/wiki/Nouadhibou