Danas, u doba digitalnih fotoaparata, nije potrebno da odvojite jednu sobu za svoj fotografski studio, niti da stičete posebne veštine kako biste retuširali fotografije. Program Fotošop (Photoshop) je upravo to - vaš fotografski studio u kompjuteru.

Fotošop je izuzetno složen program - ali samo ukoliko želite da radite izuzetno složene stvari. Međutim, da bi vaša fotografija izgledala dramatično bolje, potrebno je svega nekoliko najosnovnijih radnji.

U vreme pisanja ovog teksta, aktuelna verzija programa je Adobe Photoshop CS5.

Da biste se dočepali ovog programa, potrebno je da ga skinete sa torenta.

Kako skidati sa torenta?

1) Skinete i instalirate program koji omogućava skidanje sa torenta. Jedan takav program je Mikro Torrent, koji se može besplatno preuzeti na sledećoj adresi: http://www.utorrent.com/ Ovaj program omogućava vam da skidate druge programe sa torenta. Na primer, program Photoshop.

2) Kada ste instalirali ovaj program, odete na neki od sajtova za pretraživanje torenta, kao što je http://www.torrentz.com, i tamo ukucate puno ime programa koji želite da skinete, u našem konkretnom slučaju, Adobe Photoshop CS5.

3) Zatim ga instalirate na svom kompjuteru.

Kako instalirati Photoshop?

Među fajlovima koje ste skinuli sa torenta nalazi se i upustvo za instalaciju Fotošopa, kao i serijski broj. Pratite uputstvo korak po korak.

Podsećamo da je fotošop velik program, te je za njega potreban dobar kompjuter. Morate imati makar 1 GB radne memorije (RAM). Što više, to bolje. Sa 1,5 GB će raditi normalnom brzinom.

fotoshop

Slika: izgled programa Fotošop

Šta dalje?

Kada ste instalirali Fotošop, pogledajte sledeće članke na ovom sajtu:

Kako smanjiti sliku u Fotošopu?
Presvetla i pretamna slika
Nebo je sasvim belo!
Kako iseći deo fotografije?
Kako napraviti okvir za fotografiju?